Soczysty schab z piekarnika

4.8/5 (145 ocen)
Szukasz pomysłu na smaczne i soczyste mięso na obiad? Polecam schab z piekarnika! Ten przepis na schab pieczony gwarantuje nie tylko pyszny smak, ale także zachowanie soczystości mięsa w trakcie pieczenia.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

schab z piekarnika

Opis przepisu

Schab z piekarnika to zawsze świetny pomysł na obiad! Mięso jest niezwykle soczyste, wyraziste i rozpływa się w ustach. Warto więc spróbować go przygotować i przekonać się o jego doskonałym smaku oraz prostocie w przygotowaniu. To idealne danie na obiad czy specjalną okazję, które z pewnością zachwyci wszelkie podniebienia.

Schab pieczony

Na moim blogu jest sporo przepisów na schab w roli głównej. Osobiście bardzo lubię tradycyjne kotlety schabowe czy schab duszony w sosie koperkowym. Tym razem polecam wypróbować schab pieczony w plastrach z dużą ilością czerwonej cebuli. Ona wpływa na lekko słodki smak mięsa. Moim zdaniem nie ma potrzeby dodawać innych warzyw do naczynia żaroodpornego, ale jeśli chcecie to można dodać pieczarki czy paprykę.

Przepis na: Soczysty schab z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (lub świeża natka pietruszki)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki musztardy np. miodowej lub Dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 cebule czerwone
  • 1 duża cebula biała
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% (lub 2 łyżki śmietany 18%)
  • 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
Wyślij emailem

Jak zrobić soczysty schab z piekarnika?


Krok 1

schab w marynacie

Schab z piekarnika zaczynamy od zamarynowania mięsa – to wpływa na jego smak i aromat.

Schab (około 1 kg) kroimy w plastry o grubości 1-2 cm. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 większe ząbki), oliwę (3-4 łyżki), większą szczyptę pieprzu, przyprawę do mięsa wieprzowego (1/2 łyżeczki), suszony lubczyk (1 łyżeczka) oraz musztardę (3 łyżki).

Całość mieszamy łyżeczką i nacieramy nią dokładnie plastry schabu. Odstawiamy na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


Krok 2

pieczenie schabu

Po tym czasie posypujemy równomiernie mięso mąką (około 1 łyżka).

Na większej, dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (lub masła klarowanego) smażymy plastry schabu – raczej na większym ogniu. Mięso ma być ładnie rumiane z obu stron, a nie się gotować, więc smażymy partiami (ja smażyłam niecałe 2 minuty z każdej strony).

Zdejmujemy usmażone plastry na talerz.


Krok 3

pokrojona czerwona cebula

Jedną dużą białą cebulę oraz trzy duże (lub cztery mniejsze) czerwone cebule siekamy w nieco grubsze piórka.


Krok 4

smażenie cebuli na patelni

Cebule możemy smażyć na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso – chyba, że olej bardzo nam się przypalił wraz z pozostałościami z marynaty, wtedy czyścimy patelnię, wlewamy nieco oleju i dopiero wtedy smażymy. Po około 3-4 minutach cebule powinny zmięknąć i nieco się zrumienić.


Krok 5

pieczenie schabu z cebulą

Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy połowę podsmażonej cebuli.

Na niej umieszczamy podsmażone plastry schabu i przykrywamy je pozostałą cebulą.

W miseczce mieszamy bulion (300 ml, ja użyłam rosołu wołowo-drobiowego), śmietankę (100 ml) i mąkę (2 płaskie łyżeczki). Można także dodać odrobinę suszonego lubczyku lub posiekanej świeżej natki pietruszki. Wlewamy całość do naczynia – mięso powinno być chociaż w połowie zanurzone w sosie.

Naczynie żaroodporne przykrywamy przykrywką lub chociaż zabezpieczamy od góry folią aluminiową. Pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do miękkości mięsa.

Warto pod koniec pieczenia sprawdzić miękkość mięsa. Jeśli plastry będą nieco grubsze, to wtedy trzeba piec dłużej.

Schab z piekarnika podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja zaserwowałam z frytkami i surówką z białej kapusty.


Soczysty schab z piekarnika

schab z piekarnika

Schab pieczony w plastrach

Schab z piekarnika na obiad

Schab pieczony soczysty

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 145

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Michalina
Michalina
1 rok temu

Pychotka. Robiłam z białą cebula i jest bardzo dobre. Mięso rozpływa się w ustach. Polecam

Schab pieczony w plastrach

Tym razem podrzucam Wam kolejny przepis na świetne danie obiadowe. Schab pieczony w plastrach to proste i smaczne danie mięsne, które możemy przygotować w domu bez większego zaangażowania czasowego. Wystarczy pokroić schab na cienkie plastry, doprawić ulubionymi przyprawami (najlepiej w formie marynaty) i upiec w piekarniku. To danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i idealne dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie, ale chcą zjeść smaczne i pożywne danie. Schab pieczony w plastrach to też doskonałe rozwiązanie nie tylko na obiad, ale również na pyszną kolację we dwoje, gdyż można go podać z różnymi dodatkami, takimi jak sałatki, surówki, pieczone warzywa czy ziemniaki. Warto podkreślić, że schab pieczony w plastrach to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Możemy np. zastosować różne rodzaje marynaty lub doprawić mięso ulubionymi przyprawami. Schab można również wzbogacić o dodatki, takie jak cebula, czosnek, pomidory czy papryka, co nadaje mu jeszcze bogatszego smaku i aromatu. Jeżeli jednak chcesz przygotować schab pieczony w całości, to taki przepis również znajdziesz na moim portalu.

Schab z piekarnika na obiad

Schab z piekarnika na obiad to doskonała propozycja dla każdego, kto szuka prostych i smacznych pomysłów na obiad. To danie mięsne, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników schabu i da im pożywne źródło białka i innych cennych składników odżywczych. Dzięki prostej i szybkiej metodzie przygotowania schabu z piekarnika na obiad, każdy może cieszyć się smakiem i aromatem ulubionego mięsa, bez większego nakładu pracy i czasu.

Podstawowym składnikiem schabu z piekarnika jest oczywiście schab wieprzowy. Najlepiej wybrać schab bez kości, który będzie łatwiejszy w obróbce. Przed pieczeniem warto schab dokładnie oczyścić z błon i tłuszczu, aby danie było lżejsze i zdrowsze. Oprócz schabu, możemy użyć różnych przypraw, które dodadzą mięsu jeszcze więcej smaku i aromatu. Najlepiej sprawdzą się tutaj marynaty, które możemy samodzielnie przygotować w domu, lub gotowe mieszanki przypraw, dostępne w sklepach spożywczych.

Schab pieczony soczysty

Jeśli szukasz dania mięsnego, które jest proste w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo smaczne i soczyste, to schab pieczony jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Dzięki temu, że mięso jest pieczone w piekarniku, staje się delikatne i miękkie, a przy tym nie traci swojej soczystości. To świetna opcja na obiad dla całej rodziny, ponieważ schab jest mięsem, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Soczysty schab pieczony to też bardzo uniwersalne danie, które można podać na wiele sposobów. Można go podawać z ziemniakami i surówką, ale również z pieczonymi warzywami i frytkami.

RozwińZwiń