Opis przepisu
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest naprawdę bardzo smaczny. W smaku jest lekko kokosowy, a z obu stron (na wierzchu i spód) składa się z kruchego ciasta z dodatkiem ciemnego kakao.
Przepis na sernik królewski
Domowy sernik królewski rozpływa się w ustach! Masa serowa nie jest zbytnio napowietrzana, przez co w trakcie pieczenia nadmiernie nie rośnie, a następnie nie opada, ani nie pęka. Nie jest to sernik w stylu sernika wiedeńskiego czy takiego z mlekiem skondesowanym – oba te są leciutkie jak chmurka i bardzo puszyste. W przeciwieństwie do nich sernik królewski jest bardziej kremowy, delikatnie zbity i mięsisty. Moim zdaniem jest bardzo smaczny i piekę go kilka razy w roku. To idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia czy na Wielkanoc. Świetnie się kroi i super prezentuje na paterze. Kto go nigdy nie próbował, musi to szybko nadrobić!
Jaki ser do sernika królewskiego?
W przypadku każdego sernika kluczową rolę odgrywa wysoka jakość sera. Ja najczęściej podczas wypieków korzystam z sera z wiaderka i zawsze wybieram jedną z 3 firm: Wieluń, Piątnica lub Juliko. Wszystkie z nich mają bardzo składy, a robione z nich serniki mają naprawdę rewelacyjny smak. Jeżeli masz jednak dobrej jakości twaróg tłusty lub półtłusty, to możesz go podwójnie zmielić i użyć w poniższym przepisie.
Przepis na: Sernik królewski
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 28 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g zimnego masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 3 płaskie łyżki kakao extra ciemnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany 18 %
Masa serowa:
- 180 g cukru
- 100 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu dwukrotnie zmielonego
- 60 g budyniu śmietankowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 duże jajka
- 3 białka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego
Zobacz również:
Sernik królewski - przepis krok po kroku
Krok 1
Sernik królewski przygotowuje się na kruchym cieście z dodatkiem kakao. Ja używam zwykle extra ciemne kakao, stąd końcowy kolor ciasta po upieczeniu.
Kruche ciasto
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (450 g), cukier puder (4 łyżki), kakao extra ciemne (3 płaskie łyżki) i proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki). Dodajemy także 3 żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę (200 g) i śmietanę (2-3 łyżki).
Krok 2
Szybko zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego ze specjalną końcówką. Dzielimy je na dwie równe części, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut (lub do zamrażalnika na 20 minut).
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Konsystencja masy serowej ma być dość gęsta, więc nie miksujcie jakoś długo składników, tylko tyle ile opisałam w przepisie. Dużo będzie też zależało od użytego twarogu i jego konsystencji.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Miękkie masło (100 g) miksujemy z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera.
Krok 6
Miksujemy przez około 20 sekund na średnich obrotach miksera.
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Krok 11
Krok 12
Na dno lub dolną półkę nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę wypełnioną wodą, aby zapewnić wilgotność w trakcie pieczenia.
Sernik pieczemy w temp. 170°C (u mnie góra-dół) przez około 30 minut, później obniżamy do temp. 140°C i pieczemy przez około 50 minut. Nigdy nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!
Po tym czasie zostawiamy sernik królewski jeszcze w zamkniętym, wyłączonym piekarniku (tak przez około 10 minut), a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Komentarze
Serniczek przepyszny wystarczy zrobić wszystko jak w przepisie.Polecam
Dziękuję za zdjęcie, super wyszedł! ♥️ Cieszę się, że posmakował 🙂
Można zrobić bez kokosu i bez likieru też będzie smaczny ?
Jasne 🙂
Witam, czy można do sera dodać mus bananowy? marzę o serniku babanowym
Można spróbować, ale myślę, że trzeba by było sporo dodać tych bananów żeby faktycznie był smak wyczuwalny 🙂
Witam czy można zrobić w tortownicy 28cm bez zmiany proporcji?
Niestety będzie wtedy za dużo składników. Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek.
W przepisie jest żeby posypać ser wiórkami, czy one w trakcie pieczenia opadają do ciasta? Bo jeśli tak to zastanawiam się czy można skręcić ser w maszynce razem w wiórkami?
Nie posypujemy ser wiórkami tylko dodajemy do masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Masa serowa powinna wyjść gęsta, więc wiórki nie opadają na dno masy serowej.
Można upiec ciasto w jednej temperaturze bez zmieniania temperatury?? Jesli tak to w jakiej temperaturze można go upiec i ile go trzymać w piekarniku??
