Bitki wieprzowe

4.8/5 (150 ocen)

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe w sosie własnym to prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad. Mięso wychodzi bardzo soczyste i rozpływa się w ustach. Im dłużej dusimy mięso w przygotowanym sosie, tym jest smaczniejsze. U mnie to danie jest bardzo często na obiad, a ciekawa jestem jak u Was?

Bitki w sosie

Bitki w sosie przygotowuję najczęściej z szynki wieprzowej, łopatki czy schabu. Kroimy w nieco mniejsze plastry niż na kotlety i ubijamy lekko tłuczkiem zanim zaczniemy je dusić w sosie. To naprawdę bardzo proste danie kuchni polskiej, które uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci. Bitki wieprzowe można podawać z czym tak naprawdę lubicie. Ja proponuję przygotować osobno kopytka lub zrobić pieczone ziemniaki. Do tego ulubiona surówka, buraczki czy ogórki konserwowe… Coś pysznego!

 

Przepis na: Bitki wieprzowe

Składniki:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • większa szczypta przyprawy do mięs
  • większa szczypta papryki słodkiej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 ml wody
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • płaska łyżeczka soli
  • większa szczypta majeranku lub lubczyku
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
Wyślij emailem

Bitki wieprzowe – przepis krok po kroku:


Krok 1

bitki z szynki

Bitki wieprzowe najczęściej przygotowuję z szynki, łopatki wieprzowej czy schabu.

Mięso (około 1 kg) kroimy w plastry około 0,5 lub 1 cm grubości (coś w stylu kotletów schabowych, ale nieco mniejsze kawałki). Ubijamy lekko każdy kawałek mięsa za pomocą tłuczka. Przekładamy do miski. Posypujemy większą szczyptą przyprawy do mięs i papryką słodką. Polewamy odrobiną oleju. Nacieramy przyprawami mięso, a następnie obtaczamy je w mące pszennej.

Na większej, rozgrzanej patelni smażymy kawałki mięsa (ja smażę z dodatkiem 2-3 łyżek oleju, na średnim lub dużym ogniu) do momentu uzyskania złotego koloru. Plastry mięsa powinny nie być już surowe, ale też nie przypalone. Smażymy partiami, ponieważ jak nałożymy za dużo kawałków mięsa koło siebie to nie będą się one smażyć, tylko gotować.

Usmażone kawałki mięsa zdejmujemy z patelni do średniej wielkości garnka.


Krok 2

mięso w sosie

Na tej samej patelni smażymy pokrojone w piórka cebule. Można dolać odrobinę oleju.

Smażymy na małym ogniu aż się delikatnie przyrumienią.


Krok 3

bitki z szynki wieprzowej

Do garnka wlewamy wodę (około 600 ml), a także dodajemy podsmażone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 większe ząbki), kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, większą szczyptę pieprzu, płaską łyżeczkę soli, a także większą szczyptę majeranku lub lubczyku.


Krok 4

mięso w sosie własnym

Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa – przez około 40-60 minut.

Pod koniec, gdy jest mięso będzie miękkie, odlewamy wtedy około 150 ml sosu z garnka i mieszamy w kubku z łyżką mąki pszennej. Wlewamy do garnka i mieszamy.

Po kilku minutach sos powinien zgęstnięć. Dusimy w nim mięso jeszcze przez 10 minut. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze sos do smaku.


Krok 5

kopytka

Bitki wieprzowe najbardziej mi smakują z pieczonymi ziemniakami lub kopytkami.

Na zdjęciach widzicie bitki wieprzowe z podsmażonymi kopytkami z masłem i cebulą.

Jednak jeśli tylko chcesz to możesz je zaserwować z ugotowanym ryżem czy kaszą.

Jeśli szukasz podobnych przepisów to polecam wypróbować schab duszony lub schab w sosie koperkowym.


Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe przepis

bitki

bitki w sosie

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 150

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments