Jajka w majonezie to ekspresowa przekąska na zimno. Bardzo uniwersalna, bo sprawdzi się zarówno na wielkanocny stół, jak i różne uroczystości rodzinne czy nawet zwykłe domówki.
Ta jajeczna przystawka jest banalnie prosta do wykonania! W wersji klasycznej te jajka są podawane z samym majonezem (wraz z przyprawami jak sól, pieprz), ale ja lubię podkręcać ich smak odrobiną musztardy czy chrzanu. Stwórz swoją ulubioną wersję tej prostej przekąski!
Przepis na: Jajka w majonezie
Składniki:
- 5-6 jajek
- 4 płaskie łyżki majonezu
- opcjonalnie 1 czubata łyżka śmietany 18%
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki chrzanu lub musztardy delikatesowej
- 1 płaska łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić jajka w majonezie?
Krok 1
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Krok 2
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Do nieco głębszego talerza nakładamy 3/4 majonezu z dodatkami. Układamy połówki jajek i dekorujemy pozostałym majonezem. W luki pomiędzy jajkami można powkładać dekoracyjnie cienkie plasterki rzodkiewki czy natkę pietruszki, szczypiorek itp. Podajemy z pieczywem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania moich innych jajek wielkanocnych jak: faszerowane jajka czy jajka w sosie tatarskim. Jestem pewna, że te przekąski na zimno przypadną Ci do gustu!
Komentarze
Jajeczka cudne.
Dziękuję! ❤️