Surówka z czerwonej kapusty
Ostatnio przygotowywałam dużo przetworów takich jak ogórki konserwowe czy też ogórki z curry, aby mieć na zimę pyszne dodatki do obiadu. Słoiczki muszą jednak odstać swoje na półce, dlatego w międzyczasie przygotowałam do ostatniego obiadu a surówkę z czerwonej kapusty. Jest na tyle uniwersalna, że będzie pasować zarówno do wołowiny z ziemniaczkami, jak i kurczaka z ryżem. Robi się też ją bardzo szybko, dlatego w 10 min możemy ją przygotować jako pyszny dodatek do obiadu. Kolejnym atutem tej surówki jest to, że składniki możemy dostać bez problemu w sklepie przez okrągły rok, dlatego możemy przygotować ją zarówno w zimie, jak i w lecie.
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Jestem przekonana, że ta surówka z czerwonej kapusty z majonezem posmakuje wszystkim Twoim domownikom. Do przepisu polecam użyć około kilogramowej główki czerwonej kapusty, ale też nic złego się nie stanie, gdy znajdziesz odrobinę większą lub mniejszą. Oprócz kapusty i majonezu dodałam również do niej jabłka, paprykę, marchewkę, koperek oraz sok z cytryny. Mimo wielu wypróbowanych przepisów moim zdaniem w tej wersji surówka z czerwonej kapusty z majonezem smakuje zdecydowanie najlepiej. Wypróbuj ją koniecznie przy najbliższej okazji!
Pyszna surówka z czerwonej kapusty
Czy można jeść smacznie, a przy tym się nie napracować? Oczywiście, że tak! Moja propozycja przygotowania surówki z modrej kapusty jest na to idealnym dowodem. To warzywo, po które rzadko sięgamy w jego podstawowej postaci, w związku z czym nie każdy wie, że połączona z odpowiednimi składnikami i doprawiona może smakować wybornie. Jest słodka i aromatyczna, dzięki czemu świetnie będzie kontrastować z pieczeniami, np. z kaczki. Na wyróżnienie zasługuje także surówka z kapusty pekińskiej, którą również kupić można w wersji czerwonej i która idealnie nadaje się do przygotowywania warzywnych sałatek.
Zanim przystąpisz do testowania mojego przepisu, pamiętaj, by zaopatrzyć się w wysokiej jakości, świeże warzywa. To gwarancja zachowania smaku i aromatu mimo obróbki. Dzięki odpowiednim produktom moja surówka z czerwonej kapusty będzie smakować jeszcze lepiej.
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu
Surówka z czerwonej kapusty najlepiej pasuje do obiadu z mięsem, np. do wołowiny lub kurczaka. Jest delikatnie słodka i świetnie nadaje się do kontrastu z wytrawnymi daniami. Z całą pewnością pokochają ją również Twoi domownicy, zarówno Ci mali, jak i duzi 🙂 U mnie wszyscy się nią ostatnio zajadają, mimo że tradycyjnie jadają mizerię, sałatę i przetwory z ogórków. Coś mi się jednak wydaje, że jednak surówka z czerwonej kapusty do obiadu podawana będzie teraz znacznie częściej!
Doskonała propozycja na każdą porę roku
Choć najlepsze warzywa kupić można wiosną i latem, a surówka z młodej kapusty jest najsmaczniejsza, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać ją przez cały rok. Idealnie sprawdzi się jako przystawka do obiadu, do kolacji na ciepło czy jako niezależna przekąska, na przykład w przerwie na lunch w pracy. Można przyrządzić ją również na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół. To doskonała surówka do grilla, która wraz z dodatkami mięsnymi, takimi jak grillowana karkówka, stworzy prawdziwą harmonię smaków. Co więcej, pozostanie miłym akcentem wśród tłustych i niekoniecznie lekkostrawnych potraw. Kto natomiast nie jest miłośnikiem czerwonej kapusty, może skorzystać z innych kulinarnych przepisów. Ciekawą propozycją jest na przykład surówka z selera naciowego o dość specyficznym, intensywnym smaku. To warzywo, które idealnie komponuje się z innymi składnikami.
Co sprawia, że mój przepis jest wyjątkowy?
Nie masz czasu, by przygotowywać skomplikowane dania? Nie chcesz mimo wszystko, by były przez to powtarzalne i monotonne? Jeśli tak, mój przepis na surówkę z czerwonej kapusty to dla Ciebie idealne rozwiązanie. Aby go przetestować, nie potrzebujesz wielu składników. Co więcej, założę się, że większość z nich masz w domu. Jeśli chodzi o czas przygotowania, surówkę z modrej kapusty zrobisz szybciej niż w kwadrans! To sprawia, że stanowi ona doskonałą propozycję dla wszystkich zapracowanych osób, które mimo codziennego zabiegania dbają o urozmaicona i smaczną dietę.
Szukasz jeszcze więcej kulinarnych inspiracji? Jeśli tak, poznaj inne moje przepisy na surówki z czerwonej kapusty i nie tylko!
Komentarze
przepis jest dobry. ale i tak chyba nigdy nie uda mi się odtworzyć smaku surówki robionej przez moją babcię
Chyba każda babcia ma jakiś sekretny przepis, którego nei da się odtworzyć 😛 Moja robi świetne zupy i pierogi i mimo, że mam od niej spisane przepisy to za grzyba nie potrafię odtworzyć tego samego smaku 🙂