
Przed Wami mój przepis na tegoroczne Ciasto wigilijne! Jest przeeepyszne i mimo, że wygląda na trudne do wykonania to tak naprawdę nie sprawia większych trudności. Owszem jest nieco pracochłonne, ale jak je wypróbujecie to się w nim po prostu zakochacie.
Ciasto na święta Bożego Narodzenia
Zacznijmy od początku, czyli z czego się składa moje ciasto wigilijne? To przede wszystkim warstwa krucha z bezą i dżemem (takie warstwy występuję w ciastku Pani Walewska, znanej także jako Pychotka), lekkim kremem miodowym z nutką migdałową, a także biszkoptu makowego. Całość stanowi genialne połączenie smakowe i świetnie się prezentuje na talerzu. Nazwałam je ciastem wigilijnym, ponieważ łączy wiele elementów różnych wypieków, które na święta najczęściej przygotowuje. Byłabym przeszczęśliwa gdybyście je wypróbowali! Oczywiście możecie je przygotowywać przez cały rok na różne uroczystości rodzinne, ale myślę, że podczas tegorocznych świąt będzie hitem na wigilijnym stole.
Przepis na ciasto wigilijne
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ciasto wigilijne wraz ze sporą ilością zdjęć krok po kroku. Myślę, że dzięki temu nie będziecie mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem. Robiłam je w średniej wielkości blaszce (o rozmiarze 24 x 24 cm), ale równie dobrze możecie użyć tortownicy o średnicy 24 cm.
Do przygotowania ciasta wigilijnego użyłam Śmietanki UHT MU! 36%, która jest doskonała do ubijania. Warto wiedzieć, że Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu działa już od 1926 roku. Firma ta łączy mleczarską tradycję wraz z nowoczesnymi technologiami wytwarzania produktów nabiałowych. Dążą do maksymalnego zadowolenia odbiorców oraz dostarczanie najlepszych produktów mlecznych na rynki polskie i zagraniczne. Produkty Mu! można kupić w następujacych sklepach: Lewiatan, Stokrotka, Carretour, Kaufland i EuroCash.
“MUuusisz” wiedzieć, że w tym roku zaczęła się przygoda Okręgowej Spółdzielni mleczarskiej WART-MILK z mlekiem. W tym momencie w swojej ofercie mają następujące produkty:
- Mleko UHT i mleko pasteryzowane
- Śmietany i śmietanki UHT
- Mleko kozie UHT
- Napoje fermentowane
- Masła
- Serki homogenizowane
- Serki kanapkowe
- Twarogi
- Wyroby w proszku
Biszkopt makowy: Mąkę, żółtko, proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło wysypujemy na stolnicę. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Na spód foremki (u mnie rozmiar 24×24 cm) wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15-18 minut w temp. 190 stopni. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli (przez minimum 6 minut). Dodajemy stopniowo po łyżce cukru ciągle miksując na wysokich obrotach. Beza ma być sztywna i błyszcząca, a cukier ma być całkowicie rozpuszczony. Na sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, a także sypki kisiel i delikatnie miksujemy na małych obrotach. Przestygnięte ciasto smarujemy dżemem, a następnie nakładamy ubitą bezę. Na ubite białka posypujemy posiekane lekko orzechy. Piec przez 20 minut w temp. 170 stopni. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie je ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Po około 6 minutach miksowania dodajemy stopniowo cukier, łyżka za łyżką. Gdy powstanie błyszcząca, sztywna masa, wtedy dodajemy żółtka i miksujemy przez niecałą minutę na małych obrotach miksera. Wsypujemy mak, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy rózgą kuchenną jedynie do momentu połączenia się składników. Do tej samej foremki (co piekliśmy kruche ciasto) przekładamy masę biszkoptową. Piec przez 25-30 minut w temp. 170 stopni. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Składamy ciasto w całość. Na spód foremki nakładamy przestygnięty kruchy spód. Pół szklanki śmietanki zagotowujemy w rondelku. Dodajemy do niej większą łyżkę miodu i mieszamy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Następnie dodajemy lekko napęczniałą żelatynę do gorącej śmietanki z miodem. Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy i ściągamy z palnika. Odstawiamy do przestygnięcia (ale masa musi być jeszcze płynna). Po tym czasie dodajemy do niej mascarpone i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Pozostałą zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę wraz z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy do niej przestygniętą masę i ekstrakt migdałowy. Ponownie dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do powstania jednolitej konsystencji. 3/4 gotowego kremu nakładamy na kruchy spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie nakładamy biszkopt makowy (gdyby wyszedł Wam nierówny, czy zbyt wysoki to go nieco wyrównujemy ostrym nożem do powstania równego blatu. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem oraz startą czekoladą (można użyć posypki czekoladowej). Wpis powstał przy współpracy z firmą MU! Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 60 min
Łącznie: 120 min
Przepis na: Ciasto wigilijne
Składniki: