Pulpety w sosie koperkowym

4.7/5 (91 ocen)
Pulpety w sosie koperkowym to pomysł na obiad, któremu ciężko odmówić. Do tego duszone ziemniaki i zagęszczana marchewka z groszkiem, która dodaje odrobiny słodyczy… No coś pysznego!

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Pulpety w sosie koperkowym

Powiem Wam, że takie obiady to ja bardzo lubię i nawet bez zawahania mogłabym napisać, że mogłabym je jeść codziennie. Pulpety w sosie koperkowym są proste do przygotowania, a jakie smaczne… Często robię je z podwójnej porcji na kilka dni do przodu. Te okrągłe klopsiki najpierw lekko podsmażam, a później gotuję w bulionie (dosyć często korzystam z rosołu, który mi zostanie i właśnie w nim gotuję moje klopsiki, w mniejszym rondelku). Klopsiki w sosie koperkowym można zaserwować z pieczonymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Fajnie będą tu pasować także pyry z gzikiem czy kopytka. Jako dodatek tym razem przygotowałam  zagęszczaną marchewkę z groszkiem, która moim zdaniem pasuje tutaj idealnie.

Ten prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym opisałam poniżej bardzo dokładnie. Umieściłam sporo zdjęć krok po kroku, dzięki czemu nie powinniście mieć problemów ze zrobieniem tych klopsików we własnej kuchni.

Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>

Przepis na: Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

Bulion warzywny:

  • 1,5 l wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszka (korzeń)
  • 1/2 selera
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka soli

Pulpety:

  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 700 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
  • 2 małe bułki kajzerki
  • 2 małe jajka
  • opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • większa szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Sos koperkowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml bulionu
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki koperku
Wyślij emailem

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?


Krok 1

smażenie na patelni pokrojonej cebuli

Pulpety w sosie koperkowym zawsze najpierw lekko obsmażam, a później gotuję w bulionie warzywnym. Możesz użyć także klasycznego rosołu, który np. ugotowaliście w nadmiarze lub trzeba ugotować bulion warzywny z podanych poniżej składników.

Bulion warzywny

Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Ja go gotowałam w średnim garnku. Do wrzątku (ok. 1,5 l) dodajemy marchewki (2 większe sztuki), pietruszki (2 większe sztuki), 1/2 selera i płaską łyżkę soli. Gotujemy przez 30 minut na średniej mocy palnika. Pod sam koniec gotowania dodajemy 2 płaskie łyżki posiekanej natki pietruszki, a także opcjonalnie lubczyk świeży lub suszony (1 łyżka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pulpety w sosie

Na małą, rozgrzaną patelnię wlewamy olej (ok. 2-3 łyżki). Dodajemy drobno posiekaną dużą cebulę i smażymy do jej zeszklenia.


Krok 2

Składniki na pulpety z indyka

Dwie małe bułki kajzerki zalewamy wodą i po około 5 minutach odciskamy je porządnie z nadmiaru wody. Rozdrabiamy je palcami.

Do miski wkładamy mięso mielone (ok. 700 g – ja użyłam tym razem z indyka, ale równie dobrze możesz użyć wieprzowe np. z łopatki czy szynki), jajka (2 małe), sól (1 bardzo płaska łyżeczka), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), a także większą szczyptę pieprzu. Często dodaję także 2-3 łyżki bułki tartej.


Krok 3

dodanie cebulki do mięsa

Całość mieszamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy. Dodajemy także przestudzoną, odcedzoną z oleju cebulę i ponownie mieszamy.  


Krok 4

formowanie pulpecików

Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy okrągłe pulpeciki.

Mi wyszło ponad 20 sztuk.


Krok 5

smażenie klopsików na patelni

Smażymy je przez chwilkę na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.


Krok 6

gotowane pulpeciki w bulionie

Lekko podsmażone pulpeciki wkładamy za pomocą łyżki do gorącego bulionu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut.


Krok 7

pulpety z indyka

Wyjmujemy pulpety z bulionu. Odlewamy sobie szklankę bulionu.


Krok 8

Sos koperkowy do pulpetów

Sos koperkowy do pulpetów

W tym czasie przygotowujemy ekspresowy sos koperkowy. Na patelnię wlewamy 250 ml śmietanki kremówki. Gotujemy na małym ogniu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 mały ząbek), posiekanym koperkiem (2 bardzo płaskie łyżeczki), solą (1/4 płaskiej łyżeczki ) i szczyptą pieprzu. W szklance mieszamy odlany wcześniej bulion (200 ml) z mąką pszenną (1 płaska łyżka). Wlewamy do gotującej się śmietanki. Gotujemy na małym lub średnim ogniu. Gdy lekko zgęstnieje to wrzucamy pulpeciki i całość mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem czy suszonym lubczykiem, oregano.

Pulpeciki w sosie koperkowym świetnie smakują z gotowanymi czy pieczonymi ziemniakami. Do tego fajnie pasuje także zagęszczana marchewka z groszkiem.

Polecam także wypróbować pulpeciki w sosie pomidorowym.


Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Przepis na klopsy w sosie koperkowym

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 91

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
3 lat temu

Pulpeciki wyszły przepyszne, sos również.

Przepis na klopsy w sosie koperkowym

Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na klopsy w sosie koperkowym. W moim domu są one uwielbiane i zawsze każdy prosi o dokładkę. Te pyszne pulpeciki w sosie koperkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Lubią je zarówno dorośli jak i dzieci. Do moich pulpetów w sosie koperkowym polecam ugotować ziemniaki i zaserwować zagęszczaną marchewkę z groszkiem… No obiad palce lizać!

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym mogłabym jeść codziennie! Na studiach robiłam je sobie na obiad bardzo często z podwójnej porcji, dzięki czemu nie musiałam codziennie tracić czasu na gotowanie posiłków. Domowe pulpeciki w sosie koperkowym są niesamowicie proste do przygotowania. Jak zrobić pulpety? Wystarczy tylko kilka składników. Przede wszystkim kluczowe jest wysokiej jakości mięso. Następnie należy je odpowiednio doprawić i ugotować w bulionie warzywnym. To naprawdę bardzo proste! Te pyszne pulpeciki w sosie koperkowym polecam Wam podać z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem, młodymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Myślę, że ciekawie tu będą pasować również pyry z gzikiem czy kopytka.

Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym

Nie masz pomysłu na obiad z użyciem mięsa mielonego? Koniecznie wypróbuj moje pulpety w sosie śmietanowo koperkowym. Przepis ten jest bardzo szczegółowo opisany wraz ze zdjęciami krok po kroku. Dzięki temu te pulpety wyjdą idealnie! Koniecznie wypróbuj mój przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym. Jeśli szukasz innych przepisów z użyciem klopsików to koniecznie wypróbuj pulpety w sosie pomidorowym z makaronem lub makaronową zapiekankę z pulpecikami w sosie serowym. 

RozwińZwiń