Dania mięsneMakaronyObiady

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Na dzisiejszy obiad przygotowałam tym razem pulpety w sosie pomidorowym z makaronem. Są naprawdę fenomenalne w smaku! Domowe pulpety w sosie na bazie passaty pomidorowej, czosnku, bazylii i drobno pokrojonej marchewki to świetny pomysł na obiad. Ja użyłam makaronu spaghetti, lecz równie dobrze możecie użyć każdego dowolnego np. penne czy kokardek.

Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem wykonasz bardzo szybko. Są proste do przygotowania i wyraziste w smaku. Koniecznie wypróbuj!

Jeżeli lubisz dania z makaronem i pulpecikami, to również możesz wypróbować makaronową zapiekankę z pulpecikami w sosie serowym.

Przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Czas przygotowania Łącznie: 30 min

Liczba porcji Liczba porcji: 4

Składniki:

Pulpety:

  • 700 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek Fragata firmy Stovit
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • szczypta soli i pieprzu

Sos pomidorowy:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 marchewka
  •  2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 50 g mozzarelli w zalewie

Dodatkowo:z

  • 150 g makaronu spaghetti

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym z makaronem?

Wykonanie: 

pulpety w sosie pomidorowym przepis
Krok 1 

Makaron gotujemy według wskazówek producenta.

Mielone mięso mieszamy wraz z jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, drobno posiekanym koperkiem, drobno posiekanymi oliwkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą (można zastąpić namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką), a także przyprawiamy suszonymi pomidorami w proszku, solą i pieprzem.


przepis na pulpety
Krok 2 

Całość dokładnie mieszamy i formujemy z mięsa małe pulpety. Smażymy na małej ilości oleju, ściągamy z patelni.


przepis na pulpety w sosie
Krok 3 

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na drobnych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawiamy papryką słodką, suszonymi pomidorami (w proszku), solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Do naszego sosu dodajemy ugotowany makaron al dente (oczywiście odcedzony!). Całość lekko mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki.

Do wymieszanego makaronu dodajemy pulpeciki, mozzarellę (kulki) oraz posypujemy listkami bazylii. Dusimy pod przykryciem, aż mozzarella się lekko rozpuści. Smacznego! 


pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

 

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button