Przygotowałam dla Was przepis na przepyszny sernik puszysty, który z pewnością Wam przypadnie do gustu już po pierwszym kęsie. Jeśli lubicie serniki leciutkie jak chmurka (w konsystencji przypominający sernik wiedeński) to koniecznie go wypróbujcie!
Puszysty sernik z wiaderka
Ten puszysty sernik zrobiłam na bazie sera z wiaderka, ale równie dobrze możecie użyć z samodzielnie, dwukrotnie zmielonego twarogu. Ważne, żeby użyć twarogu i jajek lepszej jakości (ja używam wiejskich). Do masy serowej nie dodaję zwykłego cukru tylko słodzone mleko skondensowane. Z kolei spód wykonałam na bazie zmielonych herbatników maślanych z dodatkiem masła, ale równie dobrze można wykonać tradycyjny, kruchy spód.
Ten serniczek wychodzi wysoki, równiutki i niezwykle smaczny. Palce lizać!
Przepis na: Sernik puszysty
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
- 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej)
- 50 g miękkiego masła
- 6 jajek (rozmiar L)
- 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- niecałe 100 ml śmietanki 30%
- do dekoracji np. słone precelki i popcorn karmelowy
Zobacz również:
Jak zrobić puszysty sernik?
Krok 1
Składniki na sernik puszysty powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Ciasteczkowy spód:
Maślane herbatniki (200 g, ja używam jasnych, ale mogą być też kakaowe) mielimy np. za pomocą ręcznego blendera. Masło (około 80-90 g) roztapiamy na malutkim ogniu.
Do herbatników wlewamy lekko przestudzone masło i całość mieszamy za pomocą łyżki. Ma powstać taka mniej więcej konsystencja mokrego piasku.
Krok 2
Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia -najlepiej wyłożyć spód i boki blaszki.
Boki zawsze troszeczkę smaruję miękkim masłem, dzięki czemu ten papier się ładnie trzyma i wykładam go trochę powyżej wysokości blaszki. To sprawia, że nawet jeśli sernik nieco nam urośnie w trakcie pieczenia to nic nie wypłynie z tortownicy, a poza tym po upieczeniu masa serowa nie przykleja się do jej boków.
Masę ciasteczkową przekładamy na spód tortownicy i dociskamy łyżką tworząc równą, zwartą warstwę. Na czas przygotowywania masy serowej można blaszkę włożyć do lodówki, ale równie dobrze może zostać na blacie kuchennym.
Krok 3
Masa serowa:
Białka (z 6 większych jajek) ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. Po około 5 minutach ma powstać sztywna piana.
Krok 4
Jeśli chodzi o twaróg to polecam z wiaderka (np. firmy Wieluń mój ulubiony, Piątnica, Juliko, Mlekovita twaróg premium). Ewentualnie kup wysokiej jakości twaróg w kostce i zmiel dwukrotnie w maszynce.
Do drugiej, większej miski dodajemy twaróg (1 kg), żółtka (6 szt), cukier z prawdziwą wanilią (1 płaska łyżka lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej) i miękkie masło (50 g).
Krok 5
Całość miksujemy przez 15-20 sekund aż powstanie jednolita masa serowa.
Dodajemy skrobię ziemniaczaną (2 płaskie łyżki), wlewamy mleko zagęszczone i ponownie miksujemy tylko przez chwilkę do połączenia się składników (ważne żeby w masie nie było widocznych żadnych grudek z mąki).
Krok 6
Do masy serowej dodajemy stopniowo ubite białka (łyżka za łyżką).
Krok 7
Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki – tylko do połączenia się składników. Nie używamy w tym kroku miksera.
Krok 8
Pieczenie sernika:
Jeśli chodzi o pieczenie sernika to zawsze go piekę na środkowej półce piekarnika. Piętro niżej (na dolnej półce) można ustawić dowolną blaszkę np. keksówkę, naczynie żaroodporne itp wypełnione wodą z kranu (około 1/4 pojemności naczynia). To sprawia, że w trakcie pieczenia nasz sernik ma zapewnione parowanie, wilgotność – dzięki temu sernik nie pęka, jest równiutki i ładnie, równomiernie wypieczony.
To oczywiście jest opcjonalny sposób pieczenia, jeżeli całe życie piekłaś/eś w sposób tradycyjny i wychodzą Ci serniki idealne to nie musisz nic zmieniać.
PS. Jeśli masz piekarnik parowy to nie musisz stosować takiego zabiegu.
Krok 9
Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
Pamiętaj o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ to może spowodować, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 10 minutach studzimy przy bardzo delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Prawidłowo przygotowany sernik powinien wyjść równy jak stół – bez pęknieć i zapadniętego środka.
