FitObiadyPizza

FIT PIZZA (z kalafiora)

Jest to mój odświeżony, jeden z pierwszych przepisów na blogu. Postanowiłam, że skoro jest tak często przez Was odwiedzany, to wykonam go jeszcze raz i przygotuję nowe zdjęcia.

Przed Wami fit pizza z kalafiora! Mimo mojemu wielkiemu zaskoczeniu muszę przyznać, że to jeden z najlepszych eksperymentów, jakie kiedykolwiek robiłam. Najdziwniejsze jest to, że tego kalafiora praktycznie nie czuć dzięki dodatkowi różnych ziołowych przypraw. Wersja na kalafiorowym cieście jest oczywiście inna w smaku niż tradycyjna drożdżowa lecz wydaje mi się, że nic jej nie brakuje. Na pewno jest dużo zdrowsza, sycąca i nie jest tak ciężkostrawna jak typowa pizza. Jest warta wypróbowania i polecenia kolejnym osobom bo jej smak naprawdę potrafi zaskoczyć. Taka dietetyczna pizza to świetny pomysł na obiad, dla osób, które dbają o linię.

Przepis na: FIT PIZZA (z kalafiora)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 większy kalafior
  • 1 jajko
  • 5-10 dag żółtego sera
  • Szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
  • Sól, pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej

Dodatki:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli
  • Kilka plasterków szynki
  • 10 dag papryki
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • rukola
  • zioła prowansalskie

Krok 1 

Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na deseczce. U mnie wyszło ok 650 g pokrojonego kalafiora.


Krok 2 

Rozdrabniamy w malakserze, blenderze kielichowym lub ręcznym na kształt sypkiego białego ryżu. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.


Krok 3

Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka.


Krok 4

Później wykładamy do ścierki bawełnianiej i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody (zaskakująco będzie dużo tej wody).


Krok 5

Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser, przyprawy i opcjonalnie łyżkę mąki. Mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 6

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. 


Krok 7

Formujemy z ciasta okrąg (masa będzie dość kleista, więc nakładamy i równamy je łyżką)

Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10-15 minut. Posypujemy świeżą rukolą. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close