Powiem Wam, że takie obiady to ja bardzo lubię i nawet bez zawahania mogłabym napisać, że mogłabym je jeść codziennie. Pulpety w sosie koperkowym są proste do przygotowania, a jakie smaczne… Często robię je z podwójnej porcji na kilka dni do przodu. Te okrągłe klopsiki najpierw lekko podsmażam, a później gotuję w bulionie (dosyć często korzystam z rosołu, który mi zostanie i właśnie w nim gotuję moje klopsiki, w mniejszym rondelku). Klopsiki w sosie koperkowym można zaserwować z pieczonymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Fajnie będą tu pasować także pyry z gzikiem czy kopytka. Jako dodatek tym razem przygotowałam zagęszczaną marchewkę z groszkiem, która moim zdaniem pasuje tutaj idealnie.
Ten prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym opisałam poniżej bardzo dokładnie. Umieściłam sporo zdjęć krok po kroku, dzięki czemu nie powinniście mieć problemów ze zrobieniem tych klopsików we własnej kuchni.
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Przepis na: Pulpety w sosie koperkowym
Składniki:
Bulion warzywny:
- 1,5 l wody
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszka (korzeń)
- 1/2 selera
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 płaska łyżka soli
Pulpety:
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 700 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
- 2 małe bułki kajzerki
- 2 małe jajka
- opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- większa szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sos koperkowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml bulionu
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki koperku
Zobacz również:
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?
Krok 1
Pulpety w sosie koperkowym zawsze najpierw lekko obsmażam, a później gotuję w bulionie warzywnym. Możesz użyć także klasycznego rosołu, który np. ugotowaliście w nadmiarze lub trzeba ugotować bulion warzywny z podanych poniżej składników.
Bulion warzywny
Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Ja go gotowałam w średnim garnku. Do wrzątku (ok. 1,5 l) dodajemy marchewki (2 większe sztuki), pietruszki (2 większe sztuki), 1/2 selera i płaską łyżkę soli. Gotujemy przez 30 minut na średniej mocy palnika. Pod sam koniec gotowania dodajemy 2 płaskie łyżki posiekanej natki pietruszki, a także opcjonalnie lubczyk świeży lub suszony (1 łyżka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pulpety w sosie
Na małą, rozgrzaną patelnię wlewamy olej (ok. 2-3 łyżki). Dodajemy drobno posiekaną dużą cebulę i smażymy do jej zeszklenia.
Krok 2
Do miski wkładamy mięso mielone (ok. 700 g – ja użyłam tym razem z indyka, ale równie dobrze możesz użyć wieprzowe np. z łopatki czy szynki), jajka (2 małe), sól (1 bardzo płaska łyżeczka), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), a także większą szczyptę pieprzu. Często dodaję także 2-3 łyżki bułki tartej.
Krok 3
Krok 4
Mi wyszło ponad 20 sztuk.
Krok 5
Krok 6
Lekko podsmażone pulpeciki wkładamy za pomocą łyżki do gorącego bulionu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
Krok 7
Wyjmujemy pulpety z bulionu. Odlewamy sobie szklankę bulionu.
Krok 8
Sos koperkowy do pulpetów
W tym czasie przygotowujemy ekspresowy sos koperkowy. Na patelnię wlewamy 250 ml śmietanki kremówki. Gotujemy na małym ogniu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 mały ząbek), posiekanym koperkiem (2 bardzo płaskie łyżeczki), solą (1/4 płaskiej łyżeczki ) i szczyptą pieprzu. W szklance mieszamy odlany wcześniej bulion (200 ml) z mąką pszenną (1 płaska łyżka). Wlewamy do gotującej się śmietanki. Gotujemy na małym lub średnim ogniu. Gdy lekko zgęstnieje to wrzucamy pulpeciki i całość mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem czy suszonym lubczykiem, oregano.
Pulpeciki w sosie koperkowym świetnie smakują z gotowanymi czy pieczonymi ziemniakami. Do tego fajnie pasuje także zagęszczana marchewka z groszkiem.
Polecam także wypróbować pulpeciki w sosie pomidorowym.
Komentarze
Pulpeciki wyszły przepyszne, sos również.