Sernik puszysty

4.4/5 (317 ocen)
Wszystkie serniki kocham miłością bezgraniczną, ale ten puszysty sernik na spodzie z herbatników jest jednym z moich ulubionych wypieków. Wychodzi bardzo delikatny (jak chmurka) i ciężko poprzestać na jednym kawałeczku.
Sernik puszysty

Przygotowałam dla Was przepis na przepyszny sernik puszysty, który z pewnością Wam przypadnie do gustu już po pierwszym kęsie. Jeśli lubicie serniki leciutkie jak chmurka (w konsystencji przypominający sernik wiedeński) to koniecznie go wypróbujcie!

Puszysty sernik z wiaderka

Ten puszysty sernik zrobiłam na bazie sera z wiaderka, ale równie dobrze możecie użyć z samodzielnie, dwukrotnie zmielonego twarogu. Ważne, żeby użyć twarogu i jajek lepszej jakości (ja używam wiejskich). Do masy serowej nie dodaję zwykłego cukru tylko słodzone mleko skondensowane. Z kolei spód wykonałam na bazie zmielonych herbatników maślanych z dodatkiem masła, ale równie dobrze można wykonać tradycyjny, kruchy spód.

Ten serniczek wychodzi wysoki, równiutki i niezwykle smaczny. Palce lizać!

Przepis na: Sernik puszysty

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej)
  • 50 g miękkiego masła
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • niecałe 100 ml śmietanki 30%
  • do dekoracji np. słone precelki i popcorn karmelowy
Wyślij emailem

Jak zrobić puszysty sernik?


Krok 1

składniki na spód sernikowy

Składniki na sernik puszysty powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Ciasteczkowy spód:

Maślane herbatniki (200 g, ja używam jasnych, ale mogą być też kakaowe) mielimy np. za pomocą ręcznego blendera. Masło (około 80-90 g) roztapiamy na malutkim ogniu.

Do herbatników wlewamy lekko przestudzone masło i całość mieszamy za pomocą łyżki. Ma powstać taka mniej więcej konsystencja mokrego piasku.


Krok 2

Spód z herbatników do sernika

Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia -najlepiej wyłożyć spód i boki blaszki.

Boki zawsze troszeczkę smaruję miękkim masłem, dzięki czemu ten papier się ładnie trzyma i wykładam go trochę powyżej wysokości blaszki. To sprawia, że nawet jeśli sernik nieco nam urośnie w trakcie pieczenia to nic nie wypłynie z tortownicy, a poza tym po upieczeniu masa serowa nie przykleja się do jej boków.

Masę ciasteczkową przekładamy na spód tortownicy i dociskamy łyżką tworząc równą, zwartą warstwę. Na czas przygotowywania masy serowej można blaszkę włożyć do lodówki, ale równie dobrze może zostać na blacie kuchennym.


Krok 3

Ubite białka

Masa serowa:

Białka (z 6 większych jajek) ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. Po około 5 minutach ma powstać sztywna piana.


Krok 4

Składniki na masę serową

Jeśli chodzi o twaróg to polecam z wiaderka (np. firmy Wieluń mój ulubiony, Piątnica, Juliko, Mlekovita twaróg premium). Ewentualnie kup wysokiej jakości twaróg w kostce i zmiel dwukrotnie w maszynce.

Do drugiej, większej miski dodajemy twaróg (1 kg), żółtka (6 szt), cukier z prawdziwą wanilią (1 płaska łyżka lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej) i miękkie masło (50 g).


Krok 5

Masa sernikowa ze skrobią ziemniaczaną

Całość miksujemy przez 15-20 sekund aż powstanie jednolita masa serowa.

Dodajemy skrobię ziemniaczaną (2 płaskie łyżki), wlewamy mleko zagęszczone i ponownie miksujemy tylko przez chwilkę do połączenia się składników (ważne żeby w masie nie było widocznych żadnych grudek z mąki).


Krok 6

Masa serowa z ubitymi białkami

Do masy serowej dodajemy stopniowo ubite białka (łyżka za łyżką).  


Krok 7

Przygotowana masa sernikowa

Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki – tylko do połączenia się składników. Nie używamy w tym kroku miksera.


