Sernik królewski

4.7/5 (471 ocen)
Sernik królewski, to tradycyjny polski sernik, którego pokochały miliony. Składa się z kakaowego spodu oraz wierzchu, a środek wypełnia pyszna masa serowa z wyczuwalnym smakiem kokosa. No po prostu pychotka!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

70 min + 70 min pieczenia

Sernik królewski

Opis przepisu

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest naprawdę bardzo smaczny. W smaku jest lekko kokosowy, a z obu stron (na wierzchu i spód) składa się z kruchego ciasta z dodatkiem ciemnego kakao.

Przepis na sernik królewski

Domowy sernik królewski rozpływa się w ustach! Masa serowa nie jest zbytnio napowietrzana, przez co w trakcie pieczenia nadmiernie nie rośnie, a następnie nie opada, ani nie pęka. Nie jest to sernik w stylu sernika wiedeńskiego czy takiego z mlekiem skondesowanym – oba te są leciutkie jak chmurka i bardzo puszyste. W przeciwieństwie do nich sernik królewski jest bardziej kremowy, delikatnie zbity i mięsisty. Moim zdaniem jest bardzo smaczny i piekę go kilka razy w roku. To idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia czy na Wielkanoc. Świetnie się kroi i super prezentuje na paterze. Kto go nigdy nie próbował, musi to szybko nadrobić! 

Jaki ser do sernika królewskiego?

W przypadku każdego sernika kluczową rolę odgrywa wysoka jakość sera. Ja najczęściej podczas wypieków korzystam z sera z wiaderka i zawsze wybieram jedną z 3 firm: Wieluń, Piątnica lub Juliko. Wszystkie z nich mają bardzo składy, a robione z nich serniki mają naprawdę rewelacyjny smak. Jeżeli masz jednak dobrej jakości twaróg tłusty lub półtłusty, to możesz go podwójnie zmielić i użyć w poniższym przepisie.

Przepis na: Sernik królewski

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 28 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 płaskie łyżki kakao extra ciemnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %

Masa serowa:

  • 180 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 60 g budyniu śmietankowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 duże jajka
  • 3 białka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego
Wyślij emailem

Sernik królewski - przepis krok po kroku


Krok 1

kruche ciasto kakaowe

Sernik królewski przygotowuje się na kruchym cieście z dodatkiem kakao. Ja używam zwykle extra ciemne kakao, stąd końcowy kolor ciasta po upieczeniu.

Kruche ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (450 g), cukier puder (4 łyżki), kakao extra ciemne (3 płaskie łyżki) i proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki). Dodajemy także 3 żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę (200 g) i śmietanę (2-3 łyżki).


Krok 2

ciemne ciasto do sernika królewskiego

Szybko zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego ze specjalną końcówką. Dzielimy je na dwie równe części, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut (lub do zamrażalnika na 20 minut).  


Krok 3

kakaowe kruche ciasto przepis

Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach. 


Krok 4

kruche ciasto na sernik królewski

Wykładamy startym ciastem spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki). Ja użyłam foremki o bokach 28×28 cm). Pieczemy przez 18 minut w temperaturze 190 stopni.


Krok 5

masa serowa składniki

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Konsystencja masy serowej ma być dość gęsta, więc nie miksujcie jakoś długo składników, tylko tyle ile opisałam w przepisie. Dużo będzie też zależało od użytego twarogu i jego konsystencji.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Miękkie masło (100 g) miksujemy z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera. 


Krok 6

masa serowa do sernika

Dodajemy twaróg (1 kg) – można użyć twarogu dwukrotnie zmielonego w maszynce lub skorzystać z tego w wiaderku, jednak ważne żeby był on dobrej jakości. Nie polecam tych typowych Lidlowych czy Biedronkowych, a także z firmy Włoszczowa, ponieważ ich skład i konsystencja nie powalają.

Miksujemy przez około 20 sekund na średnich obrotach miksera.


Krok 7

masa serowa do sernika królewskiego

Dodajemy sypki budyń (około 60 g) oraz śmietankę (150-200 ml). Ponownie miksujemy przez 20 sekund na średnich obrotach miksera.


Krok 8

sernik tradycyjny na kruchym spodzie

Dodajemy po jednym jajku (łącznie 4 szt), po dodaniu kolejnego miksujemy przez max 10 sekund. Dodajemy także 3 białka, które zostały nam z kruchego ciasta. Miksujemy przez około 20 sekund na małych lub średnich obrotach miksera.