Ale po co to zmieniać? Osobiście nie widzę problemu zmiany pieczenia sernika w opisanym przeze mnie przepisie…
Jednak upiekłam sernik w temp 170 przez 1h czasu wyszedł mega pyszny.
Zapomnialam dodac do masy serowej smietanki, sernik w piekarniku, da sie cos zrobic?
No to po ptakach, bez śmietanki sernik wyjdzie normalnie, a jak się otwiera piekarnik w trakcie pieczenia to moze całkiem opaść.
Pieczemy z termoobiegiem czy bez ?
Żaden sernik nie piekę z termoobiegiem 🙂
A te białka co ida do masy serowej to z nich trzeba pianę ubić?czy wlac je tak jak Jajka?
W tym przepisie nie ubijamy białek 🙂 Wystarczy wlać jak jajka.
Czy można pominąć wiórki kokosowe?
Można, ale sernik królewski generalnie jest właśnie z wiórkami kokosowymi 🙂
Czy sernik w przekroju nie jest jest taki fajny równy?na zdjęciach wygląda trochę na taki poszarpany:)zależy mi ma ładnych kawałkach
Poszarpany? W masie serowej są po prostu wiórki kokosowe… 🙂
Bardzo dobry tradycyjny sernik królewski, dla łasuchów będzie zbyt mało słodki u mnie każdy kawałek polewany czekoladą 😅❤️
Super pomysł z tą czekoladą 🙂
W blaszce 26×26 wyjdzie ? To moja największa obecnie 😅
Tak, krok 4 🙂
Ja jednak preferuję do takiego sernika wiejski tłusty krem. Próbowałam również z wiaderka, ale oba różnią się konsystencja. Ten z wiejskiego sera jest bardziej kremowy i pulchny. Jedyna wada jest taka, ze trzeba go najpierw dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, wczesniej zmielić.Ale warto trochę się potrudzić 🙂
Chyba chodziło o wiejski tłusty ser, a nie krem 🙂 Niektóre twarogi w wiaderkach są naprawdę fajne do serników i osobiście sama je kupuję. Chociaż jeśli mi się udaje dorwać na targu prawdziwy wiejski ser to takim również nie gardzę, tylko tak jak Pani wspomniała trzeba go minimum dwukrotnie zmielić.
Mam tortownicę 22 cm w środku, foremki 25×21 i 32×22 który wybór będzie najlepszy do tego przepisu ? Z góry dziękuje za odpowiedz!
Najbliższa będzie foremka 32×22 cm 🙂
O tak będzie piękny serniczek na święta 😉 ale mam pytanie .Do blachy 36×25 dodać o połowę więcej składników ? A czas pieczenia wydłużyć o 10 min w temperaturze 170 i o 10 min w temperaturze 150 ? Dziękuję za odpowiedź 😉
Zrobiłabym w tym przypadku dokładnie wszystko tak, jak napisałaś! 🙂
Świetny a przede wszystkim dokładny i prosty przepis! No po prostu pycha ❤ a tu moja odsłona serniczka 😁
Wyszedł naprawdę superowy! 🧡 Cieszę się, że smakował i bardzo dziękuję za przesłanie zdjęcia 🙂 Pozdrawiam!
Ile żółtek jest potrzebnych do ciasta? Na liście składników są 3, ale w treści przepisu są 2. Podobnie z białkami, na liście są 2, a w treści przepisu 3.
Faktycznie, mój błąd. Już poprawiłam 🙂 Do ciasta 3 żółtka i później te 3 białka co zostały z ciasta lecą do masy serowej żeby ich nie marnować 🙂
A ubijasz te żółtka ?
Nie, gdybym ubijała to bym o tym napisała w przepisie 🙂
A białka? Należy ubić?
nie
Sernik łatwy w zrobieniu
Super dokładny przepis
W smaku pychotka
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! 🧡
Czy śmietanę i białka do masy serowej nie ubijamy
Przepis jest tak szczegółowo opisany, że jakby trzeba było ubijać śmietanę czy białka to bym o tym napisała 🙂
Osobiście uważam że należałoby ubić te białka, sernik jest zbity niestety..chciałam wypróbować nowy przepis i ..wypróbowałam…sredni …fakt jest taki że albo te białka ubić albo je pominac
W wielu sernikach nie ubijam białek i nie wychodzą mi serniki zbite.
Robiłam i przyznam, że bardzo dobry
Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂
Jaki boski serniczek w smaku!
Cudowny <3 Uwielbiam od dziecka 🙂
Upieklam wczoraj i to byl jeden z lepszych sernikow jakie upieklam.
Jesteśmy wielbicielkami serników i kokosa, więc to połączenie jest boskie 😀
Pyszny klasyk:)