Ciasteczka owsiane

4.5/5 (279 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

8 min + 14 min pieczenia

Ciasteczka owsiane przepis

Opis przepisu

Ciasteczka owsiane to pyszny i niesamowicie szybki do przygotowania słodki wypiek. Są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych! Warto dodać, że to jedne z najtańszych ciastek jakie tylko można upiec. Myślę, że większość z Was ma w swojej kuchni składniki na te ciasteczka, więc jeżeli nachodzi ochota na przegryzienie czegoś słodkiego, to wystarczy ok. 20 minut, a te łakocie są już upieczone i gotowe do zjedzenia.

Ciasteczka owsiane piekłam już nieskończoną ilość razy! Najczęściej przygotowuję je w lecie, bo stanowią świetną przegryskę na wszelkiego typu wycieczki rowerowe, piknik czy po prostu jako drugie śniadanie.

Mój przepis na ciasteczka osiane składa się głównie z płatków owsianych (ja najczęściej dodaję błyskawiczne, ale jeżeli macie górskie to też będą ok), a także z masła, mąki, proszku do pieczenia, miodu i cukru (jeśli chcecie odchudzić przepis to możecie całkiem zrezygnować z cukru lub zastąpić go ksylitolem).

Zazwyczaj przygotowuję je bez jakichkolwiek dodatków, ale jak coś to polecam Wam je upiec z suszoną żurawiną czy rodzynkami sułtańskimi (chociaż moim skromnym zdaniem suszona żurawina nadaje ciasteczkom ciekawszy, słodkawy posmak). Wykonanie ich zajmuje około 8 minut plus pieczenie około 13 minut, więc jeżeli spodziewasz się za chwilkę gości i masz mało czasu na przygotowanie czegokolwiek to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Do przygotowania moich ciasteczek owsianych użyłam pysznego miodu faceliowego od firmy Manufaktura Wielkopolska, który powstaje z tradycyjnych, regionalnych receptur wypływających z sadów Doliny Noteci. Jest w 100% naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków, konserwantów oraz cukru.

Przepis na: Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru białego
  • 1 łyżka miodu
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie suszona żurawina lub sezam
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasteczka owsiane?


Krok 1

Ciastka owsiane przepis

Włączamy piekarnik na 180 stopni. W małym rondelku gotujemy na bardzo małym ogniu masło (jedynie do momentu jego rozpuszczenia). Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane (ja użyłam błyskawicznych), a także dodajemy proszek do pieczenia, miód, cukier, a także jajka i lekko mieszamy za pomocą łyżki.

Do garnka wrzucamy wszystkie składniki.


Krok 2

Masło do ciastek owsianych

Następnie do ciasta dodajemy przestygnięte masło i ponownie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste i klejące.


Krok 3

Pieczenie ciastek owsianych

Z ciasta ręcznie formujemy kulki, a następnie okrągłe ciasteczka, które układamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Pieczemy przez około 13-15 minut w temp. 180 stopni do momentu aż będą rumiane i wypieczone. Smacznego! 


Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane przepis

przepis na ciastka owsiane

Ciastka owsiane

Ciasteczka owsiane z miodem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 279

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
35 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 godzin temu

Czy jest druga część książki z pani przepisami ?

Dominika
Dominika
4 miesięcy temu

Jak długo można je przechowywać? Oczywiście w szczelnie zamkniętym pojemniku. 🙂

Mirela
Mirela
6 miesięcy temu

Witam wszystkich🙂
Moje się pieką z prażonym słonecznikiem ,który wcześniej zrobiłam i wystudzilam. Zapach z kuchni wydobywa się genialny,jak kiedyś karmelizowany słonecznik ,który kupowałam na wagę na festynie🙂. To pewniak, że te ciastka będą obłędne w smaku. Domowe ciastka owsiane często krusze i dodają do jogurtu naturalnego,takie musli na szybko,polecam👍.

16968645102984768773523896198644.jpg
Ewa
Ewa
9 miesięcy temu

Czy można zamienić płatki owsiane na płatki orkiszowe ?

Lidka 1988
Lidka
1 rok temu

Pyszne🥰 Ja zrobiłam w wersji z dodatkiem sezamu, orzeszków arachidowych i slonecznika🤩

IMG_20221109_103637.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

robiłam ciastka ale zmieniłam mąkę pszenną na ryżową i nie chciały się skleić. W smaku dość słodkie ale smaczne. Polecam wypróbować

Bez cukru
Bez cukru
1 rok temu

Zamiast cukry 4 łyżki miodu

ewa
ewa
2 lat temu

dziś te ciasteczka robiłam, ale zrobiłam bardzo dużo, bo wszystkie składniki wzięłam razy 4. Zrobiłam cynamonowe, z rodzynkami , pestkami dyni i orzechami arachidowymi. Piekłam parę minut dłużej niż w przepisie.Pięknie się zrumieniły i wyszły PYSZNIUTKIE!!!!!. polecam

Maria Znikoma
Maria Znikoma
3 lat temu

dlaczego moje ciasteczka robią się bardzo twarde?

