Dania jarskieDla dzieciNaleśnikiNaleśniki i omletyNaleśniki na śniadanieNaleśniki na słodkoObiadyŚniadania wegetariańskieŚniadanieŚniadanie bez chlebaSpecjalne okazjeSłodkości

Naleśniki Rafaello

Rafaello uwielbiam pod każdą postacią! Cieszy mnie gdy jako prezent dostaję zapakowane, ulubione pralinki z migdałem w środku, lecz lubię także domowe, kokosowe ciasta czy desery. Na dzisiejszy deser przygotowałam mega pyszne naleśniki Rafaello ze świeżymi owocami: malinami i jeżynami. Coś naprawdę pysznego!

Naleśniki rafaello usmażysz raz dwa, a masę jeszcze szybciej. Całość nie zajęła mi więcej niż 20 minut. Są idealne na śniadanie, obiad czy deser! Muszę przyznać, że to jedne z najbardziej popularnych naleśników jakie są na moim blogu. Jeśli lubisz na słodko to polecam wypróbować naleśniki amerykańskie z syropem klonowym lub czekoladowe z kremem i truskawkami. Najczęściej robię jednak najzwyklejsze i najpyszniejsze na świecie naleśniki z serem białym.

Polecam także naleśniki na słono! Mam ich sporo na blogu. Osobiście bardzo lubię zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą, a także naleśniki meksykańskie.

Przepis na: Naleśniki Rafaello

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Masa Rafaello:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo:

  • Naturalnie owocowe o smaku wiśniowym Stovit

  • odrobina malin i jeżyn

Wykonanie:

Do wyższej miski dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.

Zimną śmietankę miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mascarpone. Pod koniec ubijania wsypujemy wiórki kokosowe, opcjonalnie likier kokosowy i mieszamy delikatnie łyżką.

Naleśniki przekładamy masą kokosową, a wierzch dekorujemy łyżką malin, jeżyn oraz konfiturą wiśniową.


Naleśniki Rafaello

Naleśniki Rafaello

Naleśniki Rafaello

Naleśniki Rafaello

Naleśniki Rafaello

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 168

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Pati
7 miesięcy temu

Można dodać też cukier kokosowy, tylko ciężko go dostać,

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Pati

Jasne 🙂 Ja akurat lubię dodawać intensywny likier kokosowy 🙂

Pati
7 miesięcy temu

Można też dodać cukier kokosowy

Back to top button