Sernik puszysty

4.5/5 (189 ocen)
Wszystkie serniki kocham miłością bezgraniczną, ale ten puszysty sernik na spodzie z herbatników jest jednym z moich ulubionych wypieków. Wychodzi bardzo delikatny (jak chmurka) i ciężko poprzestać na jednym kawałeczku.
Sernik puszysty

Przygotowałam dla Was przepis na przepyszny sernik puszysty, który z pewnością Wam przypadnie do gustu już po pierwszym kęsie. Jeśli lubicie serniki leciutkie jak chmurka (w konsystencji przypominający sernik wiedeński) to koniecznie go wypróbujcie!

Puszysty sernik z wiaderka

Ten puszysty sernik zrobiłam na bazie sera z wiaderka, ale równie dobrze możecie użyć z samodzielnie, dwukrotnie zmielonego twarogu. Ważne, żeby użyć twarogu i jajek lepszej jakości (ja używam wiejskich). Do masy serowej nie dodaję zwykłego cukru tylko słodzone mleko skondensowane. Z kolei spód wykonałam na bazie zmielonych herbatników maślanych z dodatkiem masła, ale równie dobrze można wykonać tradycyjny, kruchy spód.

Ten serniczek wychodzi wysoki, równiutki i niezwykle smaczny. Palce lizać!

Przepis na: Sernik puszysty

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej)
  • 50 g miękkiego masła
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • niecałe 100 ml śmietanki 30%
  • do dekoracji np. słone precelki i popcorn karmelowy
Wyślij emailem

Jak zrobić puszysty sernik?


Krok 1

składniki na spód sernikowy

Składniki na sernik puszysty powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Ciasteczkowy spód:

Maślane herbatniki (200 g, ja używam jasnych, ale mogą być też kakaowe) mielimy np. za pomocą ręcznego blendera. Masło (około 80-90 g) roztapiamy na malutkim ogniu.

Do herbatników wlewamy lekko przestudzone masło i całość mieszamy za pomocą łyżki. Ma powstać taka mniej więcej konsystencja mokrego piasku.


Krok 2

Spód z herbatników do sernika

Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia -najlepiej wyłożyć spód i boki blaszki.

Boki zawsze troszeczkę smaruję miękkim masłem, dzięki czemu ten papier się ładnie trzyma i wykładam go trochę powyżej wysokości blaszki. To sprawia, że nawet jeśli sernik nieco nam urośnie w trakcie pieczenia to nic nie wypłynie z tortownicy, a poza tym po upieczeniu masa serowa nie przykleja się do jej boków.

Masę ciasteczkową przekładamy na spód tortownicy i dociskamy łyżką tworząc równą, zwartą warstwę. Na czas przygotowywania masy serowej można blaszkę włożyć do lodówki, ale równie dobrze może zostać na blacie kuchennym.


Krok 3

Ubite białka

Masa serowa:

Białka (z 6 większych jajek) ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. Po około 5 minutach ma powstać sztywna piana.


Krok 4

Składniki na masę serową

Jeśli chodzi o twaróg to polecam z wiaderka (np. firmy Wieluń mój ulubiony, Piątnica, Juliko, Mlekovita twaróg premium). Ewentualnie kup wysokiej jakości twaróg w kostce i zmiel dwukrotnie w maszynce.

Do drugiej, większej miski dodajemy twaróg (1 kg), żółtka (6 szt), cukier z prawdziwą wanilią (1 płaska łyżka lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej) i miękkie masło (50 g).


Krok 5

Masa sernikowa ze skrobią ziemniaczaną

Całość miksujemy przez 15-20 sekund aż powstanie jednolita masa serowa.

Dodajemy skrobię ziemniaczaną (2 płaskie łyżki), wlewamy mleko zagęszczone i ponownie miksujemy tylko przez chwilkę do połączenia się składników (ważne żeby w masie nie było widocznych żadnych grudek z mąki).


