Dania mięsneObiady

Pieczony schab

Pieczony schab to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na obiad jaki tylko może być. Dla mnie to prawdziwy klasyk. Mój schab z piekarnika wychodzi miękki, delikatny w smaku i bez problemu się kroi na talerze. Oczywiście za smak i soczystość mięsa odpowiada jego wcześniejsze zamarynowanie i zostawienie w przyprawach przez kilka godzin (najlepiej zostawić w marynacie przez całą noc).

Schab pieczony

Schab pieczony sprawdzi się świetnie jako niedzielny czy świąteczny obiad dla całej rodziny. Jest świetnie doprawiony i wypieczony. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na schab pieczony w rękawie do pieczenia. Zrób do niego talarki ziemniaczane lub pieczone ziemniaki z rozmarynemsurówkę z kapusty pekińskiej. Jak dla mnie to połączenie to strzał w dziesiątkę!

Ja zwykle piekę schab za pomocą rękawa do pieczenia, który można kupić praktycznie w każdym większym sklepie. Jeśli jednak nie kupiłaś/eś tego rękawa to upiecz mięso w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.

Przepis na: Pieczony schab

  Łącznie: 100 min + 12h marynowanie

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka przyprawy do mięs
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Jak zrobić schab z piekarnika?

marynata do schabu
Krok 1:  

Marynowanie schabu

Zanim zabierzesz się za pieczenie schabu koniecznie go wcześniej zamarynuj. Ja to zwykle robię wieczorem (około 12 godzin przed jego pieczeniem).

Schab (ok. 1,2 kg) myjemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy np. za pomocą papierowego ręcznika. Ja kupiłam dosyć  chudy schab, jednak jeśli Twój kawałek ma wystające kawałki tłuszczu to ich nie odcinaj.

Aby zamarynować schab wystarczy wymieszać w miseczce 1 łyżkę soli, 3-4 liście laurowe, 2 płaskie łyżki majeranku, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej, 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), szczyptę gałki muszkatołowej, 2-3 łyżki oleju oraz opcjonalnie 1 płaską łyżkę przyprawy do mięs.

Osuszony schab (u mnie dwa kawałki, ale oczywiście możesz użyć jeden długi kawałek schabu) nacieramy wymieszanymi przyprawami do marynaty. Wkładamy do szczelnego pojemnika lub wkładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie wiążemy z obu stron. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Po tych 12 godzinach schab wyciągamy ze szczelnego pudełka czy rękawa do pieczenia. Smażymy z obu stron na małej ilości tłuszczu na wysokiej mocy palnika przez ok. 60-90 sekund do jego zarumienienia.


schab z piekarnika
Krok 2:  

Gdy lekko przestygnie, wtedy wkładamy schab do rękawa do pieczenia (wraz z tłuszczem i marynatą z patelni). Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wiążemy szczelnie oba końce, dodatkowo robimy za pomocą noża lub nożyczek kilka małych otworków.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 185 stopni (najlepiej góra-dół) przez 90 minut. Mięso wyjmujemy z rękawa dopiero po lekkim przestygnięciu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polecam talarki ziemniaczanesurówkę z kapusty pekińskiej.


pieczony schab

pieczony schab

pieczony schab

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 25

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button