Dla dzieciNaleśniki na śniadanieŚniadania wegetariańskieŚniadanieŚniadanie bez chlebaSpecjalne okazje

Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym to pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Uwierz mi, że posmakują nie tylko Twoim dzieciom, lecz Tobie także!

Te puchate naleśniki amerykańskie sprawiają, że ciężko się od nich oderwać. Zwykle podaję je z syropem klonowym oraz świeżymi owocami, jednak możesz je zaserwować z czym tak naprawdę chcesz. Świetnie smakują również z dżemem, miodem, nutellą czy masłem orzechowym. Zabierz je ze sobą do pracy czy szkoły jako drugie śniadanie. Niech Ci inni zazdroszczą!

Do ich przygotowania potrzebny będzie mikser, jednak jeśli chcesz to możesz wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. To ważne, aby przed smażeniem naleśników amerykańskich ciasto odstawić na 5 lub 10 minut, aby nieco się napuszyło. Później smażyć na bardzo małym ogniu na patelni z nieprzywierającą powierzchnią.

Pomysł na śniadanie

Znajdziesz u mnie wiele inspiracji na śniadanie. Najbardziej popularne są puszyste pancakes z nutellą w środku oraz bananowe placuszki śniadaniowe. Oba przepisy sama wykonuję bardzo często na śniadanie, bo są skromnie mówiąc wymiatają! Ciekawą propozycją są także tosty francuskie oraz omlet cesarski.

Przepis na: Naleśniki amerykańskie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki masła (roztopionego) lub oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru białego

Naleśniki amerykańskie – przepis krok po kroku:

składniki na amerykańskie naleśniki
Krok 1 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (2 szklanki), a także dodajemy jajko, mleko (300 ml), roztopione masło (3 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem), cukier biały (1 łyżka), cukier puder (1 łyżka) oraz proszek do pieczenia (2 łyżeczki).  


ciasto na naleśniki amerykańskie
Krok 2 

Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników (można także wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki). Odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany.  


smażenie naleśników amerykańskich
Krok 3 

Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy około 2 łyżki ciasta, lekko rozsmarujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Z przepisu wyszło mi 7 naleśników amerykańskich (dość sporych).

Podajemy z syropem klonowym. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź moją zakładkę ŚNIADANIA (klik>>).


Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie przepis

Puszyste pancakes - amerykańskie naleśniki

Naleśniki amerykańskie

Amerykańskie naleśniki przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 218

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina
4 miesięcy temu

Na kolację dzisiaj zrobił mi mój mąż i wyszły jak na obrazku 😛 Naprawdę godne polecenia!

Patrycja Huk
4 miesięcy temu

Moje nie były aż tak puchate, bo dałam nieco mniej proszku do pieczenia. Jednak były niezwykle smaczne 🙂 jadłam z syropem klonowym i świeżym mango – ppppppyyyycccchhha!

Amerykańskie naleśniki przepis

Aby zrobić naleśniki amerykańskie potrzebować będziemy mąki pszennej, mleka, masła, jajek, cukier, cukier puder oraz proszek do pieczenia, który posłuży do spulchnienia naleśników. Przygotowanie jest bardzo proste – wszystkie składniki mieszamy na gładką konsystencję. Możesz do tego użyć miksera lub trzepaczki. Placki smażymy na małym ogniu z obu stron, wykorzystując do tego patelnię do naleśników lub nieprzywierającą z odrobiną oleju. Na wierzch możesz dać właściwie wszystko na co masz ochotę i przygotować je w wersji na słodko lub w wersji wytrawnej. Tradycyjnie przyjęło się, że wierzch polewamy syropem klonowym, ale pamiętaj, że jest naprawdę bardzo słodki, więc uważaj aby nie przesadzić z ilością!

Puszyste pancakes – amerykańskie naleśniki

Amerykańskie naleśniki (tak zwane pancakes) różnią się od klasycznych Polskich naleśników zarówno wyglądem jak i smakiem. Głównie za sprawą ciasta, którego konsystencja jest dużo gęstsza i swoim wyglądem bardziej przypominają racuchy. Jednak amerykańskie naleśniki przygotowujemy na bazie proszku do pieczenia, a nie drożdży. Są też bardziej delikatne w smaku i cieńsze od racuchów. Kolejną różnicą jest to, że nie zwija się ich w rulon, czy też nie składa w trójkąty. Puszyste pancakes układamy w stosik i dodajemy składniki na ich wierzch. Rozmiar kompletnie nie wpływa na smak i można zrobić malutkie placuszki, jak również duże pancakes na całą patelnię.

Naleśniki amerykańskie

Jeżeli szukasz przepisu na śniadanie lub drugie śniadanie do pracy lub szkoły, to ten przepis na naleśniki amerykańskie jest właśnie dla ciebie! Czas przygotowania do kilkanaście minut, a takie placki są naprawdę pyszne! Jestem przekonana, że ten sprawdzony przepis na pankejki na pewno przypadnie Ci do gustu i jeszcze nie jeden raz do niego wrócisz!

Back to top button