Bruschetta z burratą i brzoskwiniami to ekspresowa, bardzo prosta do przygotowania przekąska imprezowa. Na ciepło smakuje wybitnie smacznie!
Połączenie kremowej burraty, szynki prosciutto oraz grillowanych brzoskwiń z dodatkiem miodu to strzał w dziesiątkę.
Przepis na: Bruschetta z burratą i brzoskwiniami
Składniki:
- 3-4 kromki chleba (u mnie pszenno-żytni na zakwasie)
- 1 brzoskwinia
- 1 łyżeczka miodu
- 1 większa burrata
- 4 plasterki szynki włoskiej np. prosciutto
- do dekoracji świeża rukola (ewentualnie oregano, kolendra)
- oliwa
Zobacz również:
Jak zrobić bruschettę z burratą i grillowanymi brzoskwiniami?
Krok 1
Zaczynamy od pokrojenia pieczywa.
Ja użyłam chleba pszenno-żytniego na zakwasie (z piekarni), ale możesz też kupić bułkę paryską czy najzwyklejszą bagietkę.
Krok 2
Krok 3
W tym czasie połowę brzoskwini kroimy na plasterki. Grillujemy z obu stron na patelni z małą ilością oliwy. Polewamy je łyżeczką miodu. Zdejmujemy z patelni.
Krok 4
Lekko przestudzone kromki z blaszki.
Krok 5
Na każdej układamy równomiernie kremowy ser burrata oraz po plasterku szynki.
Krok 6
Następnie układamy grillowane brzoskwinie (ja nakładałam po 3-4 plasterki na każdą kromkę). Na wierzchu układamy świeżą rukolę, ale fajnie też się sprawdza posiekana świeża kolendra czy oregano.
Smacznego!
Komentarze