Seromakowiec

4.7/5 (269 ocen)
To ciacho, to połączenie sernika i makowca w jednym. Wygląda rewelacyjnie, super się kroi i jest delikatne w smaku. Warto je zrobić i to nie tylko w święta!

Ilość porcji

16-20

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

40 min + 80 min pieczenia

Seromakowiec

Opis przepisu

Seromakowiec to pyszne, fajnie prezentujące się ciacho! Składa się z kruchego ciasta, domowej masy makowej i masy serowej. Wierzch udekorowałam polewą czekoladową… No coś pysznego!

Seromakowiec przepis

Od razu uprzedzam na wstępie, że z tego przepisu wychodzi dość spory seromakowiec. Piekłam go w większej kwadratowej blaszce, ale równie dobrze można go zrobić w dużej tortownicy (o średnicy 28 cm) czy prostokątnej foremce. To idealne ciasto na Boże Narodzenie – połączenie masy makowej i serowej to coś pysznego!

Ten sernik pięknie się kroi na talerzyki. Będzie się świetnie prezentować zarówno na świątecznym stole jak i najzwyklejszej uroczystości rodzinnej (urodzinach, imieninach itp). Koniecznie go wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował!

Jeśli szukacie podobnych, sprawdzonych przepisów na serniki to polecam sernik piernikowy czy sernik królewski z wiórkami kokosowymi. Koniecznie odwiedź także mój dłuższy wpis na blogu – Ciasta na Boże Narodzenie.

Jaki ser do seromakowca?

Ja najczęściej korzystam z wysokiej jakości sera twarogowego z wiaderka. Podczas wypieków wszystkich serników, używam najczęściej trzy firmy: Wieluń, Piątnica oraz Juliko. Mają naprawdę dobre składy, a serniki z ich użyciem wychodzą pyszne. Jeżeli jednak masz dostęp do dobrej jakości twarogu, to oczywiście również możesz go wykorzystać. Pamiętaj jednak, aby zmielić go dwukrotnie za pomocą maszynki.

Przepis na: Seromakowiec

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 28 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Masa makowa:

  • 350 g maku mielonego
  • 1 płaska łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g migdałów
  • opcjonalnie 2 łyżki płatków migdałowych
  • opcjonalnie 1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 3 białka

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 180 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18 %

Masa serowa:

  • 180 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 60 g budyniu śmietankowego

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • 130 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Wyślij emailem

Seromakowiec - przepis krok po kroku


Krok 1

masa makowa z mielonego maku

Masa makowa:

Seromakowiec zaczynamy od przygotowania domowej masy makowej.

Równie dobrze można pójść na łatwiznę i użyć takiej sklepowej z puszki. Jednak w moim odczuciu te “gotowce” są zbyt wodniste i słodkie.

Do przygotowania domowej masy makowej używam zwykle maku mielonego (jeśli kupicie mak niemielony to trzeba go ugotować, odcedzić i zmielić w maszynce).

Mak mielony (około 350 g) wsypujemy do miski i zalewamy go wrzątkiem (woda ma przykryć cały mak). Mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, choć można zostawić nawet na całą noc. 


Krok 2

mak do makowca

Po tym czasie porządnie odcedzamy mak za pomocą bawełnianej ścierki (chyba, że macie sitko z naprawdę małymi oczkami).  Dodajemy do maku skórkę pomarańczową (1 łyżka), cukier (biały lub trzcinowy, 3 łyżki), miód płynny (2 łyżki), zmielone za pomocą blendera ręcznego lub bardzo drobno posiekane migdały (50 g).

Jeżeli macie ochotę to opcjonalnie można też dodać drobno posiekane płatki migdałowe (2 łyżki) i rodzynki (1 łyżka).


Krok 3

masa makowa przepis

Całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 4

mak mielony

Do mniejszej miski wkładamy trzy białka. Miksujemy wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera. Ma powstać sztywna piana.


Krok 5

masa makowa

Białka dodajemy do masy makowej, całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masa makowa do sernika gotowa!


Krok 6

przepis na spód do sernika

Kruche ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (300 g), cukier puder lub zwykły cukier biały (3 płaskie łyżki)  i proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki). Dodajemy także 1 żółtko, zimne masło pokrojone w kostkę (180 g) i śmietanę (1 łyżka).


Krok 7

kruchy ciasto do sernika

Szybko zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego ze specjalną końcówką. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (lub do zamrażalnika na 10 minut).  


Krok 8

kruchy spód do sernika

Wykładamy ciastem spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki). Ja użyłam większej foremki kwadratowej o bokach 28×28 cm. Pieczemy przez 18 minut w temperaturze 190 stopni. 


