Sernik z jabłkami

4.6/5 (62 ocen)
Ten sernik z jabłkami docenią z całą pewnością zarówno miłośnicy serników, jak i szarlotek. Ja należę do obydwu tych grup, więc dla mnie takie połączenie jest idealne! Serniczek pasuje naprawdę na każdą okazję - od świątecznego stołu po leniwe popołudnia przy kawie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min + 90 min pieczenia

Sernik z jabłkami

Opis przepisu

Moi rodzice mają sporo jabłonek, więc co roku szukam nowych sposobów na wykorzystanie ich owoców. Tym razem wybór padł na sernik z jabłkami na kruchym cieście i muszę przyznać, że to bardzo smakowity, jesienny wypiek. Delikatna masa serowa świetnie pasuje do jabłek z dodatkiem cynamonu. Całość wychodzi wyważona, nie jest za słodka i w moim odczuciu taka w sam raz!

Przepis na: Sernik z jabłkami

Porady na start

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej np. tortowej lub krupczatki
  • 220 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie mielonego z kostki
  • 180 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • 1 budyń waniliowy (sypki proszek, około 40 g)

Dodatkowo:

  • 2 duże jabłka
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • kilka kropli soku z cytryny
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik z jabłkami?


Krok 1

składniki na ciasto kruche - masło, mąka, jajka, proszek do pieczenia u cukier puder

Ciasto:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę (370 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), cukier puder (90 g), a także dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło (220 g), jajko (1 szt.) oraz dodatkowe żółtko (1 szt.).  


Krok 2

zagniecione ciasto kruche

Zagniatamy szybko składniki na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedna nieco większa od drugiej). Zawijamy w folię spożywczą (każdą kulkę z osobna) i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.  


Krok 3

foremka wyłożona ciastem kruchym przed upieczeniem

Większą kulkę wyciągamy z zamrażalnika, a mniejszą zostawiamy.

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia (spód oraz boki).

Ciastem wylepiamy spód blaszki (ja oblepiłam również boki do połowy wysokości tortownicy). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


Krok 4

składniki na masę serową - jajka, ser, masło i cukier

Masa serowa

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do jej przygotowania najlepiej się nada tradycyjny twaróg mielony samodzielnie w maszynce. Oczywiście można też użyć gotowego zmielonego z wiaderka, jednak ważne żeby nie był on zbyt mazisty, rzadki.

Masa serowa będzie dość krótko miksowana, ma wyjść dość gęsta, aby jabłka i górne ciasto były w stanie unosić się na wierzchu.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce miksujemy twaróg (1 kg) z cukrem (180 g) oraz miękkim masłem (50 g). Po chwili miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując dosłownie przez 10-15 sekund po dodaniu każdego. W sumie dodajemy 4 duże lub 5 małych jajek.


Krok 5

masa serowa

Na samym końcu wsypujemy sypki budyń np. waniliowy (ok. 40 g) lub 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej. Miksujemy tylko do połączenia się składników.


Krok 6

masa serowa przelana do tortownicy

Masę serową wylewamy na upieczony spód (może być zarówno gorący, wyciągnięty prosto z piekarnika, jak i delikatnie przestudzony).


Krok 7

jabłka pokrojone w kostkę z cynamonem

Jabłka (2 sztuki) obieramy i kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem (1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu) oraz lekko skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłka nie ciemniały. Całość mieszamy dłońmi.  


Krok 8

Masa serowa z jabłkami na wierzchu

Jabłka stopniowo rozsypujemy po wierzchu masy serowej.  


Krok 9

Masa serowa z jabłkami i startym ciastem na wierzchu

Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Pieczemy najpierw w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a następnie obniżamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.

Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku na około 20 minut. Dzięki temu unikniemy nagłych zmian temperatury, które mogą spowodować pęknięcie sernika. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.

Schłodzony sernik z jabłkami oprószamy lekko cukrem pudrem po wierzchu. Smacznego!

Szukasz innych przepisów na jesienne wypieki? W takim razie polecam szarlotkę królewską bez pieczenia lub sernik dyniowy.


Sernik z jabłkami przepis

sernik z jabłkami na kruchym cieście

Sernik z jabłkami

Przepis na sernik z jabłkami

prosty przepis na sernik z jabłkami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 62

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Prosty przepis na sernik z jabłkami

Jak zapewne część Was już wie, uwielbiam przygotowywać serniki pod każdą postacią. I te klasyczne (np. sernik wiedeński), i te bardziej nowoczesne (np. sernik pistacjowy), jak i te na zimno (np. sernik na zimno z mascarpone). Tym razem jednak ze względu na to, że jabłonki moich rodziców obrodziły naprawdę bardzo tej jesieni, to wybór padł na ten prosty przepis na sernik z jabłkami. Wyszedł naprawdę świetny w smaku i nie przesadnie słodki. Myślę, że jest to idealna propozycja dla fanów szarlotek i fajna alternatywa dla klasycznych wypieków. Co ważne, jego przygotowanie nie jest też jakieś przesadnie trudne i nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Sernik z jabłkami na kruchym cieście

Tym razem przygotowałam sernik z jabłkami na kruchym cieście plus dodałam jeszcze tego trochę kruchego ciasta na wierzch. Jeżeli jednak masz ochotę, to możesz przygotować alternatywną wersję i na wierzch, na jabłka dać kruszonkę. Wtedy wypiek będzie bardziej słodki, ale w takiej wersji sernik jabłkowy też jest bardzo ciekawy. Obie wersje są przepyszne i na pewno przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych smaków, jak i tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

RozwińZwiń