Schab po cygańsku

4.6/5 (32 ocen)
Jeśli szukasz sposobu na soczysty schab z wyrazistym sosem, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Schab po cygańsku zachwyca niezwykłym smakiem, a jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

140 min

schab po cygańsku

Schab po cygańsku to pomysł na niezwykle smaczny i aromatyczny obiad. Mięso wychodzi soczyste i pełne smaku, a wyrazisty sos pomidorowy doskonale podkreśla jego smak. Możesz przygotować je na dwa sposoby – dusić powoli w garnku lub upiec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.

To danie jednogarnkowe jest proste do przygotowania. Posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Śmiało można je przygotować jako obiad na kilka dni do przodu i nie martwić się codziennym gotowaniem.

Szukasz innych pomysłów na dania ze schabem w roli głównej? W takim razie polecam wypróbować także schab w sosie własnym, schab w sosie koperkowym czy pieczony schab.

Przepis na: Schab po cygańsku

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub świeżej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • większa szczypta pieprzu czarnego lub ziołowego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 duże cebule
  • 1 duża marchewka
  • 150 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona

Zalewa:

  • 200 bulionu warzywnego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
  • 1 płaska łyżka musztardy miodowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • większa szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić schab po cygańsku?


Krok 1

schab pokrojony w plastry

Schab po cygańsku smakuje dużo lepiej jeśli mięso wcześniej zamarynujecie w przyprawach i odstawicie na przynajmniej godzinę (lub nawet całą noc).

Schab (u mnie około 1 kg) kroimy na cienkie plastry (mi wyszło 12 plastrów). Można je lekko rozbić tłuczkiem.


Krok 2

plastry schabu w marynacie

Marynata do mięsa

W miseczce mieszamy olej lub oliwę (4 łyżki), przeciśnięty czosnek (2 większe ząbki) z przyprawą do wieprzowiny (1/2 łyżeczki), suszonym lubczykiem (1 łyżeczka), papryką słodką (1/2 łyżeczki) i pieprzem (większa szczypta).

Plastry schabu przekładamy do szczelnego, najlepiej zamykanego pojemnika (jeśli planujesz marynować mięso przez dłuższy czas). Następnie nacieramy je marynatą. Przykrywamy pokrywką od pojemnika lub zawijamy folią spożywczą. 


Krok 3

plastry schabu w marynacie posypane mąką pszenną

Po zamarynowaniu schabu, posypujemy go równomiernie mąką pszenną (około 2 łyżki).


Krok 4

smażenie schabu na patelni

Do przygotowania tego dania będzie potrzebna duża, głęboka patelnia lub garnek z nieprzywierającą powierzchnią.

Na rozgrzanej patelni, z małym dodatkiem oleju smażymy partiami mięso. Najlepiej na dużym lub średnim ogniu, po minutce z każdej strony.  


Krok 5

usmażony schab w misce

Podsmażone plastry schabu przekładamy do głębszego talerza lub miski.


Krok 6

smażenie cebuli na patelni

Cebule (2 duże sztuki, ja użyłam jednej białej, drugiej czerwonej) siekamy na większe plasterki lub piórka. Podsmażamy na tej samej patelni co wcześniej mięso.

Po chwili dodajemy pokrojoną w kawałki dużą marchewkę, pieczarki (150 g), a także większą paprykę. 


Krok 7

smażenie warzyw do schabu po cygańsku

Smażymy przez kilka minut na małym lub średnim ogniu.

Mięso dodajemy do warzyw. Całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 8

schab z papryką, marchewką, pieczarkami i cebulą

Zalewa do schabu

Teraz czas na zalewę do schabu po cygańsku. W małym rondelku czy misce mieszamy bulion (200 ml, może być zarówno rosół lub rozrobiony w wodzie bulion ze słoiczka) z passatą pomidorową (200 ml), ketchupem (4 łyżki), musztardą miodową (1 płaska łyżka), czosnkiem (3 przeciśnięte ząbki), koncentratem pomidorowym (1 łyżka) i mąką (1 płaska łyżka). Dodajemy także większą szczyptą soli i pieprzu.

Wlewamy zalewę do naczynia. Całość dokładnie mieszamy.

Schab gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny – do miękkości mięsa. Co jakiś czas mieszamy. Czas będzie w dużej mierze zależny od tego jak grube plastry schabu pokroicie. Być może po 90 minutach całość już będzie gotowa.


Krok 9

Schab po cygańsku w zalewie

Schab po cygańsku można też upiec. Pieczemy wtedy w temperaturze 180 stopni (u mnie góra-dół, z termoobiegiem). Najpierw przez 80 minut pod przykryciem, a następnie przez 30 minut bez pokrywki.

Gotowy schab po cygańsku można przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki czy lubczykiem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie będą pasować zarówno duszone lub pieczone ziemniaki, jak i kopytka, a także ugotowany ryż czy kasza. Smacznego!


schab po cygańsku z piekarnika

schab po cygańsku z pieczarkami i papryką

schab po cygańsku

przepis na schab po cygańsku

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 32

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wojciech
Wojciech
6 dni temu

Przepyszny cygański schabik wychodzi pozdrawiam

Marzena
Marzena
8 dni temu

Dzień dobry,
czy może być do sosu domowy przecier z pomidorów, czy musi być passta?

Schab po cygańsku przepis

Jeżeli szukasz inspiracji na prosty, a przy tym sycący obiad to świetnym wyborem będzie schab po cygańsku. Przepis wymaga jedynie od nas trochę cierpliwości, ponieważ mięso musi mieć trochę czasu, aby zmięknąć podczas duszenia co trwa około 2 godzin. Dodatkowo mięso musimy wcześniej zamarynować, więc musimy dodać również minimum godzinę czasu na przygotowanie, aby mięso miała czas, aby przesiąknąć przyprawami. Z mojego doświadczenia najlepiej mięso jednak smakuje najlepiej, kiedy zamkniemy je w pojemniku na całą noc. Osobiście przeważnie tak robię, ale jeżeli masz mało czasu, to wystarczy ta wspomniana godzinka.

schab po cygańsku z piekarnika

Ja najczęściej przygotowuję schab po cygańsku z warzywami na patelni z wysokimi bokami i duszę przez odpowiednio długi okres. Jeżeli jednak chcesz, to możesz przygotować ten schab po cygańsku z piekarnika. W takiej wersji również smakuje rewelacyjnie. Ważne, by dusić mięso na małym ogniu lub piec pod przykryciem, aby pozostało soczyste i pełne smaku. Przepis jest na tyle uniwersalny, że z łatwością można go modyfikować pod swoje smaki. Moja ulubiona wersja to schab po cygańsku z pieczarkami i papryką, ale jeżeli masz tylko ochotę, to możesz dodać swoje ulubione dodatki i stworzyć nową wersję. Możesz też eksperymentować z przyprawami, dodając na przykład odrobinę wędzonej papryki dla głębszego aromatu lub papryczkę chilli, jeżeli jesteś fanem ostrzejszych smaków. 

RozwińZwiń