Na wigilijnym stole mak to składnik, którego nie może zabraknąć. W różnych regionach Polski przygotowuje się z niego rozmaite potrawy na tę wyjątkową kolację. Na naszych stołach najczęściej pojawia się w postaci makowca czy kutii, ale świetnie sprawdzi się także jako baza do przygotowania klusek z makiem. To danie z pewnością zachwyci każdego miłośnika maku i słodkich smaków.
Przepis na: Kluski z makiem
Porady na start
Kluski z makiem, czyli tradycyjne makiełki można zrobić na dwa sposoby:
- Tradycyjny – i właśnie ten szczególnie polecam! W tej wersji zarówno kluski, jak i masę makową przygotowujemy samodzielnie. Choć wymaga to nieco więcej czasu, efekt jest zawsze wart wysiłku – domowy smak jest niezastąpiony.
- Szybki – idealny, gdy czas nas goni. Wystarczy ugotować 300 g makaronu (np. łazanek), odcedzić, przełożyć do miski i dodać 850 g gotowej masy z puszki. Całość zamieszać i gotowe!
Składniki:
Ciasto na kluski:
- 360 g mąki pszennej typ 550 lub 600
- 1 jajko
- 150 ml gorącej wody
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1 lekko czubata łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- domowa masa makowa – przepis klik>>
lub - 850 g gotowej masy makowej z puszki
Zobacz również:
Jak zrobić kluski z makiem?
Krok 1
Kluski z makiem zaczynamy od przygotowania domowej masy makowej. Ewentualnie użyj gotowej masy z puszki, ale bardzo polecam jednak się skusić i wykonać ją samodzielnie, bo jest dużo dużo smaczniejsza.
Moja domowa masa makowa jest z kandyzowana skórką pomarańczową, migdałami, żurawiną, rodzynkami, miodem itp., jednak możesz użyć swojej ulubionej mieszanki bakalii.
Masa makowa:
Przepis na niezwykle smaczną masę makową z dużą ilością bakalii znajdziesz tutaj – klik>>.
Domową masę makową możesz sobie przygotować 1-2 dni szybciej przed Wigilią. Równie dobrze smakuje zaraz po jej wykonaniu. Jednak z racji tego, że w dniu wigilii, czy nawet dzień wcześniej zawsze jest zawsze sporo innych rzeczy do przygotowania, które najlepiej smakują “na świeżo” to polecam masę makową zrobić np. 22 grudnia (jednak to tylko moja luźna sugestia).
Krok 2
Ciasto:
Do miski dodajemy przesianą mąkę (360 g), jajko, sól (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz miękkie masło (1 lekko czubata łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą łyżki. Wlewamy gorącą wodę (około 150 ml, nie wrzątek) i najpierw lekko mieszamy za pomocą łyżki, a później zagniatamy dłońmi.
Krok 3
To zagniatanie ciasta powinno zająć kilka minut. Sami zobaczycie jak po chwili zacznie się robić elastyczniejsze i bardziej gładkie.
W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką blat.
Krok 4
Zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do małej reklamówki i odstawiamy, aby ciasto “odpoczęło” przez jakieś 20-30 minut.
Krok 5
Po tym czasie wyciągamy ciasto z folii i dzielimy sobie na dwie części. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko, aż będzie prawie przezroczyste. Kroimy na dowolne kształty. Ja preferuję takie podłużne paseczki.
Gotujemy je w osolonej wodzie. Wyciągamy za pomocą cedzaka po około 4 minutach od momentu wypłynięcia (ale dużo zależy od wielkości, grubości Waszego ciasta).
Gorące kluski zalewamy pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy nadmiar wody.
W dniu wigilii podajemy z wcześniej przygotowaną masą makową np. do jednej większej miski lub dzielimy do mniejszych miseczek jako pojedyncze porcje.
Kluski z makiem smakują wyśmienicie w duecie z kompotem wigilijnym z suszu. Smacznego!
Zachęcam do obejrzenia moich innych inspiracji na wigilijny stół.
Komentarze
Robię praktycznie identycznie od wielu wielu lat . Czasem sobie faktycznie upraszczam sklepowym makaronem ale masa makowa obowiązkowo domowa. Mniam.
Super 🙂