
Pieczona owsianka o smaku Rafaello to pomysł na słodkie śniadanie czy deser. Jest mega prosta, szybka i przede wszystkim turbo smaczna! Polecam ten przepis jeśli przejadły Ci się takie klasyczne owsianki na mleku i szukasz czegoś bardziej wymyślnego i słodkiego.
Owsianka z piekarnika
Do tej pory opublikowałam na blogu sporo przepisów z użyciem płatków owsianych. Bardzo lubię ciasteczka owsiane czy koktajl owsiany z mango. Tym razem mam dla Was bardziej śniadaniową propozycję – pieczona owsianka z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Możesz do niej dodać także siemię lniane, płatki migdałowe czy nawet posiekane migdały. Osobiście mogłabym jeść codziennie tą pieczoną owsiankę!
Z przepisu wychodzą trzy porcje (dwie większe i jedna mała).
Do małego garnka wlewamy mleko (400 ml) i gotujemy na małym ogniu. Gdy dojdzie do wrzenia, wtedy zdejmujemy z palnika. Wsypujemy płatki owsiane (ok. 110g, niepełna szklanka). Możecie użyć płatków owsianych górskich lub błyskawicznych. Dodajemy także wiórki kokosowe (3 płaskie łyżki), a także posiekaną w kostkę białą czekoladą (ok. 50 g). Opcjonalnie dodajemy też płatki migdałowe (około łyżeczki) i siemię lniane (1/2 łyżeczki).
Całość mieszamy za pomocą łyżki o odstawiamy na 3-4 minuty, aby płatki nieco napęczniały. Spróbuj owsiankę – jeśli chcesz to dodaj łyżeczkę cukru lub miodu. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Do kokilek (mi wyszły trzy sztuki pieczonej owsianki) nakładamy przygotowaną masę. Na wierzchu posypujemy szczyptą wiórek, a także dodajemy pozostałą czekoladę białą pokrojoną w kosteczkę (ok. 10 g). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Smacznego! Najlepiej smakuje na ciepło gdy biała czekolada jest nieco rozpuszczona, jednak równie dobrze możecie podawać tą owsiankę na zimno. Polecam także wypróbować owsiankę bounty z mleczną czekoladą lub zwykłą owsiankę na mleku z owocami.Przepis na: Pieczona owsianka Rafaello
Składniki:
Owsianka pieczona – przepis krok po kroku: