Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

4.9/5 (237 ocen)

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to pyszna propozycja na świąteczny stół. Idealne na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy rodzinne przyjęcia jak urodziny, imieniny, czy zwykłe domówki.

Faszerowane jajka

Jeżeli tylko lubisz faszerowane jajka to jestem pewna, że te z farszem na bazie suszonych pomidorów z pewnością Ci posmakują!

Szukasz podobnych przepisów? Dobrze się składa! Podrzucam przepis na faszerowane jajka wielkanocne lub jajka faszerowane z pieczarkami czy jajka faszerowane z tuńczykiem. Zachęcam Ciebie także do wypróbowania mojej smacznej, warstwowej sałatki wielkanocnej, która również pięknie się prezentuje na świątecznym stole.

Przepis na: Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • większa szczypta soli
  • większa szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki koperku
Wyślij emailem

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami przepis krok po kroku:


Krok 1

przepisy na wielkanoc

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami są niezwykle szybkie do przygotowania. Możesz je zrobić przed samym przyjściem gości i podać od razu na stół.

Druga opcja jest taka, żeby dzień wcześniej przygotować sobie nadzienie, osobno ugotować jajka, a dopiero przed przyjściem gości łączyć w całość (np. nawet 2-3 godziny szybciej). Moim zdaniem najlepiej się wtedy prezentują i smakują. Nie wyglądają na przyschnięte, a ich kolor jest intensywny.

Z przepisu wychodzi 10 faszerowanych jajek – 5 jajek przedzielonych na połówki. Jeśli chcesz to pomnóż składniki razy 2 czy 3, jeśli spodziewasz się większej ilości gości.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do gotującej się wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Duże jajka gotujemy 8-9 minut. Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.


Krok 2

przepisy wielkanocne

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.


Krok 3

przepisy na wielkanoc

Jajka dzielimy na połówki. Wyciągamy żółtka starając się nie zniszczyć ugotowanych białek. To one będą stanowić podstawę naszych faszerowanych jajek.


Krok 4

jajka faszerowane wielkanocne

Gdyby białka były bardzo obklejone drobinkami z żółtek, to można je opłukać pod wodą.

 


Krok 5

jaja nadziewane

Żółtka przekładamy do miseczki i dusimy za pomocą widelca. 


Krok 6

przepisy na jajka faszerowane

Gdy uzyskamy gładką pastę z żółtek, wtedy dodajemy bardzo drobno posiekane suszone pomidory (odcedzamy je oczywiście z zalewy) – wystarczy około 5-6 większych sztuk. Dodajemy także majonez (łyżka), a także sól i pieprz (większa szczypta). Czasami dodaję także drobniutko posiekany koperek.

 


Krok 7

przepis na jajka faszerowane

Całość mieszamy za pomocą łyżki.

Można równie dobrze zblendować za pomocą blendera ręcznego, ale raczej jajka faszerowane z suszonymi pomidorami zwykle mieszam tylko łyżką. 


Krok 8

faszerowane jajka

Połówki białek przekładamy na talerz – ja mam ze specjalnymi wgłębieniami (można takie talerze kupić w wielu sklepach przed Wielkanocą). Do rękawa cukierniczego przekładamy nasz farsz i dekorujemy nim białka. Gotowe!

Jajka faszerowane wielkanocne

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na FASZEROWANE JAJKA. Znajdziesz w nim kilka inspiracji. Ja osobiście polecam Wam wypróbować jajka faszerowane wielkanocne z dodatkiem chrzanu – coś pysznego!


Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 237

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to przede wszystkim bardzo smaczna propozycja na wielkanocny stół. Szczerze mówiąc są także idealne na Boże Narodzenie czy wszelakie rodzinne przyjęcia jak urodziny, imieniny, sylwestra, Andrzejki czy zwykłe domówki. Są po prostu uniwersalne i jeśli lubisz ugotowane jajka pod różnymi postaciami to z pewnością takie z suszonymi pomidorami Ci bardzo posmakują.

Faszerowane jajka

Jeśli tylko szukasz podobnych przepisów z jajkami w roli głównej, to koniecznie wypróbuj faszerowane jajka wielkanocne lub jajka faszerowane z pieczarkami czy jajka faszerowane z tuńczykiem. Serdecznie zapraszam także do wypróbowania naszej ulubionej warstwowej sałatki wielkanocnej, bez której nie wyobrażam sobie świąt! Cudownie się prezentuje na świątecznym stole, a goście zawsze proszą o dokładkę.

RozwińZwiń