Lubisz klopsiki i szukasz pomysłu na jakiś fajny sos, który by idealnie do nich pasować? 🙂 Dobrze się składa! Koniecznie wypróbuj moje pyszne klopsiki w sosie koperkowo serowym. Do tego pieczone ziemniaki i np. marchewka z groszkiem… Coś pysznego!
Pulpety w sosie koperkowym
Domowe klopsiki w sosie koperkowym to pyszny pomysł na obiad! W moim domu są uwielbiane. Te proste do przygotowania pulpety w sosie można przygotować spokojnie na kilka dni do przodu.
Przepis na: Klopsiki w sosie koperkowo-serowym
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowe
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 bułka kajzerka
- 3 ząbki czosnku
Sos koperkowo-serowy:
- 150 ml śmietanki 30 %
- natka świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- 5 dag startego sera żółtego
Zobacz również:
Klopsiki w sosie koperkowo-serowym - przepis krok po kroku
Jak zrobić pulpety w sosie?
Mielone mięso mieszamy wraz z pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz namoczoną kajzerką. Całość mieszamy i rękami ugniatamy klopsiki.
Na rozgrzaną patelnię wraz z małą ilością tłuszczu smażymy przez kilka minut klopsiki z obu stron. Po tym czasie wlewamy śmietankę kremówkę, posiekany drobno koperek, przeciśnięty ząbek czosnku. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy starty ser i dusimy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatki, lecz ja proponuję pieczone ziemniaczki i surówkę z marchwi.
Smacznego!
Komentarze