Krok 9

masa sernikowa z wiórkami kokosowymi

Wsypujemy wiórki kokosowe (około 4 łyżki) i opcjonalnie dodajemy likier kokosowy. Mieszamy delikatnie masę serową za pomocą łyżki. Masa ma być dość gęsta, aby pozostałe starte ciasto unosiło się na wierzchu (nie zapadło się w masę w trakcie pieczenia sernika).


Krok 10

sernik królewski z wiaderka

Na gorący, podpieczony spód wylewamy masę serową. 


Krok 11

przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie

Wierzch wyrównujemy za pomocą łyżki. 


Krok 12

Sernik kakaowy

Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z lodówki czy zamrażalnika i ścieramy na tarce. Równomiernie posypujemy wierzch sernika.

Na dno lub dolną półkę nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę wypełnioną wodą, aby zapewnić wilgotność w trakcie pieczenia.

Sernik pieczemy w temp. 170°C (u mnie góra-dół) przez około 30 minut, później obniżamy do temp. 140°C i pieczemy przez około 50 minut. Nigdy nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!

Po tym czasie zostawiamy sernik królewski jeszcze w zamkniętym, wyłączonym piekarniku (tak przez około 10 minut), a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  


Sernik królewski

Sernik królewski z wiaderka

Sernik na ciemnym spodzie

sernik królewski przepis

sernik na kruchym cieście

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 471

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
46 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
4 dni temu

W przepisie jest żeby posypać ser wiórkami, czy one w trakcie pieczenia opadają do ciasta? Bo jeśli tak to zastanawiam się czy można skręcić ser w maszynce razem w wiórkami?

Paulina
Paulina
2 miesięcy temu

Można upiec ciasto w jednej temperaturze bez zmieniania temperatury?? Jesli tak to w jakiej temperaturze można go upiec i ile go trzymać w piekarniku??

Paulina
Paulina
2 miesięcy temu

Jednak upiekłam sernik w temp 170 przez 1h czasu wyszedł mega pyszny.

Monika
Monika
3 miesięcy temu

Zapomnialam dodac do masy serowej smietanki, sernik w piekarniku, da sie cos zrobic?

Izabela
Izabela
3 miesięcy temu

Pieczemy z termoobiegiem czy bez ?

Beata
Beata
3 miesięcy temu

A te białka co ida do masy serowej to z nich trzeba pianę ubić?czy wlac je tak jak Jajka?

Karolina
Karolina
3 miesięcy temu

Czy można pominąć wiórki kokosowe?

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Czy sernik w przekroju nie jest jest taki fajny równy?na zdjęciach wygląda trochę na taki poszarpany:)zależy mi ma ładnych kawałkach

Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Bardzo dobry tradycyjny sernik królewski, dla łasuchów będzie zbyt mało słodki u mnie każdy kawałek polewany czekoladą 😅❤️

IMG20230404083652 (1).jpg
Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

W blaszce 26×26 wyjdzie ? To moja największa obecnie 😅

Kulinarna Gosia
Kulinarna Gosia
11 miesięcy temu

Ja jednak preferuję do takiego sernika wiejski tłusty krem. Próbowałam również z wiaderka, ale oba różnią się konsystencja. Ten z wiejskiego sera jest bardziej kremowy i pulchny. Jedyna wada jest taka, ze trzeba go najpierw dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, wczesniej zmielić.Ale warto trochę się potrudzić 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

Mam tortownicę 22 cm w środku, foremki 25×21 i 32×22 który wybór będzie najlepszy do tego przepisu ? Z góry dziękuje za odpowiedz!

Ilona6612
Ilona
1 rok temu

O tak będzie piękny serniczek na święta 😉 ale mam pytanie .Do blachy 36×25 dodać o połowę więcej składników ? A czas pieczenia wydłużyć o 10 min w temperaturze 170 i o 10 min w temperaturze 150 ? Dziękuję za odpowiedź 😉

Ola
Ola
1 rok temu

Świetny a przede wszystkim dokładny i prosty przepis! No po prostu pycha ❤ a tu moja odsłona serniczka 😁

Screenshot_20221202_194200_Gallery.jpg
Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Ile żółtek jest potrzebnych do ciasta? Na liście składników są 3, ale w treści przepisu są 2. Podobnie z białkami, na liście są 2, a w treści przepisu 3.

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

A ubijasz te żółtka ?

Mags
Mags
3 miesięcy temu

A białka? Należy ubić?

