FIT PIZZA (z kalafiora)

4.5/5 (92 ocen)

Jest to mój odświeżony, jeden z pierwszych przepisów na blogu. Postanowiłam, że skoro jest tak często przez Was odwiedzany, to wykonam go jeszcze raz i przygotuję nowe zdjęcia.
Przed Wami fit pizza z kalafiora! Mimo mojemu wielkiemu zaskoczeniu muszę przyznać, że to jeden z najlepszych eksperymentów, jakie kiedykolwiek robiłam. Najdziwniejsze jest to, że tego kalafiora praktycznie nie czuć dzięki dodatkowi różnych ziołowych przypraw.

Wersja na kalafiorowym cieście jest oczywiście inna w smaku niż tradycyjna drożdżowa lecz wydaje mi się, że nic jej nie brakuje. Na pewno jest dużo zdrowsza, sycąca i nie jest tak ciężkostrawna jak typowa pizza. Jest warta wypróbowania i polecenia kolejnym osobom bo jej smak naprawdę potrafi zaskoczyć. Taka dietetyczna pizza to świetny pomysł na obiad, dla osób, które dbają o linię.

Przepis na: FIT PIZZA (z kalafiora)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 większy kalafior
  • 1 jajko
  • 5-10 dag żółtego sera
  • Szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
  • Sól, pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej

Dodatki:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli
  • Kilka plasterków szynki
  • 10 dag papryki
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • rukola
  • zioła prowansalskie
Wyślij emailem

FIT PIZZA (z kalafiora) - przepis krok po kroku


Krok 1

Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na deseczce. U mnie wyszło ok 650 g pokrojonego kalafiora.


Krok 2

Rozdrabniamy w malakserze, blenderze kielichowym lub ręcznym na kształt sypkiego białego ryżu. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.


Krok 3

Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka.


Krok 4

Później wykładamy do ścierki bawełnianiej i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody (zaskakująco będzie dużo tej wody).


Krok 5

Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser, przyprawy i opcjonalnie łyżkę mąki. Mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 6

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. 


Krok 7

Formujemy z ciasta okrąg (masa będzie dość kleista, więc nakładamy i równamy je łyżką)

Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10-15 minut. Posypujemy świeżą rukolą. Smacznego!

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 92

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Elizzka
Elizzka
4 lat temu

przepis za sto punktów. nawet mój chłopak zjadł ze smakiem.

Alicja Buchan
Alicja Buchan
4 lat temu

z kalafiora??? muszę spróbować!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Alicja Buchan

Polecam koniecznie spróbować! 🙂

Zbigniew
Zbigniew
4 lat temu

Z mrożonki okropna. Pomysł ciekawy ale to nie mój smak.

Natalia Majewska
Natalia Majewska
5 lat temu

Hej, chyba zrobiłam coś nie tak.
Czy pizza po upieczeniu powinna być miękka, zwłaszcza w środku?
Odsączyłam dobrze kalafior z wody, piekłam spód 20 min aż się przyrumienił i potem 15 ze dodatkami i jest miękka i się rozwala trochę. 🙁 Liczyłam, że spód będzie raczej chrupiący, ale może wam też taki wyszedł?

SurvivorMan PL
SurvivorMan PL
4 lat temu
W odpowiedzi do  Natalia Majewska

Witam.
Z mojego doświadczenia…
Pierwszy raz zrobiłem podobnie jak w przepisie i miałem podobny problem…
Za drugim razem wspomogłem się jeszcze jednym jajkiem… Było lepiej…
Najlepiej wychodzi natomiast z dodatkiem mąki, ale wtedy nie jest już aż tak bardzo FIT 😉
Gdy ktoś chce taką pizzę fit, bez mąki, koniec końców i tak musi przyjąć do wiadomości, że ona nie będzie się dobrze trzymała w dłoni jak prawdziwa pizza, A JUŻ NA PEWNO NIE NA GORĄCO… Ja osobiście (bo mi to akurat nie przeszkadza) pozwoliłem jej ostygnąć całkowicie… Wtedy dopiero jako tako można ją trzymać w dłoni. A jak na gorąco, to tylko pozostaje nałożenie na talerz 😉
Pozdrawiam.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Natalia Majewska

Jeżeli kalafior został dobrze odciśnięty z nadmiaru wody to nie wiem dlaczego spód pizzy się rozwalał. Może jednak w Pani piekarniku powinna być pizza delikatnie dłużej niż w opisanym przeze nie opisie. U mnie taki czas wystarczył. Niestety to nie jest tradycyjne ciasto drożdżowe i ona tak 100 procentowo nie będzie chrupiąca i twarda. Nie da się jej zbytnio pokroić na kawałki i jeść rękami, tylko raczej widelcem i nożem 🙂

Gabriela Butewicz
Gabriela Butewicz
5 lat temu

Mój kalafior po zblendowaniu ma jakiś taki ostry smak i zapach, czy to blendowanie mogło wywolać takie smaki?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Gabriela Butewicz

Hmm ciężko mi powiedzieć… A czy na pewno kalafior był świeży?

Gabriela Butewicz
Gabriela Butewicz
5 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

hmm no wydaje mi się, że tak 🙂 ale koniecznie trzeba edytować przepis z tym sreberkiem….

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Gabriela Butewicz

Od jakiegoś już czasu nie korzystam z klasycznego sreberka przy wypiekach, więc przy najbliższej okazji wymienię zdjęcie 🙂 Mogę natomiast do takich przepisów polecić folię z papierem do pieczenia 2w1 od Jana Niezbędnego lub można też zrobić na zwykłym papierze do pieczenia. Pozdrawiam!

adam
adam
6 lat temu

Polecam ! Nie kłaść na sreberko bo się przyklei. Bardzo smaczna !

Zuza
Zuza
6 lat temu

Ten spód z kalafiora smakuje jak ryba

Norbert Siczek
Norbert Siczek
7 lat temu

Ja zrobiłem w wersji XXXL 😀 Też była świetna ♥

Aleksandra Hryniewicz
Aleksandra Hryniewicz
7 lat temu

Wyszła pyszna! Na prawdę, łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna! Podbiła podniebienia moich znajomych!

Magdalena
Magdalena
7 lat temu

Dziękuję za przepis. Wyszła przepyszna. Miałam tylko jeden problem. Przywarła mi do folii. Ma Pani na to jakąś radę? Posmarowałam olejem, ale to nic nie dało. Pozdrawiam

Malgorzata Julita Prokop
Malgorzata Julita Prokop
7 lat temu
W odpowiedzi do  Magdalena

moze lepiej na papierze do pieczenia 🙂

Mama z miasta
Mama z miasta
8 lat temu
KamilaJ
KamilaJ
8 lat temu

Super, że jest duzo zdjec z przygotowan 😉 nigdzie wczesniej takich nie widzialam a slyszalam ze mozna zrobic pizze z kalafiora ale myslalam ze to jakies niesamowicie trudne

Pizza z kalafiora

Smakuje Ci pizza z kalafiora? Jeżeli lubisz przepisy z wykorzystaniem kalafiora w roli głównej to konieczne spróbuj również przepis na pieczony kalafior. Wierzę, że posmakuje Tobie również 🙂

RozwińZwiń