Ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia

4.6/5 (53 ocen)
To ciasto zaskoczy Waszych bliskich nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Dodatkowo do jego przygotowania nie potrzeba nawet piekarnika! Moja świąteczna pychotka bez pieczenia udekorowana jest polewą z białej czekolady, kruszonymi ciasteczkami korzennymi i liofilizowanymi owocami, dzięki czemu pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 12 h

Świąteczna pychotka bez pieczenia

Opis przepisu

Świąteczna pychotka bez pieczenia to moja najnowsza propozycja na zbliżające się Boże Narodzenie. Efektowny przekładaniec, który nie jest za słodki, lecz taki w sam raz. Składa się z niezwykle smacznego domowego kremu budyniowego z dodatkiem drobno posiekanych orzechów pekan, powideł śliwkowych, a także konfitury z żurawiny, chociaż śmiało możesz zastąpić konfiturą z malin czy wiśni. Jestem pewna, że posmakuje Twoim gościom!

Przepis na: Ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia

Porady na start

  • W tym przepisie użyłam foremki o wymiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Zamiast kakaowych herbatników możesz użyć maślanych.
  • W okresie przedświątecznym łatwo dostać w marketach świeżą żurawinę i to właśnie ją użyłam do przygotowania domowej konfitury z żurawiny. Jednak równie dobrze będzie tu pasować gotowa, sklepowa konfitura z malin czy wiśni (ale musi być gęsta, a nie dość rzadki dżem) i przyspieszy proces przygotowanie całego ciasta.
  • Wierzch możesz udekorować dowolnie. Ja użyłam polewy z białej czekolady, zmielonych ciasteczek korzennych i liofilizowanych owoców. Fajnie będzie też pasować np. polewa z gorzkiej czekolady i podprażone płatki migdałowe.
  • W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeżeli chcesz również wykorzystać białka, a nie wiesz do czego, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.

Składniki:

Krem budyniowy waniliowy:

  • 750 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g miękkiego masła

Konfitura z żurawiny/malin:

  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (lub malin)
  • 80 ml soku z wyciśniętej pomarańczy
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • 250 g kakaowych herbatników
  • 80 g orzechów pekan lub włoskich lub orzeszków ziemnych
  • 3 lekko czubate łyżki gęstych powideł śliwkowych
  • opcjonalnie 50 g ciasteczek korzennych (do dekoracji)
  • opcjonalnie płaska łyżka liofilizowanych czerwonych owoców (do dekoracji)
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia?


Krok 1

masa jajeczna na domowy budyń

Ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia zaczynamy od przygotowania domowego budyniu waniliowego.

Domowy budyń waniliowy:

Do garnka wlewamy 600 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (140g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (150g) oraz pozostałym mlekiem (150 ml).


Krok 2

dodanie masy jajecznej do mleka

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.


Krok 3

przygotowanie domowego budyniu

Mieszamy łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy do momentu aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem.

Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Krok 4

Ucieranie masła

Miękkie masło (150 g) ucieramy na jasny puch.


Krok 5

krem budyniowy

Dodajemy stopniowo po jednej czubatej łyżce całkowicie ostygniętego budyniu. Miksujemy dosłownie tylko do połączenia się składników. Ma powstać jednolity, gęsty krem budyniowy.


Krok 6

dodanie orzechów do kremu budyniowego

Wsypujemy do niego zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy (około 80 g). Mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 7

herbatniki posmarowane powidłami śliwkowymi

Dno foremki (moja o wymiarach 18 x 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników (mogą być zarówno maślane jak i kakaowe). Smarujemy gęstymi powidłami. Najlepiej nakładać sobie równomiernie po łyżeczce i później lekko rozsmarować.

Układamy kolejną warstwę herbatników.  


Krok 8

domowa konfitura z żurawiny

Konfitura:

Do tego ciasta fajnie będzie pasować domowa konfitura ze świeżej żurawiny czy mrożonych malin. Jeśli chcesz to wykorzystaj gotową, gęstą konfiturę malinową, czy nawet wiśniową (ze sklepu).

Owoce (200 g) wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier (najlepiej zacząć od 2 łyżek i na końcu ewentualnie dodać więcej, jednak nie ma być super słodka) oraz sok z pomarańczy (około 80 ml). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż żurawina/maliny będą miękkie. Wsypujemy skrobię (1 łyżeczka) i mieszamy do zgęstnienia konfitury. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Krok 9

warstwa kremu budyniowego i konfitury z żurawiny

Na warstwę herbatników nakładamy połowę kremu budyniowego.

W równych odstępach nakładamy po pół łyżeczki ostygniętej konfitury.


Krok 10

ułożenie kolejnej warstwy herbatników kakaowych

Układamy kolejną warstwę herbatników.  


Krok 11

kolejna warstwa kremu budyniowego z orzechami i konfitury

Na herbatniki nakładamy pozostały krem budyniowy i konfiturę.


Krok 12

ostatnia warstwa herbatników

Układamy ostatnią warstwę herbatników.


Krok 13

polewa z białej czekolady z ciasteczkami korzennymi i owocami liofilizowanymi

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku lub mikrofalówce podgrzewamy śmietankę kremówkę (80 ml). Zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Gdy przestygnie to wylewamy polewę na wierzch ciasta.

Dekorujemy według własnego uznania. Ja brzegi posypałam zmielonymi ciasteczkami korzennymi i liofilizowanymi owocami.

Ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Zachęcam także do obejrzenia mojego obszernego wpisu – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE.  


Ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia przepis

Ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia

Przepis na świąteczną pychotkę bez pieczenia

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 53

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
27 dni temu

pychotka 🙂

69E7C16C-3F5C-44A8-8B3E-9884C76205F1
Marzena
Marzena
27 dni temu

To ciasto to prawdziwa petarda! Ja użyłam konfitury z czarnej porzeczki, bo nie miałam z malin i wyszło genialne w smaku 😉

Katarzyna
Katarzyna
29 dni temu

Ciasto wyszło super. Zrobiłam bez polewy, drugą warstwę kremu budyniowe go posyłam przed podaniem liofilizowaną maliną i pokruszonymi ciasteczkami i sądzę że i tak było wystarczająco słodkie. Przy masie budyniowej zrobiłam chyba coś źle bo nie wyszła gęsta i musiałam do niej dodać trochę rozpuszczonej żelatyny.

Iwona
Iwona
1 miesiąc temu

Jakie to wyszło genialne w smaku! Chyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie robiłam w ostatnim czasie ❤️