Calzone jest to pizza w kształcie pierożka, a nadzienie jakie do niej dacie zależy tylko od Was i zasobów Waszej lodówki. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos: do szkoły, pracy, uczelni ponieważ jak dla mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie prosto z piekarnika 🙂 Z tego przepisu wychodzą dwa większe pierożki, można jednak podzielić ciasto na więcej części lecz wtedy wyjdą zdecydowanie mniejsze.
Przepis na: Calzone
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 20min
Łącznie: 90 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- pieprz
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 1/2 papryki
- kilka plasterków szynki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- zioła prowansalskie
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta kminku
Drożdże, 1/2 szklanki mleka oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.
Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką.
Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nasze ciasto rośnie, a w tym czasie robimy farsz. Cebulkę oraz czosnek kroimy drobno, przysmażamy z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki, sól, pieprz, mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie porcje (można podzielić na więcej, lecz wyjdą zdecydowanie mniejsze porcje. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, farsz z patelni, dodatkowo nakładamy starty żółty ser, szynkę oraz kukurydzę.
Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, posypujemy ziołami prowansalskimi i np. kminkiem. Piec ok. 15-20 minut w temp.200 stopni. Smacznego!
Super przepis.Robie już któryś raz i zawsze wychodzą pyszne.
No to bardzo się cieszę, że calzone smakuje! 🙂
Pizza wyszła wyśmienita, ciasto mięciutkie nawet po odgrzaniu drugiego dnia. Przepis zagości u mnie na bardzo długo, dziękuję
Super! 🙂 Bardzo cieszę się, że smakowała 🙂
Brakuje informacji że drożdże trzeba jakoś rozetrzeć czy pokruszyć zanim doda się je do mleka. One nie chcą się od razu rozpuścić. Bawię się łyżką i gniotę grudki.
Nie wiem skąd wziąłeś drożdże ale u mnie każde po chwili się rozpuszczają w ciepłym mleku, chwile zamieszam rózgą by mieć pewność że cukier się rozpuścił a resztę zrobi natura.
Czy mogę zastąpić oliwę z oliwy , olejem?
Super przepis zawsze go robie
Aha, i jeszcze jedna ważna sprawa :nie rozlepiają się brzegi 🙂
Pani ciasto jest najlepsze do calzone, nie myślałam dotychczas, żeby było mięciutkie jak chmurka na brzegach na wszędzie, a takie jest zdecydowanie najprzyjemniejsze zważywszy, że w calzone mamy trochę brzegów, ktore chcę zjeść z ochotą i prosić o więcej. A że prosić mogę jedynie siebie, to warto nadmienić, że w przygotowaniu jest równie przyjemne. Ja przygotowałam w thermomixie z mąki 00.
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Aż mi się uśmiech na twarzy pojawia czytając takie komentarze 🙂 Zgadzam się również w 100%, że w calzone ciasto musi być mięciutkie, aby smakowało w całości. Najlepiej jeszcze końcówkę zjeść polewając odrobiną oliwy z oliwek <3
To muszę go koniecznie wypróbować :).
Super przepis! Robiłam już kilkukrotnie i zawsze smakuje 🙂
Dziękuję 🙂
Również podpisuje się pod innymi komentarzami. przepis na ciasto jest najlepszy jaki do tej pory miałam, puszysty i świetnie wyrasta! Gratuluje bloga. Pozdrawiam 🙂
Czy gotowe już calzone mogę wstawić do lodówki? Chcę zrobić kolację – niespodziankę narzeczonemu, a nie mam pewności o której dokładnie wróci z pracy.
Często robię calzone, bo bardzo je lubię 🙂
http://www.womanfromforest….
Robiłam już calzone, ale ten przepis jest najlepszy:) puszyste ciasto. Polecam z domowej roboty sosem czosnkowym PYCHA!!!
A tak w ogóle to fajna strona:)
Dziękuję ślicznie! Zapraszam częściej 🙂
Uwielbiam! Ja dodaję jeszcze podsmażoną, pokrojoną w małą kostkę pierś z kurczaka, zamiast koncentratu można dodać sos czosnkowy… jest mnóstwo możliwości, można kobinować z farszem. Polecam!
Dziękuję bardzo 🙂 Pewnie, że mozna kombinowac, wszystko zalezy co lubicie 🙂
Wygląda fantastycznie! Podsunęłaś mi genialny pomysł na kolację 🙂
wygląda obłędnie 🙂 trzeba spróbować
jak pięknie wygląda! 😀
Pysznie 🙂
Uwielbiam.
Pizzy pod każdą postacią nigdy nie odmawiam 😉
robiłam znowu tym razem mniejsze
Z kurczakiem również wychodzi pyszne <3 Smacznego! 🙂
Czy gotowe już calzone mogę wstawić do lodówki? Chcę zrobić kolację – niespodziankę narzeczonemu, a nie mam pewności o której dokładnie wróci z pracy.
Jasne, że możesz upieczone, wystudzone włożyć do lodówki i później lekko podgrzać w piekarniku czy mikrofalówce 🙂 Ważne żeby ser był ciągnący, środek ciepły… Ogólnie zimne calzone też nie jest złe lecz ja tam wolę ciepłe, prosto z piekarnika 🙂 pozdrawiam!
Polecam podzielić na 4 części,bo i tak wychodzą ogromne 😉
Jasne 🙂 jeżeli ciasto odstawimy na dłużej i bardzo podrośnie to można podzielic nawet na 6 części. Pozdrawiam
Jestem fanką tych przepisów! Calzone jest pyszne i na pewno wprowadzę na stałe do domowego menu :).
Dziękuję bardzo 🙂
Rewelacja!!
1/3 kostki drożdży czyli ile gram dokładnie bo u mnie kostki są różnej wielkości ?
25 g świeżych drożdzy 🙂 Pozdrawiam!
Czy mozna uzyc suchych drozdzy ? Jak tak, to ile ?
Pewnie, że można! 🙂 Myślę, że 7 g suchych spokojnie powinno wystarczeć. Pozdrawiam i trzymam kciuki za calzone 😛
Ile wychodzi porcji z podanego przepisu?
W opisie napisałam, że wychodzą dwa większe lecz można podzielić na więcej porcji 🙂