Ciasta krucheSłodkości

Rogaliki kruche – tylko z trzech składników!

Rogaliki kruche to mój najnowszy przepis, który z pewnością Wam się spodoba! Wychodzą delikatnie w smaku, kruchutkie i rozpływające się w ustach.

Rogaliki

Na moim blogu znajdziecie najwięcej przepisów na rogaliki drożdżowe. Jednak tym razem postanowiłam je zrobić z innego ciasta niż drożdżowe. Rogaliki kruche robi się dużo szybciej, a do tego tylko z trzech podstawowych składników. Oczywiście można je nieco dosłodzić cukrem pudrem (ja czasem dodaję jedną lub dwie łyżki cukru pudru). Jeżeli jednak będziesz je nadziewać słodką marmoladą czy nutellą, wtedy nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek cukru do ciasta.

Z przepisu wyszło mi 12 rogalików.

Przepis na: Rogaliki kruche – tylko z trzech składników!

 Łącznie: 40 min

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 250g twarogu np. półtłustego

Dodatkowo:

  • nutella lub twarda marmolada
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić rogaliki kruche?

jak zrobić rogaliki
Krok 1 

Do przygotowania ciasta na rogaliki kruche potrzebujemy trzech składników w tych samych proporcjach: mąkę pszenną, zimne masło oraz twaróg. Jeżeli chodzi o użyty twaróg to polecam użyć np. mielony twarożek Wieluń mój ulubiony lub kupić np. twaróg w kostce np. półtłusty (tylko należy go zmielić w maszynce lub za pomocą tłuczka do ziemniaków). 


kruche rogale
Krok 2 

Te trzy składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto (można je nieco dosłodzić cukrem pudrem, ja czasem dodaję jedną lub dwie łyżki cukru pudru). W zależności od konsystencji użytego sera można dodać np. łyżkę mąki gdyby ciasto się bardzo kleiło do rąk.


maślane ciasteczka
Krok 3

Ciasto wałkujemy w kształt koła (lekko podsypujemy blat mąką) i wycinamy trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę nadzienia np. nutellę lub twardą marmoladę (nie proponuję dodawać dżemu, ponieważ może on szybko wypłynąć z ciasta). Zwijamy rulonik zaczynając od sklejenia nadzienia u podstawy trójkąta. Staraj się dobrze posklejać nadzianą podstawę ciasta, aby nutella nie wypłynęła w trakcie pieczenia.


kruche ciastka
Krok 4

Rogaliki układamy równomiernie w ostępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 22-24 minut w temp. 180 st (góra dół, z termoobiegiem). Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


Rogaliki kruche

Rogaliki kruche

maślane ciasteczka

Rogaliki kruche

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 406

Oceń ten post jako pierwszy!

Kruche rogaliki

Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię piec takie małe wypieki do zjedzenia na raz. Bardzo często przygotowuję różnego rodzaju ciasteczka (najczęściej proste ciasteczka maślane budyniowe), ale także wszelkiego rodzaju rogaliki. Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe rogaliki drożdżowe. Bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym i można z niego zrobić naprawdę genialne w smaku rogale. Wychodzą mięciutkie, puchate i rozpływające się w ustach. Przy okazji polecam wypróbować moje rogaliki krucho-drożdżowe! Jednak tym razem postanowiłam zrobić domowe rogaliki z innego ciasta niż drożdżowe. Rogaliki kruche to był strzał w dziesiątkę!

Szybkie rogaliki kruche

Szybkie rogaliki kruche robi się zdecydowanie w prostszy i szybszy sposób niż te drożdżowe. Składają się tylko z trzech podstawowych składników: mąki, masła i twarogu. Ten tani wypiek nie wymaga jakichkolwiek zdolności kulinarnych, dlatego nawet największy amator sobie z nimi poradzi! Te rogaliki się świetnie sprawdzą na wszelkie możliwe uroczystości rodzinne czy po prostu jako coś słodkiego do kawusi.

Rogaliki 3 składnikowe

Te proste do zrobienia rogaliki 3 składnikowe można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pojemniku. Można je nadziać twardą marmoladą, nutellą czy jabłkami z cynamonem. Nie polecam jednak dodawać do nich dżemu czy soczyste owoce jak maliny czy truskawki, ponieważ jest duża szansa, że w trakcie pieczenia nadzienie po prostu wypłynie z ciasta.

Back to top button