Bitki wieprzowe w sosie własnym to prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad. Mięso wychodzi bardzo soczyste i rozpływa się w ustach. Im dłużej dusimy mięso w przygotowanym sosie, tym jest smaczniejsze. U mnie to danie jest bardzo często na obiad, a ciekawa jestem jak u Was?
Bitki w sosie
Bitki w sosie przygotowuję najczęściej z szynki wieprzowej, łopatki czy schabu. Kroimy w nieco mniejsze plastry niż na kotlety i ubijamy lekko tłuczkiem zanim zaczniemy je dusić w sosie. To naprawdę bardzo proste danie kuchni polskiej, które uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci. Bitki wieprzowe można podawać z czym tak naprawdę lubicie. Ja proponuję przygotować osobno kopytka lub zrobić pieczone ziemniaki. Do tego ulubiona surówka, buraczki czy ogórki konserwowe… Coś pysznego!
Przepis na: Bitki wieprzowe
Składniki:
- 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- większa szczypta przyprawy do mięs
- większa szczypta papryki słodkiej
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 600 ml wody
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- większa szczypta pieprzu czarnego
- płaska łyżeczka soli
- większa szczypta majeranku lub lubczyku
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
Zobacz również:
Bitki wieprzowe – przepis krok po kroku:
Krok 1
Mięso (około 1 kg) kroimy w plastry około 0,5 lub 1 cm grubości (coś w stylu kotletów schabowych, ale nieco mniejsze kawałki). Ubijamy lekko każdy kawałek mięsa za pomocą tłuczka. Przekładamy do miski. Posypujemy większą szczyptą przyprawy do mięs i papryką słodką. Polewamy odrobiną oleju. Nacieramy przyprawami mięso, a następnie obtaczamy je w mące pszennej.
Na większej, rozgrzanej patelni smażymy kawałki mięsa (ja smażę z dodatkiem 2-3 łyżek oleju, na średnim lub dużym ogniu) do momentu uzyskania złotego koloru. Plastry mięsa powinny nie być już surowe, ale też nie przypalone. Smażymy partiami, ponieważ jak nałożymy za dużo kawałków mięsa koło siebie to nie będą się one smażyć, tylko gotować.
Usmażone kawałki mięsa zdejmujemy z patelni do średniej wielkości garnka.
Krok 2
Na tej samej patelni smażymy pokrojone w piórka cebule. Można dolać odrobinę oleju.
Smażymy na małym ogniu aż się delikatnie przyrumienią.
Krok 3
Krok 4
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa – przez około 40-60 minut.
Pod koniec, gdy jest mięso będzie miękkie, odlewamy wtedy około 150 ml sosu z garnka i mieszamy w kubku z łyżką mąki pszennej. Wlewamy do garnka i mieszamy.
Po kilku minutach sos powinien zgęstnięć. Dusimy w nim mięso jeszcze przez 10 minut. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze sos do smaku.
Krok 5
Bitki wieprzowe najbardziej mi smakują z pieczonymi ziemniakami lub kopytkami.
Na zdjęciach widzicie bitki wieprzowe z podsmażonymi kopytkami z masłem i cebulą.
Jednak jeśli tylko chcesz to możesz je zaserwować z ugotowanym ryżem czy kaszą.
Jeśli szukasz podobnych przepisów to polecam wypróbować schab duszony lub schab w sosie koperkowym.
Komentarze