CiastaCiasta drożdżoweDla dzieciPiknikRogalikiSpecjalne okazjeSłodkości

Rogaliki drożdżowe

Ostatnio się zastanawiałam jaki wypiek przygotowuję najczęściej. Wahałam się pomiędzy różnymi sernikami, a rogalikami drożdżowymi. Mówiąc, że robiłam je do tej pory już ze sto razy to myślę, że to mało powiedziane. Miałam takie okresy, kiedy rogaliki drożdżowe piekłam co weekend. Najczęściej z dżemem, serem, czekoladą lub marmoladą… Wszyscy je u mnie bardzo lubią i znikają w bardzo szybkim tempie.

Domowe rogaliki drożdżowe

Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na domowe rogaliki drożdżowe to gorąco je polecam wypróbować. Ciasto wychodzi puchate, mięciutkie, a co więcej ich przygotowanie nie powinno Ci sprawić żadnych trudności. Ważne jest dobre wyrobienie ciasta, aby było gładkie i sprężyste. To wpłynie na końcowy, finalny smak rogalików. Istotne  jest także kontrolowanie ich w piekarniku. U jednych będą ładnie zarumienione w 18 minut, zaś u innych dopiero po 25 minutach. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że czasem tylko lekko urośnie, a niekiedy potrafi trzykrotnie zwiększyć swoją objętość, a to właśnie wpływa na długość ich pieczenia.

Rogaliki drożdżowe możecie nadziać marmoladą, twarogiem, budyniem, kremem czekoladowym, czy tak jak ja dżemem wiśniowym. W każdej wersji będą smakować świetnie!

Przepis na: Rogaliki drożdżowe

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml ciepłej (nie gorącej!) wody

Ciasto:

  • 150 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka

Dodatkowo:


Jak zrobić rogaliki drożdżowe?

Rozczyn
Krok 1 

Do kubka kruszymy świeże drożdże, a następnie dodajemy łyżkę cukru, ciepłą wodę i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Jeśli korzystasz z drożdży instant to po prostu wsypujemy je do składników z rozczynu (1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 50 ml ciepłej (nie gorącej!) wody), mieszamy za pomocą łyżeczki i dodajemy do ciasta właściwego. Nie musimy czekać aż rozczyn podrośnie tylko od razu dodajemy wymieszane składniki do ciasta właściwego.


Wyrośnięte ciasto drożdżowe
Krok 2 

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka czy wody itp.)

Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut, aby ciasto było jednolite i gładkie. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Ciasto drożdżowe z dżemem
Krok 3 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Za pomocą noża kroimy dzielimy na podłużne trójkąty. Nakładamy łyżeczkę gęstego dżemu lub marmolady i zwijamy ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie miało jak wypłynąć ze środka) w kształt rogalika.


Zawijanie rogalików drożdżowych
Krok 4 

Rogaliki odkładamy na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 22-25 minut. Ostudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego! 


Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

Jak przygotować rogaliki drożdżowe z dżemem?

Rogaliki drożdżowe prosty przepis

Rogaliki drożdżowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 235

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
19 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Justyna
9 miesięcy temu

Z rozbiegu dodałam suche drożdze z opakowania od razu do ciasta(ne wymieszalam wczesniej z wodą, cukrem i łyżką mąki) czy ciasto wyrośnie? Pozdrawiam

Magda
1 rok temu

Piekłam je wczoraj i wyszły super chociaz nie umiem do konca tak ładnie ich zwijać zeby nadzienie nie wypływało. Jednak na pierwszy raz wyszły super 🙂

Kasia
1 rok temu

Ciasto wychodzi takie puchate i mieciutkie! Zakochałam się w tych rogalikach :]]

Justyna
1 rok temu

Czy można użyć drożdży susznych instant, zamiast świeżych? Jeśli tak, jak wtedy z nimi postępować?:) Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Justyna

Oczywiście, drożdże suszone działają tak samo jak świeże 🙂 Dopisałam we wpisie jak postępować z suszonymi 🙂 pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

