Opis przepisu
Ciasteczka owsiane to pyszny i niesamowicie szybki do przygotowania słodki wypiek. Są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych! Warto dodać, że to jedne z najtańszych ciastek jakie tylko można upiec. Myślę, że większość z Was ma w swojej kuchni składniki na te ciasteczka, więc jeżeli nachodzi ochota na przegryzienie czegoś słodkiego, to wystarczy ok. 20 minut, a te łakocie są już upieczone i gotowe do zjedzenia.
Ciasteczka owsiane piekłam już nieskończoną ilość razy! Najczęściej przygotowuję je w lecie, bo stanowią świetną przegryskę na wszelkiego typu wycieczki rowerowe, piknik czy po prostu jako drugie śniadanie.
Mój przepis na ciasteczka osiane składa się głównie z płatków owsianych (ja najczęściej dodaję błyskawiczne, ale jeżeli macie górskie to też będą ok), a także z masła, mąki, proszku do pieczenia, miodu i cukru (jeśli chcecie odchudzić przepis to możecie całkiem zrezygnować z cukru lub zastąpić go ksylitolem).
Zazwyczaj przygotowuję je bez jakichkolwiek dodatków, ale jak coś to polecam Wam je upiec z suszoną żurawiną czy rodzynkami sułtańskimi (chociaż moim skromnym zdaniem suszona żurawina nadaje ciasteczkom ciekawszy, słodkawy posmak). Wykonanie ich zajmuje około 8 minut plus pieczenie około 13 minut, więc jeżeli spodziewasz się za chwilkę gości i masz mało czasu na przygotowanie czegokolwiek to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Do przygotowania moich ciasteczek owsianych użyłam pysznego miodu faceliowego od firmy Manufaktura Wielkopolska, który powstaje z tradycyjnych, regionalnych receptur wypływających z sadów Doliny Noteci. Jest w 100% naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków, konserwantów oraz cukru.
Przepis na: Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 płaskie łyżki cukru białego
- 1 łyżka miodu
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie suszona żurawina lub sezam
Zobacz również:
Jak zrobić ciasteczka owsiane?
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane (ja użyłam błyskawicznych), a także dodajemy proszek do pieczenia, miód, cukier, a także jajka i lekko mieszamy za pomocą łyżki.
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki.
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Bardzo lubię korzystać z Pani przepisów.
Moim pierwszym byłam zapiekanka z brokułami, którą Mąż uwielbia.
Piekłam też bułeczki cynamonowe,które moje Córki uwielbiają. Bułeczki mleczne, bułeczki z nutellą i z jabłuszkami. Wszystko wyszło pyszne❤️.
Oooo no to bardzo dziękuję za tak miły komentarz! Cieszę się, że podobają się Pani moje przepisy, a co więcej wszystkie wychodzą 🙂
Piec z termoobiegiem? Proszę o szybką odpowiedź
Góra-dół bez termoobiegu 🙂
Właśnie piecze ciasteczka dodałam do nich słonecznik i pestki dyni.
Mam nadzieje że wyjdą pyszne :).
Trzymam kciuki 🙂
Czy jest druga część książki z pani przepisami ?
Jeszcze nie 🙂
Jak długo można je przechowywać? Oczywiście w szczelnie zamkniętym pojemniku. 🙂
Nie testowałam ich aż tak, bo u mnie raczej dość szybko schodzą. Myślę, że do dwóch tygodni powinny być ok 🙂
Witam wszystkich🙂
Moje się pieką z prażonym słonecznikiem ,który wcześniej zrobiłam i wystudzilam. Zapach z kuchni wydobywa się genialny,jak kiedyś karmelizowany słonecznik ,który kupowałam na wagę na festynie🙂. To pewniak, że te ciastka będą obłędne w smaku. Domowe ciastka owsiane często krusze i dodają do jogurtu naturalnego,takie musli na szybko,polecam👍.
Super pomysł z prażonym słonecznikiem 🙂 Jak coś to mam na blogu przepis stricte na kruche ciasteczka ze słonecznikiem – polecam wypróbować.
Czy można zamienić płatki owsiane na płatki orkiszowe ?
Raczej bym skorzystała z innego przepisu, stricte na ciasteczka z takich płatków.
Pyszne🥰 Ja zrobiłam w wersji z dodatkiem sezamu, orzeszków arachidowych i slonecznika🤩
Oooo świetnie wyszły ciasteczka 🙂 Smacznego!
robiłam ciastka ale zmieniłam mąkę pszenną na ryżową i nie chciały się skleić. W smaku dość słodkie ale smaczne. Polecam wypróbować
Odpowiedź na to jest prosta – mąka ryżowa jest bezglutenowa dlatego po upieczeniu ciasta mogą być zbyt kruche, piaskowe, a nawet rozsypywać się 🙂
Zamiast cukry 4 łyżki miodu
Jak najbardziej można zamienić 🤗
dziś te ciasteczka robiłam, ale zrobiłam bardzo dużo, bo wszystkie składniki wzięłam razy 4. Zrobiłam cynamonowe, z rodzynkami , pestkami dyni i orzechami arachidowymi. Piekłam parę minut dłużej niż w przepisie.Pięknie się zrumieniły i wyszły PYSZNIUTKIE!!!!!. polecam
Ooo super, taka różnorodność jest najlepsza 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
dlaczego moje ciasteczka robią się bardzo twarde?
Dodaj mokre owoce,rodzynki,zurawina
Czy gotuje się płatki owsiane, ponieważ w przepisie napisane jest aby składniki włożyć do garnka… i co dalej?
Ja wrzuciłem wszystko w mikser i potem zmieszałem. W termomix. Zwykły mikser to po trochę bo spalisz silnik
Pyszne naprawde. Wszystkie zjedzone jeszcze cieple… Z mlekiem rewelacja
Rewelacyjne ciasteczka. Właśnie upiekłyśmy z Córcią. Polecam.
Często je piekę 😛 Są pyszne!!!
Moje ulubione ciasteczka oswiane 😀 Robię je teraz przynajmneij dwa razy w tyg 😉
Moje ulubione ciateczka – są mega szybciutkie i smaczne :PP
Jakie one są pyszneeeeee! Normalnie się ciezko od nich oderwa. Kompletnie się tego po nich nie spodzewalam
Te ciasteczka są idealne. Piekłam je trzy razy pod rzad bo ciągle mojemu męzowi jest mało 😛
Są przepyszne. Polecam dodać jeszcze wiórki gorzkiej czekolady albo żurawinę 🙂
No to bardzo się cieszę 🙂 Z żurawiną smakują genialnie 🙂
Pieke je 3 raz pod rzad na deser do pracy 🙂 a co więcej to moje kolezanki z pracy po ich wyprobowaniu tez je pieką 😛 Za niedługo pewnie całe nasze pietro będzie je piec 🙂 pozdrawiam
Ekstra 🙂 Bardzo mi miło 🙂
Ciasteczka super! Prawie wszystkie zjedzone:)
Super 🙂
Siedzę sobie trochę głodna przed laptopem, wchodzę na Twojego bloga i akurat najnowszy przepis to ciasteczka owsiane, ktore chodzą za mną od kilku dni – idę piec! 🙂 To znak!
Właśnie dzisiaj mi chodziły po glowie, zaraz upiekę, bo wszystko akurat mam <3