Krok 9

sernik z masą makową

Masa serowa:

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło (80 g) ucieramy z cukrem (180 g).


Krok 10

makosernik

Dodajemy twaróg (1 kg, ja użyłam z wiaderka), lekko miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku (łącznie 4, po dodaniu każdego, miksujemy przez 10-15 sekund). Dodajemy także pozostałe z masy makowej żółtka (3 szt), a także z kruchego ciasta białko (1 szt). Miksujemy przez 20 sekund.


Krok 11

masa serowa

Na sam koniec dodajemy sypki budyń (60 g) lub skrobię ziemniaczaną (około 1 łyżka). Miksujemy tylko do połączenia się składników. 


Krok 12

sernik z makiem na kruchym spodzie

W tym czasie powinno się już upiec kruche ciasto. Wyciągamy je z piekarnika.


Krok 13

ciasta Seromakowiec

Na podpieczony spód od razu nakładamy masę makową, wyrównujemy za pomocą łyżki.


Krok 14

Seromakowiec, 5

Na masę makową nakładamy masę serową (moja była o konsystencji podobnej do serka homogenizowanego, no może delikatnie rzadsza).

Na dno lub dolną półkę nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę wypełnioną wodą, aby zapewnić wilgotność w trakcie pieczenia.

Sernik pieczemy w temp. 170°C (u mnie góra-dół) przez około 30 minut, później obniżamy do temp. 140°C i pieczemy przez około 50 minut. Nigdy nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!

Po tym czasie zostawiamy seromakowiec jeszcze w zamkniętym, wyłączonym piekarniku (tak przez około 10 minut), a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Krok 15

Seromakowiec, 4

Gdy sernik będzie już całkowicie zimny, wtedy przygotowujemy polewę czekoladową.


Krok 16

ciasto seromakowiec

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (50-80 ml) wraz z masłem (1 łyżeczka). Gdy będzie już dość ciepła, wtedy ściagamy rondelek z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (około 130 g). Całość mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.   


Krok 17

Seromakowiec, 3

Lekko przestygniętą, dość gęstą polewą dekorujemy wierzch sernika. Można także posypać skórką pomarańczową czy orzechami włoskimi.

Seromakowiec kroimy dopiero kilka godzin po jego upieczeniu. Przechowujemy w lodówce.  


Seromakowiec, 2

seromakowiec przepis

sero makowiec

seromakowiec przepisy

serniko makowiec

przepis na seromakowiec

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 269

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
25 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

A jeżeli chce użyć gotowej masy makowej to mogę pominąć do masy serowej te 3 żółtka i białko które wam zostaje z masy makowej ?

Gosia
Gosia
4 miesięcy temu

Próbowałam już serów z wiaderka z wszystkich dostępnych firm. W trakcie pieczenia w piekarniku ciasto wygląda imponująco, natomiast po wyłączeniu, mimo że zostawiam je w piekarniku do wystygnięcia i tak opada i to bardzo…

Gosia

Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Pycha !!!!

IMG20231125163447.jpg
Tomek
Tomek
11 miesięcy temu

Aniu, szybkie pytanie.
Na rodzinną imprezę będę jutro piekł 2 ciasta. Przeglądałem i wypróbowałem już kilka Twoich przepisów, ale w każdym przepis na kruche ciasto jest inny. Czy w tym konkretnym przepisie śmietana jako składnik jest niezbędna? Oczywiście wiadomo, że kombinowanie i eksperymentowanie zawsze wskazane, spody można dowolnie zamienić. Ale nigdy nie widziałem kruchego ciasta z dodatkiem śmietany. Czym różni się efekt końcowy od innych kruchych spodów?

PS. Pochwalę się rezultatem 🙂

Tomek
Tomek
11 miesięcy temu

Niestety zdjęcia chyba nie będzie 🙁
Wydaje mi się, że kruche ciasto wyszło zakalcowate. Nie kroiłem jeszcze całości, ale po wyciągnięciu z tortownicy widać górną cześć kruchego spodu jakby była do połowy przesiąknięta wilgocią.
Nie wiem do końca z czego to wynika. Czy mak był za rzadki, czy spod niedopieczony, czy być może powinienem jednak dać mu odpocząć chwile poza piekarnikiem przed nałożeniem masy makowej.
Możliwe też, że to przez samą tortownicę – kupiłem taką ze szklanym dnem i siliconowymi bokami, bo niestety metalowe rdzewiały po jednym pieczeniu w kąpieli wodnej.