Krok 8

Kąpiel wodna w piekarniku

Pieczenie sernika:

Jeśli chodzi o pieczenie sernika to zawsze go piekę na środkowej półce piekarnika. Piętro niżej (na dolnej półce) można ustawić dowolną blaszkę np. keksówkę, naczynie żaroodporne itp wypełnione wodą z kranu (około 1/4 pojemności naczynia). To sprawia, że w trakcie pieczenia nasz sernik ma zapewnione parowanie, wilgotność – dzięki temu sernik nie pęka, jest równiutki i ładnie, równomiernie wypieczony.

To oczywiście jest opcjonalny sposób pieczenia, jeżeli całe życie piekłaś/eś w sposób tradycyjny i wychodzą Ci serniki idealne to nie musisz nic zmieniać.

PS. Jeśli masz piekarnik parowy to nie musisz stosować takiego zabiegu.


Krok 9

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

Pamiętaj o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ to może spowodować, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 10 minutach studzimy przy bardzo delikatnie uchylonych drzwiczkach.

Prawidłowo przygotowany sernik powinien wyjść równy jak stół – bez pęknieć i zapadniętego środka.

Po całkowitym przestygnięciu wkładamy go do lodówki. Ma najlepszą konsystencję na drugi dzień.

Ten sernik puszysty można udekorować według własnych preferencji. Ja podgrzałam na minimalnym ogniu śmietankę (nie doprowadzamy do jej wrzenia), zdjęłam z palnika, dodałam drobno pokrojoną czekoladę białą i całość wymieszałam do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Na wierzchu ułożyłam popcorn karmelowy i słone precelki.


Puszysty sernik z wiaderka

sernik puszysty i wilgotny z białą czekoladą

Przepis na puszysty sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z popcornem i precelkami

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 317

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
135 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
24 dni temu

Sernik wyszedł przepyszny. Jutro spróbuję na zimno, choć na ciepło połowa już zniknęła przez zachwyty domowników (niby tylko próbowali 😉 ) polecam, naprawdę warto 👍🏼

Martyna
Martyna
27 dni temu

Sernik wyszedł idealnie.

Dominika
Dominika
1 miesiąc temu

Dzień dobry, pierwszy raz sernik z Pani przepisu wyszedł idealny, wysoki równa góra i boki bylam zachwycona goście w szoku ze sernik moze tak wyglądać. Wczoraj upiekłam dwa na swieta. Wyrosły bardzo,pękły, boki do środka, piekłam jak za pierwszym razem, w piekarniku naczynie z wodą. Jak zapobiec zeby te boki nie wychodziły takie? Użyłam papieru na boki za pierwszym razem nie, czy to może być to? Pozdrowienia i Wesolych Swiat.

1000031082
Janina
Janina
1 miesiąc temu

Dzień dobry. Jutro ruszamy z tym sernikiem , jaką blaszka mozna zastapic tortownice 24 cm aby nie podwyższać rantu papierem?

Maria
Maria
1 miesiąc temu

Witam pania ponownie, powiem cos w tajemnicy ,moja kuchnia zostala nazwana “Muzeum”nIe znosze gotowac itp,ale dzieki pani stronie i te superowe recepty na ciasta sa po prostu wyborne i na moje zdolnosci ciasta wychodza idealnie w smaku i troche mniej jesli chodzi o dekoracje,ale za to wszystkim bardzo smakuje!I wlasnie za to chce podziekowac!!!Jesem zbyt wczesnym ptaszkiem na zlozenie zyczen swiatecznych ale nie bede miala mozliwosci by przekazac na pani rece i calej rodziny .Zdrowych ,radosnych i swiat! Do nastepnego razu!!!!!!!

Roksana
Roksana
1 miesiąc temu

Nie umiem piec, ale skoro wszystkim tak ładnie wychodzi, to chciałabym spróbować. Mam jednak pytanie – czy zamiast masła można użyć margaryny?

Roksana
Roksana
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

No tak, ale nie każdy może jeść masło, stąd padło pytanie. Smak na pewno inny, ale czy wyjdzie?

Samanta
Samanta
1 miesiąc temu

Sernik jest rewelacyjny! Poprostu idealny!

20241213_090809
Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Sernik prze-pysz-ny😄chciałam wypróbować przed świętami i to był strzał w 10-tke.

20241110_184749
Daria
Daria
2 miesięcy temu

Witam, chciałabym upiec ten serniczek na dużej blaszce. Podpowie Pani może jakie proporcje składników użyć? I w jakiej temperaturze wtedy go piec ?

Daria
Daria
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Moja forma to 21×34 cm. Według Pani przelicznika wyszło mi że składniki muszę pomnożyć przez 1,58. Uwaza Pani ze będzie tak prawidłowo?

