Naleśniki z bananem

4.8/5 (106 ocen)
naleśniki z bananem

Naleśniki z bananem wyglądają i smakują naprawdę ciekawie! Przygotowałam je ostatnio gdy zostało nieco masy kajmakowej po tarcie banoffee. Warto opcjonalnie oblać ich wierzch domowym solonym karmelem i podprażonymi płatkami migdałowymi… Pychota!

Naleśniki bananowe

Jeśli lubisz obiad na słodko to koniecznie wypróbuj naleśniki bananowe. Szczególnie gdy masz dojrzałe banany. Wykonanie tych naleśników jest naprawdę ekspresowe, ponieważ wystarczy przygotować ciasto naleśnikowe, dodać banana i dodatki (o jakich dokładnie mowa przeczytasz poniżej w przepisie). Gotowe!

Jeśli szukasz innych pomysłów na naleśniki na słodko to polecam wypróbować naleśniki rafaello, z budyniem czy w wersji z oreo. Wszystkie z pewnością Ci posmakują!

Przepis na: Naleśniki z bananem

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • 6 dojrzałych bananów
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 6 czubatych łyżeczek masy kajmakowej
  • opcjonalnie 1 łyżka płatków migdałowych

Opcjonalnie solony karmel:

  • 3 łyżki białego cukru drobnego
  • 50 ml wody
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki masła
  • szczypta soli
Wyślij emailem

Naleśniki z bananem - przepis krok po kroku


Krok 1

naleśniki

Ciasto na naleśniki budyniowe

Do miski dodajemy mąkę pszenną (260 g), jajko, mleko (200 ml), wodę gazowaną (200 ml), a także sypki budyń (1 łyżka). Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni – jeśli korzystasz z patelni z nieprzywierającą powierzchnią to nie ma potrzeby dodawania oleju.

Mi wyszło 6 większych naleśników.


Krok 2

naleśniki na słodko z bananami

Na jednej połówce każdego naleśnika nakładamy i rozsmarowujemy łyżkę serka homogenizowanego, a na drugiej połówce rozsmarowujemy po czubatej łyżeczce masy kajmakowej z puszki.

Jeśli chodzi o banany to najlepiej się tu sprawdzą długie, dość proste, dojrzałe banany.

Na masie kajmakowej układamy banana.


Krok 3

Naleśniki z bananami i masą kajmakową

Boki ciasta (na krańcach banana) lekko podwijamy, aby nadzienie nie wypłynęło. Zwijamy naleśnika jak klasycznego krokieta.

Naleśniki podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową czy tak jak ja – wierzch oblałam domowym solonym karmelem, a także posypałam płatkami migdałowymi (można je podprażyć na suchej patelni). Coś pysznego!

Solony karmel:

Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (3 łyżki, ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.

Gdy cukier się rozpuści i osiągnie ten jasny brązowy kolor to wlewamy wodę (50 ml, tutaj trzeba uważać bo zacznie pryskać woda, ja polecam mieszać w rękawicach kuchennych) i od razu energicznie mieszamy (to powinno zająć około minuty, cały czas gotujemy, ale już na delikatnie mniejszym ogniu). Wlewamy śmietankę (6 łyżek) i gotujemy przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszamy. Po tym czasie dodajemy masło (2 płaskie łyżki) oraz sól (szczypta) i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty i ściągamy z palnika.

Gdy solony karmel nieco przestygnie, wtedy polewamy nim wierzch tarty. Dekorujemy słonymi precelkami. Gotowe!


Naleśniki z bananem

Naleśniki z bananami dla dzieci

Naleśniki bananowe

Naleśniki na słodko z bananami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 106

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Naleśniki na słodko z bananami

Naleśniki są fantastyczne, ponieważ można je przygotować na milion sposobów. Zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Tym razem mój wybór padł na pyszne naleśniki z bananami na słodko i powiem szczerze, że to był strzał w przysłowiową dziesiątkę! Smaku dopełnia z całą pewnością solony karmel, którym polałam naleśniki z bananami. Bardzo prosto się go przygotowuje i rewelacyjnie dodaje smaku do tego dania. Szczerze powiedziawszy ostatnio jestem wielką fanką solonego karmelu, zwłaszcza w lodach, więc jak uwielbiasz go tak samo, to ten przepis na naleśniki z bananami i słonym karmelem jest zdecydowanie dla Ciebie!

Naleśniki z bananami dla dzieci

Te pyszne naleśniki z bananami dla dzieci z całą pewnością pokochają Twoje pociechy! W końcu każde dziecko lubi dania na słodko. W tym przypadku za słodycz robią banany wraz z serkiem homogenizowanym. Dodatkowo smaku dopełnia masa kajmakowa, która w moim odczuciu do bananów pasuje wręcz idealnie. Te naleśniki z bananami są niezwykle smaczne, dlatego z całą pewnością dzieci będą je jeść z wielką chęcią. Zwłaszcza jeżeli Twoja pociecha jest niejadkiem, wtedy ten przepis na pewno jest godny wypróbowania!

RozwińZwiń