Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym oraz truskawkami, to świetny pomysł na jarski obiad czy sycący deser. Póki zaczął się sezon na truskawki to trzeba go wykorzystać jak najdłużej się tylko da. Oczywiście naleśniki budyniowe możesz podać z serem i np. z borówkami, brzoskwinią czy malinami. W każdej wersji będą świetnie smakować!
Przepis na: Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 g twarogu chudego lub półtłustego
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 32 g cukru waniliowego
- opcjonalnie: odrobina pasty waniliowej lub aromatu waniliowego
- kilka truskawek
- konfitura z wiśni Stovit
Zobacz również:
Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do wyższej miski dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.
Twaróg mieszamy za pomocą łyżki z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz pastą waniliową. Odstawiamy na bok
Naleśniki smarujemy twarogiem, a wierzch dekorujemy ulubioną konfiturą np. wiśniową oraz świeżymi owocami.
Komentarze
Uwielbiam naleśniki z dżemem, mogłabym je jeść codziennie! a dżemy stovit znam bardzo dobrze, potwierdzam są bardzo smaczne i mają świetny skład.
Super, bardzo się cieszę 🙂