Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym to pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Uwierz mi, że posmakują nie tylko Twoim dzieciom, lecz Tobie także!
Te puchate naleśniki amerykańskie sprawiają, że ciężko się od nich oderwać. Zwykle podaję je z syropem klonowym oraz świeżymi owocami, jednak możesz je zaserwować z czym tak naprawdę chcesz. Świetnie smakują również z dżemem, miodem, nutellą czy masłem orzechowym. Zabierz je ze sobą do pracy czy szkoły jako drugie śniadanie. Niech Ci inni zazdroszczą!
Do ich przygotowania potrzebny będzie mikser, jednak jeśli chcesz to możesz wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. To ważne, aby przed smażeniem naleśników amerykańskich ciasto odstawić na 5 lub 10 minut, aby nieco się napuszyło. Później smażyć na bardzo małym ogniu na patelni z nieprzywierającą powierzchnią.
Pomysł na śniadanie
Znajdziesz u mnie wiele inspiracji na śniadanie. Najbardziej popularne są puszyste pancakes z nutellą w środku oraz bananowe placuszki śniadaniowe. Oba przepisy sama wykonuję bardzo często na śniadanie, bo są skromnie mówiąc wymiatają! Ciekawą propozycją są także tosty francuskie oraz omlet cesarski.
Przepis na: Naleśniki amerykańskie
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 3 łyżki masła (roztopionego) lub oleju
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru białego
Zobacz również:
Naleśniki amerykańskie - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Podajemy z syropem klonowym. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź moją zakładkę ŚNIADANIA (klik>>).
Komentarze
Wychodzi zwykle 5-6. Bardzo smaczne.
Cieszę się, że smakują 🙂
Wyszło mi 12 naleśników ale 2 nie wyszły i tak som przepyszne dziękuję za przepis 😍🥞
Bardzo się cieszę 🙂
Wyszły idealnie puszyste, grzech nie zjeść.. 🫣😁
Piękne wyszły! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowały ❤️
Przepyszne!
Dziękuję za foteczkę i cieszę się, że smakują 😍
Nie wiem jak pani wyszło z tego przepisu 7 naleśników, mi starczyło na ledwo dwa. Co do przepisu nie mam zastrzeżeń, wyszły bardzo dobre
Mi wyszło nawet 9 😁. Może patelnia za duża?Na jedną sztukę dwie łyżki ciasta, może robi pan na wielkość patelni dlatego tylko dwa wyszły. 🤔
Bardzo się cieszę, że smakowały 🤗 Wszystko zależy od wielkości robionych naleśników, ale w kroku 3 napisałam, że nakładamy po 2 łyżki ciasta 🙂 Druga kwestia – smażyłam je na dość małej patelni, bo akurat taką miałam pod ręką.
Czy można cukier puder zastąpić zwykłym cukrem?
Już w ostateczności można zastąpić, ale raczej cukier puder się tu uzywa 🙂
Niestety ciasto moim zdaniem za gęste strasznie zle się nakładało , i naleśniki wyszły suche .
Można modyfikować przepis. Ja dodaję maślankę, ewent. uzupełniam mlekiem. Ważny jest efekt końcowy: gęstość jak śmietana a nie ciasto drożdżowe. Jeśli za gęste to dodać mleka lub maślankę. A proszek do pieczenia dopiero na samym końcu. W przepisie są 2 łyżki cukru białego plus 1 łyżka cukru pudru, zaś w opisie: 1+1. To też można modyfikować. Pozdrawiam
A to dziwne, bo to klasyczny przepis, który pojawia się na wielu blogach i w książkach…
Na kolację dzisiaj zrobił mi mój mąż i wyszły jak na obrazku 😛 Naprawdę godne polecenia!
Moje nie były aż tak puchate, bo dałam nieco mniej proszku do pieczenia. Jednak były niezwykle smaczne 🙂 jadłam z syropem klonowym i świeżym mango – ppppppyyyycccchhha!