Naleśniki wcale nie muszą być nudne! 🙂 Uwielbiam je na słodko, a także na słono i staram się je przygotowywać dosyć często, jednak za każdym razem z innymi składnikami i w innej postaci. Tym razem skusiłam się na naleśnikową szarlotkę z bezą! To pyszny deser, który posmakuje dzieciom jak i dorosłym. Pięknie pachnie cynamonem, a wchodząc do mieszkania można się pomylić, że w piekarniku piecze się tradycyjna szarlotka.
Zainspirowałam się tym przepisem (klik).
Przepis na: Naleśnikowa szarlotka z bezą
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- jabłka prażone Stovit (720 g)
lub
- 1 kg jabłek
- szczypta cynamonu
- 16 g cukru waniliowego
- opcjonalnie łyżka rodzynek
Masa śmietankowa:
- 1 duża śmietana 18 % ok. 400 g
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Zobacz również:
Naleśnikowa szarlotka z bezą - przepis krok po kroku
Krok 1
Ciasto śmietankowe: Śmietanę mieszamy w miseczce z cynamonem i cukrem trzcinowym.
Masa jabłkowa: Używamy gotowych prażonych jabłek ze słoika lub sami je przygotowujemy. Jabłka ścieramy na tarce i prażymy na suchej patelni wraz z cukrem i cynamonem.
Krok 2
Naleśniki wyciągamy z piekarnika, wierzch przykrywamy równą warstwą sztywnej piany.
Krok 3
Komentarze