Surówka Colesław

4.7/5 (44 ocen)
Sałatka Coleslaw to jedna z najpopularniejszych surówek na świecie, której głównym składnikiem jest biała kapusta. Ten szybki, łatwy do przygotowania dodatek jest idealny do dań obiadowych, czy też grillowanych potraw. Zrobiona samodzielnie w domu smakuje o niebo lepiej niż ta kupiona w sklepie.

Ilość porcji

3-5

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Surówka Colesław

Surówka Colesław to niezwykle prosta, uniwersalna i smaczna surówka obiadowa, przygotowywana z tanich i łatwo dostępnych składników. Szczerze powiedziawszy, to jedna z moich ulubionych! Pasuje do wielu dań mięsnych oraz potraw grillowanych. Istotne dla mnie jest też to, że przygotowanie coleslaw w domu pozwala mi kontrolować składniki i uniknąć niepotrzebnych dodatków oraz konserwantów, które często pojawiają się w gotowych sklepowych surówkach.

Oczywiście ten oryginalny przepis na surówkę colesław możesz wedle uznania zmodyfikować i dodać do niej np. starte jabłko, kukurydzę, rodzynki czy ananasa, tworząc przy tym swoją ulubioną wersję. Jeżeli już taką masz, to podziel się nią w komentarzu 🙂

Przepis na: Surówka Colesław

Składniki:

  • 1/3 białej kapusty (ok. 550 g)
  • mała marchewka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • większa szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki majonezu
  • kilka kropli soku z cytryny
Wyślij emailem

Jak zrobić surówkę Colesław?


Krok 1

kapusta biała

Surówkę Colesław przygotowujemy na bazie białej kapusty.

Zewnętrzne 2-3 liście zwykle usuwam. Głąb wycinamy.


Krok 2

kapusta biała pokrojona na ćwiartki

Z podanych proporcji wyjdzie surówka do obiadu dla 3-5 osób. Jeśli potrzebujesz większej ilości to pomnóż składniki.

Ja użyłam około 1/3 główki kapusty (około 550 g).  


Krok 3

poszatkowana kapusta biała

Szatkujemy kapustę – dość cienko.  


Krok 4

składniki na sałatkę colesław

Dodajemy drobno posiekaną cebulę (1/2 małej sztuki), startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, sok z cytryny (kilka kropli), sól (1/4 łyżeczki), pieprz (większa szczypta) oraz miód (1 łyżeczka). Całość lekko mieszamy.

 


Krok 5

jak zrobić surówkę colesław?

Dodajemy majonez (4 płaskie łyżki) i ponownie mieszamy. Jeśli wolisz to możesz dodać 2 łyżki majonezu i 2 łyżki gęstej śmietany 18%.

Doprawiamy ewentualnie do smaku. Surówka colesław gotowa!

Zapraszam także do wypróbowania mojej surówki z marchewki oraz z kapusty pekińskiej.  


Surówka Colesław

przepis na surówkę Colesław

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 44

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Surówka colesław oryginalny przepis

Szukając przepisu na sałatkę colesław możemy się natknąć na wiele różnych wariantów. Składniki oraz sposób przygotowania różnią się w zależności od regionu oraz państwa. Oryginalny przepis na surówkę colesław wywodzi się z Holandii XVIII wieku. Od tego czasu składniki i sosy tak się zmieniły, że generalnie jedynym spójnym składnikiem jest kapusta, chociaż i w tym przypadku są rozbieżności. Jedni uważają, że najpyszniejsza surówka colesław jest na bazie białej kapusty, inni natomiast przygotowują swoją odmianę na bazie czerwonej. Ja testując różne proporcje i przepisy na surówkę colesław znalazłam moim zdaniem najlepszy w smaku, który przedstawiłam poniżej. Mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu.

Surówka z białej kapusty colesław

Muszę się przyznać, że u mnie w domu bardzo często się pojawia jakaś surówka. W zależności od podawanego dania jest to np. surówka z marchewki, mizeria czy też właśnie surówka z białej kapusty colesław. Ta ostatnia jest bardzo uniwersalna i pasuje do większości dań mięsnych oraz rybnych. Moim zdaniem smakuje o niebo lepiej niż te kupne ze sklepu. Dodatkowo dzięki temu jestem w stanie uniknąć zbędnych dodatków i konserwantów.  Nawet mój brat, który za sałatkami nie przepada, to zajadał ze smakiem i stwierdził nawet, że to surówka colesław jak z kfc. Oczywiście w zdrowszym wydaniu 🙂 Ocenę jednak pozostawiam ostatecznie Wam.

RozwińZwiń