Opis przepisu
Donuts czyli pączki amerykańskie smakują i wyglądają naprawdę świetnie! Takie ciepłe oblane czekoladą i posypane z orzeszkami lubię najbardziej. U nas te pączki nazywane są zazwyczaj oponkami. Robię ciasto na donuts z tego samego przepisu jak na tradycyjne pączki, tylko w środku robię dziurkę i dekoruję na ich wierzchu, a nie do środka (jak w przypadku pączków).
Donaty
Donaty wychodzą mięciutkie, puchate i ciężko poprzestać na jednym. Ich wierzch można udekorować na wiele kombinacji smakowych. Ja lubię je oblać roztopioną czekoladą czy kajmakiem i posypać posiekanymi orzeszkami. Równie dobrze Twoje donuts możesz oprószyć jedynie cukrem pudrem lub zrobić lukier. Wszystko zależy od tego jakie dodatki lubisz najbardziej!
Jeśli nie masz pomysłu co przygotować z okazji zbliżającego się święta to zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).
Przepis na: Donuts – pączki amerykańskie
Składniki:
Rozczyn:
- 40 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto :
- 60 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 6 małych żółtek
- 100 g rozpuszczonego masła
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Zobacz również:
Donuts – pączki amerykańskie - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Smażenie oponek
Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.
Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną polewamy je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą mleczną, kajmakiem czy posypujemy lekko cukrem pudrem.
Komentarze
Przepis bardzo fajny i ładnie opisany. U mnie podobny na Wegańskie donuty, więc jeśli chcesz to zapraszam.
Czy można użyć suchych drożdży ?
Oczywiście 🙂 Standardowy przelicznik to 7 g drożdży suszonych = 25 g drożdży świeżych.
W końcu trafiłam na przepis idealny ❤️
Rewelacyjnie wyszły! 🙂
Przepyszne! ☺
Dziękuję za ten przepis ❤
A jak pięknie ozdobione! 🙂 Super
Czy można pominąć dodanie alkoholu? Nie kupuję w ogóle i nie chcę kupować aby użyc 2 łyzki. Czy bez tego wyjdzie?
Oczywiście, że można ale polecam dodać w zamian 1-2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczkę octu. Powinno dać taki sam efekt jak wódka/spirytus, czyli pączki nie powinny wchłonąć za dużo oleju. 🙂
Najlepszy przepis i najlepsze jakie zrobiłam i jadłam
Jaka ładna obwódka! Superowe wyszły! 🙂
Czego mogę uzyc zamiast spirytusu? Octu? Pozdrawiam!
Tak jak pisałam w przepisie – tylko spirytus lub czysta wódka 🙂 Ocet się nie dodaje do ciasta drozdzowego. Pozdrawiam