Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiem

Zapiekane naleśniki meksykańskie

Zapiekane naleśniki meksykańskie są pysznym pomysłem na szybki i bardzo sycący obiad. Te wytrawne naleśniki są nadziane farszem na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i czerwonej cebuli. Zawijamy je w tradycyjne, uniwersalne naleśniki, a następnie podajemy na ciepło lub dodatkowo zapiekamy pod pierzynką ze startego sera i odrobiny farszu. Polecam je lekko podpiec w piekarniku, bo w takiej wersji są dużo smaczniejsze. Jeżeli podczas zawijania naleśników dodasz również do środka odrobinę startego sera, wtedy farsz lekko się sklei i naleśniki będą się fajnie kroić na talerzu.

Jeżeli lubisz ostre, wytrawne naleśniki to do farszu dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i szczyptę ostrej papryki. Myślę, że każdy fan kuchni meksykańskiej będzie zachwycony po zjedzeniu takich naleśników.

Z przepisu wychodzi ok. 8 naleśników.

Patelnia z teflonem TeflonTM

Do przygotowania ciasta na naleśniki oraz farszu użyłam patelni z najnowszą powłoką Teflon™ Profile, która dzięki swojej innowacyjnej strukturze i zawartości twardych minerałów (np. węglik krzemu) odznacza się niezwykłą wytrzymałością. Nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale nie każda patelnia non-stick to ten prawdziwy atestowany Teflon™. Naprawdę warto wybierać patelnię ze sprawdzoną powłoką, ponieważ:

  • ułatwia smażenie gotowanie, zapobiegaprzywieraniu potraw
  • pozwala zmniejszyć ilość używanego tłuszczu, gwarantuje zdrowsze gotowanie
  • ułatwia zmywanie, czyszczenie (ręczne lub w zmywarce)
  • jest bezpieczny dla zdrowia (obojętny chemicznie!)

 

Warto wybierać patelnie z tym logiem:


certyfikat TeflonTM

Znak Teflon™ jest gwarancją najwyższej jakości. Wyróżnia go ponad 50–letnie doświadczenie, unikalna gładkość i wytrzymałość powłoki, regularnie przeprowadzane testy jakościowe i kontrola produkcji. Co więcej systemy te charakteryzują się dwu–lub trzywarstwową strukturą, przystosowaną do intensywnego gotowania.

Teflon™ jest bezpieczny dla zdrowia!

Przepis na: Zapiekane naleśniki meksykańskie

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
  • opcjonalnie 1/3 papryczki chili

Dodatkowo:

  • 100 g startej mozzarelli
  • odrobina posiekanej pietruszki lub kolendry

Jak zrobić naleśniki meksykańskie?

Wykonanie:

Krok 1

naleśniki meksykańskie

Ciasto na naleśniki: mąkę, mleko, wodę, jajka i sól miksujemy przez kilka sekund do momentu powstania jednolitego ciasta. Smażymy naleśniki z obu stron.


Krok 2

naleśniki meksykańskie przygotowanie

Czerwoną cebulę siekamy drobno na kilku kroplach oleju.


Krok 3

naleśniki meksykańskie przygotowanie 

Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy startą na tarce marchewkę oraz mięso mielone. Posypujemy czerwoną papryką oraz przyprawą do mięsa mielonego. Gdy mięso będzie już podsmażone wtedy dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy.


Krok 4

naleśniki meksykańskie przygotowanie

Wsypujemy czerwoną fasolę, kukurydzę.

[/three_fourth_last]

Krok 5

farsz na naleśniki meksykańskieDoprawiamy do smaku posiekaną natką kolendry lub pietruszki, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chili.


Krok 6

farsz na naleśniki meksykańskie

Na każdego naleśnika nakładamy około 2 łyżek farszu, zawijamy.


Krok 7

przepis na naleśniki meksykańskie zapiekane

Naleśniki meksykańskie układamy w naczyniu żaroodpornym, zaś ich wierzch smarujemy odrobiną farszu, posypujemy startym żółtym serem i odrobiną kolendry. Piec przez 12-15 minut w temp. 190 stopni.


naleśniki meksykańskie

naleśniki meksykańskie zapiekane

Przepis na naleśniki meksykańskie

Zapiekane naleśniki meksykańskie

naleśniki meksykańskie

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Naleśniki po meksykańsku

Wszyscy lubimy naleśniki, jedni w wersji na słodki, inni w wersji na słono. Ja osobiście uwielbiam obydwie wersje i co jakiś czas chętnie przygotowuje je na zmienę. Jeżeli smakują Ci naleśniki po meksykańsku, to możesz również wypróbować Zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą lub Zapiekane naleśniki z warzywami i kiełbasą.

Naleśniki meksykańskie zapiekane

Naleśniki meksykańskie zapiekane w piekarniku, są świetnym pomysłem na urozmaicenie obiadu, jeżeli oczywiście lubimy meksykańskie klimaty. Są też znacznie mniej kaloryczne od np. naleśników z czekoladą.

Close