Dania mięsneDania z warzywamiDania z wieprzowinąDla dzieciDrożdżoweImprezaKolacja we dwojeKuchnia włoskaKuchnie świataObiadyPizzaPizza z mięsemPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski z seremSpecjalne okazjeWalentynki

Calzone

Calzone jest to pizza w kształcie pierożka, a nadzienie jakie do niej dacie zależy tylko od Was i zasobów Waszej lodówki. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos: do szkoły, pracy, uczelni ponieważ jak dla mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie prosto z piekarnika 🙂 Z tego przepisu wychodzą dwa większe pierożki, można jednak podzielić ciasto na więcej części lecz wtedy wyjdą zdecydowanie mniejsze.

Przepis na: Calzone

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 20min  Łącznie: 90 min 

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 papryki
  • kilka plasterków szynki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta kminku

Calzone
Krok 1 

Drożdże, 1/2 szklanki mleka oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.


Calzone
Krok 2 

Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką.


Pizza calzone
Krok 3 

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Przepis na calzone
Krok 4

Nasze ciasto rośnie, a w tym czasie robimy farsz. Cebulkę oraz czosnek kroimy drobno, przysmażamy z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki, sól, pieprz, mieszamy.


Calzone
Krok 5 

Ciasto dzielimy na dwie porcje (można podzielić na więcej, lecz wyjdą zdecydowanie mniejsze porcje. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, farsz z patelni, dodatkowo nakładamy starty żółty ser, szynkę oraz kukurydzę.


Calzone
Krok 6 

Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, posypujemy ziołami prowansalskimi i np. kminkiem. Piec ok. 15-20 minut w temp.200 stopni. Smacznego!

 

Przepis na calzone

Calzone przepis

Calzone

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 378

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
40 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
1 miesiąc temu

Pizza wyszła wyśmienita, ciasto mięciutkie nawet po odgrzaniu drugiego dnia. Przepis zagości u mnie na bardzo długo, dziękuję

Sławomir Kropiwnicki
8 miesięcy temu

Brakuje informacji że drożdże trzeba jakoś rozetrzeć czy pokruszyć zanim doda się je do mleka. One nie chcą się od razu rozpuścić. Bawię się łyżką i gniotę grudki.

Robert
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Sławomir Kropiwnicki

Nie wiem skąd wziąłeś drożdże ale u mnie każde po chwili się rozpuszczają w ciepłym mleku, chwile zamieszam rózgą by mieć pewność że cukier się rozpuścił a resztę zrobi natura.

Angelika
1 rok temu

Czy mogę zastąpić oliwę z oliwy , olejem?

Katarzyna Piechocińska
2 lat temu

Super przepis zawsze go robie

joga mikolow
2 lat temu

Aha, i jeszcze jedna ważna sprawa :nie rozlepiają się brzegi 🙂

joga mikolow
2 lat temu

Pani ciasto jest najlepsze do calzone, nie myślałam dotychczas, żeby było mięciutkie jak chmurka na brzegach na wszędzie, a takie jest zdecydowanie najprzyjemniejsze zważywszy, że w calzone mamy trochę brzegów, ktore chcę zjeść z ochotą i prosić o więcej. A że prosić mogę jedynie siebie, to warto nadmienić, że w przygotowaniu jest równie przyjemne. Ja przygotowałam w thermomixie z mąki 00.

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  joga mikolow

Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Aż mi się uśmiech na twarzy pojawia czytając takie komentarze 🙂 Zgadzam się również w 100%, że w calzone ciasto musi być mięciutkie, aby smakowało w całości. Najlepiej jeszcze końcówkę zjeść polewając odrobiną oliwy z oliwek <3

Monika z ABCmaluszka.pl
2 lat temu

To muszę go koniecznie wypróbować :).

Gosia
3 lat temu

Super przepis! Robiłam już kilkukrotnie i zawsze smakuje 🙂
Dziękuję 🙂

Paulina Gaweł
5 lat temu

Również podpisuje się pod innymi komentarzami. przepis na ciasto jest najlepszy jaki do tej pory miałam, puszysty i świetnie wyrasta! Gratuluje bloga. Pozdrawiam 🙂

Ewelina
5 lat temu

Czy gotowe już calzone mogę wstawić do lodówki? Chcę zrobić kolację – niespodziankę narzeczonemu, a nie mam pewności o której dokładnie wróci z pracy.

Woman From Forest
5 lat temu

Często robię calzone, bo bardzo je lubię 🙂
http://www.womanfromforest….

DeMart
6 lat temu

Robiłam już calzone, ale ten przepis jest najlepszy:) puszyste ciasto. Polecam z domowej roboty sosem czosnkowym PYCHA!!!
A tak w ogóle to fajna strona:)

Po prostu pycha
6 lat temu
Odpowiedź do  DeMart

Dziękuję ślicznie! Zapraszam częściej 🙂

agoola
6 lat temu

Uwielbiam! Ja dodaję jeszcze podsmażoną, pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka, zamiast koncentratu można dodać sos czosnkowy… jest mnóstwo możliwości, można kobinować z farszem. Polecam!

Po prostu pycha
6 lat temu
Odpowiedź do  agoola

Dziękuję bardzo 🙂 Pewnie, że mozna kombinowac, wszystko zalezy co lubicie 🙂

asistylee.blogspot.com
6 lat temu

Wygląda fantastycznie! Podsunęłaś mi genialny pomysł na kolację 🙂

Andziok
6 lat temu

wygląda obłędnie 🙂 trzeba spróbować

Mm
6 lat temu

jak pięknie wygląda! 😀

Agnieszka
6 lat temu

Pysznie 🙂
Uwielbiam.

Karolina
6 lat temu

Pizzy pod każdą postacią nigdy nie odmawiam 😉

Ewa Pasiut
4 lat temu

comment image POLECAM! DODAŁAM KURCZAKA CIASTO FANTASTYCZNE 🙂

Ewa Pasiut
4 lat temu

robiłam znowu tym razem mniejszecomment image

4 lat temu

Z kurczakiem również wychodzi pyszne <3 Smacznego! 🙂

Ewelina
5 lat temu

Czy gotowe już calzone mogę wstawić do lodówki? Chcę zrobić kolację – niespodziankę narzeczonemu, a nie mam pewności o której dokładnie wróci z pracy.

6 lat temu

Polecam podzielić na 4 części,bo i tak wychodzą ogromne 😉

Mela
6 lat temu

Jestem fanką tych przepisów! Calzone jest pyszne i na pewno wprowadzę na stałe do domowego menu :).

Malka
6 lat temu

Rewelacja!!

Emka
6 lat temu

1/3 kostki drożdży czyli ile gram dokładnie bo u mnie kostki są różnej wielkości ?

Patrycja
6 lat temu

Czy mozna uzyc suchych drozdzy ? Jak tak, to ile ?

Klaudia
6 lat temu

Ile wychodzi porcji z podanego przepisu?

Back to top button