Generalnie kruche spody to trochę moja bolączka. Wielokrotnie zdarzało się już, że spód namakał i robił się twardawy. W smaku to mocno nie przeszkadzało, ale na pewno nie było to prawidłowe kruche ciasto. Ten element muszę dopracować, bo nie wiem do końca gdzie popełniam błąd.

Iwona
Iwona
4 miesięcy temu
Reply to  Tomek

Spróbuj przed wyłożeniem masy makowej posypać kruche ciasto tarta bułka,ja tak robię przy szarlotce gdzie masa jabłkowa też jest wilgotna

Weronika
Weronika
1 rok temu

Pyszne ciasto! Dziękuje za przepis;)

1D645AAC-F39C-48A7-900D-218140417CF9.jpeg
Ania
Ania
1 rok temu

Bardzo dobre ciasto!!! Wyszło po prostu idealne. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Na pewno upiekę jeszcze nie raz:)

OLGA
OLGA
1 rok temu

Przepis super, polecam zrobić mak tak jak w przepisie ( niż ten z puszki ). Każdy się zachwycał tym sernikiem. Jeśli chodzi o pieczenie zrobiłam tak jak w przepisie i wszystko wyszło idealnie ☺

Aga
Aga
1 rok temu

Dzień Dobry, piekę 1 raz, czy na pewno upiecze się w temp. 140 ?

Aga
Aga
1 rok temu

Dzień Dobry, ciacho już w piekarniku, ale boję się że w tej temp.140 może się nie dopiec, czy jest sposób, żeby sprawdzić, czy na pewno jest upieczone ?

Ania
Ania
1 rok temu

Pani Asiu, czy mogę kruche ciasto zrobić i całą noc trzymać w lodówce?

Karolina
Karolina
1 rok temu

Można dać masę makową z puszki? Coś do niej dodac?

Ania
Ania
1 rok temu

I tej gotowej masy makowej rowniez tylko 350 g dajemy? Wydaje mi sie to bardzo malo, tym bardziej ze w innych przepisach sugeruja dawac 2 duze puszki masy gotowej. A Pani pisze ze wychodzi spore ciasto z 350 g maku. A i do tych gotowych mas tiwniez sugeruje sie dodawac jajko i bulke tarta. Juz zglupialam. Prosze o podpowiedz.

Serniko makowiec

U mnie na święta, zarówno Wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia musi pojawić się na stole sernik. W pierwszym przypadku jest to np. sernik z masą kajmakową, ale na Wigilię często pojawia się u mnie serniko makowiec, składający się z kruchego ciasta na spodzie, następnie masy makowej, a na końcu masy serowej. Wierzch sernika dekoruję polewą czekoladową oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Całość w moim odczuciu wygląda naprawdę efektownie i do tego smakuje rewelacyjnie. Muszę przyznać, że ten sernik z masą makową zniknął u mnie bardzo szybko ze stołu, więc na pewno będzie to na święta obowiązkowy wypiek.

Sernik z makiem z puszki na kruchym spodzie

Seromakowiec jak sama nazwa składa się z sera i maku. Pierwsze skrzypce gra tutaj oczywiście ser, więc musimy zadbać o jego odpowiednią jakość. Nie bez powodu sernik jest wyznacznikiem jakości cukierni. Jeżeli będzie niedobry, to znak, że oszczędzają na jakości składników. Wróćmy jednak do tematu. Jeżeli mamy już świadomość, że jakość sera jest ważna, to możemy zadecydować, jak chcemy przygotować nasze ciacho. Ja przygotowałam seromakowiec z maku mielonego, ponieważ kiedy używałam w przepisach gotową masę makową, to wypieki wychodziły bardzo słodkie, a sama masa bardziej wodnista, niż ta robiona samodzielnie. Oczywiście jednak masz sprawdzoną jakąś masę, to możesz przygotować sernik z makiem z puszki na kruchym spodzie.

Makosernik

Makosernik, to takie połączenie makowca i sernika. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że ser i mak to takie dobre połączenie, kiedy za pierwszym razem go robiłam. To pyszne ciasto potrzebuje troszkę zaangażowania, ale możecie mi wierzyć na słowo, że kiedy przygotujesz ten seromakowiec na kruchym spodzie, to jego pierwszy kęs wynagrodzi poświęcony czas 🙂 Wiem, że jest wiele przepisów na makosernik, ale szczerze powiedziawszy, żaden wizualnie mi nie pasował. Często masa makowa jest wymieszana z masą serową lub mak jest na wierzchu. W moim odczuciu nie wygląda tak apetycznie, jak powinno, dlatego postanowiłam przygotować, to na swój sposób i wydaje mi się, że efekt końcowy wyszedł super 🙂

RozwińZwiń