Marchewka z groszkiem na ciepło to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Mogłabym ją jeść codziennie! Ciekawa jestem czy kiedyś robiliście samodzielnie taką marchewkę z groszkiem… Jeśli nie, to proszę bardzo! Zobacz jak zrobić marchewkę z groszkiem dla całej rodziny.
Marchewka z groszkiem przepis
Domowa marchewka z groszkiem jest banalnie prosta do przygotowania. Wystarczy tylko kilka tanich składników i gotowe. Fantastycznie pasuje do wielu mięs smażonych czy w sosie. Ja uwielbiam groszek z marchewką wraz z roladkami schabowymi, bitkami wołowymi czy udkami pieczonymi w sosie śliwkowym.
Taka marchewka z groszkiem kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Najczęściej jadałam rosół, a na drugie danie schab w sosie koperkowym lub udka pieczone właśnie z marchewką i groszkiem. Do tego pieczone ziemniaki lub na wiosnę młode ziemniaki z koperkiem… Coś pysznego!
Przepis na: Marchewka z groszkiem
Składniki:
- 300 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 2 płaskie łyżki masła
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki
- 100 ml wody
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
Zobacz również:
Jak zrobić marchewkę z groszkiem?
Wykonanie:
Do stworzenia tego dodatku do obiadu można użyć gotowej mrożonej mieszanki, którą można kupić praktycznie w każdym lub użyć groszku konserwowego i świeżych marchewek.
Ja użyłam mieszankę – marchewkę z groszkiem ze sklepu. Mam ją często w swojej zamrażalce. Pamiętaj, że jeśli będziesz chciał/a ją użyć to najpierw trzeba ją rozmrozić.
W małym garnku roztapiamy masło (2 płaskie łyżki, nie ma znaczenia czy będzie ono zimne czy ciepłe/miękkie). Dodajemy rozmrożoną marchewkę z groszkiem (ok. 300g) oraz posypujemy cukrem (1 lub 2 płaskie łyżeczki, można pominąć). Następnie wlewamy gorącą wodę, tak aby przykryła nasze warzywa. Dusimy pod przykryciem przez ok 15-17 minut do miękkości warzyw na małym ogniu (co chwilę mieszamy).
Do kubka wlewamy ok 100 ml wody i dodajemy mąkę pszenną (około 2 płaskie łyżeczki mąki). Dodajemy także odrobinę wywaru z gotujących się warzyw. Mieszamy za pomocą łyżeczki, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodajemy trochę wywaru z warzyw, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 2 lub 3 minuty na małym ogniu do momentu aż nieco marchewka z groszkiem zgęstnieje. Opcjonalnie możemy dodać także kilka kropel soku z cytryny.
Zdejmujemy z ognia. Podajemy na ciepło do obiadu. Smacznego!
Komentarze