Rogaliki drożdżowe

4.5/5 (402 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

rogaliki drożdżowe

Opis przepisu

Ostatnio się zastanawiałam jaki wypiek przygotowuję najczęściej. Wahałam się pomiędzy różnymi sernikami, a rogalikami drożdżowymi. Mówiąc, że robiłam je do tej pory już ze sto razy to myślę, że to mało powiedziane. Miałam takie okresy, kiedy rogaliki drożdżowe piekłam co weekend. Najczęściej z dżemem, serem, czekoladą lub marmoladą… Wszyscy je u mnie bardzo lubią i znikają w bardzo szybkim tempie.

Przepis na rogaliki drożdżowe

Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na domowe rogaliki drożdżowe to gorąco je polecam wypróbować. Ciasto wychodzi puchate, mięciutkie, a co więcej ich przygotowanie nie powinno Ci sprawić żadnych trudności. Ważne jest dobre wyrobienie ciasta, aby było gładkie i sprężyste. To wpłynie na końcowy, finalny smak rogalików. Istotne  jest także kontrolowanie ich w piekarniku. U jednych będą ładnie zarumienione w 18 minut, zaś u innych dopiero po 25 minutach. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że czasem tylko lekko urośnie, a niekiedy potrafi trzykrotnie zwiększyć swoją objętość, a to właśnie wpływa na długość ich pieczenia.

Rogaliki drożdżowe przepis

Rogaliki drożdżowe możecie nadziać marmoladą, twarogiem, budyniem, kremem czekoladowym, czy tak jak ja domowymi powidłami śliwkowymi. W każdej wersji będą smakować świetnie!

Przepis na: Rogaliki drożdżowe

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 220 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • nadzienie np. powidła śliwkowe, marmolada
  • roztrzepane jajko
  • cukier puder do oprószenia lub lukier
Wyślij emailem

Rogaliki drożdżowe - przepis krok po kroku


Krok 1

maślane ciasto

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g), a następnie dodajemy cukier (1 łyżka), letnie mleko (100 ml) i mąkę (2 łyżki). Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Jeśli korzystasz z drożdży instant (8 g) to po prostu wsypujemy je do składników z rozczynu (1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 50 ml letniego mleka), mieszamy za pomocą łyżeczki i dodajemy do ciasta właściwego. Nie musimy czekać aż rozczyn podrośnie tylko od razu dodajemy wymieszane składniki do ciasta właściwego.


Krok 2

ciasto drozdzowe

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka czy wody itp.)

Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę (560 g), żółtka (2 szt), cukier puder (70 g), letnie mleko (220 ml), a także miękkie masło (70 g).


Krok 3

ciasto drożdżowe

Dodajemy także rozczyn drożdżowy.


Krok 4

Wyrabiamy za pomocą robota planetarnego lub ręcznie przez 5-7 minut, aby ciasto było jednolite i gładkie (nie klejące się do rąk).

Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 5

mięciutkie rogaliki drożdżowe

W tym czasie ciasto powinno ładnie urosnąć.


Krok 6

przepis na rogaliki drożdżowe

Blat czy stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Za pomocą noża dzielimy najpierw koło na 4 części, a następnie na cztery podłużne trójkąty (mi łącznie wyszło 16 rogalików).


Krok 7

rogaliki z marmoladą

Na podstawę trójkąta nakładamy łyżeczkę gęstych powideł śliwkowych (ja użyłam domowej roboty, zachęcam do wypróbowania przepisu), dżemu lub marmolady. Zakrywamy je szczelnie ciastem, aby w trakcie pieczenia nadzienie nie wypłynęło.


Krok 8

rogaliki

Następnie zwijamy delikatnie w rulon. Końcówkę łączymy, aby nasz rogalik się nie rozwinął w trakcie pieczenia.  


