Opis przepisu
Pasztet z mięsa z rosołu jest niezwykle smaczny i bardzo prosty do przygotowania. Co najważniejsze – długo zachowuje świeżość (tak do 7-10 dni), więc zdecydowanie dłużej niż gotowe pasztety ze sklepu o średniej lub słabej jakości produktów. Jeśli nie wiesz co przygotować z mięsa z rosołu to ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Jestem pewna, że jak raz upieczesz domowy pasztet, to nie będziesz chcieć jeść żadnego innego. To hit każdej imprezy!
Z poniższych proporcji wychodzi dość spory kawałek pasztetu, więc po upieczeniu można go sobie poporcjować, szczelnie owinąć folią spożywczą lub włożyć do plastikowych pudełek i zamrozić.
Przepis na: Pasztet z mięsa z rosołu
Składniki:
- 1 kg kury z rosołu
- opcjonalnie 400 g wołowiny z rosołu
- opcjonalnie 400 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 kromki chleba lub duża bułka
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju
Zobacz również:
Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu?
Krok 1
Pasztet z mięsa z rosołu jest niezwykle prosty do przygotowania. Do jego wykonania będziesz potrzebować maszynki do mielenia mięsa.
Zaczynamy od ugotowania rosołu – tutaj znajdziesz sprawdzony przepis na domowy rosół z kury.
Z rosołu wyciągnęłam lekko ponad 1 kg kury (równie dobrze mogą być ugotowane 4 większe udka), wołowinę (400 g, jednak nie jest to obowiązkowy składnik), 2 marchewki, pietruszkę, a także 1/2 selera i przełożyłam do miski. Dodatkowo odlałam do szklanki także 250 ml bulionu.
Krok 2
Żeby pasztet nie był zbyt suchy, lecz taki bardziej mazisty to warto ugotować w lekko osolonej wodzie 400 g wątróbki drobiowej (przez około 20 minut). Gdy przestygnie to przekładamy do miski wraz z ugotowanymi warzywami i mięsem z rosołu (mięso dokładnie oddzielamy od kości).
Do miski dodajemy także większą cebulę.
Większą bułkę lub 2 kromki chleba moczymy przez chwilę w wodzie, a później ją odciskamy z nadmiaru wody.
Krok 3
Zawartość miski oraz namoczoną bułkę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
Krok 4
Dodajemy 3 jajka i przyprawy: paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), gałkę muszkatołową (1/2 łyżeczki), mielony kminek (1/3 łyżeczki), sól (1/2 łyżeczki) oraz pieprz (1/3 łyżeczki). Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 5
Wlewamy 250 ml bulionu, olej (2 łyżki) i ponownie mieszamy.
Krok 6
Mięso przekładamy do długiej keksówki (moja o długości 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równie dobrze możesz piec pasztet w dwóch, trzech małych keksówkach (tylko wtedy czas pieczenia będzie nieco krótszy).
Na środku opcjonalnie układamy świeże zioła np. rozmaryn.
Pieczemy przez około 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Od razu wyciągamy z piekarnika. Po przestygnięciu przechowujemy w lodówce.
Oczywiście może degustować już po ostygnięciu, ale pasztet będzie się lepiej kroić następnego dnia. Smacznego!
Polecam także wypróbować także mój klasyczny przepis na pasztet.
Komentarze