Schab po cygańsku to pomysł na niezwykle smaczny i aromatyczny obiad. Mięso wychodzi soczyste i pełne smaku, a wyrazisty sos pomidorowy doskonale podkreśla jego smak. Możesz przygotować je na dwa sposoby – dusić powoli w garnku lub upiec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
To danie jednogarnkowe jest proste do przygotowania. Posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Śmiało można je przygotować jako obiad na kilka dni do przodu i nie martwić się codziennym gotowaniem.
Szukasz innych pomysłów na dania ze schabem w roli głównej? W takim razie polecam wypróbować także schab w sosie własnym, schab w sosie koperkowym czy pieczony schab.
Przepis na: Schab po cygańsku
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub świeżej natki pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- większa szczypta pieprzu czarnego lub ziołowego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 duże cebule
- 1 duża marchewka
- 150 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
Zalewa:
- 200 bulionu warzywnego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 4 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
- 1 płaska łyżka musztardy miodowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- większa szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić schab po cygańsku?
Krok 1
Schab (u mnie około 1 kg) kroimy na cienkie plastry (mi wyszło 12 plastrów). Można je lekko rozbić tłuczkiem.
Krok 2
Marynata do mięsa
W miseczce mieszamy olej lub oliwę (4 łyżki), przeciśnięty czosnek (2 większe ząbki) z przyprawą do wieprzowiny (1/2 łyżeczki), suszonym lubczykiem (1 łyżeczka), papryką słodką (1/2 łyżeczki) i pieprzem (większa szczypta).
Plastry schabu przekładamy do szczelnego, najlepiej zamykanego pojemnika (jeśli planujesz marynować mięso przez dłuższy czas). Następnie nacieramy je marynatą. Przykrywamy pokrywką od pojemnika lub zawijamy folią spożywczą.
Krok 3
Po zamarynowaniu schabu, posypujemy go równomiernie mąką pszenną (około 2 łyżki).
Krok 4
Do przygotowania tego dania będzie potrzebna duża, głęboka patelnia lub garnek z nieprzywierającą powierzchnią.
Na rozgrzanej patelni, z małym dodatkiem oleju smażymy partiami mięso. Najlepiej na dużym lub średnim ogniu, po minutce z każdej strony.
Krok 5
Krok 6
Cebule (2 duże sztuki, ja użyłam jednej białej, drugiej czerwonej) siekamy na większe plasterki lub piórka. Podsmażamy na tej samej patelni co wcześniej mięso.
Po chwili dodajemy pokrojoną w kawałki dużą marchewkę, pieczarki (150 g), a także większą paprykę.
Krok 7
Smażymy przez kilka minut na małym lub średnim ogniu.
Mięso dodajemy do warzyw. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 8
Zalewa do schabu
Teraz czas na zalewę do schabu po cygańsku. W małym rondelku czy misce mieszamy bulion (200 ml, może być zarówno rosół lub rozrobiony w wodzie bulion ze słoiczka) z passatą pomidorową (200 ml), ketchupem (4 łyżki), musztardą miodową (1 płaska łyżka), czosnkiem (3 przeciśnięte ząbki), koncentratem pomidorowym (1 łyżka) i mąką (1 płaska łyżka). Dodajemy także większą szczyptą soli i pieprzu.
Wlewamy zalewę do naczynia. Całość dokładnie mieszamy.
Schab gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny – do miękkości mięsa. Co jakiś czas mieszamy. Czas będzie w dużej mierze zależny od tego jak grube plastry schabu pokroicie. Być może po 90 minutach całość już będzie gotowa.
Krok 9
Schab po cygańsku można też upiec. Pieczemy wtedy w temperaturze 180 stopni (u mnie góra-dół, z termoobiegiem). Najpierw przez 80 minut pod przykryciem, a następnie przez 30 minut bez pokrywki.
Gotowy schab po cygańsku można przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki czy lubczykiem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie będą pasować zarówno duszone lub pieczone ziemniaki, jak i kopytka, a także ugotowany ryż czy kasza. Smacznego!
Komentarze
Przepyszny cygański schabik wychodzi pozdrawiam
Super, cieszę się 🙂
Dzień dobry,
czy może być do sosu domowy przecier z pomidorów, czy musi być passta?
Oczywiście, że można zastąpić 🙂