Monika
Monika
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Witam
Wracam do przelicznika na prostokątna foremkę. Jeśli mam ponownozyc przez 1,5 to jak mam postąpić z jajkami i z mlekiem skondensowanym?

Malwina
Malwina
3 miesięcy temu

Dzień dobry,
Czy jeśli mam piekarnik tylko z termoobiegiem to uda się to zrobić? Wyjdzie ciasto?

Katarzyna
Katarzyna
5 miesięcy temu

Chcę upiec sernik z Pani przepisu, i zastanawiam się, kiedy użyć w masie serowej mleko zagęszczone z puszki? W liście zakupów jest podane, a przy opisie jak zrobić masę już mi umyka? Czy ja coś przeoczyłam?

Kwasna
Kwasna
5 miesięcy temu

Sernik rewelacyjny!😊 najlepszy przepis na sernik robiłam też ten z mascarpone ale ten bije na głowę. Pyszny!!! ☺️ U nas połowa z borówkami połowa bez bo nie każdy lubi z owocami 😉

1000005210
Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Jest idealny ❤️

20240511_085045
Karolina
Karolina
9 miesięcy temu

W wersji oryginalnej robi wrażenie! 💛

IMG_20240323_170713
Karolina
Karolina
9 miesięcy temu

Przepis który zawsze się udaje! Jest najlepszym sernikiem w naszej rodzinie, znika zawsze jako pierwszy! 💛

IMG_20240420_173554
Ewa
Ewa
9 miesięcy temu

Robiłam go juz kilkukrotnie. Niestety w okrągłej blaszce nie dopieka mi się. W środku ciasto jest surowe, a spod jest papką. Jakbym trzymała dłużej w piekarniku to cześć zewnętrzna jest spalona. Pewnie wina piekarnika. W kwadracie wychodzi super. Najlepszy sernik jaki jadłam, każdy go chwali

Photoroom_20240331_072425
Ewa
Ewa
9 miesięcy temu

Super!! Sernik naprawdę nie opadł,a nie pierwszy raz piekę sernik,rewelacja,smaczny,ale nie dałam całej puszki mleka i nie był za słodki, dziękuję za przepis.

1000010202
Piotr
Piotr
9 miesięcy temu

A można użyć sera biedronkowego w wiaderku czy muszą być tylko te premium? 🤑

Emilia
Emilia
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Piotr

Ja używam sera z biedronki i jest wszytko git 🙂

Agnieszka
Agnieszka
9 miesięcy temu

Rewelacyjny, mój jeszcze czeka na dekorację. Kolejny sernik z Pani przepisu – one zawsze wychodzą. Dziękuję!

received_750416290184341
Klara
Klara
9 miesięcy temu

Pierwszy raz przygotowuje święta wielkanocne, będziemy mieć gości na śniadanie i właśnie wstawiłam sernik do piekarnika ❤️ pachnie niesamowicie! Położyłam na spód ciasteczka oreo zblendowane z masłem, zobaczę, co z tego wyjdzie 🙈 trzymajcie kciuki!!

Dorota
Dorota
10 miesięcy temu

Witam mam pytanie o rodzaj ciasteczek owsianych które Pani używa.Prosze o wskazanie jakie są najlepsze i chciałam zapytać o inny rodzaj polewy który mogę zastosować.Sernik wygląda smakowicie.Pozdrawiam

Kasia
Kasia
10 miesięcy temu

Mam piekarnik tylko z termoobiegiem. Czy obniżyć temperaturę?

Agnieszka
Agnieszka
10 miesięcy temu

Zawsze bałam się upiec sernika ten wychodzi rewelacja 😉 puszysty jak chmurki na niebie🫣 po prostu pycha nic dodać nic ująć

1000017928
Anna
Anna
11 miesięcy temu

90g masła na 200 h herbatników u mnie już 3 raz spód wychodzi za sypki w porównaniu z przedstawianymi przez autorkę zdjęciami. Żeby spód się nie sypał masła trzeba dodać więcej moim zdaniem.

Blanka
Blanka
1 rok temu

Piekłam sernik na urodziny. Jest świetny!!!! Naprawdę puszysty i pyszny. Piekłam go pierwszy raz i bałam się że się nie uda, ale wszystko wyszło jak trzeba. Będę próbowała z pewnością kolejne.

