
Przepisów na obiad znajdziecie na moim blogu dosyć sporo, jednak do tej pory (ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu) nie pojawiła się nigdy żadna surówka. Dlatego czas to nadrobić! Przed Wami przepis na surówkę z czerwonej kapusty, która idealnie pasuje do wielu dań mięsnych. Do tej pory próbowałam już kilka wersji surówki z czerwonej kapusty, jednak ta z jabłkiem, marchewką, papryką, koperkiem, majonezem oraz sokiem z cytryny smakuje mi najbardziej.
Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty, to jestem przekonana, że ten bardzo Ci posmakuje i będzie Twoim ulubionym dodatkiem do każdego obiadu.
Domowa surówka z czerwonej kapusty posmakuje nie tylko rodzicom, lecz także dzieciom. U mnie uwielbiają ją wszyscy, a dodatkowo to tak uniwersalna surówka do obiadu, że pasuje praktycznie do wszystkiego.
Do przepisu polecam użyć średniej wielkości główki czerwonej kapusty, która waży około 1 kg. Oczywiście jeśli znajdziesz odrobinę większą lub mniejszą to nic się nie dzieje.
Przepis na: Surówka z czerwonej kapusty
Łącznie: 10 min
Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty (główka kapusty)
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1/4 papryki czerwonej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Zdejmujemy z kapusty kilka pierwszych liści. Następnie ją drobno szatkujemy, a głąb wyrzucamy. Ewentualnie możesz kapustę włożyć do malaksera i zmielić odpowiednią nakładką urządzenia.
Do większej miski dodajemy poszatkowaną kapustę, a także startą na tarce (na grubych oczkach) marchewkę, jabłko, a także paprykę. Dodajemy także drobno posiekany koperek, sok z cytryny, a także majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
przepis jest dobry. ale i tak chyba nigdy nie uda mi się odtworzyć smaku surówki robionej przez moją babcię
Chyba każda babcia ma jakiś sekretny przepis, którego nei da się odtworzyć 😛 Moja robi świetne zupy i pierogi i mimo, że mam od niej spisane przepisy to za grzyba nie potrafię odtworzyć tego samego smaku 🙂