Opis przepisu
Chrupiące roladki z tortilli to ekspresowa przekąska imprezowa. Idealna na Sylwestra, domówki, urodziny czy imieniny. Raz, dwa i gotowe!
Roladki z tortilli w panierce z chipsów
Te roladki z tortilli w panierce z chipsów są naprawdę proste do przygotowania. Ich wykonanie zajmuje około 10 minut, a następnie trzeba je włożyć na około godzinę do lodówki. Równie dobrze można je zrobić dzień przed planowaną imprezą, a następnie tylko pokroić i wyłożyć na deskę czy ozdobny talerz. Chrupkości nadają zmielone paprykowe chipsy lub nachosy.
Bardzo polecam je wypróbować!
Przepis na: Chrupiące roladki z tortilli w panierce z chipsów
Składniki:
- opakowanie tortilli (2 placki)
- 6 plasterków szynki drobiowej
- 2 serki puszyste np. ziołowe (typu Almette, 150 g)
- 4 garści roszponki lub rukoli
- 2 łyżki pomidorów suszonych
Dodatkowo:
- małe wykałaczki
- 2 łyżki serka puszystego ziołowego
- 2 garści nachosów lub ewentualnie chipsów np. paprykowych
Zobacz również:
Chrupiące roladki z tortilli – przepis krok po kroku:
Krok 1
W tym wpisie wykonałam dwie tortille, które pokroiłam na mniejsze kawałki. Jeśli potrzebujesz więcej to po prostu zwiększ ilość pozostałych składników.
Krok 2
Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy grubszą warstwę serka twarogowego puszystego typu Almette, Łaciaty (np. ziołowy lub śmietankowy). Równomiernie nakładamy szynkę drobiową (ja ułożyłam 3 plasterki na każdą tortillę), roszponkę (po 2 garści na tortillę) oraz pomidory suszone (1 czubata łyżka na tortillę).
Z wierzchu można lekko posmarować serkiem, dzięki czemu później podczas krojenia roladek nie będą się one rozwalać.
Krok 3
Każdą tortillę zwijamy, a następnie dość ciasno owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę czasu (można na dłużej np. całą noc).
Krok 4
Po tym czasie zdejmujemy tortillę z folii spożywczej. Z zewnętrznej strony smarujemy dookoła cienką warstwę serka.
Nachosy lub chipsy rozgniatamy dość drobno dłońmi, tłuczkiem czy blenderem ręcznym. Przesypujemy na talerz. Roladę moczymy z każdej strony w chipsach.
Kroimy je w cienkie plasterki i nabijamy w wykałaczki. Gotowe!
Szykuje Ci się impreza czy domówka i szukasz podobnych przepisów na przekąski imprezowe? Polecam odwiedzić mój obszerny wpis – PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA, w którym znajdziecie ponad 20 pysznych inspiracji na sałatki, roladki, przekąski z ciasta francuskiego czy proste burgery.
Komentarze
Czy ta posypka z chipsów nie robi się szybko miękka?
Oczywiście, że chipsy zmiękną, ale też to się nie dzieje w godzinę czy dwie po przygotowaniu… Dlatego tak jak napisałam w przepisie najpierw zwijamy tortillę ze szkladnikami, wkładamy na godzinę do lodówki (lub dłużej), pozniej smarujemy, moczymy w posiekanych nachosach i podajemy na stół.
Wygląda pysznie
dzięki 🙂
Świetna ta posypka!
Dzięki 🙂