Jest to sprawdzony przepis na mięciutkie, delikatne rogaliki drożdżowe z kruszonką i dżemem z czarnej porzeczki – coś pysznego! 🙂
Przepis na: Rogaliki drożdżowe z kruszonką
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru pudru
- 130 g masła miękkiego
dodatkowo:
- 1 jajko do nasmarowania rogalików
- dżem z czarnej porzeczki firmy Stovit
- kruszonka: 120 g mąki, 60 g cukru, 60 g masła
Zobacz również:
Rogaliki drożdżowe z kruszonką - przepis krok po kroku
Krok 1
Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło (nie margaryna!) i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.
Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni. Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione, a następnie posypać przygotowaną kruszonką (mąkę, cukier oraz masło mieszamy i rozcieramy palcami na kruszonkę). Wstawić rogaliki do piekarnika na 20 – 25 minut, aż się zrumienią. Smacznego!
Komentarze
Rogaliki są przepyszne ! Gorąco polecam!
Czy zasada zwijania rogalików nie jest odwrotna, żeby zwijać od najszerszego miejsca do najwęższego?
Przepyszne rogaliki. Cudownie miękkie i puszyste. Rewelacyjny przepis. Znikają w mgnieniu oka!
Aww można od razu robić rogaliki czy musi stać noc w lodówce
Potwierdzam
Super! 🙂