Łosoś z piekarnika to smaczne danie, które robi się praktycznie samo. Jest bardzo aromatyczne i sycące. Wystarczy pokroić większy filet łososia na kawałki, zamarynować i włożyć do piekarnika – to tyle! Poniżej opisałam swoją ulubioną mieszankę przypraw do marynaty, ale równie dobrze możecie je zastąpić swoimi. Fajnie się sprawdzają także posiekane świeże zioła jak kolendra czy rozmaryn.
Łosoś w piekarniku
Możesz upiec samego łososia w piekarniku lub tak jak ja z miksem warzyw mrożonych. Osobno zazwyczaj przygotowuję pieczone ziemniaki. Całość stanowi fantastyczny, całościowy obiad dla całej rodziny. Dodatkowo warto wykonać surówkę z młodej kapusty czy surówkę z kapusty pekińskiej.
Na blogu mam sporo przepisów z użyciem łososia. Osobiście bardzo mi smakuje makaron z łososiem, a także łosoś pod pierzynką migdałową.
Przepis na: Łosoś z piekarnika
Składniki:
- 700 g filetów z łososia
- 1/3 łyżeczki przyprawy do ryb
- szczypta soli, pieprzu, bazylii
- 1/3 łyżeczki przyprawy suszone pomidory
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie świeży rozmaryn lub kolendra
- 1 łyżeczka sezamu lub czarnuszki
- mix warzyw na patelnię
Zobacz również:
Łosoś z piekarnika - przepis krok po kroku
Krok 1
Filety z łososia myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i dzielimy na 4-5 porcji. Usuwamy ewentualne ości.
Ja kupiłam łososia ze skórą i jej nie wycinałam nożem. Jeśli chcesz to ją usuń.
Krok 2
Przygotowaną mieszanką smarujemy wierzch kawałków łososia.
Krok 3
Następnie układamy łososia i posypujemy sezamem czy czarnuszką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-18 minut (góra-dół, np. z termoobiegiem).
Komentarze
Przepyszny 🤩
Ekstra 😍 Cieszę się, że smakuje ❤️
Ale pyszności 🙂
Dziękuję! A do tego zdrowe pyszności 🙂