Opis przepisu
Ostatnio się zastanawiałam jaki wypiek przygotowuję najczęściej. Wahałam się pomiędzy różnymi sernikami, a rogalikami drożdżowymi. Mówiąc, że robiłam je do tej pory już ze sto razy to myślę, że to mało powiedziane. Miałam takie okresy, kiedy rogaliki drożdżowe piekłam co weekend. Najczęściej z dżemem, serem, czekoladą lub marmoladą… Wszyscy je u mnie bardzo lubią i znikają w bardzo szybkim tempie.
Przepis na rogaliki drożdżowe
Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na domowe rogaliki drożdżowe to gorąco je polecam wypróbować. Ciasto wychodzi puchate, mięciutkie, a co więcej ich przygotowanie nie powinno Ci sprawić żadnych trudności. Ważne jest dobre wyrobienie ciasta, aby było gładkie i sprężyste. To wpłynie na końcowy, finalny smak rogalików. Istotne jest także kontrolowanie ich w piekarniku. U jednych będą ładnie zarumienione w 18 minut, zaś u innych dopiero po 25 minutach. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że czasem tylko lekko urośnie, a niekiedy potrafi trzykrotnie zwiększyć swoją objętość, a to właśnie wpływa na długość ich pieczenia.
Rogaliki drożdżowe przepis
Rogaliki drożdżowe możecie nadziać marmoladą, twarogiem, budyniem, kremem czekoladowym, czy tak jak ja domowymi powidłami śliwkowymi. W każdej wersji będą smakować świetnie!
Przepis na: Rogaliki drożdżowe
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 100 ml letniego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 560 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 220 ml letniego mleka
- 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- nadzienie np. powidła śliwkowe, marmolada
- roztrzepane jajko
- cukier puder do oprószenia lub lukier
Zobacz również:
Rogaliki drożdżowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Jeśli korzystasz z drożdży instant (8 g) to po prostu wsypujemy je do składników z rozczynu (1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 50 ml letniego mleka), mieszamy za pomocą łyżeczki i dodajemy do ciasta właściwego. Nie musimy czekać aż rozczyn podrośnie tylko od razu dodajemy wymieszane składniki do ciasta właściwego.
Krok 2
Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę (560 g), żółtka (2 szt), cukier puder (70 g), letnie mleko (220 ml), a także miękkie masło (70 g).
Krok 4
Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 10
Komentarze
Rogale robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne, wszyscy je uwielbiają 🥰
Ekstra wyszły 😍 Cieszę się, że posmakowały ❤️
Proste i pyszne.
Robiłam pierwszy raz z drożdżami instant i wyszły wspaniałe.
Super, cieszę się 🙂
Rogale wyszły przepysznie. Przpeis bardzo prosty. To moje pierwsze rogale🙂🙂
Pysznie wyglądają 🙂 Życzę smacznego!
Czym one różnią się od Pani przepisu na rogaliki z marmoladą?
Niczym szczególnym. Są po prostu nieco inne proporcje 🙂 Ciasto drożdżowe można robić na różne sposoby…
Rogaliki wyszły przepyszne! Zdecydowanie lepsze niż te kruche. Do tego jak lekko się je popsika wodą i podgrzeje, są jak świeżutkie. Jedynie musiałam dodać więcej mąki do ciasta, bo bardzo się kleiło. Polecam też robić z dziećmi, moja 3latka była bardzo zaangażowana w każdy etap, a zawijanie sprawiło jej mega radochę
Rogaliki wyglądają niezwykle smacznie 🙂 Super, że smakują!
Podpinam się , wyśmienite delikatne. Cała rodzina prosi o jeszcze .
Piękne wyszły 🙂
Przepis (jak zawsze) rewelacyjny! 🙂
Ekstra wyszły! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! ❤️
Piekłam rogaliki według Pani przepisu. Udały się znakomicie. Upiekłam 27 sztuk, bo trochę mniejsze są.
Superowe wyszły! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
dziekuję
Dzisiaj wstałam dosyć szybko i trochę się nudziłam, a że szukałam już dawno przepisu na te słodkości to wypróbowałam 🙂
Pierwszy raz w życiu do czynienia z drożdżowym wypiekiem 🙂
Jak na pierwszy raz to wyszły naprawdę rewelacyjne 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Robiłam z dziećmi .Jestem zadowolona.
