Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiem

Udka pieczone w sosie z powidłami śliwkowymi

Udka pieczone w sosie z powidłami śliwkowymi to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Muszę przyznać, że to jedne z najlepszych udek jakie kiedykolwiek jadłam. Serio! To w dużej mierze kwestia wcześniejszego ich zamarynowania, a także sosu słodko-słonego na bazie ketchupu i powideł. Dodałam także suszone śliwki i powiem Wam, że udka wyszły naprawdę przepyszne. Soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Co ważne można je piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w rękawie do pieczenia.

Jeśli nie próbowaliście piec udek z dodatkiem powideł śliwkowych to musicie to koniecznie nadrobić! Do mojej zalewy użyłam powideł śliwkowych firmy Stovit, które pasowały do mięsa wręcz idealnie! Przecież powidła nie muszą służyć tylko do słodkich wypieków czy deserów! To także świetny dodatek do potraw mięsnych.

Pomysł na obiad

Moje udka pieczone polecam podawać z pyrami z gzikiem. Do tego np. surówka z czerwonej kapusty lub z kapusty pekińskiej… Palce lizać!

Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>

Przepis na: Udka pieczone w sosie z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Marynata:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta pieprzu

Mięso i zalewa:

  • 6 udek lub podudzia z kurczaka
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 szklanka wody
  • powidła śliwkowe (cały słoik)
  • 1/2 szklanki keczupu lub passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka papryki słodkiej i ostrej

Dodatkowo:


Jak zrobić udka pieczone?

marynata do kurczaka
Krok 1 

Udka lub podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. W miseczce mieszamy składniki marynaty: przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, wędzoną, oliwę, sól, pieprz, miód, a także opcjonalnie przyprawę do kurczaka. Mięso przekładamy do szczelnie zamykanego pudełka i nacieramy marynatą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.  


kurczak pieczony
Krok 2 

Przygotowujemy zalewę. W misce mieszamy wodę wraz z powidłami śliwkowymi, ketchupem, miodem, papryką słodką i ostrą. Wrzucamy także kilka suszonych śliwek. Całość mieszamy i zalewamy nią udka umieszczone w naczyniu żaroodpornym (najlepiej z przykrywką). Można je równie dobrze piec w rękawie do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika (z przykrywką) do temp. 170 stopni i pieczemy przez 80 minut. W trakcie pieczenia np. po godzinie czasu warto zaglądnąć do udek i ewentualnie nieco dolać wody.

Po upieczeniu sprawdźcie czy mięso z kurczaka Wam ładnie odchodzi od kości. Jeżeli nie, tzn, że musicie jeszcze chwilę piec (najlepiej pod przykryciem). Mięso z dobrze upieczonych porcji kurczaka samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach.

Moje udka w sosie z powidłami polecam podać z pyrami z gzikiem. To świetne połączenie smakowe!


udka pieczone

pieczone udka

udka pieczone

udka z piekarnika

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 82

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button