Tym razem mam dla Was totalny HIT! Mercedesa wśród naleśników na słodko!
Zapiekane naleśniki sernikowe to świetna propozycja na deser czy jarski obiad. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Skromnie mówiąc są to najlepsze naleśniki na słodko jakie do tej pory jadłam i dzisiaj z mężem walczyliśmy kto zje ostatniego.
Zapiekane naleśniki z serem
Pewnie się zastanawiacie dlaczego napisałam, że te naleśniki są sernikowe… Do masy serowej dodałam cukier wanilinowy, skórkę kandyzowaną i twaróg półtłusty (możecie użyć tego w kostce lub sernikowego z wiaderka, lecz wtedy masa będzie troszkę rzadsza niż powinna). Chwilę po przestygnięciu masa serowa w naleśnikach i waniliowa zalewa osiągają świetną konsytencję (gęstnieją) jak w przypadku serników. Naprawdę są przepysznym pomysłem na obiad czy kolację na słodko!
Z przepisu wychodzi około 7 większych naleśników, które po nadzianiu masą serową oblewamy zalewą waniliową. To ona wpływa na to, że nie są one suche i twarde, lecz mięciutkie wewnątrz i na zewnątrz. Po upieczeniu tworzy się taki lekki budyń, który do naleśników pasuje tu idealnie!
Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały.
Przepis na: Zapiekane naleśniki sernikowe!
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
Masa serowa:
- 600 g twarogu np. w kostce lub z wiaderka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 mały serek homogenizowany waniliowy (150 g)
- 30 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- opcjonalnie 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Zalewa waniliowa:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka
- 1 mały serek homogenizowany waniliowy (150 g)
- 1 łyżka cukru pudru
- 30 g cukru wanilinowego lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Zobacz również:
Zapiekane naleśniki sernikowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto na naleśniki:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki.
W wyższej misce miksujemy jajka (2 szt.) z mąką (2 szklanki), mlekiem (1 szklanka), wodą gazowaną lub mineralną (1,5 szklanki) i szczyptą soli.
Szklanka w moich przepisach ma zawsze 250 ml.
Krok 2
Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 3
Naleśniki smażymy z obu stron na lepszej patelni z nieprzywieralną powierzchnią.
Krok 4
Ser do naleśników:
Do miski dodajemy twaróg – może być taki w kostce np. półtłusty, tylko najpierw trzeba go lekko zblendować lub chociaż podusić widelcem. Czasami używam też ser z wiaderka (użyty twaróg nie powinien być jednak zbyt rzadki).
Dodajemy żółtka (2 szt.), cukier puder (2 płaskie łyżki), cukier wanilinowy (30 g, u mnie 1 łyżeczka pasty waniliowej), a także serek waniliowy (150 g). Jeśli lubicie to opcjonalnie można dodać skórkę pomarańczową (1 łyżeczka) lub rodzynki.
Całość miksujemy przez kilka sekund jedynie do połączenia się składników.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Mi łącznie wyszło 7 zapiekanych naleśników, ale nie miałam tak dużego naczynia żaroodpornego (akurat ostatnio mi się stłukło podczas przeprowadzki), więc najpierw upiekłam 5 w jednym naczyniu średniej wielkości, a pozostałe 2 w innym mniejszym.
Krok 9
Zalewa waniliowa:
W misce miksujemy śmietankę kremówkę (200 ml) z jajkami (2 szt.), serkiem (150 g), cukrem pudrem (1 łyżka) i cukrem wanilinowym (30 g, lub można zastąpić pastą waniliową). Ja zwykle miksuję tylko przez chwilkę do połączenia się składników.
Krok 10
Krok 11
No i teraz najtrudniejsze dla niecierpliwych – te zapiekane naleśniki sernikowe smakują najlepiej (i mają najlepszą konsystencję) jak zastygną, czyli nie jemy ich od razu.
Wtedy faktycznie masa serowa oraz zalewa waniliowa osiągają idealną konsystencję, a smakowo naprawdę wymiatają. Smacznego!
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne naleśniki to koniecznie wypróbuj naleśniki rafaello lub szarlotkę naleśnikową.
Komentarze
To ulubiona zapiekanka na słodko (słodkość bardzo umiarkowana) mojej rodziny – zwłaszcza mojego syna, który jest strasznym niejadkiem. Najbardziej nam smakuje ta zapieczona zalewa. Mnie zawsze wychodzi 7-8 dużych naleśników i w związku z tym piekę taką ilość w dwóch naczyniach żaroodpornych, gdyż w jednym dużym naleśniki mi się nie mieszczą. Naleśniki są syte (po dwie sztuki na osobę nam wystarczają ).
No to bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Nie ma znaczenia czy się zapieka w jednym czy dwóch naczyniach. Nawet w sumie póżniej łatwiej takie mniejsze naczynie przechowywać w lodówce jeśli wszystkiego się od razu nie zje.
Pychotka 😋
Cieszę się, że smakują ❤️
Uwielbiam naleśniki 🙂 Z pewnością więc by mi przypadły do gustu 🙂