Chrupiące roladki z tortilli w panierce z chipsów

4.8/5 (117 ocen)
Roladki z tortilli to zawsze strzał w dziesiątkę na imprezie. Są pyszne, łatwe do przygotowania i każdy je uwielbia. Tym razem przygotowałam je trochę inaczej wykorzystując panierkę z chipsów i wyszły jeszcze lepsze! Chrupiąca posypka sprawia, że są one nie tylko pyszne, ale i apetycznie wyglądają.

Ilość porcji

14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + chłodzenie 1h

Chrupiące roladki z tortilli w panierce z chipsów

Opis przepisu

Chrupiące roladki z tortilli to ekspresowa przekąska imprezowa. Idealna na Sylwestra, domówki, urodziny czy imieniny. Raz, dwa i gotowe!

Roladki z tortilli w panierce z chipsów

Te roladki z tortilli w panierce z chipsów są naprawdę proste do przygotowania. Ich wykonanie zajmuje około 10 minut, a następnie trzeba je włożyć na około godzinę do lodówki. Równie dobrze można je zrobić dzień przed planowaną imprezą, a następnie tylko pokroić i wyłożyć na deskę czy ozdobny talerz. Chrupkości nadają zmielone paprykowe chipsy lub nachosy.

Bardzo polecam je wypróbować!

Przepis na: Chrupiące roladki z tortilli w panierce z chipsów

Składniki:

  • opakowanie tortilli (2 placki)
  • 6 plasterków szynki drobiowej
  • 2 serki puszyste np. ziołowe (typu Almette, 150 g)
  • 4 garści roszponki lub rukoli
  • 2 łyżki pomidorów suszonych

Dodatkowo:

  • małe wykałaczki
  • 2 łyżki serka puszystego ziołowego
  • 2 garści nachosów lub ewentualnie chipsów np. paprykowych
Wyślij emailem

Chrupiące roladki z tortilli – przepis krok po kroku:


Krok 1

przekąski na sylwestra

Chrupiące roladki z tortilli można przygotować z tortilli pszennej lub pełnoziarnistej (można je kupić praktycznie w każdym sklepie, typu Lidl, Biedronka, Carrefour itp).

W tym wpisie wykonałam dwie tortille, które pokroiłam na mniejsze kawałki. Jeśli potrzebujesz więcej to po prostu zwiększ ilość pozostałych składników.


Krok 2

przekąski na sylwestra

Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy grubszą warstwę serka twarogowego puszystego typu Almette, Łaciaty (np. ziołowy lub śmietankowy). Równomiernie nakładamy szynkę drobiową (ja ułożyłam 3 plasterki na każdą tortillę), roszponkę (po 2 garści na tortillę) oraz pomidory suszone (1 czubata łyżka na tortillę).

Z wierzchu można lekko posmarować serkiem, dzięki czemu później podczas krojenia roladek nie będą się one rozwalać.


Krok 3

Chrupiące roladki z tortilli

Każdą tortillę zwijamy, a następnie dość ciasno owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę czasu (można na dłużej np. całą noc).


Krok 4

roladki z tortilli

Po tym czasie zdejmujemy tortillę z folii spożywczej. Z zewnętrznej strony smarujemy dookoła cienką warstwę serka.

Nachosy lub chipsy rozgniatamy dość drobno dłońmi, tłuczkiem czy blenderem ręcznym. Przesypujemy na talerz. Roladę moczymy z każdej strony w chipsach.

Kroimy je w cienkie plasterki i nabijamy w wykałaczki. Gotowe!

Szykuje Ci się impreza czy domówka i szukasz podobnych przepisów na przekąski imprezowe? Polecam odwiedzić mój obszerny wpis – PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA, w którym znajdziecie ponad 20 pysznych inspiracji na sałatki, roladki, przekąski z ciasta francuskiego czy proste burgery.


Chrupiące roladki z tortilli

Chrupiące roladki z tortilli

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 117

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Czy ta posypka z chipsów nie robi się szybko miękka?

https://www.tiktok.com/@szadkowska_?_t=8itLVXSRxoG
https://www.tiktok.com/@szadkowska_?_t=8itLVXSRxoG
3 miesięcy temu

Wygląda pysznie

Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
3 miesięcy temu

Świetna ta posypka!