Muszę przyznać, że uwielbiam naleśniki na słodko. Przygotowałam dla Was najlepsze naleśniki z serem, od których ciężko się oderwać. To najsmaczniejszy jarski obiad uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych.
Domowe naleśniki z serem są ekstremalnie szybkie do przygotowania. Puchate, mięciutkie i delikatne w smaku… Palce lizać! Do ich przygotowania użyłam bazowego przepisu na ciasto naleśnikowe. Osobno w kilka minut można zrobić nadzienie serowe i gotowe!
Jeżeli szukasz innych pomysłów na naleśniki na słodko to proponuję wypróbować naleśniki Kinder Bueno, budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym lub naleśniki rafaello.
Przepis na: Najlepsze naleśniki z serem
Składniki:
Ciasto na naleśniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 600 g twarogu półtłustego lub chudego
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- opcjonalnie 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- opcjonalnie łyżeczka rodzynek, suszonej żurawiny lub skórka pomarańczowa
Zobacz również:
Jak zrobić naleśniki z serem?
Krok 1
Z przepisu wychodzi 8-9 sztuk naleśników – w zależności od wielkości użytej patelni.
Do wysokiej miski dodajemy mąkę pszenną (2 szklanki), mleko (1 szklanka), wodę gazowaną (1 i 1/2 szklanki), jajka (2 duże sztuki) i szczyptę soli.
Dokładny przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tu >>.
Krok 2
Krok 3
Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewamy niecałą chochelkę ciasta. W tym momencie patelnię podnosimy i szybkim ruchem staramy się równomiernie rozlać ciasto naleśnikowe (po powierzchni patelni).
Smażymy z obu stron na rumiany kolor – najlepiej przewraca się naleśniki na drugą stronę za pomocą dłuższej łopatki.
Krok 4
Ser do naleśników
Gdy naleśniki mamy zrobione, to przygotowujemy ser do naleśników. Do miski wkładamy twaróg, może być np. chudy lub półtłusty, o łącznej wadze około 600-650 gramów. Dodajemy także cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy, 30 g), cukier puder (2 łyżki) oraz żółtko. Czasami dodaję także serek homogenizowany waniliowy (około 200 g).
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Twój ser do naleśników jest już gotowy. Możesz teraz od razu nakładać nadzienie na naleśniki lub przełożyć je do hermetycznego pojemnika i schować do lodówki, jeśli planujesz użyć go na przykład na drugi dzień.
Krok 9
Naleśniki z serem gotowe! Możesz je z wierzchu oprószyć odrobiną cukru pudru lub udekorować świeżymi owocami, czy ulubioną konfiturą. Wszystko zależy od tego w jakim wydaniu smakują Wam najbardziej.
Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowały te naleśniki!
Fajną opcją jest także podsmażenie naleśników z serem na maśle klarowanym – coś pysznego!
Naleśniki przepisy
Na blogu zamieściłam obszerny wpis (klik>>), w którym znajdziesz kilkadziesiąt inspiracji naleśnikowych, z różnymi, ciekawymi farszami. Znajdziesz tam zarówno w wersji na słono jak i na słodko.
Komentarze
Faktycznie najlepsze naleśniki serowe
dzięki 🙂
Dzięki za przepis!
Proszę 🙂
Klasyczne naleśniki – pyszne! Jednak jak na mój gust ciasto było za gęste i musiałam rozcieńczyć.
Pszny nalesnik
dzieki 🙂
Najlepsze nalesniki ;p moje ulubione z serem