Opis przepisu
Przed Wami mój przepis na tegoroczne Ciasto wigilijne! Jest przeeepyszne i mimo, że wygląda na trudne do wykonania to tak naprawdę nie sprawia większych trudności. Owszem jest nieco pracochłonne, ale jak je wypróbujecie to się w nim po prostu zakochacie.
Ciasto na święta Bożego Narodzenia
Zacznijmy od początku, czyli z czego się składa moje ciasto wigilijne? To przede wszystkim warstwa krucha z bezą i dżemem (takie warstwy występuję w ciastku Pani Walewska, znanej także jako Pychotka), lekkim kremem miodowym z nutką migdałową, a także biszkoptu makowego. Całość stanowi genialne połączenie smakowe i świetnie się prezentuje na talerzu. Nazwałam je ciastem wigilijnym, ponieważ łączy wiele elementów różnych wypieków, które na święta najczęściej przygotowuje. Byłabym przeszczęśliwa gdybyście je wypróbowali! Oczywiście możecie je przygotowywać przez cały rok na różne uroczystości rodzinne, ale myślę, że podczas tegorocznych świąt będzie hitem na wigilijnym stole.
Przepis na ciasto wigilijne
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ciasto wigilijne wraz ze sporą ilością zdjęć krok po kroku. Myślę, że dzięki temu nie będziecie mieć jakichkolwiek problemów z jego wykonaniem. Robiłam je w średniej wielkości blaszce (o rozmiarze 24 x 24 cm), ale równie dobrze możecie użyć tortownicy o średnicy 24 cm.
Do przygotowania ciasta wigilijnego użyłam Śmietanki UHT MU! 36%, która jest doskonała do ubijania. Warto wiedzieć, że Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu działa już od 1926 roku. Firma ta łączy mleczarską tradycję wraz z nowoczesnymi technologiami wytwarzania produktów nabiałowych. Dążą do maksymalnego zadowolenia odbiorców oraz dostarczanie najlepszych produktów mlecznych na rynki polskie i zagraniczne. Produkty Mu! można kupić w następujacych sklepach: Lewiatan, Stokrotka, Carretour, Kaufland i EuroCash.
“MUuusisz” wiedzieć, że w tym roku zaczęła się przygoda Okręgowej Spółdzielni mleczarskiej WART-MILK z mlekiem. W tym momencie w swojej ofercie mają następujące produkty:
- Mleko UHT i mleko pasteryzowane
- Śmietany i śmietanki UHT
- Mleko kozie UHT
- Napoje fermentowane
- Masła
- Serki homogenizowane
- Serki kanapkowe
- Twarogi
- Wyroby w proszku
Przepis na: Ciasto wigilijne
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- 100 g zimnego masła
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kisiel wiśniowy
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 60 g orzechów włoskich
- 1 dżem porzeczkowy
- 100 g czekolady gorzkiej lub posypki czekoladowej
- 500 ml Śmietanki UHT MU! 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżka miodu
- 250 g mascarpone
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 15 g żelatyny
- 50 ml wody
Biszkopt makowy:
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki maku sypkiego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Zobacz również:
Ciasto wigilijne - przepis krok po kroku
Krok 1
Na spód foremki (u mnie rozmiar 24×24 cm) wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15-18 minut w temp. 190 stopni. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 2
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 8
Pozostałą zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę wraz z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy do niej przestygniętą masę i ekstrakt migdałowy. Ponownie dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do powstania jednolitej konsystencji.
3/4 gotowego kremu nakładamy na kruchy spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 9
Wpis powstał przy współpracy z firmą MU!
Komentarze
Witam. Chciałbym dopytać. Ciasto kruche upiec, potem posmarować dżemem i dać ubitq beze i upiec całość jeszcze raZ? Czy ta beze z kisielem osobno i nałożyć potem na wierzch. Dziekuje
Witam, bezę z kisielem nie pieczemy osobno tylko razem z ciastem kruchym 🙂
Hmmm. Właśnie piekę i krem mi się zważył 🙁
woda zimna czy goraca do zelatyny
Zgodnie z zaleceniami z opakowania, czyli zimną 🙂
Niby jest skomplikowane i mialam nie robic, ale w rzeczywistosci mi szybko poszlo jego przygotowanie, a znajomi byli zachwyceni 😀 Wszyscy się mnie o przepis pytali
Witam
O ile zwiększyć proporcje na drostokatna blaszkę?