Jajka w majonezie

4.5/5 (21 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Jajka w majonezie

Jajka w majonezie to ekspresowa przekąska na zimno. Bardzo uniwersalna, bo sprawdzi się zarówno na wielkanocny stół, jak i różne uroczystości rodzinne czy nawet zwykłe domówki.

Ta jajeczna przystawka jest banalnie prosta do wykonania! W wersji klasycznej te jajka są podawane z samym majonezem (wraz z przyprawami jak sól, pieprz), ale ja lubię podkręcać ich smak odrobiną musztardy czy chrzanu. Stwórz swoją ulubioną wersję tej prostej przekąski!

Przepis na: Jajka w majonezie

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 4 płaskie łyżki majonezu
  • opcjonalnie 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki chrzanu lub musztardy delikatesowej
  • 1 płaska łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić jajka w majonezie?


Krok 1

gotowanie jajek

Jajka w majonezie są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Można je podać na stół zaraz po ich wykonaniu (jednak równie dobrze możesz je przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce zanim trafią na stół).

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.


Krok 2

jajka bez skorupek

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.


Krok 3

Pokrojone jajka na połówki

Jajka kroimy na równe połówki. W przeciwieństwie do jajek faszerowanych – nie oddzielamy żółtek od białek.  


Krok 4

Do miseczki dodajemy majonez (4 płaskie łyżki), opcjonalnie chrzan lub musztardę (1/2 łyżeczki, można dodać więcej), sól oraz pieprz (mała szczypta). Często dodaję także czubatą łyżkę gęstej śmietany 18%. 

 


Krok 5

Wsypujemy także posiekany koperek (1 płaska łyżeczka). Całość mieszamy za pomocą łyżki.

Do nieco głębszego talerza nakładamy 3/4 majonezu z dodatkami. Układamy połówki jajek i dekorujemy pozostałym majonezem. W luki pomiędzy jajkami można powkładać dekoracyjnie cienkie plasterki rzodkiewki czy natkę pietruszki, szczypiorek itp. Podajemy z pieczywem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania moich innych jajek wielkanocnych jak: faszerowane jajka czy jajka w sosie tatarskim. Jestem pewna, że te przekąski na zimno przypadną Ci do gustu! 


Jajka w majonezie

Jajka w majonezie

Jajka w majonezie

 

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 21

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wladzia
Wladzia
13 dni temu

Jajeczka cudne.