Naleśnikowa szarlotka z bezą

5/5 (21 ocen)
naleśnikowa szarlotka

Naleśniki wcale nie muszą być nudne! 🙂 Uwielbiam je na słodko, a także na słono i staram się je przygotowywać dosyć często, jednak za każdym razem z innymi składnikami i w innej postaci. Tym razem skusiłam się na naleśnikową szarlotkę z bezą! To pyszny deser, który posmakuje dzieciom jak i dorosłym. Pięknie pachnie cynamonem, a wchodząc do mieszkania można się pomylić, że w piekarniku piecze się tradycyjna szarlotka.

Zainspirowałam się tym przepisem (klik).

Przepis na: Naleśnikowa szarlotka z bezą

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
Masa jabłkowa: 
  • jabłka prażone Stovit (720 g)

lub

  • 1 kg jabłek
  • szczypta cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • opcjonalnie łyżka rodzynek

Masa śmietankowa:

  • 1 duża śmietana 18 % ok. 400 g
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego

Beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Wyślij emailem

Naleśnikowa szarlotka z bezą - przepis krok po kroku


Krok 1

Przepis na naleśnikową szarlotka

Ciasto nalesnikowe: W wysokiej misce miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Smażymy je z obu stron.

Ciasto śmietankowe: Śmietanę mieszamy w miseczce z cynamonem i cukrem trzcinowym.

Masa jabłkowa: Używamy gotowych prażonych jabłek ze słoika lub sami je przygotowujemy. Jabłka ścieramy na tarce i prażymy na suchej patelni wraz z cukrem i cynamonem.


Krok 2

Naleśnikowa szarlotka z bezą

Naleśniki faszerujemy masą jabłkową, zwijamy w “rulonik” i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy masą śmietankową i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie ubijamy bezę: białka miksujemy do powstania sztywnej piany. Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy. Pod koniec wsypujemy cynamon i lekko mieszamy.

Naleśniki wyciągamy z piekarnika, wierzch przykrywamy równą warstwą sztywnej piany.


Krok 3

Naleśnikowa szarlotka z bezą

Opcjonalnie można zrobić delikatny wzorek na sztywnej pianie (np. za pomocą widelca). Ponownie pieczemy przez 15 minut w temp. 160-170 stopni.


naleśnikowa szarlotka

naleśnikowa szarlotka

naleśnikowa szarlotka

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 21

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments