Dania mięsneObiady

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym to pomysł na obiad, któremu ciężko odmówić. Do tego duszone ziemniaki i zagęszczana marchewka z groszkiem… No coś pysznego!

Klopsiki w sosie koperkowym

Powiem Wam, że takie obiady to ja bardzo lubię i nawet bez zawahania mogłabym napisać, że mogłabym je jeść codziennie. Pulpety w sosie koperkowym są proste do przygotowania, a jakie smaczne… Często robię je z podwójnej porcji na kilka dni do przodu. Te okrągłe klopsiki najpierw lekko podsmażam, a później gotuję w bulionie (dosyć często korzystam z rosołu, który mi zostanie i właśnie w nim gotuję moje klopsiki, w mniejszym rondelku). Klopsiki w sosie koperkowym można zaserwować z pieczonymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Fajnie będą tu pasować także pyry z gzikiem czy kopytka.

Ten prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym opisałam poniżej bardzo dokładnie. Umieściłam sporo zdjęć krok po kroku, dzięki czemu nie powinniście mieć problemów ze zrobieniem tych klopsików we własnej kuchni.

Przepis na: Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

Bulion warzywny:

  • 1,5 l wody
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

Pulpety:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 2 małe bułki kajzerki
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Sos koperkowy:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 mała łyżeczka mąki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki koperku


Przepis na pulpety w sosie koperkowym

Wykonanie:

klopsiki
Krok 1

Do gotowania pulpecików możecie użyć rosołu, który np. ugotowaliście w nadmiarze lub trzeba ugotować bulion warzywny z podanych poniżej składników.

Bulion warzywny

Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Ja go gotowałam w mniejszym garnku. Do wrzątku (ok. 1,5 l) dodajemy marchewki (2 większe sztuki), pietruszkę, 1/2 selera i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 30 minut na średniej mocy palnika. Pod sam koniec gotowania dodajemy 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pulpety

Na małą, rozgrzaną patelnię wlewamy olej (ok. 2 łyżki). Wsypujemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do jej zeszklenia.


klopsiki
Krok 2 

Dwie małe bułki kajzerki zalewamy wodą i po około 5 minutach odciskamy je z nadmiaru wody. Rozdrabiamy je palcami. Do miski wkładamy mięso mielone (ok. 700 g), jajka (2 małe), sól (1 łyżeczka), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), szczyptę pieprzu, a także podsmażoną cebulę.


klopsiki w sosie koperkowym
Krok 3

Całość mieszamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.  


klopsiki
Krok 4

Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy okrągłe pulpeciki . Smażymy je przez chwilkę na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.


klopsiki w sosie koperkowym
Krok 5

Lekko podsmażone klopsiki wkładamy delikatnie za pomocą łyżki do gorącego bulionu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-17 minut.

Sos koperkowy:

W tym czasie przygotowujemy ekspresowy sos koperkowy. Na patelnię wlewamy 150 ml śmietanki kremówki. Gotujemy na małym ogniu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 mały ząbek), posiekanym koperkiem (2 łyżeczki), solą (1/4 płaskiej łyżeczki ) i szczyptą pieprzu. W szklance mieszamy za pomocą łyżeczki 100 ml śmietanki i płaską łyżeczką mąki pszennej. Wlewamy do gotującego się sosu na małym ogniu. Gdy lekko zgęstnieje to zdejmujemy z palnika, podajemy z pulpecikami.

 


pulpety w sosie koperkowym

pulpety w sosie koperkowym

pulpety w sosie koperkowym

pulpety w sosie koperkowym

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 3 / 5. Ilość głosów: 5

Oceń ten post jako pierwszy!

Przepis na pulpety w sosie koperkowym

Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na pulpety w sosie koperkowym. W moim domu są one uwielbiane i zawsze każdy prosi o dokładkę. Te pyszne pulpeciki w sosie koperkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Lubią je zarówno dorośli jak i dzieci. Do moich pulpetów w sosie koperkowym polecam ugotować ziemniaki i zaserwować zagęszczaną marchewkę z groszkiem… No obiad palce lizać!

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym mogłabym jeść codziennie! Na studiach robiłam je sobie na obiad bardzo często z podwójnej porcji, dzięki czemu nie musiałam codziennie tracić czasu na gotowanie posiłków. Domowe pulpeciki w sosie koperkowym są niesamowicie proste do przygotowania. Jak zrobić pulpety? Wystarczy tylko kilka składników. Przede wszystkim kluczowe jest wysokiej jakości mięso. Następnie należy je odpowiednio doprawić i ugotować w bulionie warzywnym. To naprawdę bardzo proste! Te pyszne pulpeciki w sosie koperkowym polecam Wam podać z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem, młodymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Myślę, że ciekawie tu będą pasować również pyry z gzikiem czy kopytka.

Pulpety w sosie koperkowym przepis

Nie masz pomysłu na obiad z użyciem mięsa mielonego? Koniecznie wypróbuj moje pulpety w sosie koperkowym. Przepis ten jest bardzo szczegółowo opisany wraz ze zdjęciami krok po kroku. Dzięki temu te pulpety wyjdą idealnie! Koniecznie wypróbuj mój przepis na pulpety w sosie. Jeśli szukasz innych przepisów z użyciem klopsików to koniecznie wypróbuj pulpety w sosie pomidorowym z makaronem lub makaronową zapiekankę z pulpecikami w sosie serowym. 

Back to top button