MAGDALENA
MAGDALENA
1 rok temu

Witam, czy ten sernik jest według Pani lepszy niż z tego przepisu: https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-z-kajmakiem/ ? :))
podobne w sumie w wykonaniu tylko zastanawiam się co zmieni dodatek mleka zagęszczonego? Pozdrawiam, Magda

Karolina
Karolina
1 rok temu

Robiłam ten przepis pierwszy raz w te święta i wszyscy się zachwycali jaki pyszny i delikatny sernik. Nawet mój teść – miłośnik serników. Na wielkiej blaszce wyszedł równy i nie opadł. Zmieniłam tylko spód na kruchy, żeby z wielkiej blachy łatwiej było wyjmować. W smaku niebo! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ale powtórzę ten sernik na pewno!

Barbara
Barbara
1 rok temu

Sernik pyszny. Przepis idealny w proporcjach, nie jest przesłodzony jest puszysty, delikatny,wilgotny poprostu cudo. Dziękuję Pani Asiu. Wesołych świąt bożego Narodzenia 🌲🌲☃️❄️

inbound2673962444127672609
Angelika
Angelika
1 rok temu

Jak długo piec ten sernik z podwójnej porcji na blasze 24/36 cm ?

Dorota
Dorota
1 rok temu

Proszę mi powiedzieć czy mogę ten sernik upiec z 1,5 kg twarogu i w prostokątnej formie

Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Czy można zrobić ten sernik bez ciasteczkowego spodu tylko sama masa serowa?

Klaudia
Klaudia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jakie herbatniki będą najlepsze? Na tortownicy o jakiej średnicy piec?

Klaudia
Klaudia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję 🙂 Może mi Pani jeszcze doradzić jak łatwo przełożyć sernik z tortownicy na paterę? Czy ten spód wytrzyma przy przekładaniu i nic się nie stanie?

Alicja
Alicja
1 rok temu

Miękkie masło, to znaczy ma mieć jaka konsystencję? Ma być rozpuszczone płynne?

Alicja
Alicja
1 rok temu

Czy mogę wszystkie składniki razem z serem wyciągnąć rano i upiec dopiero popołudniu?

Alicja
Alicja
1 rok temu

Czy po tych 10 minutach gdy drzwi od piekarnika są uchylone, to wyciągamy sernik czy otworzyć całkiem drzwi i ma stygnac w piekarniku przy otwartych?

Alicja
Alicja
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję, to zostawię go na cała noc w piekarniku 🙂 bo zawsze po tych 10 minutach wyciągałam sernik

Alicja
Alicja
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Oj niestety opadał 😁

Kama
Kama
1 rok temu

Pyszny sernik, wyszedł równiutki. Bardzo puszysty. Dziękuję za ten przepis! 🙂

20231104_112722.jpg
Justyna
Justyna
1 rok temu

Pierwszy sernik, który mi nie pękł👍 super przepis, wykonany według instrukcji – tylko dodany budyń zamiast mąki ziemniaczany. Goście zachwyceni. Dzięki za super przepis, pozdrawiam

IMG20231031155521.jpg
Alicja
Alicja
1 rok temu

Czy zamiast skrobi mogę doda budyń waniliowy?

Joanna
Joanna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czy dodając zamiast skrobi budyń, też dodaję 2 płaskie łyżki?

Piotr
Piotr
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Joanna

Można bo budyń to skrobia ziemniaczana z dodatkami smakowymi

Justyna
Justyna
1 rok temu

Ja dodałam budyń

IMG20231031155521.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

Najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam. Wszyscy zachwalali i dziwili się jaki jest lekki, wilgotny. Przepis zapisany i będzie gościł często na naszych stołach.

Xyz
Xyz
1 rok temu

Sernik faktycznie nie pęka, ale jest kilka rzeczy, które nie są doprecyzowane: spód z herbatników powinien mieć chyba więcej masła, bo mój nie połączył się w całość i się sypie. Piekłam dokładnie według przepisu ale boki przyrumieniły się na brązowo i zmarszczyły dość mocno, bo sernik trochę siada po upieczeniu, może białka powinny być roztrzepane z żółtkami, a nie dodawane jak piana? Polewa z białej czekolady nie zastyga, może za dużo śmietanki?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Super przepis, pierwszy raz wyszedł mi sernik tak wysoki i równiutki. Jedynie zastanawiam się, dlaczego z dołu cały czas sączy się tłuszcz, pomimo tego, że stoi w lodówce, a wszystkie składniki dałam zgodnie z przepisem 🤔 Mimo to polecam 😊

inbound7836640420736974738.jpg
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam. Polecam każdemu, przepyszny 😀

