Jest to mój odświeżony, jeden z pierwszych przepisów na blogu. Postanowiłam, że skoro jest tak często przez Was odwiedzany, to wykonam go jeszcze raz i przygotuję nowe zdjęcia.
Przed Wami fit pizza z kalafiora! Mimo mojemu wielkiemu zaskoczeniu muszę przyznać, że to jeden z najlepszych eksperymentów, jakie kiedykolwiek robiłam. Najdziwniejsze jest to, że tego kalafiora praktycznie nie czuć dzięki dodatkowi różnych ziołowych przypraw.
Wersja na kalafiorowym cieście jest oczywiście inna w smaku niż tradycyjna drożdżowa lecz wydaje mi się, że nic jej nie brakuje. Na pewno jest dużo zdrowsza, sycąca i nie jest tak ciężkostrawna jak typowa pizza. Jest warta wypróbowania i polecenia kolejnym osobom bo jej smak naprawdę potrafi zaskoczyć. Taka dietetyczna pizza to świetny pomysł na obiad, dla osób, które dbają o linię.
Przepis na: FIT PIZZA (z kalafiora)
Składniki:
Ciasto:
- 1 większy kalafior
- 1 jajko
- 5-10 dag żółtego sera
- Szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
- Sól, pieprz
- opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej
Dodatki:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli
- Kilka plasterków szynki
- 10 dag papryki
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- rukola
- zioła prowansalskie
Zobacz również:
FIT PIZZA (z kalafiora) - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Krok 5
Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser, przyprawy i opcjonalnie łyżkę mąki. Mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 6
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę.
Krok 7
Formujemy z ciasta okrąg (masa będzie dość kleista, więc nakładamy i równamy je łyżką)
Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10-15 minut. Posypujemy świeżą rukolą. Smacznego!
Komentarze
przepis za sto punktów. nawet mój chłopak zjadł ze smakiem.
z kalafiora??? muszę spróbować!
Polecam koniecznie spróbować! 🙂
Z mrożonki okropna. Pomysł ciekawy ale to nie mój smak.
Hej, chyba zrobiłam coś nie tak.
Czy pizza po upieczeniu powinna być miękka, zwłaszcza w środku?
Odsączyłam dobrze kalafior z wody, piekłam spód 20 min aż się przyrumienił i potem 15 ze dodatkami i jest miękka i się rozwala trochę. 🙁 Liczyłam, że spód będzie raczej chrupiący, ale może wam też taki wyszedł?
Witam.
Z mojego doświadczenia…
Pierwszy raz zrobiłem podobnie jak w przepisie i miałem podobny problem…
Za drugim razem wspomogłem się jeszcze jednym jajkiem… Było lepiej…
Najlepiej wychodzi natomiast z dodatkiem mąki, ale wtedy nie jest już aż tak bardzo FIT 😉
Gdy ktoś chce taką pizzę fit, bez mąki, koniec końców i tak musi przyjąć do wiadomości, że ona nie będzie się dobrze trzymała w dłoni jak prawdziwa pizza, A JUŻ NA PEWNO NIE NA GORĄCO… Ja osobiście (bo mi to akurat nie przeszkadza) pozwoliłem jej ostygnąć całkowicie… Wtedy dopiero jako tako można ją trzymać w dłoni. A jak na gorąco, to tylko pozostaje nałożenie na talerz 😉
Pozdrawiam.
Jeżeli kalafior został dobrze odciśnięty z nadmiaru wody to nie wiem dlaczego spód pizzy się rozwalał. Może jednak w Pani piekarniku powinna być pizza delikatnie dłużej niż w opisanym przeze nie opisie. U mnie taki czas wystarczył. Niestety to nie jest tradycyjne ciasto drożdżowe i ona tak 100 procentowo nie będzie chrupiąca i twarda. Nie da się jej zbytnio pokroić na kawałki i jeść rękami, tylko raczej widelcem i nożem 🙂
Mój kalafior po zblendowaniu ma jakiś taki ostry smak i zapach, czy to blendowanie mogło wywolać takie smaki?
Hmm ciężko mi powiedzieć… A czy na pewno kalafior był świeży?
hmm no wydaje mi się, że tak 🙂 ale koniecznie trzeba edytować przepis z tym sreberkiem….
Od jakiegoś już czasu nie korzystam z klasycznego sreberka przy wypiekach, więc przy najbliższej okazji wymienię zdjęcie 🙂 Mogę natomiast do takich przepisów polecić folię z papierem do pieczenia 2w1 od Jana Niezbędnego lub można też zrobić na zwykłym papierze do pieczenia. Pozdrawiam!
Polecam ! Nie kłaść na sreberko bo się przyklei. Bardzo smaczna !
Ten spód z kalafiora smakuje jak ryba
Ja zrobiłem w wersji XXXL 😀 Też była świetna ♥
Wyszła pyszna! Na prawdę, łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna! Podbiła podniebienia moich znajomych!
Dziękuję za przepis. Wyszła przepyszna. Miałam tylko jeden problem. Przywarła mi do folii. Ma Pani na to jakąś radę? Posmarowałam olejem, ale to nic nie dało. Pozdrawiam
moze lepiej na papierze do pieczenia 🙂
Dzięki za przepis. U mnie wyszła tak: https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/06/15/dietetyczna-pizza-z-kalafiora/
Super, że jest duzo zdjec z przygotowan 😉 nigdzie wczesniej takich nie widzialam a slyszalam ze mozna zrobic pizze z kalafiora ale myslalam ze to jakies niesamowicie trudne