
Na dzisiejszy obiad przygotowałam tym razem pulpety w sosie pomidorowym z makaronem. Są naprawdę fenomenalne w smaku! Domowe pulpety w sosie na bazie passaty pomidorowej, czosnku, bazylii i drobno pokrojonej marchewki to świetny pomysł na obiad. Ja użyłam makaronu spaghetti, lecz równie dobrze możecie użyć każdego dowolnego np. penne czy kokardek.
Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem wykonasz bardzo szybko. Są proste do przygotowania i wyraziste w smaku. Koniecznie wypróbuj!
Jeżeli lubisz dania z makaronem i pulpecikami, to również możesz wypróbować makaronową zapiekankę z pulpecikami w sosie serowym.
Przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
Pulpety:
- 700 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek Fragata firmy Stovit
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów
- szczypta soli i pieprzu
Sos pomidorowy:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- szczypta soli, pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 50 g mozzarelli w zalewie
Dodatkowo:
- 150 g makaronu spaghetti
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym z makaronem?
Wykonanie:
Makaron gotujemy według wskazówek producenta.
Mielone mięso mieszamy wraz z jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, drobno posiekanym koperkiem, drobno posiekanymi oliwkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą (można zastąpić namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką), a także przyprawiamy suszonymi pomidorami w proszku, solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy i formujemy z mięsa małe pulpety. Smażymy na małej ilości oleju, ściągamy z patelni.
Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na drobnych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawiamy papryką słodką, suszonymi pomidorami (w proszku), solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Do naszego sosu dodajemy ugotowany makaron al dente (oczywiście odcedzony!). Całość lekko mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki.
Do wymieszanego makaronu dodajemy pulpeciki, mozzarellę (kulki) oraz posypujemy listkami bazylii. Dusimy pod przykryciem, aż mozzarella się lekko rozpuści. Smacznego!