Krok 9

rogaliki drożdżowe - przepis

Uformowane rogaliki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Krok 10

przepis na rogaliki drożdżowe

Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogaliki odkładamy na ok. 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia i w tym czasie nastawiamy piekarnik. Pieczemy do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 20-23 minut. Ostudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego! 


rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe z marmoladą

rogaliki drożdżowe przepis

przepis na rogaliki

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 402

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
76 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mateusz
Mateusz
2 miesięcy temu

Podpinam się , wyśmienite delikatne. Cała rodzina prosi o jeszcze .

IMG_20230225_174137_886
Kama
Kama
4 miesięcy temu

Przepis (jak zawsze) rewelacyjny! 🙂

20231112_130556.jpg
Danuta
Danuta
4 miesięcy temu

Piekłam rogaliki według Pani przepisu. Udały się znakomicie. Upiekłam 27 sztuk, bo trochę mniejsze są.

IMG_2030.jpeg
Danuta
Danuta
3 miesięcy temu

dziekuję

Angelika
Angelika
5 miesięcy temu

Dzisiaj wstałam dosyć szybko i trochę się nudziłam, a że szukałam już dawno przepisu na te słodkości to wypróbowałam 🙂
Pierwszy raz w życiu do czynienia z drożdżowym wypiekiem 🙂

20231020_112002.jpg
Teresa
Teresa
8 miesięcy temu

Robiłam z dziećmi .Jestem zadowolona.

1000000972.jpg
Marek
Marek
9 miesięcy temu

Długo szukałem przepisu idealnego na rogaliki, już drugi raz robię i wychodzą pyszne, nie przesadnie słodkie. Niestety zabrakło mi mąki pszennej i musiałem dodać mąki kukurydzianej, mimo tego wyszły puszyste i pyszne! Mąki pszennej dodałem 300gr i reszte mąki kukurydzianej. Ciasto trochę inne, bardziej kruche, ale piękne żółciutkie 😊

Podobnie jak Pani, dodalem powideł śliwkowych i 6 koniecznie ze swojską konfiturą różaną 😊

1000066380.jpg
Katarzyna
Katarzyna
11 miesięcy temu

Rogaliki wychodzą wspaniałe, robiłam pierwszy raz w życiu i udało się świetnie, zrobiłam z kremem czekoladowym. Pyszne i wyglądają smakowicie. Dziękuję za przepis i inspirację

20230324_163022.jpg
Gosia
Gosia
11 miesięcy temu

Rogaliki są obłedne 🙂 już wiem że innego przepisu nam nie potrzeba 🙂 obledne są;)

20230330130937_IMG_4493.jpg
Paweł
Paweł
1 rok temu

Ja zrobiłem 32 szt. Do ciasta dodałem cynamonu a farsz kawałki jabłek. Wyszły bomba. Przepis super. Dodaje do ulubionych i gorąco pozdrawiam

16768102393614896185468079426082.jpg
Kasia_Furman
Kasia
1 rok temu

Jedyny minus to taki, że ZAWSZE muszę robić z podwójnej -potrojnej porcji! Są obłędneeee ! 🤤😄

Ania
Ania
1 rok temu

Czy można je zamrozić przed pieczeniem?

Agata
Agata
1 rok temu

Wyszły idealne! Mięciutkie, puszyste.

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Witam serdecznie robiłam 2 raz w życiu i powiem pani wyrosły dosyć spore są puszyste i mięciutkie ja skruciłam czas pieczenia na 10min i sa bardzo dobre pozdrawiam serdecznie 🙂

Sara
Sara
1 rok temu

Najlepsze jakie robiłam
Są puszyste i mięciutkie

Ania
Ania
1 rok temu

No chyba jednak coś nie tak, zrobiłam wszystko idealnie jak w przepisie, co do grama i mililitra. I co ciasto owszem wyrosło ale konsystencja totalnie twarda, więc nie wiem skąd te zachwyty.

