Opis przepisu
Sernik na zimno z truskawkami to pyszny, letni deser, który jest w naszym domu wręcz uwielbiany! To ciasto bez pieczenia jest bardzo owocowe, leciutkie w smaku, a do tego pięknie się kroi. Uwielbiam wszystkie serniki na zimno czy to na okrągłych biszkoptach, krakersach czy herbatnikach. Tym razem do mojego sernika na zimno z truskawkami zdecydowałam się na okrągłe, małe biszkopciki, masę jogurtową oraz galaretkę z truskawkami na wierzchu.
Mój sernik na zimno z truskawkami z pewnością podbije Wasze serce! Jeśli jednak szukacie podobnych przepisów na ciasta z truskawkami, w takim razie koniecznie wypróbujcie:
Przepis na: Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
Masa:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 galaretki przeźroczyste (krystaliczne) lub truskawkowe
- 250 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wrzątku
- 250 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 100 g okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Sernik na zimno z truskawkami – przepis krok po kroku
Krok 1
Masa:
Zaczynamy od przygotowania galaretek do masy serowej oraz na wierzch ciasta.
W jednym naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 800 ml wrzątku.
W drugim naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki przezroczyste w 250 ml wrzątku.
Obie odstawiamy do przestudzenia, aż zaczną się robić lekko tężejące (trzeba kontrolować ich konsystencję w trakcie chłodzenia w lodówce).
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (250 ml) z mascarpone (250 g) oraz cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) – do momentu powstania sztywnego kremu.
Krok 2
Dodajemy schłodzony serek homogenizowany waniliowy (500 g) i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Następnie wlewamy tężejącą galaretkę przeźroczystą i ponownie miksujemy przez chwilkę.
Krok 3
Krok 4
Następnie układamy na wierzchu umyte i pokrojone w ćwiartki czy połówki truskawki.
Krok 5
Wylewamy na wierzch lekko tężejące galaretki truskawkowe.
Sernik na zimno wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego!
Komentarze
Obłędny sernik na zimno , lekki, puszysty , niebo w gębie 🍓🍓
Oooo super 🙂
Sernik przepyszny lekki jak chmurka rozpływa się w ustach😊
“W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (250 ml) z mascarpone (250 g) oraz cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) – do momentu powstania sztywnego kremu.”
czy to wszystko miksujemy jednocześnie, czy etapami ?
Wszystko jednocześnie 🙂
[…] Sernik na zimno z truskawkami Sernik waniliowy z kremem pistacjowym Sernik z mango Sernik z białą czekoladą i malinami Sernik Raffaello bez pieczenia […]
Asiu, czy zamiast truskawek można dać borówki i galaretkę np. o smaku owoców leśnych lub jagodową?
Jasne 🙂
Asiu, czy te proporcje będą też dobre na tortownicę o średnicy 24 cm?
Jaką konsystencję ma masa serowa po stężeniu? Jest sztywna jak galaretka, czy bardziej “piankowa”?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!
Na blogu mam przelicznik foremek, więc obliczy sobie Pani jakie proporcje będą potrzebne na tortownicę 24 cm.
Po stężeniu masa serowa jest piankowa 🙂
Zrobiony, jest pyszny 😀
Dziś będzie robiony 😀
Zapisany 🍓🍓🍓
Super 🙂