
Tym razem mam dla Was totalny HIT! Mercedesa wśród naleśników!
Zapiekane naleśniki sernikowe to świetna propozycja na deser czy jarski obiad. Są bardzo proste i tanie do przygotowania. Skromnie mówiąc są to najlepsze naleśniki na słodko jakie do tej pory jadłam i dzisiaj z mężem walczyliśmy kto zje ostatniego 🙂
Pewnie się zastanawiacie dlaczego napisałam, że te naleśniki są sernikowe… Do masy serowej dodałam cukier wanilinowy, skórkę kandyzowaną i twaróg półtłusty (możecie użyć tego w kostce lub sernikowego z wiaderka, lecz wtedy masa będzie troszkę rzadsza niż powinna).
Z przepisu wychodzi około 6 większych naleśników, które po nafaszerowaniu i zwinięciu oblewamy zalewą waniliową, która z kolei wpływa na to, że nie są suche i twarde, lecz mięciutkie wewnątrz i na zewnątrz. Po upieczeniu tworzy się taki lekki budyń, który do naleśników pasuje tu idealnie!
Przepis na: Zapiekane naleśniki sernikowe
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 6
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g twarogu w kostce
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 32 g cukru wanilinowego
- opcjonalnie 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Zalewa waniliowa:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 32g cukru z wanilią
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju. Składniki na masę serową mieszamy za pomocą widelca aż powstanie jednolita masa. Naleśniki faszerujemy serem, zawijamy w rulonik, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Najpierw ubijamy lekko śmietankę, później dodajemy jajka, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Rzadką masą zalewamy naleśniki. Posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Piec około 22-25 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego!
Uwielbiam naleśniki 🙂 Z pewnością więc by mi przypadły do gustu 🙂