Opis przepisu
Pieczona owsianka sernikobrownie to propozycja na słodkie śniadanie czy deser dla dwóch osób. Piekłam ją w nieco większych kokilkach do zapiekania, ale jeśli masz mniejsze to wyjdą Ci z przepisu trzy porcje.
Ta pieczona owsianka najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale na zimno również jest bardzo dobra. Można ją zaserwować ze świeżymi lub mrożonymi owocami jak np. maliny, borówki, jagody czy truskawki. Koniecznie ją wypróbujcie!
Przepis na: Pieczona owsianka sernikobrownie
Składniki:
- 90 g płatków owsianych np. błyskawicznych
- 1 mały banan
- 3 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła orzechowego
- 250 ml mleka
- 15 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 nieco czubate łyżki serka kanapkowego śmietankowego (np. Almette lub Twój smak), klasycznego twarogu lub skyru waniliowego
- opcjonalnie kilka malin (świeżych lub mrożonych)
Zobacz również:
Pieczona owsianka sernikobrownie przepis krok po kroku:
Krok 1
Pieczona owsianka sernikobrownie to prosty i szybki pomysł na słodkie śniadanie czy deser. Możesz ją zrobić np. wieczorem dzień wcześniej lub zjeść zaraz po upieczeniu.
Ps. Jeśli planujesz zjeść tą owsiankę następnego dnia na śniadanie to dodaj około 50 ml więcej mleka, bo ona nieco gęstnieje z biegiem czasu.
Płatki owsiane (90 g) mielimy za pomocą blendera ręcznego. Ja użyłam błyskawicznych, ale mogą być też górskie.
Krok 2
Krok 3
Do rozgniecionego banana dodajemy kakao (3 płaskie łyżeczki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), masło orzechowe (1 łyżka), mleko (250 ml), a także sypki budyń waniliowy lub śmietankowy (1 nieco czubata łyżka).
Krok 4
PS. Jeśli chcesz uzyskać bardziej czekoladowy smak to dodaj do masy drobno posiekaną czekoladę mleczną lub gorzką (np. 20 g).
Do dwóch nieco większych kokilek (lub 3 mniejszych) przelewamy masę owsiankową – powinna ona zająć nieco ponad 3/4 wysokości kokilki do zapiekania.
Krok 5
Dwie nieco czubate łyżki serka kanapkowego naturalnego (np. Almette lub Twój smak) lub tradycyjnego twarogu w kostce lekko rozgniatamy za pomocą widelca z płaską łyżeczką cukru lub miodu. Jeśli chcesz to zamiast twarogu użyj skyr waniliowy.
Na środek kokilek nakładamy po czubatej łyżce wymieszanego serka i ewentualnie lekko mieszamy za pomocą wykałaczki, aby zrobić ozdobny szlaczek.
Wbijamy także kilka malin świeżych lub mrożonych. Zamiast malin możesz użyć borówek, jagód, truskawek czy po prostu pominąć owoce.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Zachęcam Cię także do wypróbowania mojej klasycznej owsianki na mleku lub pieczoną owsiankę Rafaello.
Komentarze
Robiłam kilka dni temu w dużym żaroodpornym i wyszła naprawdę smaczna. Dorzuciłam dodatkowo czekoladę i wiśnie.
Dziś upiekłam w słoiczkach typu weck i zamknęłam na gorąco. Zobaczymy czy to się uda. Byłoby super. jeden dzień robię i śniadanka na cały tydzień w lodówce czekają 😀
Super 🙂
Daj znać jak długo się utrzyma 😀
Ja użyłam płatków górskich i też super. Teraz się czaję na owsiankę rafaello ;))
Jest również bardzo smaczna i chyba najpopularniejsza z moich wszystkich owsianek 🙂
Totalnie moje smaki 🙂 ale faktycznie dość mocno gęstnieje na drugi dzień. Najlepiej jeść zaraz po upieczeniu. Dodałam sobie posiekaną mleczną czekoladę i był wyyyypas
bardzo dziękuję 🙂