Pasztet z mięsa z rosołu

4.6/5 (29 ocen)
Po ugotowaniu rosołu zostało Ci sporo mięsa i nie wiesz, co z nim zrobić? Wypróbuj ten przepis na pasztet z mięsa z rosołu – to doskonały sposób, by nie marnować jedzenia oraz stworzyć coś pysznego, zdrowego i pożywnego.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 80 min pieczenia

pasztet z miesa z rosołu

Opis przepisu

Pasztet z mięsa z rosołu jest niezwykle smaczny i bardzo prosty do przygotowania. Co najważniejsze – długo zachowuje świeżość (tak do 7-10 dni), więc zdecydowanie dłużej niż gotowe pasztety ze sklepu o średniej lub słabej jakości produktów. Jeśli nie wiesz co przygotować z mięsa z rosołu to ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Jestem pewna, że jak raz upieczesz domowy pasztet, to nie będziesz chcieć jeść żadnego innego. To hit każdej imprezy!

Z poniższych proporcji wychodzi dość spory kawałek pasztetu, więc po upieczeniu można go sobie poporcjować, szczelnie owinąć folią spożywczą lub włożyć do plastikowych pudełek i zamrozić.

Przepis na: Pasztet z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 1 kg kury z rosołu
  • opcjonalnie 400 g wołowiny z rosołu
  • opcjonalnie 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 2 kromki chleba lub duża bułka
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju
Wyślij emailem

Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu?


Krok 1

rosół z kury

Pasztet z mięsa z rosołu jest niezwykle prosty do przygotowania. Do jego wykonania będziesz potrzebować maszynki do mielenia mięsa.

Zaczynamy od ugotowania rosołu – tutaj znajdziesz sprawdzony przepis na domowy rosół z kury.

Z rosołu wyciągnęłam lekko ponad 1 kg kury (równie dobrze mogą być ugotowane 4 większe udka), wołowinę (400 g, jednak nie jest to obowiązkowy składnik), 2 marchewki, pietruszkę, a także 1/2 selera i przełożyłam do miski. Dodatkowo odlałam do szklanki także 250 ml bulionu.


Krok 2

warzywa z rosołu wraz z mięsem z rosołu, wątróbką i cebulą w misce

Żeby pasztet nie był zbyt suchy, lecz taki bardziej mazisty to warto ugotować w lekko osolonej wodzie 400 g wątróbki drobiowej (przez około 20 minut). Gdy przestygnie to przekładamy do miski wraz z ugotowanymi warzywami i mięsem z rosołu (mięso dokładnie oddzielamy od kości).

Do miski dodajemy także większą cebulę.

Większą bułkę lub 2 kromki chleba moczymy przez chwilę w wodzie, a później ją odciskamy z nadmiaru wody.


Krok 3

zmielone mięso z rosołu wraz z warzywami i wątróbką

Zawartość miski oraz namoczoną bułkę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.


Krok 4

dodanie jajek i przypraw do składników na pasztet z mięsa z rosołu

Dodajemy 3 jajka i przyprawy: paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), gałkę muszkatołową (1/2 łyżeczki), mielony kminek (1/3 łyżeczki), sól (1/2 łyżeczki) oraz pieprz (1/3 łyżeczki). Całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 5

masa na pasztet z mięsa z rosołu

Wlewamy 250 ml bulionu, olej (2 łyżki) i ponownie mieszamy.


Krok 6

pasztet drobiowy z mięsa z rosołu przed upieczeniem

Mięso przekładamy do długiej keksówki (moja o długości 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równie dobrze możesz piec pasztet w dwóch, trzech małych keksówkach (tylko wtedy czas pieczenia będzie nieco krótszy).

Na środku opcjonalnie układamy świeże zioła np. rozmaryn.

Pieczemy przez około 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Od razu wyciągamy z piekarnika. Po przestygnięciu przechowujemy w lodówce.

Oczywiście może degustować już po ostygnięciu, ale pasztet będzie się lepiej kroić następnego dnia. Smacznego!

Polecam także wypróbować także mój klasyczny przepis na pasztet.


pasztet z mięsa z rosołu wątróbką

pasztet z kurczaka z rosołu

pasztet z mięsa z rosołu

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 29

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu

Rosół jest bezapelacyjnie najczęściej przygotowywaną zupą w Polsce, ale co ciekawe bardzo mało osób potrafi wykorzystać resztki, które z niej pozostają, a przecież jest tego całkiem sporo! I to w dodatku pysznych oraz zdrowych składników, a mimo to większość osób je po prostu wyrzuca do kosza. Moim zdaniem najlepszym sposobem na niemarnowanie żywności w tym przypadku to przepis na pasztet drobiowy z mięsa z rosołu. Dzięki temu przez conajmniej kilka dni zapewniamy sobie pyszny dodatek do pieczywa. Jedyne co to musimy dodać kilka składników takie jak jajka, bułka czy opcjonalnie wątróbka, wszystko zmielić za pomocą maszynki do mięsa i pasztet z kurczaka z rosołu jest gotowy do upieczenia!

Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbką

Ten przepis na pasztet z mięsa z rosołu i wątróbką jest naprawdę bardzo prosty do przygotowania i każdy powinien sobie poradzić z jego przygotowaniem. Wykorzystanie ugotowanej wątróbki drobiowej powoduje, że struktura pasztetu jest bardziej wilgotna i moim zdaniem smaczniejsza, dlatego ja zawsze ją dodaję. Sam pasztet z mięsa z rosołu jest świetną alternatywą dla kupnych wędlin. Jest pełen naturalnych składników i nie zawiera sztucznych dodatków, co czyni go zdrowszym wyborem dla całej rodziny. Upieczony pasztet świetnie smakuje zarówno na kanapce, jak i jako samodzielna przekąska – idealny do śniadania, kolacji lub na świąteczny stół.

RozwińZwiń