
Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym to pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Uwierz mi, że posmakują nie tylko Twoim dzieciom, lecz Tobie także!
Te puchate naleśniki amerykańskie sprawiają, że ciężko się od nich oderwać. Zwykle podaję je z syropem klonowym oraz świeżymi owocami, jednak możesz je zaserwować z czym tak naprawdę chcesz. Świetnie smakują również z dżemem, miodem, nutellą czy masłem orzechowym. Zabierz je ze sobą do pracy czy szkoły jako drugie śniadanie. Niech Ci inni zazdroszczą!
Do ich przygotowania potrzebny będzie mikser, jednak jeśli chcesz to możesz wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. To ważne, aby przed smażeniem naleśników amerykańskich ciasto odstawić na 5 lub 10 minut, aby nieco się napuszyło. Później smażyć na bardzo małym ogniu na patelni z nieprzywierającą powierzchnią.
Pomysł na śniadanie
Znajdziesz u mnie wiele inspiracji na śniadanie. Najbardziej popularne są puszyste pancakes z nutellą w środku oraz bananowe placuszki śniadaniowe. Oba przepisy sama wykonuję bardzo często na śniadanie, bo są skromnie mówiąc wymiatają! Ciekawą propozycją są także tosty francuskie oraz omlet cesarski.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (2 szklanki), a także dodajemy jajko, mleko (300 ml), roztopione masło (3 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem), cukier biały (1 łyżka), cukier puder (1 łyżka) oraz proszek do pieczenia (2 łyżeczki).
Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników (można także wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki). Odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany.
Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy około 2 łyżki ciasta, lekko rozsmarujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Z przepisu wyszło mi 7 naleśników amerykańskich (dość sporych). Podajemy z syropem klonowym. Smacznego! Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź moją zakładkę ŚNIADANIA (klik>>).Przepis na: Naleśniki amerykańskie
Składniki:
Naleśniki amerykańskie – przepis krok po kroku:
Na kolację dzisiaj zrobił mi mój mąż i wyszły jak na obrazku 😛 Naprawdę godne polecenia!
Moje nie były aż tak puchate, bo dałam nieco mniej proszku do pieczenia. Jednak były niezwykle smaczne 🙂 jadłam z syropem klonowym i świeżym mango – ppppppyyyycccchhha!