Bruschetta z burratą i brzoskwiniami

5/5 (16 ocen)
Bruschetta z burratą i brzoskwiniami to doskonałe połączenie włoskiej klasyki z letnimi smakami, które zachwycą każdego. Słodkie brzoskwinie w połączeniu z kremową burratą i chrupiącym pieczywem tworzą idealną przekąskę imprezową lub pomysł na ciekawą kolację.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Bruschetta z burratą i brzoskwiniami to ekspresowa, bardzo prosta do przygotowania przekąska imprezowa. Na ciepło smakuje wybitnie smacznie!

Połączenie kremowej burraty, szynki prosciutto oraz grillowanych brzoskwiń z dodatkiem miodu to strzał w dziesiątkę.

Przepis na: Bruschetta z burratą i brzoskwiniami

Składniki:

  • 3-4 kromki chleba (u mnie pszenno-żytni na zakwasie)
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 większa burrata
  • 4 plasterki szynki włoskiej np. prosciutto
  • do dekoracji świeża rukola (ewentualnie oregano, kolendra)
  • oliwa
Wyślij emailem

Jak zrobić bruschettę z burratą i grillowanymi brzoskwiniami?

Krok 1

Chleb na zakwasie

Zaczynamy od pokrojenia pieczywa.

Ja użyłam chleba pszenno-żytniego na zakwasie (z piekarni), ale możesz też kupić bułkę paryską czy najzwyklejszą bagietkę.


Krok 2

Chleb z oliwą

Trzy Większe kromki polałam odrobiną oliwy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i ustawiamy funkcję grill lub termoobieg – dosłownie na 5 minut. Obserwujcie swój piekarnik, bo kromki mają być tylko lekko rumiane, a nie mocno przypalone. 


Krok 3

podsmażanie brzoskwini na patelni

W tym czasie połowę brzoskwini kroimy na plasterki. Grillujemy z obu stron na patelni z małą ilością oliwy. Polewamy je łyżeczką miodu. Zdejmujemy z patelni.  


Krok 4

grzanki z oliwą

Lekko przestudzone kromki z blaszki.


Krok 5

pieczywo z burratą i szynką parmeńską

Na każdej układamy równomiernie kremowy ser burrata oraz po plasterku szynki.


Krok 6

Bruschetta z burratą, szynką i brzoskwiniami

Następnie układamy grillowane brzoskwinie (ja nakładałam po 3-4 plasterki na każdą kromkę). Na wierzchu układamy świeżą rukolę, ale fajnie też się sprawdza posiekana świeża kolendra czy oregano.

Smacznego!


kanapki z burratą, szynką parmeńską i brzoskwiniami

 

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 16

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments