Łosoś z piekarnika

4.4/5 (113 ocen)
Łosoś z piekarnika

Łosoś z piekarnika to smaczne danie, które robi się praktycznie samo. Jest bardzo aromatyczne i sycące. Wystarczy pokroić większy filet łososia na kawałki, zamarynować i włożyć do piekarnika – to tyle! Poniżej opisałam swoją ulubioną mieszankę przypraw do marynaty, ale równie dobrze możecie je zastąpić swoimi. Fajnie się sprawdzają także posiekane świeże zioła jak kolendra czy rozmaryn.

Łosoś w piekarniku

Możesz upiec samego łososia w piekarniku lub tak jak ja z miksem warzyw mrożonych. Osobno zazwyczaj przygotowuję pieczone ziemniaki. Całość stanowi fantastyczny, całościowy obiad dla całej rodziny. Dodatkowo warto wykonać surówkę z młodej kapusty czy surówkę z kapusty pekińskiej.

Na blogu mam sporo przepisów z użyciem łososia. Osobiście bardzo mi smakuje makaron z łososiem, a także łosoś pod pierzynką migdałową.

Przepis na: Łosoś z piekarnika

Składniki:

  • 700 g filetów z łososia
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do ryb
  • szczypta soli, pieprzu, bazylii
  • 1/3 łyżeczki przyprawy suszone pomidory
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie świeży rozmaryn lub kolendra
  • 1 łyżeczka sezamu lub czarnuszki
  • mix warzyw na patelnię
Wyślij emailem

Łosoś z piekarnika - przepis krok po kroku


Krok 1

przepisy z łososia

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni.

Filety z łososia myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i dzielimy na 4-5 porcji. Usuwamy ewentualne ości.

Ja kupiłam łososia ze skórą i jej nie wycinałam nożem. Jeśli chcesz to ją usuń.


Krok 2

jarski obiad

W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (2-3 łyżki, opcjonalnie zastąpić masłem klarowanym) z przyprawami – sól, pieprz, bazylia (szczypta), przyprawę do ryb (1/3 łyżeczki), suszone pomidory (1/3 łyżeczki, lub paprykę słodką). Jeśli macie to opcjonalnie można dodać łyżeczkę posiekanej świeżej kolendry czy rozmarynu.

Przygotowaną mieszanką smarujemy wierzch kawałków łososia.


Krok 3

pieczona ryba

Na dno blaszki zazwyczaj wykładam mix warzyw na patelnię (mrożone mieszanki). Ja użyłam połowę opakowania. Lekko podlewamy je wodą (wystarczy około 1/3 szklanki).

Następnie układamy łososia i posypujemy sezamem czy czarnuszką.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-18 minut (góra-dół, np. z termoobiegiem).


Łosoś z piekarnika

Łosoś pieczony

łosoś w piekarniku

łosoś pieczony

łosoś w piekarniku

łosoś pieczony w piekarniku

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 113

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Przepyszny 🤩

Messenger_creation_3f0af5c4-7dd8-4511-9904-a7bd82e40418
Magda
Magda
1 rok temu

Ale pyszności 🙂