Opis przepisu
Pieczona owsianka o smaku Rafaello to pomysł na słodkie śniadanie czy deser. Jest mega prosta, szybka i przede wszystkim turbo smaczna! Polecam ten przepis jeśli przejadły Ci się takie klasyczne owsianki na mleku i szukasz czegoś bardziej wymyślnego i słodkiego.
Owsianka z piekarnika
Do tej pory opublikowałam na blogu sporo przepisów z użyciem płatków owsianych. Bardzo lubię ciasteczka owsiane czy koktajl owsiany z mango. Tym razem mam dla Was bardziej śniadaniową propozycję – pieczona owsianka z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Możesz do niej dodać także siemię lniane, płatki migdałowe czy nawet posiekane migdały. Osobiście mogłabym jeść codziennie tą pieczoną owsiankę!
Z przepisu wychodzą trzy porcje (dwie większe i jedna mała).
Przepis na: Pieczona owsianka Rafaello
Składniki:
- 110 g płatków owsianych np. błyskawicznych
- opcjonalnie siemię lniane (1 łyżeczka)
- 400 ml mleka
- 3 płaskie łyżki wiórków kokosowych
- 60 g czekolady białej
- opcjonalnie 1 łyżeczka płatków migdałowych
Zobacz również:
Owsianka pieczona – przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Krok 3
Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Smacznego!
Najlepiej smakuje na ciepło gdy biała czekolada jest nieco rozpuszczona, jednak równie dobrze możecie podawać tą owsiankę na zimno.
Polecam także wypróbować owsiankę bounty z mleczną czekoladą lub zwykłą owsiankę na mleku z owocami.
Komentarze