Po całkowitym przestygnięciu wkładamy go do lodówki. Ma najlepszą konsystencję na drugi dzień.
Ten sernik puszysty można udekorować według własnych preferencji. Ja podgrzałam na minimalnym ogniu śmietankę (nie doprowadzamy do jej wrzenia), zdjęłam z palnika, dodałam drobno pokrojoną czekoladę białą i całość wymieszałam do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Na wierzchu ułożyłam popcorn karmelowy i słone precelki.
Komentarze
Dzień dobry,
Czy jeśli mam piekarnik tylko z termoobiegiem to uda się to zrobić? Wyjdzie ciasto?
Wiele osób też ma piekarniki bez możliwości wyłączenia termoobiegu i normalnie im wychodzą serniki 🙂 Kwestia przetestowania własnego piekarnika, aby dobrać odpowiednią temperaturę. W takim razie obniżyłabym o około 10 stopni temp, skoro ma być pieczony z termoobiegiem.
Chcę upiec sernik z Pani przepisu, i zastanawiam się, kiedy użyć w masie serowej mleko zagęszczone z puszki? W liście zakupów jest podane, a przy opisie jak zrobić masę już mi umyka? Czy ja coś przeoczyłam?
Informacja jest podana w kroku 5 🙂 : “Dodajemy skrobię ziemniaczaną (2 płaskie łyżki), wlewamy mleko zagęszczone i ponownie miksujemy tylko przez chwilkę do połączenia się składników (ważne żeby w masie nie było widocznych żadnych grudek z mąki).”
Sernik rewelacyjny!😊 najlepszy przepis na sernik robiłam też ten z mascarpone ale ten bije na głowę. Pyszny!!! ☺️ U nas połowa z borówkami połowa bez bo nie każdy lubi z owocami 😉
Sernik wygląda fenomenalnie 🙂 Gratuluję ręki do wypieków!
Jest idealny ❤️
Jak pięknie udekorowany! 🙂 Brawo.
W wersji oryginalnej robi wrażenie! 💛
Również wyszedł cudny! 😍
Przepis który zawsze się udaje! Jest najlepszym sernikiem w naszej rodzinie, znika zawsze jako pierwszy! 💛
Wow, rewelacja 😍 Wygląda przepięknie! ❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🙂
Robiłam go juz kilkukrotnie. Niestety w okrągłej blaszce nie dopieka mi się. W środku ciasto jest surowe, a spod jest papką. Jakbym trzymała dłużej w piekarniku to cześć zewnętrzna jest spalona. Pewnie wina piekarnika. W kwadracie wychodzi super. Najlepszy sernik jaki jadłam, każdy go chwali
No to bardzo się cieszę, że smakowal 🙂 Chociaż raczej to nie jest kwestia użytej foremki, bo nie powinno mieć znaczenia czy jest okrągła czy kwadratowa…
Super!! Sernik naprawdę nie opadł,a nie pierwszy raz piekę sernik,rewelacja,smaczny,ale nie dałam całej puszki mleka i nie był za słodki, dziękuję za przepis.
Super, bardzo miło mi to czytać 🙂
A można użyć sera biedronkowego w wiaderku czy muszą być tylko te premium? 🤑
Ja używam sera z biedronki i jest wszytko git 🙂
Jakie premium? Zawsze można po prostu zmielić zwykły tradycyjny twaróg dostępny w każdym sklepie niż używać “twarogów z wiaderka” o konsystencji jogurtu naturalnego… 🙂
Rewelacyjny, mój jeszcze czeka na dekorację. Kolejny sernik z Pani przepisu – one zawsze wychodzą. Dziękuję!
Jaki wyszedł równiutki! Jedynie następnym razem proponowałabym piec w niższej temperaturze (tak około 10 stopni mniej), bo widzę, że się dość mocno przyrumienił 🙂 Ale tak to rewelacja. Mam nadzieję, że będzie smakować!
Pierwszy raz przygotowuje święta wielkanocne, będziemy mieć gości na śniadanie i właśnie wstawiłam sernik do piekarnika ❤️ pachnie niesamowicie! Położyłam na spód ciasteczka oreo zblendowane z masłem, zobaczę, co z tego wyjdzie 🙈 trzymajcie kciuki!!
Trzymam kciuki 🙂 Z pewnością sernik zachwyci gości!
