Rafaello uwielbiam pod każdą postacią! Cieszy mnie gdy jako prezent dostaję zapakowane, ulubione pralinki z migdałem w środku, lecz lubię także domowe, kokosowe ciasta czy desery. Na dzisiejszy deser przygotowałam mega pyszne naleśniki Rafaello ze świeżymi owocami: malinami i jeżynami. Coś naprawdę pysznego!
Naleśniki rafaello usmażysz raz dwa, a masę jeszcze szybciej. Całość nie zajęła mi więcej niż 20 minut. Są idealne na śniadanie, obiad czy deser! Muszę przyznać, że to jedne z najbardziej popularnych naleśników jakie są na moim blogu. Jeśli lubisz na słodko to polecam wypróbować naleśniki amerykańskie z syropem klonowym lub czekoladowe z kremem i truskawkami. Najczęściej robię jednak najzwyklejsze i najpyszniejsze na świecie naleśniki z serem białym.
Polecam także naleśniki na słono! Mam ich sporo na blogu. Osobiście bardzo lubię zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą, a także naleśniki meksykańskie.
Przepis na: Naleśniki Rafaello
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
Masa Rafaello:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
- Naturalnie owocowe o smaku wiśniowym Stovit
Zobacz również:
Naleśniki Rafaello - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do wyższej miski dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.
Zimną śmietankę miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mascarpone. Pod koniec ubijania wsypujemy wiórki kokosowe, opcjonalnie likier kokosowy i mieszamy delikatnie łyżką.
Naleśniki przekładamy masą kokosową, a wierzch dekorujemy łyżką malin, jeżyn oraz konfiturą wiśniową.
Komentarze
Można dodać też cukier kokosowy, tylko ciężko go dostać,
Jasne 🙂 Ja akurat lubię dodawać intensywny likier kokosowy 🙂
Można też dodać cukier kokosowy