Wyszły super! Brawo dla dzieci 🙂
Długo szukałem przepisu idealnego na rogaliki, już drugi raz robię i wychodzą pyszne, nie przesadnie słodkie. Niestety zabrakło mi mąki pszennej i musiałem dodać mąki kukurydzianej, mimo tego wyszły puszyste i pyszne! Mąki pszennej dodałem 300gr i reszte mąki kukurydzianej. Ciasto trochę inne, bardziej kruche, ale piękne żółciutkie 😊
Podobnie jak Pani, dodalem powideł śliwkowych i 6 koniecznie ze swojską konfiturą różaną 😊
Bardzo dziękuje za zdjęcie i cieszę się, że tak smakują 😍 dobrze wiedzieć, że z kukurydzianą też wychodzą dobre, sama chętnie wypróbuje następnym razem 🤗 pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków ❤️
Rogaliki wychodzą wspaniałe, robiłam pierwszy raz w życiu i udało się świetnie, zrobiłam z kremem czekoladowym. Pyszne i wyglądają smakowicie. Dziękuję za przepis i inspirację
Rewelacyjnie wyszły! 🙂 Aż szok, że po pierwszym razie tak pięknie zostały zlepione 🙂 brawo!
Rogaliki są obłedne 🙂 już wiem że innego przepisu nam nie potrzeba 🙂 obledne są;)
Bardzo się cieszę, że smakują! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Ja zrobiłem 32 szt. Do ciasta dodałem cynamonu a farsz kawałki jabłek. Wyszły bomba. Przepis super. Dodaje do ulubionych i gorąco pozdrawiam
Wszystko zależy od ich wielkości uformowania, ja robię zawsze nieco większe, więc wychodzi mi mniej 🙂 Cieszę się, że smakują! Smacznego jeśli jeszcze coś zostało 🙂
Jedyny minus to taki, że ZAWSZE muszę robić z podwójnej -potrojnej porcji! Są obłędneeee ! 🤤😄
Takie minusy to ja akceptuję 😛
Czy można je zamrozić przed pieczeniem?
Raczej mroziłabym je już po upieczeniu 🙂
Wyszły idealne! Mięciutkie, puszyste.
Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️
Witam serdecznie robiłam 2 raz w życiu i powiem pani wyrosły dosyć spore są puszyste i mięciutkie ja skruciłam czas pieczenia na 10min i sa bardzo dobre pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo się cieszę, że smakują ❤️ Również pozdrawiam! 🙂
Najlepsze jakie robiłam
Są puszyste i mięciutkie
dzieki 🙂
No chyba jednak coś nie tak, zrobiłam wszystko idealnie jak w przepisie, co do grama i mililitra. I co ciasto owszem wyrosło ale konsystencja totalnie twarda, więc nie wiem skąd te zachwyty.
Zachwyty są wtedy jak jest dobrze wyrobione ciasto drozdzowe, bo wtedy wychodzi mieciutkie po upieczeniu i moze polezec spokojnie 2-3 dni wciaz pozostajac miekkie. Skoro są same pozytywne komentarze, a tylko Pani nie wyszlo to niestety cos poszło nie tak… 🙁
Robiłam pierwszy raz i mogę powiedzieć że warto. Pyszne mięciutkie poprostu się chce kolejny i kolejny.. polecam 🥐
Bardzo się cieszę, że aż tak smakowały ❤
Rogaliki są przepyszne! Nawet pomimo tego, że mleko mi się skończyło i dałam przez to mniej niż w przepisie. Będę nie raz je piec!
Cieszę się 🙂
Witam.Mam pytanie czy jak przygotuje ciasto wieczorem a z rana bd piekła to z ciastem będzie wszystko ok czy za długo bd stało?
