Opis przepisu
Pieczony schab to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na obiad jaki tylko może być. Dla mnie to prawdziwy klasyk. Mój schab z piekarnika wychodzi miękki, delikatny w smaku i bez problemu się kroi na talerze. Oczywiście za smak i soczystość mięsa odpowiada jego wcześniejsze zamarynowanie i zostawienie w przyprawach przez kilka godzin (najlepiej zostawić w marynacie przez całą noc).
Schab pieczony
Schab pieczony sprawdzi się świetnie jako niedzielny czy świąteczny obiad dla całej rodziny. Jest świetnie doprawiony i wypieczony. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na schab pieczony w rękawie do pieczenia. Zrób do niego talarki ziemniaczane lub pieczone ziemniaki z rozmarynem i surówkę z kapusty pekińskiej. Jak dla mnie to połączenie to strzał w dziesiątkę!
Ja zwykle piekę schab za pomocą rękawa do pieczenia, który można kupić praktycznie w każdym większym sklepie. Jeśli jednak nie kupiłaś/eś tego rękawa to upiecz mięso w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Przepis na: Pieczony schab
Składniki:
- 1,2 kg schabu bez kości
- 1 łyżka soli
- 3-4 liście laurowe
- 2 płaskie łyżki majeranku
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 5 ząbków czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- opcjonalnie 1 płaska łyżka przyprawy do mięs
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Zobacz również:
Jak zrobić schab z piekarnika?
Krok 1
Marynowanie schabu
Zanim zabierzesz się za pieczenie schabu koniecznie go wcześniej zamarynuj. Ja to zwykle robię wieczorem (około 12 godzin przed jego pieczeniem).
Schab (ok. 1,2 kg) myjemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy np. za pomocą papierowego ręcznika. Ja kupiłam dosyć chudy schab, jednak jeśli Twój kawałek ma wystające kawałki tłuszczu to ich nie odcinaj.
Aby zamarynować schab wystarczy wymieszać w miseczce 1 łyżkę soli, 3-4 liście laurowe, 2 płaskie łyżki majeranku, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej, 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), szczyptę gałki muszkatołowej, 2-3 łyżki oleju oraz opcjonalnie 1 płaską łyżkę przyprawy do mięs.
Osuszony schab (u mnie dwa kawałki, ale oczywiście możesz użyć jeden długi kawałek schabu) nacieramy wymieszanymi przyprawami do marynaty. Wkładamy do szczelnego pojemnika lub wkładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie wiążemy z obu stron. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tych 12 godzinach schab wyciągamy ze szczelnego pudełka czy rękawa do pieczenia. Smażymy z obu stron na małej ilości tłuszczu na wysokiej mocy palnika przez ok. 60-90 sekund do jego zarumienienia.
Krok 2
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 185 stopni (najlepiej góra-dół) przez 90 minut. Mięso wyjmujemy z rękawa dopiero po lekkim przestygnięciu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polecam talarki ziemniaczane i surówkę z kapusty pekińskiej.
Komentarze
Pychotka! Dziś robiłam na obiad. Wyszło doskonałe.
super cieszę się 🙂
Jak odgrzewać schab na drugi dzień?
Normalnie w piekarniku 🙂
Wyszło bomba. Taka mieszanka przypraw idealnie pasuje. Dodałem jedynie ząbek czosnku więcej ( jeden bidulek zostawał ) ale zmniejszył bym odrobinę ilość soli, ale to już osobiste preferencje. Pieczone w naczyniu z przykryciem, nie otwierane pod koniec i wyszedł super soczysty schabik.
Najważniejsze jest dobrej jakości mięso, nienastrzykiwane, z wiadomego źródła. Ja kupuję zawsze mięso w sklepie Kiszeczka w Warszawie, bo to mała firma, więc nie robią na masową skalę. W domu piekę natomiast w rękawie, dzięki czemu jest soczyste i pyszne! 🙂
co zrobić żeby mięso nie było suche? zawsze schab wychodzi mi suchy 🙁
A piekła Pani kiedys schab w rękawie do pieczenia? 🙂
piekłam. wraz jakiś był suchy. może kwestia mięsa?
Muszę koniecznie wyprobowac ten schab! Robilam ostatnio karkówkę z piekarnika z Twojego przepisu i byla pychotka. pozdrawiam
a z jakiego przepisu Pani robiła? 🙂
Ten mam sprawdzony przepis na karkówkę z piekarnika:https://poprostupycha.com.pl/przepis/soczysta-karkowka-z-piekarnika/
Proszę poprawić link na https://poprostupycha.com.pl
Dziękuję za komentarz, poprawione 🙂