
Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Do tego młode ziemniaki z koperkiem lub takie pieczone z rozmarynem… No coś pysznego! Ta surówka z młodej kapusty sprawdzi się także jako dodatek do grilla.
Surówka z kapusty
Domowa surówka z młodej kapusty z koperkiem jest niesamowicie prosta do przygotowania. Zrobisz ją w niecałe 5 minut! Raz, dwa i gotowe. To moja ulubiona surówka z kapusty, którą mogłabym jeść codziennie, a i tak by mi się nie znudziła. Jeżeli jest tylko sezon na młodą kapustę to będzie ona tu idealnie pasować do surówki. Jednak równie dobrze będzie tu pasować kapusta pekińska, rzymska czy nawet lodowa.
Polecam Ci także wypróbować moją surówkę z czerwonej kapusty. Jest naprawdę przepyszna. Bardzo popularna jest także surówka z kapusty pekińskiej.
Przepis na: Surówka z młodej kapusty
Łącznie: 5 min
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub ewentualnie oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka posiekanego koperku
Surówka z młodej kapusty – przepis krok po kroku:
Do przygotowania tej surówki użyłam młodej kapusty. Moja główka kapusty była dość mała, więc użyłam całej. Jeśli kupisz dużą sztukę to użyj połowy. Głąb kapusty usuwamy. Ewentualnie jeśli zewnętrzne liście są brzydkie to je również możemy wyrzucić.
Kapustę drobno szatkujemy długim i ostrym nożem. Marchewki (u mnie dwie średniej wielkości sztuki) ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy posiekany koperek (ok 1 łyżka), 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru oraz szczyptę pieprzu czarnego (najlepiej świeżo zmielonego). Wlewamy także 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek.
Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub dłońmi. Odstawiamy na jedną lub dwie godziny, aby surówka nabrała smaku.
Jeśli szukasz podobnego przepisu na domową surówkę to wypróbuj moją surówkę z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty.