Rogaliki kruche to mój najnowszy przepis, który z pewnością Wam się spodoba! Wychodzą delikatnie w smaku, kruchutkie i rozpływające się w ustach.
Rogaliki z trzech składników
Na moim blogu znajdziecie najwięcej przepisów na rogaliki drożdżowe. Jednak tym razem postanowiłam je zrobić z innego ciasta niż drożdżowe. Rogaliki kruche robi się dużo szybciej, a do tego tylko z trzech podstawowych składników. Oczywiście można je nieco dosłodzić cukrem pudrem (ja czasem dodaję jedną lub dwie łyżki cukru pudru). Jeżeli jednak będziesz je nadziewać słodką marmoladą czy nutellą, wtedy nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek cukru do ciasta.
Z przepisu wyszło mi 12 rogalików.
Przepis na: Rogaliki kruche – tylko z trzech składników!
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g twarogu np. półtłustego
Dodatkowo:
- nutella lub twarda marmolada
- 1 roztrzepane jajko
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić rogaliki kruche z trzech składników?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Jeśli chcesz to nie musisz nakładać żadnego nadzienia, tylko po upieczeniu oprósz rogaliki grubszą warstwą cukru pudru.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Rogaliki kruche z trzech składników pieczemy przez około 22-24 minut w temp. 180 st (grzanie góra dół).
Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Piekłam 10 min dłużej, surowe w środku…
A czy można do rogalika włożyć kostkę mlecznej czekolady..? nie mam akurat w domu nutelli ani żadnego dzemu, a strasznie chciałabym je zrobić
Można 🙂 Udanych wypieków!
Zdecydowanie za mało mąki do tego przepisu, czuć masłem, tutaj ktoś dobrze napisał, że wyszły mokre od masła i takie ciężkie. Robione z przepisu, użyte składniki takie same i okropne są
Ja nie polecam
Ale “tutaj” nikt nikt nie napisał, że wyszły mokre i ciężkie, tylko że wszystkim smakowały. Na pewno robiła Pani z mojego przepisu? 🙂 Proporcje na pewno są dobre.
Czy maka pszenna pełnoziarnista typ 1850 się nada ?
Nie robiłam z pełnoziarnistej tylko z pszennej tortowej. Taki wysoki typ mąki sprawdzi się bardziej do wypieku chleba…
Pierwszy raz robiłam dzisiaj, smak obłędny szybkie wykonanie, Robiłam z nutella i marmoladą.
Miło mi to czytać 🙂 Dzięki Ewelina za zdjęcie rogalików 😛
Zrobiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni,pyszne i łatwy przepis, coś dla mnie 🙂
Super, cieszę się 🙂
Robiłam dzisiaj pierwszy raz. Są pyszne. Kruchutkie i mięciutkie. Ale zrobiłam podwójną porcje i chyba dałam tego masła za dużo bo bardzo dużo się go wytopiło podczas pieczenia.
Dołączam zdjęcie😀
Szczerze mowiac to po zdjeciu wydają się byc normalne i ładnie upieczone… 🙂 Proporcje w przepisie są ok 🙂
Czy te rogaliki można w lodówce przechowywać? Czy na zewnątrz i jak długo?
Najlepiej na zewnątrz i to pod przykryciem lub zawinięte w folię spożywczą. Myślę, że 2-3 dni to maks jaki mogą poleżeć 🙂 Później zaczną być już zbyt twarde.
mysli Pani ze mozna by bylo uzyc ricotty albo mascarpone?
Raczej to nie byłby dobry pomysł…
Czym mogłabym zastąpić twaróg? Mam śmietanę, jogurt naturalny…
Niestety ani śmietana, ani jogurt nie będą dobrym pomysłem jako zamiennik. To całkowicie inna konsystencja 🙂
Świetny przepis, skorzystam jeszcze nie raz ! 😉
Zrobiłam, byłytak puszne, że zniknęły w mg. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Wspaniały przepis
same błędy w komentarzu. Przepraszam. Rogaliki były tak pyszne, że zniknęły w mig.