Opis przepisu
Muszę przyznać, że serniki kocham miłością nieskończoną i mogłabym je piec codziennie. Przed Wami sernik na kruchym cieście z aksamitną masą serową, w której zatopione są kawałki czarnych ciasteczek urozmaicające jej teksturę. Do ciasta użyłam czarnego kakao, które do tego wypieku pasuje wręcz idealnie. Ten sernik jest prosty do przygotowania, nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności, więc usuń wszelkie wymówki, jeżeli tylko myślisz, że jest skomplikowany.
Mój sernik Oreo pięknie się kroi i naprawdę super smakuje! Jestem pewna, że przepis spodoba się nie tylko fanom tych ciasteczek, lecz naprawdę każdemu.
Jego wierzch polecam oblać domową polewą czekoladową (klik), która jest bardzo smaczna, błyszcząca i pięknie przykrywa każde ciasto. Zachęcam do jej wypróbowania!
Przepis na: Sernik Oreo
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej lub krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżka czarnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub podwójnie zmielonego
- 50 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
- 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1 łyżka sypkiego budyniu śmietankowego
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
- 8-10 ciastek Oreo
Dodatkowo:
Zobacz również:
Jak zrobić sernik Oreo?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 7
Po tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową (przepis >>), tylko moim zdaniem wystarczy zrobić połowę z tej ilości, ponieważ ma być to tylko cienka warstwa polewy, którą przykrywamy posiekanymi ciasteczkami oreo. Smacznego!
Komentarze
Witam, jaką blaszkę mogę użyć zamiast tej okrągłej?
Właściwie dowolną 🙂 Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek 🙂
Ciasto wyszło za 1 razem polecam serdecznie 🤗
Rewelacyjny serniczek 🙂
Witam.Jaki czas,temperatura pieczenia jeśli wszystkie składniki pomnożę x2 żeby zrobić wieksza blaszkę?
Temperatura zostaje bez zmian, a czas to obstawiam, że o 15 minut dłużej, ale to takie szacowanie bardziej…
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam.
Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków ❤️
Bardzo fajnie wytłumaczyłaś,wyszło super.Dziekuję
Cieszę się 🙂
Pieczemy 70 czy 90 minut?
Pieczemy przez 70 minut w temp, a 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy tylko temp. do 120 stopni, czyli w 60 minucie pieczenia. Następnie wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w środku. Po 20-30 minutach lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostudzenia piekarnika. Serniki nie lubią dużych wahań temperatury, dlatego musimy go stopniowo wychładzać 🙂
Czy można nie podpiekać spodu tylko od razu wstawić całe ciasto do pieczenia?
Tak 🙂
Jakie były by proporcje na blaszkę kwadratowa 25×28? Trzeba zwiększyć? I o ile o porcję? O pół?
Chyba chodziło o blaszkę prostokątną, a nie kwadratową 🙂 Wszystkie składniki x 1,5
Witam, chce zrobić ten sernik po raz pierwszy. W opisie jest foremka o średnicy 23cm a ja mam w domu tylko 26cm czy tych proporcji wyjdzie mi ciasto?
Z proporcji wychodzi, że powinno się składniki w takim razie przemnożyć x 1,28. Oczywiście z podanych w przepisie proporcji wyjdzie, ale będzie po prostu niższy i trzeba przez zamknięte drzwiczki czasami rzucić okiem czy przypadkiem nie jest już upieczony, ponieważ czas pieczenia może skrócić się o parę minut 🙂
Zrobiłam, wyszedł super, goście zachwyceni:)
Niestety nie mogę dodać zdjęć nie wiem dlaczego:/
Cieszę się, że wyszedł i smakował 🙂 Ja niestety też nie wiem skąd ten problem… Może następnym razem się uda dodać bez problemu.
Witam ,chciałabym zrobić ten sernik w dużej blaszce tradycyjnej , czy mogłaby mi pani podać proporcje składników na tak dużą blachę ?
Najlepiej sobie wpisać proporcje swojej blaszki w internetowych przelicznikach foremek. Zwrot – duża blacha to pojęcie zbyt ogólne.
To chyba mój ulubiony sernik 🙂 skusiłam się na szybszą wersję ze spodem z kruszonych kakaowych herbatników. Goście zachwyceni
Piękny wyszedł! ❤️ Wygląda niezwykle apetycznie 🙂 Bardzo dobry pomysł z ciasteczkowym spodem – świetnie pasuje do tego serniczka 🙂
wygląda obłędnie. chyba zrobię, bo jutro mam mieć gościa 🙂
Zamierzam upiec sernik, chciałabym dopytac o to jak duża jest tortownica i czy do pieczenia użyć termoobieg czy góra dół ?
Witam, na oba pytania jest odpowiedz we wpisie 🙂 U mnie srednica 23 cm i góra-dól.
Dobry wieczór. Jutro zamierzam piec ten sernik. W przepisie nie zauważyłam nic na ten temat, proszę mi powiedzieć czy należy piec go z naczyniem wypełnionym wodą na dole piekarnika?
Oczywiście, można go piec w kąpieli wodnej 🙂 Czyli tak jak Pani napisała szczelną blaszkę włożyć do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą 🙂
Sernik sztosik! Taki równiutki mi wyszedl, ze szok <3
Przez Ciebie nigdy nie schudnę! Znowu sernik z twojego przepisu wyszedl mi idealnie
Najlepszy sernik na swiecie <3 wyszedł mi tak pyszny i tak bosko wygladal, ze jak wyslalam zdjecie upieczonego serniczka to zaraz się tylu gosci powpraszało, ze zjedli w pol godzinki :)
Kąpiel wodna – czyli na spód piekarnika dajemy np.naczynie żaroodporne z wodą?
Tak 🙂
Ten sernik jest przepyszny!
To prawda! Można go polecać z czystym sumieniem 🙂