Surówka z czerwonej kapusty

4.8/5 (239 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Surówka z czerwonej kapusty

Przepisów na obiad znajdziecie na moim blogu dosyć sporo, jednak do tej pory (ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu) nie pojawiła się nigdy żadna surówka. Dlatego czas to nadrobić! Przed Wami przepis na surówkę z czerwonej kapusty, która idealnie pasuje do wielu dań mięsnych. Do tej pory próbowałam już kilka wersji surówki z czerwonej kapusty, jednak ta z jabłkiem, marchewką, papryką, koperkiem, majonezem oraz sokiem z cytryny smakuje mi najbardziej.

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty, to jestem przekonana, że ten bardzo Ci posmakuje i będzie Twoim ulubionym dodatkiem do każdego obiadu.

Domowa surówka z czerwonej kapusty posmakuje nie tylko rodzicom, lecz także dzieciom. U mnie uwielbiają ją wszyscy, a dodatkowo to tak uniwersalna surówka do obiadu, że pasuje praktycznie do wszystkiego.

Do przepisu polecam użyć średniej wielkości główki czerwonej kapusty, która waży około 1 kg. Oczywiście jeśli znajdziesz odrobinę większą lub mniejszą to nic się nie dzieje.

Przepis na: Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty (główka kapusty)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Surówka z czerwonej kapusty - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Zdejmujemy z kapusty kilka pierwszych liści. Następnie ją drobno szatkujemy, a głąb wyrzucamy. Ewentualnie możesz kapustę włożyć do malaksera i zmielić odpowiednią nakładką urządzenia.

Do większej miski dodajemy poszatkowaną kapustę, a także startą na tarce (na grubych oczkach) marchewkę, jabłko, a także paprykę. Dodajemy także drobno posiekany koperek, sok z cytryny, a także majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego!


Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 239

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ola Pszeniczniak
Ola Pszeniczniak
4 lat temu

przepis jest dobry. ale i tak chyba nigdy nie uda mi się odtworzyć smaku surówki robionej przez moją babcię

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Ola Pszeniczniak

Chyba każda babcia ma jakiś sekretny przepis, którego nei da się odtworzyć 😛 Moja robi świetne zupy i pierogi i mimo, że mam od niej spisane przepisy to za grzyba nie potrafię odtworzyć tego samego smaku 🙂

Surówka z czerwonej kapusty

Ostatnio przygotowywałam dużo przetworów takich jak ogórki konserwowe czy też ogórki z curry, aby mieć na zimę pyszne dodatki do obiadu. Słoiczki muszą jednak odstać swoje na półce, dlatego w międzyczasie przygotowałam do ostatniego obiadu a surówkę z czerwonej kapusty. Jest na tyle uniwersalna, że będzie pasować zarówno do wołowiny z ziemniaczkami, jak i kurczaka z ryżem. Robi się też ją bardzo szybko, dlatego w 10 min możemy ją przygotować jako pyszny dodatek do obiadu. Kolejnym atutem tej surówki jest to, że składniki możemy dostać bez problemu w sklepie przez okrągły rok, dlatego możemy przygotować ją zarówno w zimie, jak i w lecie.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Jestem przekonana, że ta surówka z czerwonej kapusty z majonezem posmakuje wszystkim Twoim domownikom. Do przepisu polecam użyć około kilogramowej główki czerwonej kapusty, ale też nic złego się nie stanie, gdy znajdziesz odrobinę większą lub mniejszą. Oprócz kapusty i majonezu dodałam również do niej jabłka, paprykę, marchewkę, koperek oraz sok z cytryny. Mimo wielu wypróbowanych przepisów moim zdaniem w tej wersji surówka z czerwonej kapusty z majonezem smakuje zdecydowanie najlepiej. Wypróbuj ją koniecznie przy najbliższej okazji!

Pyszna surówka z czerwonej kapusty

Czy można jeść smacznie, a przy tym się nie napracować? Oczywiście, że tak! Moja propozycja przygotowania surówki z modrej kapusty jest na to idealnym dowodem. To warzywo, po które rzadko sięgamy w jego podstawowej postaci, w związku z czym nie każdy wie, że połączona z odpowiednimi składnikami i doprawiona może smakować wybornie. Jest słodka i aromatyczna, dzięki czemu świetnie będzie kontrastować z pieczeniami, np. z kaczki. Na wyróżnienie zasługuje także surówka z kapusty pekińskiej, którą również kupić można w wersji czerwonej i która idealnie nadaje się do przygotowywania warzywnych sałatek.

Zanim przystąpisz do testowania mojego przepisu, pamiętaj, by zaopatrzyć się w wysokiej jakości, świeże warzywa. To gwarancja zachowania smaku i aromatu mimo obróbki. Dzięki odpowiednim produktom moja surówka z czerwonej kapusty będzie smakować jeszcze lepiej.

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty najlepiej pasuje do obiadu z mięsem, np. do wołowiny lub kurczaka. Jest delikatnie słodka i świetnie nadaje się do kontrastu z wytrawnymi daniami. Z całą pewnością pokochają ją również Twoi domownicy, zarówno Ci mali, jak i duzi 🙂 U mnie wszyscy się nią ostatnio zajadają, mimo że tradycyjnie jadają mizerię, sałatę i przetwory z ogórków. Coś mi się jednak wydaje, że jednak surówka z czerwonej kapusty do obiadu podawana będzie teraz znacznie częściej!

Doskonała propozycja na każdą porę roku

Choć najlepsze warzywa kupić można wiosną i latem, a surówka z młodej kapusty jest najsmaczniejsza, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać ją przez cały rok. Idealnie sprawdzi się jako przystawka do obiadu, do kolacji na ciepło czy jako niezależna przekąska, na przykład w przerwie na lunch w pracy. Można przyrządzić ją również na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół. To doskonała surówka do grilla, która wraz z dodatkami mięsnymi, takimi jak grillowana karkówka, stworzy prawdziwą harmonię smaków. Co więcej, pozostanie miłym akcentem wśród tłustych i niekoniecznie lekkostrawnych potraw. Kto natomiast nie jest miłośnikiem czerwonej kapusty, może skorzystać z innych kulinarnych przepisów. Ciekawą propozycją jest na przykład surówka z selera naciowego o dość specyficznym, intensywnym smaku. To warzywo, które idealnie komponuje się z innymi składnikami.

Co sprawia, że mój przepis jest wyjątkowy?

Nie masz czasu, by przygotowywać skomplikowane dania? Nie chcesz mimo wszystko, by były przez to powtarzalne i monotonne? Jeśli tak, mój przepis na surówkę z czerwonej kapusty to dla Ciebie idealne rozwiązanie. Aby go przetestować, nie potrzebujesz wielu składników. Co więcej, założę się, że większość z nich masz w domu. Jeśli chodzi o czas przygotowania, surówkę z modrej kapusty zrobisz szybciej niż w kwadrans! To sprawia, że stanowi ona doskonałą propozycję dla wszystkich zapracowanych osób, które mimo codziennego zabiegania dbają o urozmaicona i smaczną dietę.

Szukasz jeszcze więcej kulinarnych inspiracji? Jeśli tak, poznaj inne moje przepisy na surówki z czerwonej kapusty i nie tylko!

RozwińZwiń