Naleśniki z bananem wyglądają i smakują naprawdę ciekawie! Przygotowałam je ostatnio gdy zostało nieco masy kajmakowej po tarcie banoffee. Warto opcjonalnie oblać ich wierzch domowym solonym karmelem i podprażonymi płatkami migdałowymi… Pychota!
Naleśniki bananowe
Jeśli lubisz obiad na słodko to koniecznie wypróbuj naleśniki bananowe. Szczególnie gdy masz dojrzałe banany. Wykonanie tych naleśników jest naprawdę ekspresowe, ponieważ wystarczy przygotować ciasto naleśnikowe, dodać banana i dodatki (o jakich dokładnie mowa przeczytasz poniżej w przepisie). Gotowe!
Jeśli szukasz innych pomysłów na naleśniki na słodko to polecam wypróbować naleśniki rafaello, z budyniem czy w wersji z oreo. Wszystkie z pewnością Ci posmakują!
Przepis na: Naleśniki z bananem
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- 6 dojrzałych bananów
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 6 czubatych łyżeczek masy kajmakowej
- opcjonalnie 1 łyżka płatków migdałowych
Opcjonalnie solony karmel:
- 3 łyżki białego cukru drobnego
- 50 ml wody
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki masła
- szczypta soli
Zobacz również:
Naleśniki z bananem - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miski dodajemy mąkę pszenną (260 g), jajko, mleko (200 ml), wodę gazowaną (200 ml), a także sypki budyń (1 łyżka). Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni – jeśli korzystasz z patelni z nieprzywierającą powierzchnią to nie ma potrzeby dodawania oleju.
Mi wyszło 6 większych naleśników.
Krok 2
Jeśli chodzi o banany to najlepiej się tu sprawdzą długie, dość proste, dojrzałe banany.
Na masie kajmakowej układamy banana.
Krok 3
Naleśniki podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową czy tak jak ja – wierzch oblałam domowym solonym karmelem, a także posypałam płatkami migdałowymi (można je podprażyć na suchej patelni). Coś pysznego!
Solony karmel:
Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (3 łyżki, ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.
Gdy cukier się rozpuści i osiągnie ten jasny brązowy kolor to wlewamy wodę (50 ml, tutaj trzeba uważać bo zacznie pryskać woda, ja polecam mieszać w rękawicach kuchennych) i od razu energicznie mieszamy (to powinno zająć około minuty, cały czas gotujemy, ale już na delikatnie mniejszym ogniu). Wlewamy śmietankę (6 łyżek) i gotujemy przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszamy. Po tym czasie dodajemy masło (2 płaskie łyżki) oraz sól (szczypta) i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty i ściągamy z palnika.
Gdy solony karmel nieco przestygnie, wtedy polewamy nim wierzch tarty. Dekorujemy słonymi precelkami. Gotowe!
Komentarze