Opis przepisu
Świąteczna pychotka bez pieczenia to moja najnowsza propozycja na zbliżające się Boże Narodzenie. Efektowny przekładaniec, który nie jest za słodki, lecz taki w sam raz. Składa się z niezwykle smacznego domowego kremu budyniowego z dodatkiem drobno posiekanych orzechów pekan, powideł śliwkowych, a także konfitury z żurawiny, chociaż śmiało możesz zastąpić konfiturą z malin czy wiśni. Jestem pewna, że posmakuje Twoim gościom!
Przepis na: Ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia
Porady na start
- W tym przepisie użyłam foremki o wymiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Zamiast kakaowych herbatników możesz użyć maślanych.
- W okresie przedświątecznym łatwo dostać w marketach świeżą żurawinę i to właśnie ją użyłam do przygotowania domowej konfitury z żurawiny. Jednak równie dobrze będzie tu pasować gotowa, sklepowa konfitura z malin czy wiśni (ale musi być gęsta, a nie dość rzadki dżem) i przyspieszy proces przygotowanie całego ciasta.
- Wierzch możesz udekorować dowolnie. Ja użyłam polewy z białej czekolady, zmielonych ciasteczek korzennych i liofilizowanych owoców. Fajnie będzie też pasować np. polewa z gorzkiej czekolady i podprażone płatki migdałowe.
- W tym przepisie wykorzystujemy tylko żółtka, więc jeżeli chcesz również wykorzystać białka, a nie wiesz do czego, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
Krem budyniowy waniliowy:
- 750 ml mleka
- 140 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 150 g miękkiego masła
Konfitura z żurawiny/malin:
- 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (lub malin)
- 80 ml soku z wyciśniętej pomarańczy
- 2-3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- 250 g kakaowych herbatników
- 80 g orzechów pekan lub włoskich lub orzeszków ziemnych
- 3 lekko czubate łyżki gęstych powideł śliwkowych
- opcjonalnie 50 g ciasteczek korzennych (do dekoracji)
- opcjonalnie płaska łyżka liofilizowanych czerwonych owoców (do dekoracji)
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia?
Krok 1
Ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia zaczynamy od przygotowania domowego budyniu waniliowego.
Domowy budyń waniliowy:
Do garnka wlewamy 600 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (140g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (150g) oraz pozostałym mlekiem (150 ml).
Krok 3
Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Wsypujemy do niego zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy (około 80 g). Mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 7
Dno foremki (moja o wymiarach 18 x 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników (mogą być zarówno maślane jak i kakaowe). Smarujemy gęstymi powidłami. Najlepiej nakładać sobie równomiernie po łyżeczce i później lekko rozsmarować.
Układamy kolejną warstwę herbatników.
Krok 8
Konfitura:
Do tego ciasta fajnie będzie pasować domowa konfitura ze świeżej żurawiny czy mrożonych malin. Jeśli chcesz to wykorzystaj gotową, gęstą konfiturę malinową, czy nawet wiśniową (ze sklepu).
Owoce (200 g) wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier (najlepiej zacząć od 2 łyżek i na końcu ewentualnie dodać więcej, jednak nie ma być super słodka) oraz sok z pomarańczy (około 80 ml). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż żurawina/maliny będą miękkie. Wsypujemy skrobię (1 łyżeczka) i mieszamy do zgęstnienia konfitury. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9
Na warstwę herbatników nakładamy połowę kremu budyniowego.
W równych odstępach nakładamy po pół łyżeczki ostygniętej konfitury.
Krok 10
Układamy kolejną warstwę herbatników.
Krok 11
Na herbatniki nakładamy pozostały krem budyniowy i konfiturę.
Krok 12
Krok 13
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku lub mikrofalówce podgrzewamy śmietankę kremówkę (80 ml). Zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy.
Gdy przestygnie to wylewamy polewę na wierzch ciasta.
Dekorujemy według własnego uznania. Ja brzegi posypałam zmielonymi ciasteczkami korzennymi i liofilizowanymi owocami.
Ciasto świąteczna pychotka bez pieczenia wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zachęcam także do obejrzenia mojego obszernego wpisu – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE.
Komentarze
pychotka 🙂
To ciasto to prawdziwa petarda! Ja użyłam konfitury z czarnej porzeczki, bo nie miałam z malin i wyszło genialne w smaku 😉
Ciasto wyszło super. Zrobiłam bez polewy, drugą warstwę kremu budyniowe go posyłam przed podaniem liofilizowaną maliną i pokruszonymi ciasteczkami i sądzę że i tak było wystarczająco słodkie. Przy masie budyniowej zrobiłam chyba coś źle bo nie wyszła gęsta i musiałam do niej dodać trochę rozpuszczonej żelatyny.
Jakie to wyszło genialne w smaku! Chyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie robiłam w ostatnim czasie ❤️
Bardzo się cieszę 🙂