Dla dzieciOwsiankaPłatki owsianeŚniadania wegetariańskieŚniadanieŚniadanie bez chlebaSpecjalne okazjeSłodkości

Pieczona owsianka Rafaello

Pieczona owsianka o smaku Rafaello to pomysł na słodkie śniadanie czy deser. Jest mega prosta, szybka i przede wszystkim turbo smaczna! Polecam ten przepis jeśli przejadły Ci się takie klasyczne owsianki na mleku i szukasz czegoś bardziej wymyślnego i słodkiego.

Owsianka z piekarnika

Do tej pory opublikowałam na blogu sporo przepisów z użyciem płatków owsianych. Bardzo lubię ciasteczka owsiane czy koktajl owsiany z mango. Tym razem mam dla Was bardziej śniadaniową propozycję – pieczona owsianka z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Możesz do niej dodać także siemię lniane, płatki migdałowe czy nawet posiekane migdały. Osobiście mogłabym jeść codziennie tą pieczoną owsiankę!

Z przepisu wychodzą trzy porcje (dwie większe i jedna mała).

Przepis na: Pieczona owsianka Rafaello

Składniki:

  • 110 g płatków owsianych np. błyskawicznych
  • opcjonalnie siemię lniane (1 łyżeczka)
  • 400 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki wiórków kokosowych
  • 60 g czekolady białej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka płatków migdałowych

Owsianka pieczona – przepis krok po kroku:

Krok 1 

Do małego garnka wlewamy mleko (400 ml) i gotujemy na małym ogniu. Gdy dojdzie do wrzenia, wtedy zdejmujemy z palnika. Wsypujemy płatki owsiane (ok. 110g, niepełna szklanka). Możecie użyć płatków owsianych górskich lub błyskawicznych. Dodajemy także wiórki kokosowe (3 płaskie łyżki), a także posiekaną w kostkę białą czekoladą (ok. 50 g). Opcjonalnie dodajemy też płatki migdałowe (około łyżeczki) i siemię lniane (1/2 łyżeczki). 


Krok 2 

Całość mieszamy za pomocą łyżki o odstawiamy na 3-4 minuty, aby płatki nieco napęczniały. Spróbuj owsiankę – jeśli chcesz to dodaj łyżeczkę cukru lub miodu.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.  


Krok 3 

Do kokilek (mi wyszły trzy sztuki pieczonej owsianki) nakładamy przygotowaną masę. Na wierzchu posypujemy szczyptą wiórek, a także dodajemy pozostałą czekoladę białą pokrojoną w kosteczkę (ok. 10 g).

Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Smacznego!

Najlepiej smakuje na ciepło gdy biała czekolada jest nieco rozpuszczona, jednak równie dobrze możecie podawać tą owsiankę na zimno.

Polecam także wypróbować owsiankę bounty z mleczną czekoladą lub zwykłą owsiankę na mleku z owocami.


Pieczona owsianka

owsianka pieczona

owsianka z piekarnika

owsianka na mleku

pieczona owsianka

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 182

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button