Opis przepisu
Moi rodzice mają sporo jabłonek, więc co roku szukam nowych sposobów na wykorzystanie ich owoców. Tym razem wybór padł na sernik z jabłkami na kruchym cieście i muszę przyznać, że to bardzo smakowity, jesienny wypiek. Delikatna masa serowa świetnie pasuje do jabłek z dodatkiem cynamonu. Całość wychodzi wyważona, nie jest za słodka i w moim odczuciu taka w sam raz!
Przepis na: Sernik z jabłkami
Porady na start
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej np. tortowej lub krupczatki
- 220 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie mielonego z kostki
- 180 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 4 duże lub 5 małych jajek
- 1 budyń waniliowy (sypki proszek, około 40 g)
Dodatkowo:
- 2 duże jabłka
- 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
- kilka kropli soku z cytryny
Zobacz również:
Jak zrobić sernik z jabłkami?
Krok 1
Ciasto:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę (370 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), cukier puder (90 g), a także dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło (220 g), jajko (1 szt.) oraz dodatkowe żółtko (1 szt.).
Krok 2
Zagniatamy szybko składniki na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedna nieco większa od drugiej). Zawijamy w folię spożywczą (każdą kulkę z osobna) i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Krok 3
Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia (spód oraz boki).
Ciastem wylepiamy spód blaszki (ja oblepiłam również boki do połowy wysokości tortownicy). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Krok 4
Masa serowa
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do jej przygotowania najlepiej się nada tradycyjny twaróg mielony samodzielnie w maszynce. Oczywiście można też użyć gotowego zmielonego z wiaderka, jednak ważne żeby nie był on zbyt mazisty, rzadki.
Masa serowa będzie dość krótko miksowana, ma wyjść dość gęsta, aby jabłka i górne ciasto były w stanie unosić się na wierzchu.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce miksujemy twaróg (1 kg) z cukrem (180 g) oraz miękkim masłem (50 g). Po chwili miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując dosłownie przez 10-15 sekund po dodaniu każdego. W sumie dodajemy 4 duże lub 5 małych jajek.
Krok 5
Na samym końcu wsypujemy sypki budyń np. waniliowy (ok. 40 g) lub 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 6
Masę serową wylewamy na upieczony spód (może być zarówno gorący, wyciągnięty prosto z piekarnika, jak i delikatnie przestudzony).
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy najpierw w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a następnie obniżamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku na około 20 minut. Dzięki temu unikniemy nagłych zmian temperatury, które mogą spowodować pęknięcie sernika. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
Schłodzony sernik z jabłkami oprószamy lekko cukrem pudrem po wierzchu. Smacznego!
Szukasz innych przepisów na jesienne wypieki? W takim razie polecam szarlotkę królewską bez pieczenia lub sernik dyniowy.
Komentarze