Rogaliki drożdżowe z kruszonką

4.3/5 (129 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Rogaliki drożdżowe z kruszonką

Jest to sprawdzony przepis na mięciutkie, delikatne rogaliki drożdżowe z kruszonką i dżemem z czarnej porzeczki – coś pysznego! 🙂

Przepis na: Rogaliki drożdżowe z kruszonką

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 130 g masła miękkiego

dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików
  • dżem z czarnej porzeczki firmy Stovit
  • kruszonka: 120 g mąki, 60 g cukru, 60 g masła
Wyślij emailem

Rogaliki drożdżowe z kruszonką - przepis krok po kroku


Krok 1

Rogaliki drożdżowe z kruszonką

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml) , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło (nie margaryna!)  i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione, a następnie posypać przygotowaną kruszonką (mąkę, cukier oraz masło mieszamy i rozcieramy palcami na kruszonkę). Wstawić rogaliki do piekarnika na 20 – 25 minut, aż się zrumienią. Smacznego!


Rogaliki drożdżowe z kruszonką

Rogaliki drożdżowe z kruszonką

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 129

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Urszula
Urszula
1 rok temu

Czy zasada zwijania rogalików nie jest odwrotna, żeby zwijać od najszerszego miejsca do najwęższego?

Dagmara
Dagmara
2 lat temu

Przepyszne rogaliki. Cudownie miękkie i puszyste. Rewelacyjny przepis. Znikają w mgnieniu oka!

Dominika
Dominika
2 miesięcy temu
Reply to  Dagmara

Aww można od razu robić rogaliki czy musi stać noc w lodówce

Elżbieta
Elżbieta
9 miesięcy temu
Reply to  Dagmara

Potwierdzam

20230429_123538.jpg