Dania jarskieObiadyPrzekąski

Pieczony kalafior z piekarnika

Próbowaliście kiedyś pieczony kalafior? To fantastyczny dodatek do obiadu! Muszę przyznać, że niedawno go dopiero odkryłam będąc “w gościach” u rodziny. No i zakochałam się od pierwszego kęsa!

Kalafior pieczony w piekarniku

Do tej pory kalafior używałam zwykle do przygotowywania zupy (kremu z kalafiora), no i muszę przyznać, że mogłabym ją jeść codziennie. Serio! To jedna z moich ulubionych zup. Jednak kalafior z piekarnika w zaproponowanej przeze mnie marynacie ma lekko orzechowy posmak i chyba teraz będzie częściej wykonywany od kremu 🙂 Jest chrupiący i bardzo aromatyczny. Rozpływa się w ustach! Będzie pasować świetnie do drugiego dania, praktycznie do każdego mięsa (pieczonego, smażonego czy gotowanego).

Kalafior pieczony można podać także z domowym sosem np. czosnkowym.

Koniecznie wypróbuj pieczonego kalafiora! Jestem pewna, że Ci posmakuje.

Przepis na: Pieczony kalafior z piekarnika

Składniki:

  • 1 duży kalafior (ok. 1,2 kg)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryka słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego kminu
  • 2 łyżeczki sezamu

Pieczony kalafior – przepis krok po kroku:

pieczone warzywa
Krok 1 

Od razu nastawiamy piekarnik do temperatury 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Najpierw go płuczemy pod zimną wodą. Następnie należy odciąć wystający głąb, a także okalające go liście. Odcinamy różyczki kalafiora.


zapiekane warzywa z piekarnika
Krok 2 

Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy 5 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu czarnego, 1 łyżeczkę papryka słodkiej, szczyptę papryki ostrej, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę mielonego kminu oraz 2 łyżeczki sezamu. Całość dokładnie mieszamy.

(Ostatnio do marynaty dodałam 1 łyżkę masła orzechowego oraz 1 łyżkę miodu i kalafior wyszedł jeszcze ciekawszy w smaku!)


pieczony kalafior
Krok 3 

Różyczki kalafiora przekładamy na naczynia żaroodpornego.

Marynatą polewamy kalafiora i nacieramy dłonią, aby się równomiernie rozprowadziła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Smacznego!

Jeśli szukasz innych dodatków do obiadu to polecam Ci wypróbować moje pieczone ziemniaki lub pyry z gzikiem. Jeśli lubisz surówki to polecam domową surówkę z czerwonej kapusty lub surówkę z kapusty pekińskiej.


Kalafior pieczony

kalafior z piekarnika

kalafior pieczony w panierce

pieczony kalafior przepis

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 29

Oceń ten post jako pierwszy!

Kalafior pieczony w piekarniku

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na dodatek do obiadu jakim jest pieczony kalafior z piekarnika to świetnie trafiłaś/eś! Przepis jest prosty, szybki i przede wszystkim smaczny 🙂 Kalafior pieczony jest w piekarniku, po wcześniejszym wymieszaniu z sosem/marynatą, w której w skład wchodzi oliwa z oliwek, sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra, curry, gałka muszkatałowa, mielony kminek oraz sezam. Pieczony kalafior z piekarnika z takiego przepisu smakuje po prostu przepysznie! Możesz jednak wprowadzać zmiany w przepisie modyfikować i wymieszać kalafior z przyprawami, które masz w domu, tworząc całkiem nowy przepis. Prawie każdy przepis z kalafiorem wychodzi smaczny

Zapiekany kalafior z piekarnika

Pieczony kalafior może być równecześnie podawany jako dodatek do obiadu, jak również w wersji tzw. “solo”. Można podawać kalafior np. z sosem czosnkowym lub sosem serowym. Jest to też ciekawa alternatywa na przekąskę imprezową. Jestem przekonana, że Twoi goście pokochają pieczonego kalafiora tak samo jak ja 🙂 Oczywiście kalafior możemy wykorzystać przy okazji też do innych przepisu i przygotować np. zupę krem z kalafiora, kotlety z kalafiora czy nawet przygotować fit pizzę z kalafiora!

Przepis na pieczony kalafior

Pieczony kalafior jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak musimy pamiętać o tym, aby kalafior był dobrze wypieczony, a to niestety wymaga czasu. Musimy nastawić się, że kalafior będzie musiał mieć troszkę dłuższy czas przygotowania – mniej więcej 35-40 min pieczenia. Na pocieszenie wspomnę, że samo przygotowanie kalafiora zajmuje nam kilka minut. Musimy wymieszać tylko wszystkie składniki marynaty i kalafior. Oczywiście musimy pamiętać aby umyć wcześniej kalafiora!

Kalafior z piekarnika

Przepisy z kalafiorem są coraz bardziej popularne. Zarówno pieczenie w marynacie z piekarnika jak również w panierce. Ja osobiście bardzo lubię dania z kalafiorem, więc smakuje mi każdy przepis z nim w roli głównej. Jeżeli macie swoje przepisy, które używacie na co dzień to koniecznie dajcie znać w komentarzu. Chętnie skorzystam z nowych przepisów na dania z wykorzystaniem warzyw 🙂

Back to top button