IMG_20230807_180921.jpg
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Sernik wyszedł przepyszny, wysoki, równiutki i nic nie popękał. Delikatny jak chmurka i rozpływał się w ustach. Zdecydowanie polecam. U nas zastąpił tort urodzinowy i pierwszy raz nie został nawet kawałek 😀

IMG_20230807_181120.jpg
Justyna
Justyna
1 rok temu

Serniczek wyszedł super, jak dotąd najlepszy😊😋

0B12E634-C91F-4FFF-869D-5CC1F9159839.jpeg
Mariusz
Mariusz
1 rok temu

Drugi przepis od pani i oba są super wychodzą za pierwszym razem. Polecam

inbound6975456051631901586.jpg
Kasia
Kasia
1 rok temu

Pyszny,delikatny,mięciutki 👍😉polecam wszystkim miłośnikom sernika z całego ❤️

inbound6734401415534246989.jpg
Barbara
Barbara
1 rok temu

Witam, chcialam przeprosic i zwrocic honor,po raz enty upieklam sernik i co rewelacja.(Poprzednie byly z innych przepisow, ale podobne.)

Róża
Róża
1 rok temu

Najlepszy i najprostszy sernik jaki jadałam 🤤 leciutki wręcz rozpływa się w ustach. Trochę jak ptasie mleczko.

Barbara
Barbara
1 rok temu

robilam juz pare razy, ale czy on jest taki super? nie sadze.

Barbara
Barbara
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A i owszem majac nadzieje, ze wyjdzie lepszy

Martyna
Martyna
1 rok temu

Sernik super smaczny, wyrośnięty i w końcu nie popękał, najpierw piekłam w 160° potem w 140° ale mam wrażenie że jest jakby trochę “suchy” w środku, co może być przyczyną 🤔

20230212_081610.jpg
Anna
Anna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czy uważa Pani, że nie powinien być pieczony w termoobiegu? Mój piekarnik przy góra/dół przypala z jednej strony i mogę piec tylko z termoobiegem

Puszysty sernik z wiaderka

Do tego przepisu wykorzystałam gotowy ser z wiaderka. Z mojego doświadczenia sernik wychodzi równie puszysty i smaczny, co ten z mielonego twarogu. W jednym i drugim przypadku sekret tkwi, aby wybierać po prostu dobrej jakości ser, ale uważam, że znacznie łatwiej znaleźć dobrej jakości ten w wiaderku, niż ten do mielenia. Oczywiście każda opcja ma swoich zwolenników i przeciwników, więc możesz sama zadecydować, która opcja będzie dla Ciebie lepsza 🙂 Ja przygotowuję puszysty sernik z wiaderka, ponieważ jest tak prościej, szybciej i dla mnie osobiście daje lepszy efekt końcowy.

Puszysty i wilgotny sernik

Aby nasz sernik był puszysty i wilgotny musimy pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze, sernik pieczemy w kąpieli wodnej – to właśnie ona powoduje, że sernik staje się wilgotny. Po drugie – trzeba użyć dobrej jakości ser, ale o tym pisałam już powyżej. Po trzecie białka dodajemy stopniowo i mieszamy za pomocą rózgi (a nie miksera) i to tylko do połączenia się składników. Po czwarte sernik musi się piec w zamkniętym piekarniku, więc podczas pieczenia, nie otwieraj piekarnika – jest to bardzo ważne. Sernik stygnie powoli i nie lubi szybkich zmian temperatury, dlatego przez cały okres przygotowania trzeba mu zapewnić możliwie jak najwolniejsze ochładzanie. Jeżeli zastosujesz się do moich rad w ostatnim kroku to z całą pewnością twój sernik będzie puszysty i wilgotny.

Sernik puszysty jak chmurka

Jeżeli zastosujesz się do wszystkich moich powyższych wskazówek, to z całą pewnością wyjdzie Ci sernik puszysty jak chmurka. Będzie zachwycał smakiem Ciebie, Twoich domowników oraz ewentualnych gości. Jest to przepis, który można przygotować na każdą okazję, jak również i bez okazji 🙂 Dodatkowo wierzch możesz udekorować według swojego uznania. Może to być tak jak u mnie biała czekolada, precelki oraz popcorn, ale równie dobrze może być to cukier puder, sama czekolada, kajmak czy nawet bez niczego. Wszystko zależy od tego co Ci najbardziej smakuje.

RozwińZwiń