
Pulpety w sosie koperkowym to pomysł na obiad, któremu ciężko odmówić. Do tego duszone ziemniaki i zagęszczana marchewka z groszkiem… No coś pysznego!
Klopsiki w sosie koperkowym
Powiem Wam, że takie obiady to ja bardzo lubię i nawet bez zawahania mogłabym napisać, że mogłabym je jeść codziennie. Pulpety w sosie koperkowym są proste do przygotowania, a jakie smaczne… Często robię je z podwójnej porcji na kilka dni do przodu. Te okrągłe klopsiki najpierw lekko podsmażam, a później gotuję w bulionie (dosyć często korzystam z rosołu, który mi zostanie i właśnie w nim gotuję moje klopsiki, w mniejszym rondelku). Klopsiki w sosie koperkowym można zaserwować z pieczonymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Fajnie będą tu pasować także pyry z gzikiem czy kopytka.
Dobrej jakości garnki to podstawa w kuchni! W tym przepisie przyda się uniwersalny zestaw garnków – większy garnek na rosół i mały rondelek. WIęcej o kompletowaniu garnków znajdziecie w artykule – Zestaw garnków do 300 zł – jakie garnki wybrać i ile?
Ten prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym opisałam poniżej bardzo dokładnie. Umieściłam sporo zdjęć krok po kroku, dzięki czemu nie powinniście mieć problemów ze zrobieniem tych klopsików we własnej kuchni.
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Przepis na: Pulpety w sosie koperkowym
Składniki:
Bulion warzywny:
- 1,5 l wody
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
Pulpety:
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 700 g łopatki wieprzowej
- 2 małe bułki kajzerki
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sos koperkowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 mała łyżeczka mąki pszennej
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki koperku
Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Wykonanie:
Do gotowania pulpecików możecie użyć rosołu, który np. ugotowaliście w nadmiarze lub trzeba ugotować bulion warzywny z podanych poniżej składników.
Bulion warzywny
Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Ja go gotowałam w mniejszym garnku. Do wrzątku (ok. 1,5 l) dodajemy marchewki (2 większe sztuki), pietruszkę, 1/2 selera i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 30 minut na średniej mocy palnika. Pod sam koniec gotowania dodajemy 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pulpety
Na małą, rozgrzaną patelnię wlewamy olej (ok. 2 łyżki). Wsypujemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do jej zeszklenia.
Dwie małe bułki kajzerki zalewamy wodą i po około 5 minutach odciskamy je z nadmiaru wody. Rozdrabiamy je palcami. Do miski wkładamy mięso mielone (ok. 700 g), jajka (2 małe), sól (1 łyżeczka), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), szczyptę pieprzu, a także podsmażoną cebulę.
Całość mieszamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.
Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy okrągłe pulpeciki . Smażymy je przez chwilkę na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.
Lekko podsmażone klopsiki wkładamy delikatnie za pomocą łyżki do gorącego bulionu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-17 minut.
Sos koperkowy:
W tym czasie przygotowujemy ekspresowy sos koperkowy. Na patelnię wlewamy 150 ml śmietanki kremówki. Gotujemy na małym ogniu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 mały ząbek), posiekanym koperkiem (2 łyżeczki), solą (1/4 płaskiej łyżeczki ) i szczyptą pieprzu. W szklance mieszamy za pomocą łyżeczki 100 ml śmietanki i płaską łyżeczką mąki pszennej. Wlewamy do gotującego się sosu na małym ogniu. Gdy lekko zgęstnieje to zdejmujemy z palnika, podajemy z pulpecikami.
Pulpeciki wyszły przepyszne, sos również.