Krok 6

Masa serowa z ubitymi białkami

Do masy serowej dodajemy stopniowo ubite białka (łyżka za łyżką).  


Krok 7

Przygotowana masa sernikowa

Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki – tylko do połączenia się składników. Nie używamy w tym kroku miksera.


Krok 8

Kąpiel wodna w piekarniku

Pieczenie sernika:

Jeśli chodzi o pieczenie sernika to zawsze go piekę na środkowej półce piekarnika. Piętro niżej (na dolnej półce) można ustawić dowolną blaszkę np. keksówkę, naczynie żaroodporne itp wypełnione wodą z kranu (około 1/4 pojemności naczynia). To sprawia, że w trakcie pieczenia nasz sernik ma zapewnione parowanie, wilgotność – dzięki temu sernik nie pęka, jest równiutki i ładnie, równomiernie wypieczony.

To oczywiście jest opcjonalny sposób pieczenia, jeżeli całe życie piekłaś/eś w sposób tradycyjny i wychodzą Ci serniki idealne to nie musisz nic zmieniać.

PS. Jeśli masz piekarnik parowy to nie musisz stosować takiego zabiegu.


Krok 9

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez około 40 minut.

Pamiętaj o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ to może spowodować, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 10 minutach studzimy przy bardzo delikatnie uchylonych drzwiczkach.

Prawidłowo przygotowany sernik powinien wyjść równy jak stół – bez pęknieć i zapadniętego środka.

Po całkowitym przestygnięciu wkładamy go do lodówki. Ma najlepszą konsystencję na drugi dzień.

Ten sernik puszysty można udekorować według własnych preferencji. Ja podgrzałam na minimalnym ogniu śmietankę (nie doprowadzamy do jej wrzenia), zdjęłam z palnika, dodałam drobno pokrojoną czekoladę białą i całość wymieszałam do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Na wierzchu ułożyłam popcorn karmelowy i słone precelki.


Puszysty sernik z wiaderka

sernik puszysty i wilgotny z białą czekoladą

Przepis na puszysty sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z popcornem i precelkami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 189

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
69 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
11 dni temu

Czy można zrobić ten sernik bez ciasteczkowego spodu tylko sama masa serowa?

Klaudia
Klaudia
11 dni temu

Jakie herbatniki będą najlepsze? Na tortownicy o jakiej średnicy piec?

Klaudia
Klaudia
10 dni temu

Dziękuję 🙂 Może mi Pani jeszcze doradzić jak łatwo przełożyć sernik z tortownicy na paterę? Czy ten spód wytrzyma przy przekładaniu i nic się nie stanie?

Alicja
Alicja
19 dni temu

Miękkie masło, to znaczy ma mieć jaka konsystencję? Ma być rozpuszczone płynne?

Alicja
Alicja
19 dni temu

Czy mogę wszystkie składniki razem z serem wyciągnąć rano i upiec dopiero popołudniu?

Alicja
Alicja
19 dni temu

Czy po tych 10 minutach gdy drzwi od piekarnika są uchylone, to wyciągamy sernik czy otworzyć całkiem drzwi i ma stygnac w piekarniku przy otwartych?

Alicja
Alicja
19 dni temu

Dziękuję, to zostawię go na cała noc w piekarniku 🙂 bo zawsze po tych 10 minutach wyciągałam sernik

Alicja
Alicja
18 dni temu

Oj niestety opadał 😁

Kama
Kama
23 dni temu

Pyszny sernik, wyszedł równiutki. Bardzo puszysty. Dziękuję za ten przepis! 🙂

20231104_112722.jpg
Justyna
Justyna
1 miesiąc temu

Pierwszy sernik, który mi nie pękł👍 super przepis, wykonany według instrukcji – tylko dodany budyń zamiast mąki ziemniaczany. Goście zachwyceni. Dzięki za super przepis, pozdrawiam

IMG20231031155521.jpg
Alicja
Alicja
1 miesiąc temu

Czy zamiast skrobi mogę doda budyń waniliowy?

