Udka pieczone w sosie z powidłami śliwkowymi to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Muszę przyznać, że to jedne z najlepszych udek jakie kiedykolwiek jadłam. Serio! To w dużej mierze kwestia wcześniejszego ich zamarynowania, a także sosu słodko-słonego na bazie ketchupu i powideł. Dodałam także suszone śliwki i powiem Wam, że udka wyszły naprawdę przepyszne. Soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Co ważne można je piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w rękawie do pieczenia.
Jeśli nie próbowaliście piec udek z dodatkiem powideł śliwkowych to musicie to koniecznie nadrobić! Do mojej zalewy użyłam powideł śliwkowych firmy Stovit, które pasowały do mięsa wręcz idealnie! Przecież powidła nie muszą służyć tylko do słodkich wypieków czy deserów! To także świetny dodatek do potraw mięsnych.
Pomysł na obiad
Moje udka pieczone polecam podawać z pyrami z gzikiem. Do tego np. surówka z czerwonej kapusty lub z kapusty pekińskiej… Palce lizać!
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady.
Przepis na: Udka pieczone w sosie z powidłami śliwkowymi
Składniki:
Marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka miodu
- szczypta pieprzu
Mięso i zalewa:
- 6 udek lub podudzia z kurczaka
- kilka suszonych śliwek
- 1 szklanka wody
- powidła śliwkowe (cały słoik)
- 1/2 szklanki keczupu lub passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka papryki słodkiej i ostrej
Dodatkowo:
Zobacz również:
Jak zrobić udka pieczone?
Krok 1
Krok 2
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (z przykrywką) do temp. 170 stopni i pieczemy przez 80 minut. W trakcie pieczenia np. po godzinie czasu warto zaglądnąć do udek i ewentualnie nieco dolać wody.
Po upieczeniu sprawdźcie czy mięso z kurczaka Wam ładnie odchodzi od kości. Jeżeli nie, tzn, że musicie jeszcze chwilę piec (najlepiej pod przykryciem). Mięso z dobrze upieczonych porcji kurczaka samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach.
Moje udka w sosie z powidłami polecam podać z pyrami z gzikiem. To świetne połączenie smakowe!
Komentarze