Ciasta drożdżoweSłodkościTłusty czwartek

Donuts – pączki amerykańskie

Donuts czyli pączki amerykańskie smakują i wyglądają naprawdę świetnie! Takie ciepłe oblane czekoladą i posypane z orzeszkami lubię najbardziej. U nas te pączki nazywane są zazwyczaj oponkami. Robię ciasto na donuts z tego samego przepisu jak na tradycyjne pączki, tylko w środku robię dziurkę i dekoruję na ich wierzchu, a nie do środka (jak w przypadku pączków).

Donaty

Donaty wychodzą mięciutkie, puchate i ciężko poprzestać na jednym. Ich wierzch można udekorować na wiele kombinacji smakowych. Ja lubię je oblać roztopioną czekoladą czy kajmakiem i posypać posiekanymi orzeszkami. Równie dobrze Twoje donuts możesz oprószyć jedynie cukrem pudrem lub zrobić lukier. Wszystko zależy od tego jakie dodatki lubisz najbardziej!

Jeśli nie masz pomysłu co przygotować z okazji zbliżającego się święta to zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek(klik>>).

Przepis na: Donuts – pączki amerykańskie

 Przygotowanie: 80 min  Smażenie: 20 min  Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 20 szt

Składniki:

Rozczyn:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 60g cukru
  • 20g cukru wanilinowego
  • 6 małych żółtek
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 500g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Pączki przepis krok po kroku:

oponki
Krok 1 

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (40g), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (100 ml) oraz mąkę pszenną (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.


oponki
Krok 2 

Masło (100g) rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.


oponki
Krok 3 

Do misy miksera dodajemy 6 żółtek, cukier (60g) i cukier wanilinowy (20g). Ucieramy na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty do powstania puszystej, jasnej masy.  


oponki
Krok 4 

Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę (500g), rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn, letnie mleko (150 ml) oraz spirytus (2 łyżki). 


donaty
Krok 5 

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. Dobrze wyrobione ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate (nie klejące się do rąk).


donaty
Krok 6

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwa razy zwiększyć objętość.


donaty
Krok 7

Dzielimy je nożem na równe części (moja każda kulka ważyła ok. 70g).


donuts
Krok 8

Każdą część ciasta “kulamy” dłońmi formując z niego idealną kulkę. Na środku kulki robimy kciukiem dziurkę.


donuts
Krok 9

Następnie przeciskamy przez nią po kolei wszystkie palce tworząc nieco większą dziurkę starając się porozciągać równomiernie ciasto. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły. W tym czasie kulki powinny się napuszyć.


Krok 10

Smażenie oponek

Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną polewamy je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą mleczną, kajmakiem czy posypujemy lekko cukrem pudrem. 


donuts

donuts

donuts

donuts

donuts

donuts

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwszy!

Donuts

Donuts to popularne amerykańskie pączki, które w Stanach robią furorę. Wcale się nie dziwię bo wyglądają i smakują fenomenalnie, a ich zrobienie wcale nie jest takie trudne. Domowe donuts, które są jeszcze takie cieplutkie, zaraz po smażeniu smakują wręcz obłędnie! Wystarczy zrobić ciasto drożdżowe jak na tradycyjne pączki, w każdej kulce zrobić dziurkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Donuts to super deser na Tłusty Czwartek. Ja w tym roku robiłam je po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni!

Oponki

Te oponki drożdżowe nie nadziewamy do środka jak w przypadku tradycyjnych pączków. Za to można je z wierzchu oblać roztopioną czekoladą i posypać orzeszkami, płatkami migdałowymi czy kolorową posypką. Jak dla mnie palce lizać! Pamiętaj, że kombinacji smakowych oponek może być nieskończenie wiele. Oponki można oblać lukrem czy przygotować kokosowy gęsty krem i posypać wiórkami kokosowymi (wtedy będziecie mieć smak rafaello). Jeśli nie masz czasu na robienie ciasta drożdżowego to koniecznie wyprobuj mój przepis na oponki serowe.

Tłusty Czwartek

Najczęściej donuts są przygotowywane na Tłusty Czwartek, jednak równie dobrze możesz je smażyć przez cały rok jako deser na piknik, do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Jeżeli dalej nie masz żadnego pomysłu co przygotować z okazji Tłustego czwartku to bardzo serdecznie Cię zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek(klik>>).

 

Back to top button