Justyna
Justyna
1 miesiąc temu

Ja dodałam budyń

IMG20231031155521.jpg
Monika
Monika
2 miesięcy temu

Najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam. Wszyscy zachwalali i dziwili się jaki jest lekki, wilgotny. Przepis zapisany i będzie gościł często na naszych stołach.

Xyz
Xyz
3 miesięcy temu

Sernik faktycznie nie pęka, ale jest kilka rzeczy, które nie są doprecyzowane: spód z herbatników powinien mieć chyba więcej masła, bo mój nie połączył się w całość i się sypie. Piekłam dokładnie według przepisu ale boki przyrumieniły się na brązowo i zmarszczyły dość mocno, bo sernik trochę siada po upieczeniu, może białka powinny być roztrzepane z żółtkami, a nie dodawane jak piana? Polewa z białej czekolady nie zastyga, może za dużo śmietanki?

Kasia
Kasia
3 miesięcy temu

Super przepis, pierwszy raz wyszedł mi sernik tak wysoki i równiutki. Jedynie zastanawiam się, dlaczego z dołu cały czas sączy się tłuszcz, pomimo tego, że stoi w lodówce, a wszystkie składniki dałam zgodnie z przepisem 🤔 Mimo to polecam 😊

inbound7836640420736974738.jpg
Katarzyna
Katarzyna
3 miesięcy temu

Najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam. Polecam każdemu, przepyszny 😀

IMG_20230807_180921.jpg
Katarzyna
Katarzyna
3 miesięcy temu

Sernik wyszedł przepyszny, wysoki, równiutki i nic nie popękał. Delikatny jak chmurka i rozpływał się w ustach. Zdecydowanie polecam. U nas zastąpił tort urodzinowy i pierwszy raz nie został nawet kawałek 😀

IMG_20230807_181120.jpg
Justyna
Justyna
6 miesięcy temu

Serniczek wyszedł super, jak dotąd najlepszy😊😋

0B12E634-C91F-4FFF-869D-5CC1F9159839.jpeg
Mariusz
Mariusz
7 miesięcy temu

Drugi przepis od pani i oba są super wychodzą za pierwszym razem. Polecam

inbound6975456051631901586.jpg
Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Pyszny,delikatny,mięciutki 👍😉polecam wszystkim miłośnikom sernika z całego ❤️

inbound6734401415534246989.jpg
Barbara
Barbara
7 miesięcy temu

Witam, chcialam przeprosic i zwrocic honor,po raz enty upieklam sernik i co rewelacja.(Poprzednie byly z innych przepisow, ale podobne.)

Róża
Róża
7 miesięcy temu

Najlepszy i najprostszy sernik jaki jadałam 🤤 leciutki wręcz rozpływa się w ustach. Trochę jak ptasie mleczko.

Barbara
Barbara
7 miesięcy temu

robilam juz pare razy, ale czy on jest taki super? nie sadze.

Barbara
Barbara
7 miesięcy temu

A i owszem majac nadzieje, ze wyjdzie lepszy

Martyna
Martyna
9 miesięcy temu

Sernik super smaczny, wyrośnięty i w końcu nie popękał, najpierw piekłam w 160° potem w 140° ale mam wrażenie że jest jakby trochę “suchy” w środku, co może być przyczyną 🤔

20230212_081610.jpg
Anna
Anna
2 miesięcy temu

Czy uważa Pani, że nie powinien być pieczony w termoobiegu? Mój piekarnik przy góra/dół przypala z jednej strony i mogę piec tylko z termoobiegem

kinia1710
kinia1710
10 miesięcy temu

Przepyszny! Idealny do niedzielnej kawki lub dla gości 😊 napewno nieraz zagości na moim stole ❤️

IMG_20230129_212201.jpg
Bernadeta
Bernadeta
10 miesięcy temu

Przepyszny, bardzo polecam! Wysoki, wilgotny, dla mnie nie za słodki. Robiłam już wiele serników ale pierwszy raz wyszedł mi idealnie równy, bez pęknięcia. Przepis ląduje w moich ulubionych! 🙂

