Surówka Colesław

4.7/5 (44 ocen)
Sałatka Coleslaw to jedna z najpopularniejszych surówek na świecie, której głównym składnikiem jest biała kapusta. Ten szybki, łatwy do przygotowania dodatek jest idealny do dań obiadowych, czy też grillowanych potraw. Zrobiona samodzielnie w domu smakuje o niebo lepiej niż ta kupiona w sklepie.

Ilość porcji

3-5

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Surówka Colesław

Surówka Colesław to niezwykle prosta, uniwersalna i smaczna surówka obiadowa, przygotowywana z tanich i łatwo dostępnych składników. Szczerze powiedziawszy, to jedna z moich ulubionych! Pasuje do wielu dań mięsnych oraz potraw grillowanych. Istotne dla mnie jest też to, że przygotowanie coleslaw w domu pozwala mi kontrolować składniki i uniknąć niepotrzebnych dodatków oraz konserwantów, które często pojawiają się w gotowych sklepowych surówkach.

Oczywiście ten oryginalny przepis na surówkę colesław możesz wedle uznania zmodyfikować i dodać do niej np. starte jabłko, kukurydzę, rodzynki czy ananasa, tworząc przy tym swoją ulubioną wersję. Jeżeli już taką masz, to podziel się nią w komentarzu 🙂

Przepis na: Surówka Colesław

Składniki:

  • 1/3 białej kapusty (ok. 550 g)
  • mała marchewka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • większa szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki majonezu
  • kilka kropli soku z cytryny
Wyślij emailem

Jak zrobić surówkę Colesław?


Krok 1

kapusta biała

Surówkę Colesław przygotowujemy na bazie białej kapusty.

Zewnętrzne 2-3 liście zwykle usuwam. Głąb wycinamy.


Krok 2

kapusta biała pokrojona na ćwiartki

Z podanych proporcji wyjdzie surówka do obiadu dla 3-5 osób. Jeśli potrzebujesz większej ilości to pomnóż składniki.

Ja użyłam około 1/3 główki kapusty (około 550 g).  


Krok 3

poszatkowana kapusta biała

Szatkujemy kapustę – dość cienko.  


Krok 4

składniki na sałatkę colesław

Dodajemy drobno posiekaną cebulę (1/2 małej sztuki), startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, sok z cytryny (kilka kropli), sól (1/4 łyżeczki), pieprz (większa szczypta) oraz miód (1 łyżeczka). Całość lekko mieszamy.

 


Krok 5

jak zrobić surówkę colesław?

Dodajemy majonez (4 płaskie łyżki) i ponownie mieszamy. Jeśli wolisz to możesz dodać 2 łyżki majonezu i 2 łyżki gęstej śmietany 18%.

Doprawiamy ewentualnie do smaku. Surówka colesław gotowa!

Zapraszam także do wypróbowania mojej surówki z marchewki oraz z kapusty pekińskiej.  


Surówka Colesław

przepis na surówkę Colesław

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 44

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Surówka colesław oryginalny przepis

Szukając przepisu na sałatkę colesław możemy się natknąć na wiele różnych wariantów. Składniki oraz sposób przygotowania różnią się w zależności od regionu oraz państwa. Oryginalny przepis na surówkę colesław wywodzi się z Holandii XVIII wieku. Od tego czasu składniki i sosy tak się zmieniły, że generalnie jedynym spójnym składnikiem jest kapusta, chociaż i w tym przypadku są rozbieżności. Jedni uważają, że najpyszniejsza surówka colesław jest na bazie białej kapusty, inni natomiast przygotowują swoją odmianę na bazie czerwonej. Ja testując różne proporcje i przepisy na surówkę colesław znalazłam moim zdaniem najlepszy w smaku, który przedstawiłam poniżej. Mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu.

Surówka z białej kapusty colesław

Muszę się przyznać, że u mnie w domu bardzo często się pojawia jakaś surówka. W zależności od podawanego dania jest to np. surówka z marchewki, mizeria czy też właśnie surówka z białej kapusty colesław. Ta ostatnia jest bardzo uniwersalna i pasuje do większości dań mięsnych oraz rybnych. Moim zdaniem smakuje o niebo lepiej niż te kupne ze sklepu. Dodatkowo dzięki temu jestem w stanie uniknąć zbędnych dodatków i konserwantów.  Nawet mój brat, który za sałatkami nie przepada, to zajadał ze smakiem i stwierdził nawet, że to surówka colesław jak z kfc. Oczywiście w zdrowszym wydaniu 🙂 Ocenę jednak pozostawiam ostatecznie Wam.

RozwińZwiń