Dania jarskieNaleśniki i omletyObiadySłodkości

Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym

Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym oraz truskawkami, to świetny pomysł na jarski obiad czy sycący deser. Póki zaczął się sezon na truskawki to trzeba go wykorzystać jak najdłużej się tylko da. Oczywiście naleśniki budyniowe możesz podać z serem i np. z borówkami, brzoskwinią czy malinami. W każdej wersji będą świetnie smakować!

Przepis na: Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym

Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 500 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • opcjonalnie: odrobina pasty waniliowej lub aromatu waniliowego
  • kilka truskawek
  • konfitura z wiśni Stovit


Wykonanie:

Do wyższej miski dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.

Twaróg mieszamy za pomocą łyżki z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz pastą waniliową. Odstawiamy na bok

Naleśniki smarujemy twarogiem, a wierzch dekorujemy ulubioną konfiturą np. wiśniową oraz świeżymi owocami.


Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym

Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym

naleśniki z serem i dżemem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Budyniowe naleśniki z serem i dżemem

Znacie kogoś kto nie lubi w ogóle naleśników? 🙂 Jedni lubią wytrawne np, z mięsem, a drudzy na słodko np. z serem. Ja uwielbiam w każdym rodzaju – i takie i takie 🙂 Jak pojawiają się pierwsze truskawki, to zawsze nachodzi mnie ochota na ciasto z truskawkami, oraz naleśniki z serem i dżemem, z dodatkiem truskawek. Możecie również oczywiście użyć innych owoców, takich jak borówki czy maliny. Będą zawsze smakować wyśmienicie!

Close