Sernik na zimno z truskawkami

4.7/5 (57 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

Sernik na zimno z truskawkami przepis

Opis przepisu

Sernik na zimno z truskawkami to pyszny, letni deser, który jest w naszym domu wręcz uwielbiany! To ciasto bez pieczenia jest bardzo owocowe, leciutkie w smaku, a do tego pięknie się kroi. Uwielbiam wszystkie serniki na zimno czy to na okrągłych biszkoptach, krakersach czy herbatnikach. Tym razem do mojego sernika na zimno z truskawkami zdecydowałam się na ciasteczkowy spód na bazie kakaowych herbatników, roztopionego masła i czekolady mlecznej.

Mój sernik na zimno z truskawkami z pewnością podbije Wasze serce! Jeśli jednak szukacie podobnych przepisów na ciasta z truskawkami, w takim razie koniecznie wypróbujcie:

Przepis na: Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników kakaowych
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 60 g masła

Masa stracciatella:

  • 500 ml śmietanki kremówka 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa lub krystaliczna
  • 200 ml wrzątku
  • 80 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wrzątku
  • 250 g truskawek
  • 250 g mascarpone
  • opcjonalnie 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?


Wykonanie:

Zaczynamy od wymieszania 2 galaretek truskawkowych z 750 ml wrzątku, odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lekkiego stężenia.

Herbatniki kakaowe ok. 220g wkładamy do blendera i blendujemy aż powstanie konsystencja piasku. Dodajemy roztopione i przestudzone masło wraz z czekoladą (można oba te składniki rozpuścić w małym rondelku, tylko nie doprowadzamy do wrzenia!). Mieszamy najpierw za pomocą łyżki, a następnie przekładamy na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 22 cm). Wkładamy do lodówki na czas oczekiwania na tężejącą galaretkę truskawkową.

Na zimny ciasteczkowy spód nakładamy pokrojone w kostkę truskawki. Gdy galaretka będzie już tężejąca, wtedy wylewamy ją na truskawki i odstawiamy na ok 1,5-2 godzin do lodówki.

Galaretkę krystaliczną lub cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy będzie już tężejąca, wtedy zaczynamy ubijać śmietankę.

Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 łyżki). Gdy śmietanka będzie już nieco sztywna, wtedy wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy (do momentu połączenia składników). Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną w kosteczkę czekoladę i całość mieszamy za pomocą łyżki.

Masę śmietankową wykładamy do foremki (jeżeli jest bardzo rzadka, wtedy najlepiej odstawić ją na chwilkę żeby nieco stężała i dopiero ją wykładamy). Wierzch wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Opcjonalnie robimy na wierzch krem kokosowy: schłodzone mascarpone (250g) lekko miksujemy z łyżką cukru pudru i dwoma łyżkami wiórków kokosowych. Wykładamy na wierzch ciasta i wbijamy w niego połówki truskawek.


Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

ciasto z truskawkami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 57

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
8 miesięcy temu

🙂

inbound8127225182710310112.jpg
Karolina
Karolina
8 miesięcy temu

Ciasto wyszło super – idealne na ciepłe dni. Na górze zamiast kokosu dałam migdały, też dobrze smakuje.

inbound3551068646212701845.jpg