Iwona
Iwona
1 rok temu

Robiłam pierwszy raz i mogę powiedzieć że warto. Pyszne mięciutkie poprostu się chce kolejny i kolejny.. polecam 🥐

ametka
ametka
1 rok temu

Rogaliki są przepyszne! Nawet pomimo tego, że mleko mi się skończyło i dałam przez to mniej niż w przepisie. Będę nie raz je piec!

Justyna
Justyna
1 rok temu

Witam.Mam pytanie czy jak przygotuje ciasto wieczorem a z rana bd piekła to z ciastem będzie wszystko ok czy za długo bd stało?

Karolina
Karolina
1 rok temu

Przepis rewelacja. Ciasto mięciutkie, puszyste idealne do wyrabiania. Ja zamiast marmolady dodałam masę makową której jestwm fanką 🙂 Przepis idzie do przepiśniaka na następne wypieki a ja za niego bardzo dziękuję 🙂

20221112_143032.jpg
Joanna
Joanna
1 rok temu

Przepyszne…. Lepszego przepisu nie miałam, a robiłam już wiele. Znajomi proszą o przepis gdy próbują 😅 i wielki plus za tak stworzoną stronę. Nie trzeba cofać do przepisu i można ukrywać wykonane już kroki. Super, zazwyczaj o czymś zapominałam wszystko trwało 3 razy dłużej 🙂

Gumiś
Gumiś
1 rok temu

Dziś robiłam pyszne dziękuję za przepis 😍😍😍😍

Karolina
Karolina
1 rok temu

Najlepszy przepis na rogaliki! Wychodzą bardzo mięciutkie❤️ przepyszne😊

Justyna
Justyna
1 rok temu

Rogaliki super! Przepychota! Ja robiłam z kremem czekoladowym i trochę wycieklo ale i tak smakowały! Z tego bloga każdy przepis mi zawsze wychodzi 🙂 Pozdrawiam Pani Joasiu 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

Najlepszy przepis na rogaliczki! Mięciutkie i puszyste, znikają ekspresowo 😁

received_3191142411153355.jpeg
Kasia
Kasia
1 rok temu

Mam pytanie, czy z tego ciasta mogłabym upiec struclę drożdżową? Jeśli tak, to jaką formę wybrać i ile pięć? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Justyna
Justyna
1 rok temu

A co jeśli nie mam i niee dodam cukru pudru do ciasta?

Gertruda
Gertruda
1 rok temu
Reply to  Justyna

Ja nie dodaję wcale cukru. Wychodzi po prostu mniej słodkie jak kto lubi. Do rozczynu oczywiście trzeba.

Justyna
Justyna
1 rok temu
Reply to  Justyna

Ja daje zwykły cukier

Justyna
Justyna
1 rok temu

Czy masło rozpuszczone ma być zimne czy letnie?

Justyna
Justyna
1 rok temu
Reply to  Justyna

Ja nie rozpuszczam daje takie…

Justyna
Justyna
2 lat temu

Z rozbiegu dodałam suche drożdze z opakowania od razu do ciasta(ne wymieszalam wczesniej z wodą, cukrem i łyżką mąki) czy ciasto wyrośnie? Pozdrawiam

Magda
Magda
3 lat temu

Piekłam je wczoraj i wyszły super chociaz nie umiem do konca tak ładnie ich zwijać zeby nadzienie nie wypływało. Jednak na pierwszy raz wyszły super 🙂

Kasia
Kasia
3 lat temu

Ciasto wychodzi takie puchate i mieciutkie! Zakochałam się w tych rogalikach :]]

Justyna
Justyna
3 lat temu

Czy można użyć drożdży susznych instant, zamiast świeżych? Jeśli tak, jak wtedy z nimi postępować?:) Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Justyna

Oczywiście, drożdże suszone działają tak samo jak świeże 🙂 Dopisałam we wpisie jak postępować z suszonymi 🙂 pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

Julia
Julia
3 lat temu

Czy można użyć mniej masła? Albo czymś go zastąpić żeby mniej kaloryczne były rogaliki?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Julia

