Satay z sosem orzechowym

4.9/5 (146 ocen)
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej! Grillowany kurczak satay wychodzi bardzo aromatyczny, a z dodatkiem sosu na bazie orzeszków ziemnych, to istne mistrzostwo świata!
Satay z sosem orzechowym

Satay to danie pochodzące z Indonezji, które składa się z kawałków mięsa (kurczaka, jagnięciny czy wołowiny) nadzianych na patyczki bambusowe. Będąc w Tajlandii mi niezwykle posmakowały w towarzystwie ostrych sosów. Jednak nie musisz lecieć do Azji, aby wypróbować to pyszne danie. Wystarczy odwiedzić azjatycką restaurację (np. Taj w na krakowskim Kazimierzu), gdzie podawany jest satay z kurczaka wraz z sosem orzechowym – no pycha!

Satay z kurczaka

Domowy satay z kurczaka jest prosty do przygotowania. Robiłam go już wielokrotnie, a ostatnio nawet na warsztatach kuchni azjatyckiej organizowanych przez Kulinarne Kreacje w Krakowie. To są totalnie moje smaki! Wszystkie składniki do jego przygotowania (głównie do marynaty) można kupić w większych sklepach np. Carrefour w dziale kuchni świata (azjatycka). Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Satay z sosem orzechowym

Składniki:

Satay:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • udziec z kurczaka (4 większe sztuki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 4-5 cm imbiru (korzeń)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 łyżki świeżej kolendry
  • 5 liści suszonego kaffiru
  • 1 końcówka świeżej trawy cytrynowej lub 1 płaska łyżka pasty
  • 2 plastry galangu

Sos orzechowy:

  • 2 szalotki
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  • 100 g pasty massaman curry
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 4 łyżki masła orzechowego np. crunchy
  • większa szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki soku tamaryndowca
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
Wyślij emailem
Wyślij smsem

Satay z sosem orzechowym - przepis krok po kroku


Krok 1

pierś z kruczaka na satay

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w większe kawałki. Można użyć samych piersi z kurczaka (łączna waga mięsa około 900 g), ale ja polecam także wypróbować udziec z kurczaka (ponieważ mięso z udek jest bardziej soczyste).


Krok 2

Marynata do kurczaka satay

Marynata do kurczaka

Przygotowujemy marynatę do mięsa.

Do większej miski wlewamy mleko skondensowane (1/2 szklanki), mleko kokosowe (1 szklanka). Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), curry (1 łyżeczka), starty na tarce imbir (korzeń, około 5 cm), sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/4 łyżeczki), posiekaną świeżą kolendrę (około 3 łyżki), suszone liście kaffiru (5-6 większych liści), plastry galangu (2 średnie plastry) i trawę cytrynową (1 płaska łyżka – ja użyłam mieloną pastę w słoiczku).

Całość lekko mieszamy.


Krok 3

marynowanie kurczaka satay

Do marynaty wrzucamy mięso.

Najlepiej zamknąć w szczelnym naczyniu i zostawić w marynacie przez minimum kilka godzin.


Krok 4

kurczak satay w marynacie

Kawałki mięsa nabijamy na patyczki do szaszłyków.


Krok 5

smażenie satay

Smażymy na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika. Najlepiej pod przykryciem – po okoły 3 minuty z każdej strony na rumiany kolor.


Krok 6

przepis na satay

Sos orzechowy:

Dwie szalotki kroimy dość drobno. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (lub oleju, 1 łyżka). Gdy się zeszklą, wtedy dodajemy pastę massaman curry (około 100 g). Mieszamy i smażymy przez dwie minutki. Następnie dodajemy mleko kokosowe, lekko mieszamy do połączenia się składników. Od razu dodajemy masło orzechowe (4 łyżki) i cały czas mieszając wlewamy wodę (1/2 szklanki). Gdy składniki się połączą, wtedy dodajemy większą szczyptę soli, sos rybny (1 łyżka) i sok z tamaryndowca (3 łyżki). Mieszamy i zdejmujemy z palnika.  


Krok 7

sos orzechowy satay

Na suchej patelni podprażamy drobno posiekane (można użyć blendera) orzeszki ziemne (2 pełne łyżki). Dodajemy je do sosu i mieszamy.

Ciepły sos orzechowy podajemy np. w małych miseczkach (oczywiście wraz z satayem). Smacznego!


Kurczak satay z sosem orzechowym

Kurczak satay z sosem

Satay z kurczaka

Satay z kurczaka

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 146

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aaa
Aaa
23 dni temu

I czy trawa cytrynowa może być suszona?

Aaa
Aaa
23 dni temu

Czy mleko musi być słodzone?

Kurczak satay z sosem orzechowym

Jedno z moich ulubionych dań azjatyckich to grillowany kurczak satay z sosem orzechowym. Kurczak wychodzi bardzo aromatyczny, dzięki pysznej marynacie. Do tego rewelacyjny sos satay, przygotowany na bazie orzeszków ziemnych, szalotki, soku tamaryndowca, sosu rybnego, pasty massaman curry, mleczka kokosowego oraz masła orzechowego. To połączenie jest tak pyszne, że ciężko wyobrazić sobie inny dodatek. Jestem przekonana, że ten kurczak satay z sosem podbije Twoje serce!

Sos orzechowy satay

W kuchni Azjatyckiej często wykorzystywany jest sos orzechowy satay, który jest świetnym dodatkiem do mięs (najczęściej kurczaka) lub warzyw. Dania z sosem satay spotkamy głównie w Indonezji, Wietnamie oraz Tajlandii ale również w wielu innych regionalnych kuchniach. Orzechowy sos satay różni się jednak w przypadku niektórych regionów. W Tajlandii jest bardziej słodki, natomiast w Indonezji dodaje się między innymi sos sojowy, który powoduje że sos jest bardziej wytrawny. Pamiętaj aby przygotowany sos satay podawać na ciepło, zaraz po przygotowaniu, ponieważ szybko gęstnieje kiedy zaczyna się ochładzać.

RozwińZwiń