Kluski z makiem

4.7/5 (29 ocen)
Kluski z makiem to jedno z tych dań, które robimy tylko na Wigilię i wielu Polskich domach jest to pozycja obowiązkowa. To danie ma w sobie coś niezwykłego – prostota składników łączy się tu ze słodkimi, aromatycznymi smakami, które zachwycą każdego, kto choć raz spróbuje tej klasyki.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Kluski z makiem

Na wigilijnym stole mak to składnik, którego nie może zabraknąć. W różnych regionach Polski przygotowuje się z niego rozmaite potrawy na tę wyjątkową kolację. Na naszych stołach najczęściej pojawia się w postaci makowca czy kutii, ale świetnie sprawdzi się także jako baza do przygotowania klusek z makiem. To danie z pewnością zachwyci każdego miłośnika maku i słodkich smaków.

Przepis na: Kluski z makiem

Porady na start

Kluski z makiem, czyli tradycyjne makiełki można zrobić na dwa sposoby:

  1. Tradycyjny – i właśnie ten szczególnie polecam! W tej wersji zarówno kluski, jak i masę makową przygotowujemy samodzielnie. Choć wymaga to nieco więcej czasu, efekt jest zawsze wart wysiłku – domowy smak jest niezastąpiony.
  2. Szybki – idealny, gdy czas nas goni. Wystarczy ugotować 300 g makaronu (np. łazanek), odcedzić, przełożyć do miski i dodać 850 g gotowej masy z puszki. Całość zamieszać i gotowe!

Składniki:

Ciasto na kluski:

  • 360 g mąki pszennej typ 550 lub 600
  • 1 jajko
  • 150 ml gorącej wody
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Jak zrobić kluski z makiem?


Krok 1

domowa masa makowa

Kluski z makiem zaczynamy od przygotowania domowej masy makowej. Ewentualnie użyj gotowej masy z puszki, ale bardzo polecam jednak się skusić i wykonać ją samodzielnie, bo jest dużo dużo smaczniejsza.

Moja domowa masa makowa jest z kandyzowana skórką pomarańczową, migdałami, żurawiną, rodzynkami, miodem itp., jednak możesz użyć swojej ulubionej mieszanki bakalii.

Masa makowa:

Przepis na niezwykle smaczną masę makową z dużą ilością bakalii znajdziesz tutaj – klik>>.

Domową masę makową możesz sobie przygotować 1-2 dni szybciej przed Wigilią. Równie dobrze smakuje zaraz po jej wykonaniu. Jednak z racji tego, że w dniu wigilii, czy nawet dzień wcześniej zawsze jest zawsze sporo innych rzeczy do przygotowania, które najlepiej smakują “na świeżo” to polecam masę makową zrobić np. 22 grudnia (jednak to tylko moja luźna sugestia).


Krok 2

składniki na domowe kluski

Ciasto:

Do miski dodajemy przesianą mąkę (360 g), jajko, sól (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz miękkie masło (1 lekko czubata łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą łyżki. Wlewamy gorącą wodę (około 150 ml, nie wrzątek) i najpierw lekko mieszamy za pomocą łyżki, a później zagniatamy dłońmi.


Krok 3

ciasto na domowe kluski

To zagniatanie ciasta powinno zająć kilka minut. Sami zobaczycie jak po chwili zacznie się robić elastyczniejsze i bardziej gładkie.

W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką blat.


Krok 4

ciasto na domowe kluski zawinięte w folię

Zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do małej reklamówki i odstawiamy, aby ciasto “odpoczęło” przez jakieś 20-30 minut.


Krok 5

wycinanie klusek

 

Po tym czasie wyciągamy ciasto z folii i dzielimy sobie na dwie części. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko, aż będzie prawie przezroczyste. Kroimy na dowolne kształty. Ja preferuję takie podłużne paseczki.

Gotujemy je w osolonej wodzie. Wyciągamy za pomocą cedzaka po około 4 minutach od momentu wypłynięcia (ale dużo zależy od wielkości, grubości Waszego ciasta).

Gorące kluski zalewamy pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy nadmiar wody.

W dniu wigilii podajemy z wcześniej przygotowaną masą makową np. do jednej większej miski lub dzielimy do mniejszych miseczek jako pojedyncze porcje.

Kluski z makiem smakują wyśmienicie w duecie z kompotem wigilijnym z suszu. Smacznego!

Zachęcam do obejrzenia moich innych inspiracji na wigilijny stół.


Kluski z makiem

kluski z makiem przepis

kluski z makiem na wigilię

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 29

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lucyna
Lucyna
1 miesiąc temu

Robię praktycznie identycznie od wielu wielu lat . Czasem sobie faktycznie upraszczam sklepowym makaronem ale masa makowa obowiązkowo domowa. Mniam.

Kluski z makiem przepis

Tak naprawdę przepis na kluski z makiem jest bardzo prosty, mimo, że wymaga od nas trochę czasu. Oczywiście możemy użyć szybkiej wersji, czyli ugotować makaron zakupiony w sklepie i dodać do niego gotową masę makową z puszki, ale jest to potrawa, którą przygotowujemy raz do roku, więc jeżeli znajdzie się tylko czas to gorąco zachęcam do zrobienia wszystkiego samodzielnie. Tradycyjne kluski z makiem przygotowujemy z własnoręcznie przygotowanym makaronem i domową masą makową. W takiej wersji smakuje naprawdę rewelacyjnie! Myślę, że kluczową sprawą jest właśnie masa makowa, ponieważ to wersja domowa jest właśnie najsmaczniejsza. Ta sklepowa z mojego doświadczenia jest zawsze przesłodzona i mniej aromatyczna.

Kluski z makiem na Wigilie

Nie napiszę nic odkrywczego, jeżeli przypomnę, że potrawy Wigilijne bardzo różnią się w zależności od regionu Polski. Tradycyjnie na w woj. kujawsko-pomorskim. przygotowuje się między innymi kluski z makiem na Wigilię. Ja pochodzę z Podkarpacia, więc u mnie zdecydowanie bardziej popularna była Kutia i pierwszy raz kluski z makiem i bakaliami miałam okazję próbować już jako dorosła osoba, kiedy zaczęłam zwiedzać nasz piękny kraj. Muszę przyznać, że moim zdaniem jest to jedno z lepszych tradycyjnych deserów wigilijnych na słodko. Ich smak świetnie wpisuje się w świąteczny klimat.

RozwińZwiń