Sałatki

Surówka z czerwonej kapusty

Przepisów na obiad znajdziecie na moim blogu dosyć sporo, jednak do tej pory (ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu) nie pojawiła się nigdy żadna surówka. Dlatego czas to nadrobić! Przed Wami przepis na surówkę z czerwonej kapusty, która idealnie pasuje do wielu dań mięsnych. Do tej pory próbowałam już kilka wersji surówki z czerwonej kapusty, jednak ta z jabłkiem, marchewką, papryką, koperkiem, majonezem oraz sokiem z cytryny smakuje mi najbardziej.

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty, to jestem przekonana, że ten bardzo Ci posmakuje i będzie Twoim ulubionym dodatkiem do każdego obiadu.

Domowa surówka z czerwonej kapusty posmakuje nie tylko rodzicom, lecz także dzieciom. U mnie uwielbiają ją wszyscy, a dodatkowo to tak uniwersalna surówka do obiadu, że pasuje praktycznie do wszystkiego.

Do przepisu polecam użyć średniej wielkości główki czerwonej kapusty, która waży około 1 kg. Oczywiście jeśli znajdziesz odrobinę większą lub mniejszą to nic się nie dzieje.

Przepis na: Surówka z czerwonej kapusty

 Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty (główka kapusty)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Zdejmujemy z kapusty kilka pierwszych liści. Następnie ją drobno szatkujemy, a głąb wyrzucamy. Ewentualnie możesz kapustę włożyć do malaksera i zmielić odpowiednią nakładką urządzenia.

Do większej miski dodajemy poszatkowaną kapustę, a także startą na tarce (na grubych oczkach) marchewkę, jabłko, a także paprykę. Dodajemy także drobno posiekany koperek, sok z cytryny, a także majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego!


Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Surówka z czerwonej kapusty

Ostatnio przygotowywałam dużo przetworów takich jak ogórki konserwowe czy też ogórki z curry, aby mieć na zimę pyszne dodatki do obiadu. Słoiczki muszą jednak odstać swoje na półce, dlatego w międzyczasie przygotowałam do ostatniego obiadu surówkę z czerwonej kapusty. Jest na tyle uniwersalna, że będzie pasować zarówno do wołowiny z ziemniaczkami, jak również kurczaka z ryżem. Robi się też ją bardzo szybko, dlatego w 10 min. możemy ją przygotować jako pyszny dodatek do obiadu. Kolejnym atutem tej surówki jest to, że składniki możemy dostać bez problemu w sklepie przez okrągły rok, dlatego możemy przygotować jak zarówno w zimię, jak i w lecie.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Jestem przekonana, że ta surówka z czerwonej kapusty z majonezem posmakuje wszystkim Twoim domownikom. Do przepisu polecam użyć około kilogramowej główki czerwonej kapusty, ale też nic złego się nie stanie gdy znajdziesz odrobinę większą lub mniejszą. Oprócz kapusty i majonezu, dodałam również do niej jabłka, paprykę, marchewkę, koperek, oraz sok z cytryny. Mimo wielu wypróbowanych przepisów, moim zdaniem w tej wersji surówka z czerwonej kapusty z majonezem smakuje zdecydowanie najlepiej. Wypróbuj ją koniecznie przy najbliższej okazji!

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty najlepiej pasuje do obiadu z mięsem, np. do wołowiny lub kurczaka. Jest delikatnie słodka i świetnie nadaje się do kontrastu z wytrwanymi daniami. Z całą pewnością pokochają ją również Twoi domownicy, zarówno Ci mali jak i duzi 🙂 U mnie wszyscy się nią ostatnio zajadają, mimo że tradycyjnie jadają mizerię, sałatę i przetwory z ogórków. Coś mi się jednak wydaje, że jednak surówka z czerwonej kapusty do obiadu podawana będzie teraz znacznie częściej!

Close