Myślę, że mozna zmniejszyc o połowę, a dodatkowo zamiast cukru czy cukru pudru dodać ksylitol 🙂 Tylko do rozczynu konieczna jest ta mała ilosc cukru drobnego, a tak to mozna kombinowac z ciastem głównym 🙂

Alina
Alina
3 lat temu

Ile rogalikow wychodzi z tego przepisu? Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Alina

Ok 12-14 większych rogalików 🙂

Anna Szarek
Anna Szarek
3 lat temu

Testuje ten przepis – ciasto właśnie wyrasta. Miałam kiedyś swój sprawdzony ale zgubiłam, a ten na pierwszy rzut oka wydaje się znakomity! Wrócę z foto efektów i krótkim opisem.

Amanda
Amanda
4 lat temu

NAjlepszy przepis na rogaliki! Ciasto wychodzi tak mieciutkie i puszyste…. Mniam

agata
agata
4 lat temu

Jak Pani zawija te rogaliki?

Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanie
4 lat temu

Czy typ mąki w tym przepisie ma znaczenie? Mam pszenną typ 700 a naszło mnie dzisiaj na rogaliki 🙂 .

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu

Nie powinno to mieć większego znaczenia 🙂

Magda
Magda
4 lat temu

Wyglądają przepysznie 🙂

Ewa B.
Ewa B.
4 lat temu

czy ciasto wyjdzie z migdałowym mlekiem?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Ewa B.

Jasne 🙂

Amanda - Butik z Przepisami
Amanda - Butik z Przepisami
7 lat temu

Fantastyczne są te rogaliki! 🙂 Bardzo mi się podoba pomysł na nadzienie – muszę spróbować! 🙂

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
7 lat temu

Wspaniałe rogaliki! Uwielbiam takie ciasto drożdżowe z czekoladą <3

Rogaliki drożdżowe prosty przepis

Jeżeli szukasz prostego przepisu na rogaliki drożdżowe to jesteś we właściwym miejscu 🙂 Ja właśnie rogaliki drożdżowe uwielbiam za tą ich prostotę i za uniwersalizm. Możesz do środka dodać dowolne nadzienie np. marmoladę, nutellę, masło orzechowe, ser, czy tak jak w powyższym przepisie dżem. Jeżeli skusisz się na ostatnią opcję, to polecam dżem o smaku wiśni, truskawki lub czarnej porzeczki. Jeżeli jednak masz inny smak w lodówce, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go użyć. Właściwie każdy smak będzie pasować idealnie.

Jak przygotować rogaliki drożdżowe z dżemem?

Aby przygotować rogaliki drożdżowe z dżemem, musimy standardowo zacząć od przygotowania rozczynu, dlatego do kubka dajemy drożdże, cukier, ciepłą wodę i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Następnie do miski dodajemy resztę składników i mieszamy ręcznie z wyrośniętym rozczynem. Powstałe ciasto po 60 minutach rozwałkowujemy na kształt dużego koła i kroimy na trójkąciki. Następnie dodajemy łyżeczkę gęstego dżemu lub marmolady i zwijamy ciasto w rulon. Rogaliki odkładamy na ok. 15 minut, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i dajemy do piekarnika.

Przepis na rogaliki drożdżowe

Nasze rogaliki drożdżowe z nadzieniem najlepiej smakować będą posypane cukrem pudrem. Pamiętajmy jednak, aby robić to dopiero po upieczeniu i wystudzeniu. Jeżeli szukasz podobnych przepisów to sprawdź koniecznie przepis na rogaliki z nutellą oraz rogaliki drożdżowe z kruszonką. Wszystkie robi się w bardzo podobny i prosty sposób. Jednak jest to ciasto drożdżowe i niestety potrzebuje czasu na wyrośnięcie i upieczenie. Sam proces przygotowania jest jednak banalnie prosty i nawet początkujący amator kulinarny poradzi sobie z tym przepisem!

RozwińZwiń