
Pomysł na szybki i nietypowy obiad? Odpowiedź jest bardzo prosta – kurczak w cieście kokosowym! Jest to klasyk w kuchni chińskiej.
Nie spotkałam się jeszcze z barem chińskim, w którym nie byłoby w menu tego dania. Kurczak w cieście kokosowym zawsze podajemy z sosem słodko-kwaśnym. Do tego to danie naprawdę świetnie smakuje z ryżem czy frytkami oraz zestawem surówek. No połączenie doskonałe! Koniecznie wypróbujcie.
Przepis na: Kurczak w cieście kokosowym
Przygotowanie: 10
Smażenie: 15 min
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
Kurczak w cieście kokosowym – przepis krok po kroku:
Do miski wlewamy mleko (200 ml), a także dodajemy jajko, mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), wiórki kokosowe (80 g), a także szczyptę soli i pieprzu. (Jeśli chcecie to zamiast 200 ml mleka możecie użyć – 100 ml mleka i 100 ml mleczka kokosowego).
Miksujemy przez kilka sekund aż powstanie gęste ciasto.
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą (szczypta), papryką czerwoną (1/3 łyżeczki), curry (1/3 łyżeczki),, a także przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki). Nacieramy przyprawami mięso. Następnie dodajemy kurczaka do ciasta kokosowego, mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej (ważne żeby kurczak był chociaż w połowie zanurzony w oleju), gdy będzie gorący to wrzucamy nasze kawałki kurczaka. Smażymy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z obu stron aż ciasto będzie rumiane (nie smażymy na dużym ogniu, bo ciasto z zewnątrz szybko się spali, a mięso w środku będzie surowe).
Odcedzamy z oleju i kładziemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym, a także np. frytkami czy ryżem. Smacznego!
Dzisiaj zrobiłam z dodatkiem mleczka kokosowego jak radziłaś i wyszło przeeeepyszne.
Ale ty kusisz tymi przepisami!!!! Sumienia nie masz 😛 Jutro robię na obiad!
Nie powiedziałabym, że połączenie wiórek kokosowych i kurczaka moze byc az tak smaczne… 🙂
Mniaaaaaam! Z sosem do sajgonek… petardziocha