Kurczak w cieście kokosowym

4.7/5 (238 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 15 min smażenia

Kurczak w cieście kokosowym przepis

Opis przepisu

Pomysł na szybki i nietypowy obiad? Odpowiedź jest bardzo prosta – kurczak w cieście kokosowym! Jest to klasyk w kuchni chińskiej.

Nie spotkałam się jeszcze z barem chińskim, w którym nie byłoby w menu tego dania. Kurczak w cieście kokosowym zawsze podajemy z sosem słodko-kwaśnym. Do tego to danie naprawdę świetnie smakuje z ryżem czy frytkami oraz zestawem surówek. No połączenie doskonałe! Koniecznie wypróbujcie.

Przepis na: Kurczak w cieście kokosowym

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia
Wyślij emailem

Kurczak w cieście kokosowym - przepis krok po kroku


Krok 1

składniki na kurczaka w cieście kokosowym

Do miski wlewamy mleko (200 ml), a także dodajemy jajko, mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), wiórki kokosowe (80 g), a także szczyptę soli i pieprzu. (Jeśli chcecie to zamiast 200 ml mleka możecie użyć – 100 ml mleka i 100 ml mleczka kokosowego).


Krok 2

ciasto kokosowe do kurczaka

Miksujemy przez kilka sekund aż powstanie gęste ciasto.


Krok 3

kawałki kurczaka

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą (szczypta), papryką czerwoną (1/3 łyżeczki), curry (1/3 łyżeczki),, a także przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki). Nacieramy przyprawami mięso. Następnie dodajemy kurczaka do ciasta kokosowego, mieszamy. 


Krok 4

smażenie kawałków kurczaka na głębokim oleju

Na patelnię wlewamy olej (ważne żeby kurczak był chociaż w połowie zanurzony w oleju), gdy będzie gorący to wrzucamy nasze kawałki kurczaka. Smażymy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z obu stron aż ciasto będzie rumiane (nie smażymy na dużym ogniu, bo ciasto z zewnątrz szybko się spali, a mięso w środku będzie surowe).


Krok 5

usmażone kawałki kurczaka w cieście kokosowym

Odcedzamy z oleju i kładziemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym, a także np. frytkami czy ryżem. Smacznego!


kurczak w cieście kokosowym z sosem słodko-kwaśnym

Kawałki kurczaka w cieście kokosowym

Kurczak w cieście kokosowym

Przepis na kurczaka w cieście kokosowym

Kurczak w cieście kokosowym

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 238

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Michał
Michał
1 miesiąc temu

Przepis mega czytelny i wychodzi za każdym razem pysznie, ale uważajcie na obrączki. Ja swojej szukałem pół dnia 😀

IMG_20231107_201358
Niuta
Niuta
1 rok temu

Witam. Mam pytanie czy jest opcja żeby zrobiło się to danie w piekarniku? Jeśli tak to ile czasu i w jakiej temperaturze robić?

Malwina
Malwina
2 lat temu

Mniaaaaaam! Z sosem do sajgonek… petardziocha

Gosia
Gosia
2 lat temu

Dzisiaj zrobiłam z dodatkiem mleczka kokosowego jak radziłaś i wyszło przeeeepyszne.

Kasia
Kasia
2 lat temu

Ale ty kusisz tymi przepisami!!!! Sumienia nie masz 😛 Jutro robię na obiad!

Marzena
Marzena
2 lat temu

Nie powiedziałabym, że połączenie wiórek kokosowych i kurczaka moze byc az tak smaczne… 🙂

Przepis na kurczaka w cieście kokosowym

Jeżeli szukasz przepisu na obiad z kurczakiem w roli głównej, to ten ciekawy przepis na kurczaka w cieście kokosowym jest właśnie dla Ciebie! Wychodzi naprawdę pyszny i podany frytkami lub ryżem to świetne połączenie. Do tego słodki sos chili lub BBQ i mamy gwarancję pysznego obiadku 🙂 Mięsko smażymy na głębokim oleju na patelni lub w garnku. Jego poziom powinien być mniej więcej do połowy naszych kawałków kurczaka i smażymy po dwóch stronach równomiernie.

Kurczak w cieście kokosowym

Podczas smażenia kurczaka w cieście kokosowym musimy pamiętać, aby zachować odpowiednią temperaturę oleju. Jeżeli będzie za duża to w środku pozostanie surowe mięso, a to nie byłoby coś co chcielibyśmy zobaczyć na naszym talerzu. W jaki sposób zatem określić odpowiednią temperaturę? Najlepiej do oleju dodać kroplę ciasta. Jeżeli wypłynie i będzie powoli się smażyć to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Olej będzie rozgrzany więc pilnujmy się, aby przypadkiem nie dostała się do niego woda! Mogłoby się to skończyć zbędnymi poparzeniami oraz sprzątaniem kuchni.

RozwińZwiń