Raczej nic się nie powinno stać 🙂
Przepis rewelacja. Ciasto mięciutkie, puszyste idealne do wyrabiania. Ja zamiast marmolady dodałam masę makową której jestwm fanką 🙂 Przepis idzie do przepiśniaka na następne wypieki a ja za niego bardzo dziękuję 🙂
Takie komentarze to miód na moje oczy! 🙂 Dzięki wielkie za miłe słowa i foteczkę 🙂
Przepyszne…. Lepszego przepisu nie miałam, a robiłam już wiele. Znajomi proszą o przepis gdy próbują 😅 i wielki plus za tak stworzoną stronę. Nie trzeba cofać do przepisu i można ukrywać wykonane już kroki. Super, zazwyczaj o czymś zapominałam wszystko trwało 3 razy dłużej 🙂
Bardzo się cieszę, że zarówno strona jak i przepis na rogaliki przypadły do gustu! ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Dziś robiłam pyszne dziękuję za przepis 😍😍😍😍
cieszę się 🙂
Najlepszy przepis na rogaliki! Wychodzą bardzo mięciutkie❤️ przepyszne😊
Bardzo się cieszę, że przepis się podoba ❤️
Rogaliki super! Przepychota! Ja robiłam z kremem czekoladowym i trochę wycieklo ale i tak smakowały! Z tego bloga każdy przepis mi zawsze wychodzi 🙂 Pozdrawiam Pani Joasiu 🙂
Najlepszy przepis na rogaliczki! Mięciutkie i puszyste, znikają ekspresowo 😁
Bardzo mi miło <3 Dzięki za zdjęcie!
Mam pytanie, czy z tego ciasta mogłabym upiec struclę drożdżową? Jeśli tak, to jaką formę wybrać i ile pięć? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Pani Kasiu, a nie lepiej wejść po prostu w przepis na struclę na blogu? Ciężko mi powiedzieć na oko jaka ma być wielkość foremki i czas pieczenia, skoro nie korzystałam z tego ciasta w taki sposób 🙂
A co jeśli nie mam i niee dodam cukru pudru do ciasta?
Ja nie dodaję wcale cukru. Wychodzi po prostu mniej słodkie jak kto lubi. Do rozczynu oczywiście trzeba.
Ja daje zwykły cukier
A nie ma Pani nawet zwykłego cukru białego żeby dodać do ciasta?
Czy masło rozpuszczone ma być zimne czy letnie?
Ja nie rozpuszczam daje takie…
Letnie, aby dało się je przelać z rondelka, czy też kubka 🙂
Z rozbiegu dodałam suche drożdze z opakowania od razu do ciasta(ne wymieszalam wczesniej z wodą, cukrem i łyżką mąki) czy ciasto wyrośnie? Pozdrawiam
Piekłam je wczoraj i wyszły super chociaz nie umiem do konca tak ładnie ich zwijać zeby nadzienie nie wypływało. Jednak na pierwszy raz wyszły super 🙂
Ciasto wychodzi takie puchate i mieciutkie! Zakochałam się w tych rogalikach :]]
Czy można użyć drożdży susznych instant, zamiast świeżych? Jeśli tak, jak wtedy z nimi postępować?:) Pozdrawiam
Oczywiście, drożdże suszone działają tak samo jak świeże 🙂 Dopisałam we wpisie jak postępować z suszonymi 🙂 pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Czy można użyć mniej masła? Albo czymś go zastąpić żeby mniej kaloryczne były rogaliki?
Myślę, że mozna zmniejszyc o połowę, a dodatkowo zamiast cukru czy cukru pudru dodać ksylitol 🙂 Tylko do rozczynu konieczna jest ta mała ilosc cukru drobnego, a tak to mozna kombinowac z ciastem głównym 🙂
Ile rogalikow wychodzi z tego przepisu? Pozdrawiam
Ok 12-14 większych rogalików 🙂
Testuje ten przepis – ciasto właśnie wyrasta. Miałam kiedyś swój sprawdzony ale zgubiłam, a ten na pierwszy rzut oka wydaje się znakomity! Wrócę z foto efektów i krótkim opisem.
NAjlepszy przepis na rogaliki! Ciasto wychodzi tak mieciutkie i puszyste…. Mniam
Jak Pani zawija te rogaliki?
Czy typ mąki w tym przepisie ma znaczenie? Mam pszenną typ 700 a naszło mnie dzisiaj na rogaliki 🙂 .
Nie powinno to mieć większego znaczenia 🙂
Wyglądają przepysznie 🙂
czy ciasto wyjdzie z migdałowym mlekiem?
Jasne 🙂
Fantastyczne są te rogaliki! 🙂 Bardzo mi się podoba pomysł na nadzienie – muszę spróbować! 🙂
Wspaniałe rogaliki! Uwielbiam takie ciasto drożdżowe z czekoladą <3