Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to pyszna propozycja na świąteczny stół. Idealne na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy rodzinne przyjęcia jak urodziny, imieniny, czy zwykłe domówki.
Faszerowane jajka
Jeżeli tylko lubisz faszerowane jajka to jestem pewna, że te z farszem na bazie suszonych pomidorów z pewnością Ci posmakują!
Szukasz podobnych przepisów? Dobrze się składa! Podrzucam przepis na faszerowane jajka wielkanocne lub jajka faszerowane z pieczarkami czy jajka faszerowane z tuńczykiem. Zachęcam Ciebie także do wypróbowania mojej smacznej, warstwowej sałatki wielkanocnej, która również pięknie się prezentuje na świątecznym stole.
Przepis na: Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Składniki:
- 5 jajek
- 1 łyżka majonezu
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- większa szczypta soli
- większa szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki koperku
Zobacz również:
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami przepis krok po kroku:
Krok 1
Druga opcja jest taka, żeby dzień wcześniej przygotować sobie nadzienie, osobno ugotować jajka, a dopiero przed przyjściem gości łączyć w całość (np. nawet 2-3 godziny szybciej). Moim zdaniem najlepiej się wtedy prezentują i smakują. Nie wyglądają na przyschnięte, a ich kolor jest intensywny.
Z przepisu wychodzi 10 faszerowanych jajek – 5 jajek przedzielonych na połówki. Jeśli chcesz to pomnóż składniki razy 2 czy 3, jeśli spodziewasz się większej ilości gości.
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do gotującej się wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Duże jajka gotujemy 8-9 minut. Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Krok 2
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Krok 3
Jajka dzielimy na połówki. Wyciągamy żółtka starając się nie zniszczyć ugotowanych białek. To one będą stanowić podstawę naszych faszerowanych jajek.
Krok 4
Gdyby białka były bardzo obklejone drobinkami z żółtek, to można je opłukać pod wodą.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Można równie dobrze zblendować za pomocą blendera ręcznego, ale raczej jajka faszerowane z suszonymi pomidorami zwykle mieszam tylko łyżką.
Krok 8
Jajka faszerowane wielkanocne
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na FASZEROWANE JAJKA. Znajdziesz w nim kilka inspiracji. Ja osobiście polecam Wam wypróbować jajka faszerowane wielkanocne z dodatkiem chrzanu – coś pysznego!
Komentarze