Bez cukru
Bez cukru
1 rok temu
Reply to  Maria Znikoma

Dodaj mokre owoce,rodzynki,zurawina

Justyna Kulesza
Justyna Kulesza
3 lat temu

Czy gotuje się płatki owsiane, ponieważ w przepisie napisane jest aby składniki włożyć do garnka… i co dalej?

Bez cukru
Bez cukru
1 rok temu

Ja wrzuciłem wszystko w mikser i potem zmieszałem. W termomix. Zwykły mikser to po trochę bo spalisz silnik

kasia
kasia
3 lat temu

Pyszne naprawde. Wszystkie zjedzone jeszcze cieple… Z mlekiem rewelacja

Monika
Monika
3 lat temu

Rewelacyjne ciasteczka. Właśnie upiekłyśmy z Córcią. Polecam.

Natala
Natala
4 lat temu

Często je piekę 😛 Są pyszne!!!

Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Moje ulubione ciasteczka oswiane 😀 Robię je teraz przynajmneij dwa razy w tyg 😉

Natalia
Natalia
4 lat temu

Moje ulubione ciateczka – są mega szybciutkie i smaczne :PP

Ada
Ada
4 lat temu

Jakie one są pyszneeeeee! Normalnie się ciezko od nich oderwa. Kompletnie się tego po nich nie spodzewalam

Renata
Renata
4 lat temu

Te ciasteczka są idealne. Piekłam je trzy razy pod rzad bo ciągle mojemu męzowi jest mało 😛

Elizzka
Elizzka
4 lat temu

Są przepyszne. Polecam dodać jeszcze wiórki gorzkiej czekolady albo żurawinę 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Elizzka

No to bardzo się cieszę 🙂 Z żurawiną smakują genialnie 🙂

Elwira
Elwira
4 lat temu

Pieke je 3 raz pod rzad na deser do pracy 🙂 a co więcej to moje kolezanki z pracy po ich wyprobowaniu tez je pieką 😛 Za niedługo pewnie całe nasze pietro będzie je piec 🙂 pozdrawiam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Elwira

Ekstra 🙂 Bardzo mi miło 🙂

Ola
Ola
4 lat temu

Ciasteczka super! Prawie wszystkie zjedzone:)

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Ola

Super 🙂

Ewa
Ewa
4 lat temu

Siedzę sobie trochę głodna przed laptopem, wchodzę na Twojego bloga i akurat najnowszy przepis to ciasteczka owsiane, ktore chodzą za mną od kilku dni – idę piec! 🙂 To znak!

Karolina
Karolina
4 lat temu

Właśnie dzisiaj mi chodziły po glowie, zaraz upiekę, bo wszystko akurat mam <3

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane to pyszne, zdrowe słodkości, których głównym składnikiem są płatki owsiane błyskawiczne (dostępne w każdym sklepie). Ciasteczka owsiane są przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania, a także składają się z tanich składników. Uwielbiam w nich to, że jeżeli dopada mnie nagła ochota na coś słodkiego to chwila moment i ciasteczka owsiane są gotowe do zjedzenia. Są naprawdę ekspresowe, bo wystarczy Ci 20 minut, aby je przegotować i upiec.

Zdrowe ciasteczka owsiane

Zdrowe ciasteczka owsiane składają się głównie z płatków owsianych (np. błyskawicznych lub w ostateczności górskich), a także z masła, mąki pszennej, proszku do pieczenia, miodu i cukru. Jednak jeśli tylko chcecie je odchudzić zdrowe ciasteczka owsiane to możecie całkiem zrezygnować z cukru lub zastąpić go ksylitolem. Jeżeli zaś chodzi o mąkę to ja w przepisie użyłam pszenną, którą równie dobrze możecie zastąpić ryżową, migdałową czy kokosową.

Ciasteczka owsiane przepis

Mój przepis na ciasteczka owsiane nie zawiera żadnych dodatków typu suszona żurawina, sezam, pestki dyni czy rodzynki. Jednak jeżeli tylko lubicie to możecie je śmiało dodać. Będą wtedy równie smaczne.

Jak dla mnie te ciasteczka są genialnym pomysłem na słodycze last minute, kiedy nie masz nic w lodówce, a spodziewasz się za kilka minut niespodziewanych gości. Będzie mi bardzo miło jeżeli wypróbujecie mój przepis i zostawicie komentarz jak Wam smakowały.

RozwińZwiń