Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

4.7/5 (78 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Na dzisiejszy obiad przygotowałam tym razem pulpety w sosie pomidorowym z makaronem. Są naprawdę fenomenalne w smaku! Domowe pulpety w sosie na bazie passaty pomidorowej, czosnku, bazylii i drobno pokrojonej marchewki to świetny pomysł na obiad. Ja użyłam makaronu spaghetti, lecz równie dobrze możecie użyć każdego dowolnego np. penne czy kokardek.

Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem wykonasz bardzo szybko. Są proste do przygotowania i wyraziste w smaku. Koniecznie wypróbuj!

Jeżeli lubisz dania z makaronem i pulpecikami, to również możesz wypróbować makaronową zapiekankę z pulpecikami w sosie serowym.

Przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Składniki:

Pulpety:

  • 700 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek Fragata firmy Stovit
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • szczypta soli i pieprzu

Sos pomidorowy:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 marchewka
  •  2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 50 g mozzarelli w zalewie

Dodatkowo:

  • 150 g makaronu spaghetti
Wyślij emailem

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem - przepis krok po kroku


Krok 1

pulpety w sosie pomidorowym przepis

Makaron gotujemy według wskazówek producenta.

Mielone mięso mieszamy wraz z jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, drobno posiekanym koperkiem, drobno posiekanymi oliwkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą (można zastąpić namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką), a także przyprawiamy suszonymi pomidorami w proszku, solą i pieprzem.


Krok 2

przepis na pulpety

Całość dokładnie mieszamy i formujemy z mięsa małe pulpety. Smażymy na małej ilości oleju, ściągamy z patelni.


Krok 3

przepis na pulpety w sosie

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na drobnych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawiamy papryką słodką, suszonymi pomidorami (w proszku), solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Do naszego sosu dodajemy ugotowany makaron al dente (oczywiście odcedzony!). Całość lekko mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki.

Do wymieszanego makaronu dodajemy pulpeciki, mozzarellę (kulki) oraz posypujemy listkami bazylii. Dusimy pod przykryciem, aż mozzarella się lekko rozpuści. Smacznego! 


pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 78

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym

Jeżeli szukasz pomysłu na szybki, ale zarazem sycący obiad to polecam Ci wypróbować ten przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym. Najważniejsze oczywiście jest w całym daniu mięso, dlatego jeżeli masz możliwość to kup w sklepie mięsnym mięso wieprzowe i poproś, aby zmielili je na miejscu. Pulpeciki będą wtedy znacznie smaczniejsze. Możesz użyć też dowolnego makaronu i niekoniecznie musi to być spaghetti.

Jak zrobić pulpety wieprzowe

Jeżeli mamy już nasze mięso mielone, to możemy się zabrać za nasze domowe pulpety wieprzowe. Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników na klopsiki oraz uformowania z nich kuleczek. Następnych krokiem będzie usmażenie ich na małej ilości oleju na rozgrzanej patelni. Od czasu do czasu mieszamy na klopsiki, aby równomiernie się usmażyły.

Domowe klopsiki w sosie pomidorowym

Gdy mamy już przygotowane mięso oraz makaron, to czas przygotować nasz sos pomidorowy do pulpetów. Moim głównej składnikiem jest passata pomidorowa, która inaczej nazywana jest u nas pulpą, lub również przecierem pomidorowym. Jeżeli mamy swoje przetwory to idealnie 🙂 Jeżeli nie to możemy ją kupić w każdym markecie. Nasz sos pomidorowy dusimy wraz z pozostałymi składnikami przez kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron, nasze klopsiki oraz ser mozzarella oraz listki bazylii. W ten oto sposób stworzyliśmy pyszne, domowe klopsiki w sosie pomidorowym!

RozwińZwiń