Nie ma to jak pyszny, kruchy sernik! 🙂 Kto by takim się nie poczęstował na święta, bądź na jakiejkolwiek innej okazji? Jest to popularny sernik królewski na kakaowym cieście. Przepis wymyśliłam sama już jakiś czas temu i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Spodoba się na pewno tym, którzy uwielbiają kruche, smakowite serniki, a z dodatkiem wiórków kokosowych smakuję zdecydowanie fenomenalnie.
Przepis na: Sernik królewski
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 60 min
Łącznie: 100 min
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła miękkiego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do miski, zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Mniejszą część wkładamy do lodówki.
Większą część wylepiamy dno foremki. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem, masłem.
Do ubitych dobrze żółtek dodajemy po łyżce sera z wiaderka.
Do masy serowej dodajemy wiórki kokosowe oraz ubite białka, mieszamy za pomocą łyżki, lub na małych obrotach miksera.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową, na wierzch ścieramy ciasto z lodówki. Piec przez godzinę w temp. 180 stopni. Smacznego!