Witam mam pytanie o rodzaj ciasteczek owsianych które Pani używa.Prosze o wskazanie jakie są najlepsze i chciałam zapytać o inny rodzaj polewy który mogę zastosować.Sernik wygląda smakowicie.Pozdrawiam
Witam, ja nie uzywam ciasteczek owsianych tylko herbatniki (pierwsze lepsze jakie kupię w sklepie). Wierzch sernika można udekorować na wiele sposobów – oprószyć cukrem pudrem, polewą czekoladową (z białej, mlecznej czy gorzkiej czekolady), lukrem (zwykłym, cytrynowym) itp.
Mam piekarnik tylko z termoobiegiem. Czy obniżyć temperaturę?
Można o 10 stopni, ale nie jest to obowiązkowe.
Zawsze bałam się upiec sernika ten wychodzi rewelacja 😉 puszysty jak chmurki na niebie🫣 po prostu pycha nic dodać nic ująć
Jaki wysoki i równiutki <3
90g masła na 200 h herbatników u mnie już 3 raz spód wychodzi za sypki w porównaniu z przedstawianymi przez autorkę zdjęciami. Żeby spód się nie sypał masła trzeba dodać więcej moim zdaniem.
Niestety są herbatniki z różnych firm i nie jestem w stanie podać tak dokładnych gramatur żeby podpasować do wszystkich… Jeśli już dwa razy wyszło zbyt sypkie to dlaczego nie dodała Pani po prostu za trzecim razem więcej masła?
Piekłam sernik na urodziny. Jest świetny!!!! Naprawdę puszysty i pyszny. Piekłam go pierwszy raz i bałam się że się nie uda, ale wszystko wyszło jak trzeba. Będę próbowała z pewnością kolejne.
Super! Cieszę się 🙂
Witam, czy ten sernik jest według Pani lepszy niż z tego przepisu: https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-z-kajmakiem/ ? :))
podobne w sumie w wykonaniu tylko zastanawiam się co zmieni dodatek mleka zagęszczonego? Pozdrawiam, Magda
Mleko zagęszczone słodzone ma taki posmak białej czekolady, więc fajnie podkręca smak masy serowej 🙂 Z pewnością sernik z kajmakiem jest bardziej popularny na moim blogu niż ten puszysty, ale który lepszy to ciężko powiedzieć.
Robiłam ten przepis pierwszy raz w te święta i wszyscy się zachwycali jaki pyszny i delikatny sernik. Nawet mój teść – miłośnik serników. Na wielkiej blaszce wyszedł równy i nie opadł. Zmieniłam tylko spód na kruchy, żeby z wielkiej blachy łatwiej było wyjmować. W smaku niebo! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ale powtórzę ten sernik na pewno!
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Sernik pyszny. Przepis idealny w proporcjach, nie jest przesłodzony jest puszysty, delikatny,wilgotny poprostu cudo. Dziękuję Pani Asiu. Wesołych świąt bożego Narodzenia 🌲🌲☃️❄️
Jak długo piec ten sernik z podwójnej porcji na blasze 24/36 cm ?
Proszę mi powiedzieć czy mogę ten sernik upiec z 1,5 kg twarogu i w prostokątnej formie
To zależy od rozmiaru tej formy, ale ogólnie oczywiście może Pani piec z większej ilości składników tylko wtedy polecałabym piec 10-15 minut dłużej 🙂 Udanych wypieków!
Czy można zrobić ten sernik bez ciasteczkowego spodu tylko sama masa serowa?
On jest bardzo puszysty i łatwiej się kroi, nabiera z tortownicy dzięki zmielonym ciasteczkom na spód. Raczej bym z niego nie rezygnowała lub upiekła kruche ciasto.
Jakie herbatniki będą najlepsze? Na tortownicy o jakiej średnicy piec?
Ja użyłam maślanych jasnych, ale można też użyć ciemnych, kakaowych. Marka tak naprawdę nie ma znaczenia, robiłam naprawdę z przeróżnych 🙂
Dziękuję 🙂 Może mi Pani jeszcze doradzić jak łatwo przełożyć sernik z tortownicy na paterę? Czy ten spód wytrzyma przy przekładaniu i nic się nie stanie?
Po to piekę na papierze do pieczenia żeby właśnie można było potem łatwo go przenosić między innymi na paterę 🙂 Nie mam innego sposobu, ewentualnie bardzo delikatnie go podważam łopatką do naleśników i przenoszę, ale zawsze jest ryzyko, że się rozwali podczas przenoszenia.
Miękkie masło, to znaczy ma mieć jaka konsystencję? Ma być rozpuszczone płynne?
Miękkie tzn. w temperaturze pokojowej 🙂
Czy mogę wszystkie składniki razem z serem wyciągnąć rano i upiec dopiero popołudniu?
tak 🙂
Czy po tych 10 minutach gdy drzwi od piekarnika są uchylone, to wyciągamy sernik czy otworzyć całkiem drzwi i ma stygnac w piekarniku przy otwartych?