OLGA
OLGA
1 rok temu

Sernik łatwy w zrobieniu
Super dokładny przepis
W smaku pychotka

Iwona
Iwona
1 rok temu

Czy śmietanę i białka do masy serowej nie ubijamy

Mona
Mona
2 miesięcy temu

Osobiście uważam że należałoby ubić te białka, sernik jest zbity niestety..chciałam wypróbować nowy przepis i ..wypróbowałam…sredni …fakt jest taki że albo te białka ubić albo je pominac

Dosia
Dominika
1 rok temu

Robiłam i przyznam, że bardzo dobry

Marcelinka
Marcelinka
6 lat temu

Jaki boski serniczek w smaku!

Kulinarne Inspiracje Futki
Kulinarne Inspiracje Futki
6 lat temu

Cudowny <3 Uwielbiam od dziecka 🙂

Kasienka
Kasienka
6 lat temu

Upieklam wczoraj i to byl jeden z lepszych sernikow jakie upieklam.

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
6 lat temu

Jesteśmy wielbicielkami serników i kokosa, więc to połączenie jest boskie 😀

Cukry Proste
Cukry Proste
6 lat temu

Pyszny klasyk:)

Sernik na ciemnym spodzie

Są pewne wypieki, które są regularnie wykonywane przy danej okazji. Z całą pewnością u mnie jest to sernik na ciemnym spodzie i przygotowuję go zawsze, kiedy zbliżają się święta. Ten sernik z ciemnym ciastem kruchym jest w moim odczuciu w tym okresie idealny. Wyróżnia go kakaowy spód oraz wierzch, a także masa serowa z wyczuwalnym smakiem kokosa. Muszę przyznać, że u mnie taki sernik na ciemnym spodzie znika bardzo szybko 🙂

Sernik królewski z wiaderka

Sernik królewski zawsze można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to wykorzystanie gotowego twarogu z wiaderka, a drugim kupienie samego twarogu i zmielenie go w maszynce. Ja osobiście zawsze przygotowuję sernik królewski z wiaderka z dwóch powodów. Pierwszy to oczywiście wygoda – mamy gotowy idealnie zmielony twaróg i nie brudzimy kolejnych sprzętów podczas przygotowania. Drugi to uważam, że w dzisiejszych czasach ciężko znaleźć dobrej jakości twaróg, a to od niego zależy smak oraz często wygląd naszego ciasta. Nieważne czy przygotujesz sernik królewski z wiaderka, czy ze zmielonego twarogu, pamiętaj aby w miarę możliwości korzystać z wysokiej jakości składników.

Sernik kakaowy

Sernik królewski często jest różnie nazywany np. sernik na kakaowym spodzie, sernik kakaowy lub sernik z ciemnym ciastem. Chyba najmniej trafną opcją jest sernik kakaowy, ponieważ kakaowe jest tylko ciasto kruche, ale prawdopodobnie chodzi o skrót myślowy. Jestem jednak przekonana, że nieważne jak go nazywasz, to po pierwszym kęsie nie będzie miało to dla ciebie żadnego znaczenia, ponieważ będziesz zachwycać się tylko jego smakiem.

Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie to z całą pewnością coś dla fanów kokosowego smaku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, chociaż jak każdy sernik, wymaga od nas trochę czasu. W tym przypadku delikatnie więcej niż standardowo, ponieważ ciasto kruche potrzebuje czasu – najpierw w lodówce, a potem w piekarniku. Najtrudniejszy czas to jednak ten, kiedy nasz sernik kakaowy wyjmiemy już z piekarnika i czekamy aż przestygnie, ponieważ zapach sprawia, że zaczyna nam lecieć ślinka na sam zapach 🙂

Sernik królewski przepis

Jeśli kochasz słodkie wypieki, nie możesz przegapić pysznego i kremowego sernika królewskiego! To ciasto, które rozpływa się w ustach i zachwyca każdego, kto ma okazję spróbować. Sernik królewski składa się z kakaowego kruchego spodu, na którym znajduje się warstwa sernika z dodatkiem wiórków kokosowych, a na wierzchu jest kolejna porcja kruchego ciasta. To ciasto, które doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości, jak urodziny, wesela czy spotkania rodzinne. Ale równie dobrze smakuje podczas zwykłych, leniwych popołudni, kiedy marzymy o czymś słodkim. Sernik królewski to również ciasto, które można bardzo łatwo przygotować w domu. Potrzebujesz jedynie kilka podstawowych składników i kilku chwil w kuchni, a już możesz cieszyć się smakiem tego wspaniałego ciasta. Jeśli szukasz prostego i pysznego ciasta, które zachwyci Twoich bliskich i gości, sernik królewski jest idealnym wyborem. Spróbuj go już dzisiaj i przekonaj się, że to ciasto naprawdę zasługuje na miano “królewskiego”!

RozwińZwiń