Mini Calzone z kiełbasą myśliwską, kukurydzą, papryką, ogórkiem konserwowym oraz żółtym serem – to świetny pomysł na smaczny obiad czy imprezową przekąskę! Ja bardzo lubię takie wytrawne wypieki w formie drożdżowych pierożków. Dosyć, że nie są trudne do przygotowania to zawsze cieszą się dość dużą popularnością u nas w domu. Dodatkowo w przeciwieństwie do zwykłej pizzy można je spokojnie zabrać na piknik, szkoły, pracy czy na wycieczkę.
Przepis na: Mini Calzone
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 20min
Łącznie: 90 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g maki pszennej
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta soli
- pieprz
Farsz:
- 120 g Kiełbasy Myśliwskiej firmy Duda
- 100 g startego żółtego sera
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- zioła prowansalskie
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Drożdże, 1/2 szklanki mleka, łyżkę mąki oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.
Pozostałe składniki oraz rozpuszczone masło dodajemy do miski, mieszamy początkowo łyżką. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-60 minut..
Ciasto dzielimy na 6 równych kuleczek. Każdą rozwałkowujemy, na środku smarujemy przecier pomidorowy, posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy pokrojoną paprykę, ogórki, kiełbasę (pokrojoną w plasterki), kukurydzę, na końcu posypujemy środek startym żółtym serem, zwijamy jak pierogi dokładnie sklejając boki.
Gotowe calzone układamy w odstępach na wysmarowanej tłuszczem foremce oraz wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 18-20 minut w temp. 200 stopni.
pychotka 🙂 robilam juz drugi raz
Świetny przepis!!! Wczoraj robilam, a dzisiaj powtorka.
pychotka 🙂 robilam juz drugi raz
Świetny przepis!!! Wczoraj robilam, a dzisiaj powtorka.