Zapiekane naleśniki meksykańskie są pysznym pomysłem na szybki i bardzo sycący obiad. Te wytrawne naleśniki są nadziane farszem na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i czerwonej cebuli. Zawijamy je w tradycyjne, uniwersalne naleśniki, a następnie podajemy na ciepło lub dodatkowo zapiekamy pod pierzynką ze startego sera i odrobiny farszu. Polecam je lekko podpiec w piekarniku, bo w takiej wersji są dużo smaczniejsze. Jeżeli podczas zawijania naleśników dodasz również do środka odrobinę startego sera, wtedy farsz lekko się sklei i naleśniki będą się fajnie kroić na talerzu.
Jeżeli lubisz ostre, wytrawne naleśniki to do farszu dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i szczyptę ostrej papryki. Myślę, że każdy fan kuchni meksykańskiej będzie zachwycony po zjedzeniu takich naleśników.
Z przepisu wychodzi ok. 8 naleśników.
Do przygotowania ciasta na naleśniki oraz farszu użyłam patelni z najnowszą powłoką Teflon™ Profile, która dzięki swojej innowacyjnej strukturze i zawartości twardych minerałów (np. węglik krzemu) odznacza się niezwykłą wytrzymałością. Nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale nie każda patelnia non-stick to ten prawdziwy atestowany Teflon™. Naprawdę warto wybierać patelnię ze sprawdzoną powłoką, ponieważ:
- ułatwia smażenie gotowanie, zapobiegaprzywieraniu potraw
- pozwala zmniejszyć ilość używanego tłuszczu, gwarantuje zdrowsze gotowanie
- ułatwia zmywanie, czyszczenie (ręczne lub w zmywarce)
- jest bezpieczny dla zdrowia (obojętny chemicznie!)
Warto wybierać patelnie z tym logiem:
Znak Teflon™ jest gwarancją najwyższej jakości. Wyróżnia go ponad 50–letnie doświadczenie, unikalna gładkość i wytrzymałość powłoki, regularnie przeprowadzane testy jakościowe i kontrola produkcji. Co więcej systemy te charakteryzują się dwu–lub trzywarstwową strukturą, przystosowaną do intensywnego gotowania.
Teflon™ jest bezpieczny dla zdrowia!
Przepis na: Zapiekane naleśniki meksykańskie
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
Farsz:
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 200 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
- opcjonalnie 1/3 papryczki chili
Dodatkowo:
- 100 g startej mozzarelli
- odrobina posiekanej pietruszki lub kolendry
Zobacz również:
Zapiekane naleśniki meksykańskie - przepis krok po kroku
Krok 1
Ciasto na naleśniki: mąkę, mleko, wodę, jajka i sól miksujemy przez kilka sekund do momentu powstania jednolitego ciasta. Smażymy naleśniki z obu stron.
Krok 3
Krok 5
Krok 7
Naleśniki meksykańskie układamy w naczyniu żaroodpornym, zaś ich wierzch smarujemy odrobiną farszu, posypujemy startym żółtym serem i odrobiną kolendry. Piec przez 12-15 minut w temp. 190 stopni.
Komentarze
Meksykanskie nalesniki wyszly swietne z tego przepisu ;p to mój ulubiony blog kulinarny i jestm wielką fanką 🙂