Opis przepisu
Calzone z szynką bardzo lubię piec, ponieważ wychodzi za każdym razem naprawdę pyszne. Cały sekret tkwi w dobrze wyrobionym cieście drożdżowym. Składniki jakie dodasz zależą tylko i wyłącznie od Ciebie, a także od zapasów Twojej lodówki.
Przepis na: Calzone z szynką
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
- pieprz
Farsz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g mozzarelli
- 1/2 papryki
- 20 dag szynki
- 1/2 puszki kukurydzy
- zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kaparów Stovit
Zobacz również:
Calzone z szynką - przepis krok po kroku
Krok 1
Mąkę, resztę mleka, rozczyn, wodę, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką.
Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nasze ciasto rośnie, a w tym czasie kroimy w mniejszą kostkę składniki na farsz.
Ciasto dzielimy na cztery porcje. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, szynkę, pokrojone warzywa, a także startą mozzarellę.
Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, nakładamy plasterek sera lub lekko go ścieramy. Piec ok. 10-15 minut w temp.220 stopni (im wyższa temp. tym krócej pieczemy). Smacznego!
Komentarze
Pomóżcie, w przepisie jest 0,5szkl mleka. A później piszę żeby dodać resztę mleka. Chyba jakaś pomyłka zaszła
Aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam… Muszę nadrobić zaległości 😉