Surówka Colesław to niezwykle prosta, uniwersalna i smaczna surówka obiadowa, przygotowywana z tanich i łatwo dostępnych składników. Szczerze powiedziawszy, to jedna z moich ulubionych! Pasuje do wielu dań mięsnych oraz potraw grillowanych. Istotne dla mnie jest też to, że przygotowanie coleslaw w domu pozwala mi kontrolować składniki i uniknąć niepotrzebnych dodatków oraz konserwantów, które często pojawiają się w gotowych sklepowych surówkach.
Oczywiście ten oryginalny przepis na surówkę colesław możesz wedle uznania zmodyfikować i dodać do niej np. starte jabłko, kukurydzę, rodzynki czy ananasa, tworząc przy tym swoją ulubioną wersję. Jeżeli już taką masz, to podziel się nią w komentarzu 🙂
Przepis na: Surówka Colesław
Składniki:
- 1/3 białej kapusty (ok. 550 g)
- mała marchewka
- 1/2 małej cebuli
- 1/4 łyżeczki soli,
- większa szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki majonezu
- kilka kropli soku z cytryny
Zobacz również:
Jak zrobić surówkę Colesław?
Krok 1
Zewnętrzne 2-3 liście zwykle usuwam. Głąb wycinamy.
Krok 2
Z podanych proporcji wyjdzie surówka do obiadu dla 3-5 osób. Jeśli potrzebujesz większej ilości to pomnóż składniki.
Ja użyłam około 1/3 główki kapusty (około 550 g).
Krok 3
Krok 4
Dodajemy drobno posiekaną cebulę (1/2 małej sztuki), startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, sok z cytryny (kilka kropli), sól (1/4 łyżeczki), pieprz (większa szczypta) oraz miód (1 łyżeczka). Całość lekko mieszamy.
Krok 5
Dodajemy majonez (4 płaskie łyżki) i ponownie mieszamy. Jeśli wolisz to możesz dodać 2 łyżki majonezu i 2 łyżki gęstej śmietany 18%.
Doprawiamy ewentualnie do smaku. Surówka colesław gotowa!
Zapraszam także do wypróbowania mojej surówki z marchewki oraz z kapusty pekińskiej.
Komentarze