Dodatki do obiaduObiady

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Do tego młode ziemniaki z koperkiem lub takie pieczone z rozmarynem… No coś pysznego! Ta surówka z młodej kapusty sprawdzi się także jako dodatek do grilla.

Surówka z kapusty

Domowa surówka z młodej kapusty z koperkiem jest niesamowicie prosta do przygotowania. Zrobisz ją w niecałe 5 minut! Raz, dwa i gotowe. To moja ulubiona surówka z kapusty, którą mogłabym jeść codziennie, a i tak by mi się nie znudziła. Jeżeli jest tylko sezon na młodą kapustę to będzie ona tu idealnie pasować do surówki. Jednak równie dobrze będzie tu pasować kapusta pekińska, rzymska czy nawet lodowa.

Polecam Ci także wypróbować moją surówkę z czerwonej kapusty. Jest naprawdę przepyszna. Bardzo popularna jest także surówka z kapusty pekińskiej.

Przepis na: Surówka z młodej kapusty

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 5 min

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub ewentualnie oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Surówka z młodej kapusty – przepis krok po kroku:

młoda kapusta
Krok 1 

Do przygotowania tej surówki użyłam młodej kapusty. Moja główka kapusty była dość mała, więc użyłam całej. Jeśli kupisz dużą sztukę to użyj połowy. Głąb kapusty usuwamy. Ewentualnie jeśli zewnętrzne liście są brzydkie to je również możemy wyrzucić.


młoda kapusta
Krok 2 

Kapustę drobno szatkujemy długim i ostrym nożem. Marchewki (u mnie dwie średniej wielkości sztuki) ścieramy na tarce o dużych oczkach.


młoda kapusta surówka
Krok 3 

Dodajemy posiekany koperek (ok 1 łyżka), 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru oraz szczyptę pieprzu czarnego (najlepiej świeżo zmielonego). Wlewamy także 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek.


sałatka z młodej kapusty
Krok 4 

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub dłońmi. Odstawiamy na jedną lub dwie godziny, aby surówka nabrała smaku.

Jeśli szukasz podobnego przepisu na domową surówkę to wypróbuj moją surówkę z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty.


surówka z młodej kapusty

surówka z młodej kapusty

surówka z młodej kapusty

surówka z młodej kapusty

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 84

Oceń ten post jako pierwszy!

Surówka

Często jest tak, że macie już jakiś pomysł na obiad, ale na dodatki do obiadu to już niekoniecznie. W swoich zapasach w kuchni zwykle mam jakieś przetwory jak np. ogórki kiszone, konserwowe, w zalewie curry czy nawet buraczki. Jednak z nich korzystam zwykle w zimie, a na wiosnę czy w lecie tworzę domowe surówki. To naprawdę ekspresowy dodatek do obiadu, który zawsze wszystkim bardzo smakuje. Jeśli nie mam już całkiem czasu to kupuję gotowe surówki w sklepie, bo jest ich bardzo duży wybór nawet w sklepach mięsnych. Pamiętaj, że domowa surówka jest najlepsza i to naprawdę nie jest nic trudnego do zrobienia!

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty jest banalnie prosta do przygotowania. Wystarczy kilka minut i gotowe! Składa się tak naprawdę z trzech tanich składników jak główka młodej kapusty, marchewka i koperek. Do tego kilka dodatków jak sok z cytryny, oliwa z oliwek, cukier, sól i pieprz. To wszystko! U mnie w domu uwielbiają taką surówki do letnich obiadów. Szczególnie pasuje idealnie do młodych ziemniaków z masłem i koperkiem. Do tego pulpety w sosie koperkowym czy potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem. To super pomysł na obiad dla całej rodziny.

Surowka z mlodej kapusty

Moja surowka z mlodej kapusty smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jest naprawdę uniwersalna i banalnie prosta do zrobienia! Sałatka z młodej kapusty jest przede wszystkim bardzo tania i składa się z małej ilości składników. Jest idealna do obiadu, ale także do grilla! Surówka z młodej kapusty z majonezem jest równie smaczna i czasami go dodaję do niej. Nie za dużo np. jedną lub dwie łyżki. Ja jestem po prostu największą fanką takiej tradycyjnej surówki z młodej kapusty z koperkiem i taka w moim domu znika najszybciej. Kładę ją na stole w większej misce i każdy nabiera jej sobie ile chce. Polecam wypróbować.

Back to top button