Opis przepisu
Schab z piekarnika to zawsze świetny pomysł na obiad! Mięso jest niezwykle soczyste, wyraziste i rozpływa się w ustach. Warto więc spróbować go przygotować i przekonać się o jego doskonałym smaku oraz prostocie w przygotowaniu. To idealne danie na obiad czy specjalną okazję, które z pewnością zachwyci wszelkie podniebienia.
Schab pieczony
Na moim blogu jest sporo przepisów na schab w roli głównej. Osobiście bardzo lubię tradycyjne kotlety schabowe czy schab duszony w sosie koperkowym. Tym razem polecam wypróbować schab pieczony w plastrach z dużą ilością czerwonej cebuli. Ona wpływa na lekko słodki smak mięsa. Moim zdaniem nie ma potrzeby dodawać innych warzyw do naczynia żaroodpornego, ale jeśli chcecie to można dodać pieczarki czy paprykę.
Przepis na: Soczysty schab z piekarnika
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku (lub świeża natka pietruszki)
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
- 3 łyżki musztardy np. miodowej lub Dijon
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 cebule czerwone
- 1 duża cebula biała
- 300 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki 30% (lub 2 łyżki śmietany 18%)
- 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
Zobacz również:
Jak zrobić soczysty schab z piekarnika?
Krok 1
Schab z piekarnika zaczynamy od zamarynowania mięsa – to wpływa na jego smak i aromat.
Schab (około 1 kg) kroimy w plastry o grubości 1-2 cm. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 większe ząbki), oliwę (3-4 łyżki), większą szczyptę pieprzu, przyprawę do mięsa wieprzowego (1/2 łyżeczki), suszony lubczyk (1 łyżeczka) oraz musztardę (3 łyżki).
Całość mieszamy łyżeczką i nacieramy nią dokładnie plastry schabu. Odstawiamy na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 2
Na większej, dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (lub masła klarowanego) smażymy plastry schabu – raczej na większym ogniu. Mięso ma być ładnie rumiane z obu stron, a nie się gotować, więc smażymy partiami (ja smażyłam niecałe 2 minuty z każdej strony).
Zdejmujemy usmażone plastry na talerz.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Na niej umieszczamy podsmażone plastry schabu i przykrywamy je pozostałą cebulą.
W miseczce mieszamy bulion (300 ml, ja użyłam rosołu wołowo-drobiowego), śmietankę (100 ml) i mąkę (2 płaskie łyżeczki). Można także dodać odrobinę suszonego lubczyku lub posiekanej świeżej natki pietruszki. Wlewamy całość do naczynia – mięso powinno być chociaż w połowie zanurzone w sosie.
Naczynie żaroodporne przykrywamy przykrywką lub chociaż zabezpieczamy od góry folią aluminiową. Pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do miękkości mięsa.
Warto pod koniec pieczenia sprawdzić miękkość mięsa. Jeśli plastry będą nieco grubsze, to wtedy trzeba piec dłużej.
Schab z piekarnika podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja zaserwowałam z frytkami i surówką z białej kapusty.
Komentarze
Pychotka. Robiłam z białą cebula i jest bardzo dobre. Mięso rozpływa się w ustach. Polecam
Następnym razem bardzo polecam wypróbować jednak z czerwoną cebulą 🙂 Jest jeszcze smaczniejsze! Proszę mi uwierzyć na słowo 😛