Julia
2 lat temu

Czy można użyć mniej masła? Albo czymś go zastąpić żeby mniej kaloryczne były rogaliki?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Julia

Myślę, że mozna zmniejszyc o połowę, a dodatkowo zamiast cukru czy cukru pudru dodać ksylitol 🙂 Tylko do rozczynu konieczna jest ta mała ilosc cukru drobnego, a tak to mozna kombinowac z ciastem głównym 🙂

Alina
2 lat temu

Ile rogalikow wychodzi z tego przepisu? Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Alina

Ok 12-14 większych rogalików 🙂

Anna Szarek
2 lat temu

Testuje ten przepis – ciasto właśnie wyrasta. Miałam kiedyś swój sprawdzony ale zgubiłam, a ten na pierwszy rzut oka wydaje się znakomity! Wrócę z foto efektów i krótkim opisem.

Amanda
2 lat temu

NAjlepszy przepis na rogaliki! Ciasto wychodzi tak mieciutkie i puszyste…. Mniam

agata
2 lat temu

Jak Pani zawija te rogaliki?

Słodkie Gotowanie
2 lat temu

Czy typ mąki w tym przepisie ma znaczenie? Mam pszenną typ 700 a naszło mnie dzisiaj na rogaliki 🙂 .

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Słodkie Gotowanie

Nie powinno to mieć większego znaczenia 🙂

Magda
2 lat temu

Wyglądają przepysznie 🙂

Ewa B.
2 lat temu

czy ciasto wyjdzie z migdałowym mlekiem?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Ewa B.

Jasne 🙂

Amanda - Butik z Przepisami
5 lat temu

Fantastyczne są te rogaliki! 🙂 Bardzo mi się podoba pomysł na nadzienie – muszę spróbować! 🙂

Gosia www.rabarbarowo.pl
5 lat temu

Wspaniałe rogaliki! Uwielbiam takie ciasto drożdżowe z czekoladą <3

Rogaliki drożdżowe prosty przepis

Jeżeli szukasz prostego przepisu na rogaliki drożdżowe to jesteś we właściwym miejscu 🙂 Ja właśnie rogaliki drożdżowe uwielbiam za tą ich prostotę i za uniwersalizm. Możesz do środka dodać dowolne nadzienie np. marmoladę, nutellę, masło orzechowe, ser, czy tak jak w powyższym przepisie dżem. Jeżeli skusisz się na ostatnią opcję, to polecam dżem o smaku wiśni, truskawki lub czarnej porzeczki. Jeżeli jednak masz inny smak w lodówce, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go użyć. Właściwie każdy smak będzie pasować idealnie.

Jak przygotować rogaliki drożdżowe z dżemem?

Aby przygotować rogaliki drożdżowe z dżemem, musimy standardowo zacząć od przygotowania rozczynu, dlatego do kubka dajemy drożdże, cukier, ciepłą wodę i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Następnie do miski dodajemy resztę składników i mieszamy ręcznie z wyrośniętym rozczynem. Powstałe ciasto po 60 minutach rozwałkowujemy na kształt dużego koła i kroimy na trójkąciki. Następnie dodajemy łyżeczkę gęstego dżemu lub marmolady i zwijamy ciasto w rulon. Rogaliki odkładamy na ok. 15 minut, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i dajemy do piekarnika.

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

Nasze rogaliki drożdżowe z nadzieniem najlepiej smakować będą posypane cukrem pudrem. Pamiętajmy jednak, aby robić to dopiero po upieczeniu i wystudzeniu. Jeżeli szukasz podobnych przepisów to sprawdź koniecznie przepis na rogaliki z nutellą oraz rogaliki drożdżowe z kruszonką. Wszystkie robi się w bardzo podobny i prosty sposób. Jednak jest to ciasto drożdżowe i niestety potrzebuje czasu na wyrośnięcie i upieczenie. Sam proces przygotowania jest jednak banalnie prosty i nawet początkujący amator kulinarny poradzi sobie z tym przepisem!

Back to top button