Marchewka z groszkiem

4.6/5 (106 ocen)
Marchewka z groszkiem przepis

Marchewka z groszkiem na ciepło to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Mogłabym ją jeść codziennie! Ciekawa jestem czy kiedyś robiliście samodzielnie taką marchewkę z groszkiem… Jeśli nie, to proszę bardzo! Zobacz jak zrobić marchewkę z groszkiem dla całej rodziny.

Marchewka z groszkiem przepis

Domowa marchewka z groszkiem jest banalnie prosta do przygotowania. Wystarczy tylko kilka tanich składników i gotowe. Fantastycznie pasuje do wielu mięs smażonych czy w sosie. Ja uwielbiam groszek z marchewką wraz z roladkami schabowymi, bitkami wołowymi czy udkami pieczonymi w sosie śliwkowym.

Taka marchewka z groszkiem kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Najczęściej jadałam rosół, a na drugie danie schab w sosie koperkowym lub udka pieczone właśnie z marchewką i groszkiem. Do tego pieczone ziemniaki lub na wiosnę młode ziemniaki z koperkiem… Coś pysznego!

Przepis na: Marchewka z groszkiem

Składniki:

  • 300 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki
  • 100 ml wody
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
Wyślij emailem

Jak zrobić marchewkę z groszkiem?


Wykonanie:

Do stworzenia tego dodatku do obiadu można użyć gotowej mrożonej mieszanki, którą można kupić praktycznie w każdym lub użyć groszku konserwowego i świeżych marchewek.

Ja użyłam mieszankę – marchewkę z groszkiem ze sklepu. Mam ją często w swojej zamrażalce. Pamiętaj, że jeśli będziesz chciał/a ją użyć to najpierw trzeba ją rozmrozić.

W małym garnku roztapiamy masło (2 płaskie łyżki, nie ma znaczenia czy będzie ono zimne czy ciepłe/miękkie). Dodajemy rozmrożoną marchewkę z groszkiem (ok. 300g) oraz posypujemy cukrem (1 lub 2 płaskie łyżeczki, można pominąć). Następnie wlewamy gorącą wodę, tak aby przykryła nasze warzywa. Dusimy pod przykryciem przez ok 15-17 minut do miękkości warzyw na małym ogniu (co chwilę mieszamy).

Do kubka wlewamy ok 100 ml wody i dodajemy mąkę pszenną (około 2 płaskie łyżeczki mąki). Dodajemy także odrobinę wywaru z gotujących się warzyw. Mieszamy za pomocą łyżeczki, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodajemy trochę wywaru z warzyw, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 2 lub 3 minuty na małym ogniu do momentu aż nieco marchewka z groszkiem zgęstnieje. Opcjonalnie możemy dodać także kilka kropel soku z cytryny.

Zdejmujemy z ognia. Podajemy na ciepło do obiadu. Smacznego!


Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

groszek z marchewką

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 106

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Jak zrobić marchewkę z groszkiem

Szukasz jakichś smacznych dodatków do obiadu? Domowa marchewka z groszkiem sprawdzi się idealnie! Uwielbiam ją robić i jeść. Moim zdaniem marchewka z groszkiem na ciepło to najlepszy dodatek do obiadu. Mogłabym ją jeść non stop i pewnie nigdy mi się nie znudzi. Przynajmniej mam taką nadzieję… Nie wiesz jak zrobić marchewkę z groszkiem? To bardzo proste! Wystarczy dokładnie przeczytać mój przepis, który dokładnie opisałam i z pewnością to Ci się uda! Zobacz jak zrobić marchewkę z groszkiem, która wychodzi idealnie za każdym razem.

Marchewka z groszkiem przepis

Koniecznie wypróbuj mój prosty i szybki do przygotowania przepis na marchewkę z groszkiem. Najlepsze jest to, że tak naprawdę wystarczy tylko kilka tanich składników i gotowe. Ta domowa marchewka z groszkiem na ciepło to idealny dodatek do wielu mięs smażonych czy w sosie. Najbardziej pasuje to schabu czy kurczaka. Ja szczególnie lubię ten pyszny groszek z marchewką wraz z roladkami schabowymi, bitkami wołowymi czy udkami pieczonymi w sosie śliwkowym.

Przepis na marchewkę z groszkiem

Jeśli tylko sobie pomyślę o marchewce z groszkiem to od razu w pierwszej chwili wspominam niedzielne, rodzinne obiady. Najczęściej jadaliśmy wspólnie rosół z makaronem, a następnie na drugie danie schab w sosie koperkowym lub udka pieczone. Do mięsa serwowano pieczone ziemniaki lub na wiosnę młode ziemniaki z koperkiem… Dodatkowo zazwyczaj zajadaliśmy się domową surówką czy właśnie marchewką z groszkiem z dodatkiem świeżego koperku… To coś naprawdę pysznego!

 

RozwińZwiń