Nie wyciągamy go z piekarnika tylko studzimy przy uchylonych drzwiczkach… 🙂
Dziękuję, to zostawię go na cała noc w piekarniku 🙂 bo zawsze po tych 10 minutach wyciągałam sernik
A to wyciąganie po 10 minutach z piekarnika nie skutkowało opadaniem sernika? 🙂
Oj niestety opadał 😁
Tutaj sporo rzeczy ma znaczenie, wszystkie raczej opisałam we wpisie, ale coś może zrobiła Pani inaczej… Jakość składników ma znaczenie, długość miksowania itp. Ciężko mi wskazać przyczynę.
Trzeba trenować i się nie poddawać 🙂
Pyszny sernik, wyszedł równiutki. Bardzo puszysty. Dziękuję za ten przepis! 🙂
Piękny wyszedł ten serniczek! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Pierwszy sernik, który mi nie pękł👍 super przepis, wykonany według instrukcji – tylko dodany budyń zamiast mąki ziemniaczany. Goście zachwyceni. Dzięki za super przepis, pozdrawiam
Czy zamiast skrobi mogę doda budyń waniliowy?
Jasne 🙂
Czy dodając zamiast skrobi budyń, też dodaję 2 płaskie łyżki?
Można bo budyń to skrobia ziemniaczana z dodatkami smakowymi
Ja dodałam budyń
Super, smacznego 🙂
Najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam. Wszyscy zachwalali i dziwili się jaki jest lekki, wilgotny. Przepis zapisany i będzie gościł często na naszych stołach.
Bardzo miło mi to czytac 🙂 Cieszę się, że smakował!
Sernik faktycznie nie pęka, ale jest kilka rzeczy, które nie są doprecyzowane: spód z herbatników powinien mieć chyba więcej masła, bo mój nie połączył się w całość i się sypie. Piekłam dokładnie według przepisu ale boki przyrumieniły się na brązowo i zmarszczyły dość mocno, bo sernik trochę siada po upieczeniu, może białka powinny być roztrzepane z żółtkami, a nie dodawane jak piana? Polewa z białej czekolady nie zastyga, może za dużo śmietanki?
To jeden z najczęściej pieczonych serników na blogu i zbiera praktycznie same pochwały 🙂 Proporcja masła do herbatników jest dobra. To nie ma być zwarte ciasto, tylko właśnie sypkie – tym się charakteryzuje ciasteczkowy spód. W moim piekarniku nie ma opcji, żeby w temperaturze 160 czy 140 stopni coś się zbytnio przyrumieniło czy nawet przypaliło na brązowo. Jeśli tak się u Pani stało, to znaczy, że w Pani piekarniku trzeba piec o minimum 10 stopni w mniejszej temperaturze. Na to już nie mam wpływu, bo każdy piekarnik piecze delikatnie inaczej – mam sama porównanie pomiędzy swoim starym, a nowym piekarnikiem. Białka się nie roztrzepuje z żółtkami, a polewa jeśli była bardzo lejąca to wystarczyło ją na chwilę wsadzić do lodówki i później wylać na zimny sernik.
Super przepis, pierwszy raz wyszedł mi sernik tak wysoki i równiutki. Jedynie zastanawiam się, dlaczego z dołu cały czas sączy się tłuszcz, pomimo tego, że stoi w lodówce, a wszystkie składniki dałam zgodnie z przepisem 🤔 Mimo to polecam 😊
Pięknie wyszedł 🙂 Na moje oko użyte herbatniki nie potrzebowały takiej ilości masła i dlatego trochę wypłynęło tego masła… Innych pomysłów nie mam 🙁 Ale i tak wygląda mega!
Najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam. Polecam każdemu, przepyszny 😀
Sernik wyszedł przepyszny, wysoki, równiutki i nic nie popękał. Delikatny jak chmurka i rozpływał się w ustach. Zdecydowanie polecam. U nas zastąpił tort urodzinowy i pierwszy raz nie został nawet kawałek 😀
Brawo, wygląda naprawdę super 🙂 Dzięki za miły komentarz i zdjęcie!
Serniczek wyszedł super, jak dotąd najlepszy😊😋
Drugi przepis od pani i oba są super wychodzą za pierwszym razem. Polecam
Sernik pierwszorzędny 🙂 Równiutki i wysoki! Super 🙂
Pyszny,delikatny,mięciutki 👍😉polecam wszystkim miłośnikom sernika z całego ❤️
Piękny wyszedł ten serniczek! 😍😍 dziękuje za zdjęcie i bardzo się cieszę, że tak smakuje ❤️
Witam, chcialam przeprosic i zwrocic honor,po raz enty upieklam sernik i co rewelacja.(Poprzednie byly z innych przepisow, ale podobne.)