20230122_150955.jpg
Anna
Anna
10 miesięcy temu

Mam pytanie 🙂
Czy jest jakiś zamiennik za mleko skondensowane słodzone? Upiekłam ten sernik, jest pyszny, ale niestety dla nas mega słodki. Zastanawiam się, czy następnym razem dać połowę mleka, czy jest jakiś zamiennik? 😄
Pozdrawiam serdecznie

Grzegorz
Grzegorz
10 miesięcy temu
Reply to  Anna

A może połowę słodzonego i połowę niesłodzone go ???

Sylwia
Sylwia
10 miesięcy temu

A kiedy najlepiej zrobić polewę? Jak już będzie całą noc w lodówce?

Renata
Renata
10 miesięcy temu

Planujemy jutro zrobić na Dzień Dziadka 🙂 chciałam tylko zapytać czy nie jest bardzo slodki przez to mleko słodzone. Chce zrobić polewę z czekolady gorzkiej 64% i udekorować świeżymi malinami, może będzie pasować 🙂

Renata
Renata
10 miesięcy temu

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dam znać jak wyszło 🙂

Sylwia
Sylwia
10 miesięcy temu

Mi boki zawsze wychodzą przypieczone, brązowe a u Pani sernik wygląda pięknie 😍😍

Ola
Ola
10 miesięcy temu

A do czego potrzebne mleko zagęszczone? Bo nie zostało to ujęte w przepisie

Ola
Ola
10 miesięcy temu

Dziękuję, teraz mogę piec 😉

Puszysty sernik z wiaderka

Do tego przepisu wykorzystałam gotowy ser z wiaderka. Z mojego doświadczenia sernik wychodzi równie puszysty i smaczny, co ten z mielonego twarogu. W jednym i drugim przypadku sekret tkwi, aby wybierać po prostu dobrej jakości ser, ale uważam, że znacznie łatwiej znaleźć dobrej jakości ten w wiaderku, niż ten do mielenia. Oczywiście każda opcja ma swoich zwolenników i przeciwników, więc możesz sama zadecydować, która opcja będzie dla Ciebie lepsza 🙂 Ja przygotowuję puszysty sernik z wiaderka, ponieważ jest tak prościej, szybciej i dla mnie osobiście daje lepszy efekt końcowy.

Puszysty i wilgotny sernik

Aby nasz sernik był puszysty i wilgotny musimy pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze, sernik pieczemy w kąpieli wodnej – to właśnie ona powoduje, że sernik staje się wilgotny. Po drugie – trzeba użyć dobrej jakości ser, ale o tym pisałam już powyżej. Po trzecie białka dodajemy stopniowo i mieszamy za pomocą rózgi (a nie miksera) i to tylko do połączenia się składników. Po czwarte sernik musi się piec w zamkniętym piekarniku, więc podczas pieczenia, nie otwieraj piekarnika – jest to bardzo ważne. Sernik stygnie powoli i nie lubi szybkich zmian temperatury, dlatego przez cały okres przygotowania trzeba mu zapewnić możliwie jak najwolniejsze ochładzanie. Jeżeli zastosujesz się do moich rad w ostatnim kroku to z całą pewnością twój sernik będzie puszysty i wilgotny.

Sernik puszysty jak chmurka

Jeżeli zastosujesz się do wszystkich moich powyższych wskazówek, to z całą pewnością wyjdzie Ci sernik puszysty jak chmurka. Będzie zachwycał smakiem Ciebie, Twoich domowników oraz ewentualnych gości. Jest to przepis, który można przygotować na każdą okazję, jak również i bez okazji 🙂 Dodatkowo wierzch możesz udekorować według swojego uznania. Może to być tak jak u mnie biała czekolada, precelki oraz popcorn, ale równie dobrze może być to cukier puder, sama czekolada, kajmak czy nawet bez niczego. Wszystko zależy od tego co Ci najbardziej smakuje.

RozwińZwiń