Próbowaliście kiedyś pieczony kalafior? To fantastyczny dodatek do obiadu! Muszę przyznać, że niedawno go dopiero odkryłam będąc “w gościach” u rodziny. No i zakochałam się od pierwszego kęsa!
Kalafior pieczony w piekarniku
Do tej pory kalafior używałam zwykle do przygotowywania zupy (kremu z kalafiora), no i muszę przyznać, że mogłabym ją jeść codziennie. Serio! To jedna z moich ulubionych zup. Jednak kalafior z piekarnika w zaproponowanej przeze mnie marynacie ma lekko orzechowy posmak i chyba teraz będzie częściej wykonywany od kremu 🙂 Jest chrupiący i bardzo aromatyczny. Rozpływa się w ustach! Będzie pasować świetnie do drugiego dania, praktycznie do każdego mięsa (pieczonego, smażonego czy gotowanego).
Kalafior pieczony można podać także z domowym sosem np. czosnkowym.
Koniecznie wypróbuj pieczonego kalafiora! Jestem pewna, że Ci posmakuje.
Przepis na: Pieczony kalafior z piekarnika
Składniki:
- 1 duży kalafior (ok. 1,2 kg)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryka słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego kminu
- 2 łyżeczki sezamu
Zobacz również:
Pieczony kalafior – przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Najpierw go płuczemy pod zimną wodą. Następnie należy odciąć wystający głąb, a także okalające go liście. Odcinamy różyczki kalafiora.
Krok 2
(Ostatnio do marynaty dodałam 1 łyżkę masła orzechowego oraz 1 łyżkę miodu i kalafior wyszedł jeszcze ciekawszy w smaku!)
Krok 3
Marynatą polewamy kalafiora i nacieramy dłonią, aby się równomiernie rozprowadziła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Smacznego!
Jeśli szukasz innych dodatków do obiadu to polecam Ci wypróbować moje pieczone ziemniaki lub pyry z gzikiem. Jeśli lubisz surówki to polecam domową surówkę z czerwonej kapusty lub surówkę z kapusty pekińskiej.
Komentarze