Witam, bardzo się cieszę, że smakował w takim razie 🙂
Najlepszy i najprostszy sernik jaki jadałam 🤤 leciutki wręcz rozpływa się w ustach. Trochę jak ptasie mleczko.
bardzo się cieszę 🙂
robilam juz pare razy, ale czy on jest taki super? nie sadze.
To robiła Pani kilka razy sernik, który Pani nie smakuje? 🙂
A i owszem majac nadzieje, ze wyjdzie lepszy
Zachęcam w takim razie do spróbowania innych serników: https://poprostupycha.com.pl/przepisy/slodkosci/ciasta/serniki/. Może znajdzie Pani coś dla siebie 🙂
Sernik super smaczny, wyrośnięty i w końcu nie popękał, najpierw piekłam w 160° potem w 140° ale mam wrażenie że jest jakby trochę “suchy” w środku, co może być przyczyną 🤔
A czy był pieczony góra dół czy z termoobiegiem? Ewentualnie czy nie był za długo pieczony? Po zdjęciach widać, że sernik jest za bardzo spieczony, co może być powodem że jest suchy.
Czy uważa Pani, że nie powinien być pieczony w termoobiegu? Mój piekarnik przy góra/dół przypala z jednej strony i mogę piec tylko z termoobiegem
Niestety ciężko mi powiedzieć, bo ja raczej nie piekę serników z termoobiegiem. Jeśli tylko w takiej konfiguracji grzania jest Pani w stanie upiec ciasto to warto spróbować 🙂 Tylko niestety problem jest taki, że gdy do masy serowej są dodawane ubite białka, to termoobieg może wpłynąć, że sernik dość mocno może urosnąć i później brzydko opaść po wyciągnięciu z piekarnika…
Przepyszny! Idealny do niedzielnej kawki lub dla gości 😊 napewno nieraz zagości na moim stole ❤️
Wyszedł naprawdę rewelacyjny! ❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakował 🙂
Przepyszny, bardzo polecam! Wysoki, wilgotny, dla mnie nie za słodki. Robiłam już wiele serników ale pierwszy raz wyszedł mi idealnie równy, bez pęknięcia. Przepis ląduje w moich ulubionych! 🙂
Wow! Wygląda naprawdę rewelacyjnie ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🤗
Mam pytanie 🙂
Czy jest jakiś zamiennik za mleko skondensowane słodzone? Upiekłam ten sernik, jest pyszny, ale niestety dla nas mega słodki. Zastanawiam się, czy następnym razem dać połowę mleka, czy jest jakiś zamiennik? 😄
Pozdrawiam serdecznie
A może połowę słodzonego i połowę niesłodzone go ???
Niestety tutaj nie chodzi o różnicę w słodkości, ale o ich konsystencję – słodzone i niesłodzone różnią się od siebie.
To jest akurat stricte przepis na sernik z mlekiem skondensowanym słodzonym, dlatego ciężko będzie go na coś wymienić 🙁 Ewentualnie polecam po prostu upiec inny sernik np. Wiedeński: https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-wiedenski/.
Również pozdrawiam 🙂
A kiedy najlepiej zrobić polewę? Jak już będzie całą noc w lodówce?
Polewę można dać w dowolnym momencie jak tylko sernik przestygnie 🙂
Planujemy jutro zrobić na Dzień Dziadka 🙂 chciałam tylko zapytać czy nie jest bardzo slodki przez to mleko słodzone. Chce zrobić polewę z czekolady gorzkiej 64% i udekorować świeżymi malinami, może będzie pasować 🙂
Nie jest bardzo słodki, ale wiadomo każdy ma inne odczucie smaku i granicy słodkości 🙂 z gorzką czekolada i malinami powinien być w sam raz 🤗
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dam znać jak wyszło 🙂
Super ❤️ udanych wypieków 🤗
Mi boki zawsze wychodzą przypieczone, brązowe a u Pani sernik wygląda pięknie 😍😍
No to ewidentnie piecze Pani w zbyt wysokiej temperaturze skoro są brązowe… 🙂
A do czego potrzebne mleko zagęszczone? Bo nie zostało to ujęte w przepisie
Faktycznie, mój błąd. Już dopisałam 🙂
Dziękuję, teraz mogę piec 😉
W takim razie udanych wypieków! 🙂