Ciasta z owocamiSłodkościTarty

Tarta z truskawkami i kremem czekoladowym

Tarta z truskawkami i kremem czekoladowym to przepyszny wypiek idealny na wszelkie przyjęcia rodzinne czy jako słodki wypiek bez jakiejkolwiek okazji. Jak dla mnie to coś naprawdę pysznego!

Domowa tarta z truskawkami (koniecznie z sezonowymi!) pięknie się kroi, a smakuje fantastycznie. Smak mojej tarty wzbogaciłam genialnym kremem czekoladowym na bazie czekolady mlecznej. Jeśli jednak wolicie mniej słodki smak, wtedy lepiej skorzystać z czekolady gorzkiej lub wymieszać w proporcji 1:1.

Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na tartę z malinami i borówkami lub tartaletki z kremem budyniowym.

Przepis na: Tarta z truskawkami i kremem czekoladowym

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 80 min

 Liczba porcji: 10-12

Składniki:

  • 250g mąki pszennej lub krupczatki
  • 130g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnej wody

Krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek

Jak zrobić tartę z truskawkami?

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło, wodę oraz żółtko. Składniki siekamy razem i szybko zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm, jednak czasami korzystam też ze średnicy 28 cm) smarujemy leciutko masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 22-25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

Krem czekoladowy:

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady. Dwie czekolady mleczne (lub gorzkie) wkładamy do małego garnka i roztapiamy na bardzo małym ogniu (nie zagotowujemy!). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a później wkładamy do lodówki.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy zimne mascarpone i śmietan-fix. Pod koniec dodajemy zimną, roztopioną czekoladę. Całość miksujemy aż masa będzie sztywna.

Po przestygnięciu kruchego ciasta, nakładamy na nie krem czekoladowy oraz dekorujemy świeżymi truskawkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!


tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

tarta z owocami

tarta z owocami

Print Friendly, PDF & Email
Close